حلول ماه شعبان، اعیاد شعبانیه و طلوع فجر انقلاب اسلامی مبارک باد. 🌹
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid
45.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⁉️ اعتقادات فرقه مدعی اصلاحطلبی
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid
11.23M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻 ریاضت اقتصادی در زمان حکومت پهلوی
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid
16.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
میلادِ خجسته حضرت امام حسین علیهالسلام و روز پاسدار مبارک باد.🌸🌹
┄┅┅┅┅┄❅💠❅┄┅┅┅┅┄
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid
🔺 چشمانداز مناسبات ایران و آمریکا
📌 بازخوانی سه رویکرد مواجهه ایران با آمریکا در ۴۶ سال گذشته
🔸با ترامپ ۲۰۲۵(امپریالیست) چه باید کرد؟
🗒️ یادداشت تحلیلی
سعید عبدالملکی(عضو هیئتعلمی دانشگاه و تحلیلگر روانشناسی سیاسی)
لینک یادداشت در کانال دیدگاهها و چشمانداز 👇
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid
🔺 چشمانداز مناسبات ایران و آمریکا
📌 بازخوانی سه رویکرد مواجهه ایران با آمریکا در ۴۶ سال گذشته
🔸با ترامپ ۲۰۲۵(امپریالیست) چه باید کرد؟
🗒️ یادداشت تحلیلی || سعید عبدالملکی(عضو هیئتعلمی دانشگاه و روانشناس سیاسی)
بخش۱
✍️ مناسبات بین ایران و آمریکا در ۴۶ سال گذشته در چهار سطح قابلبررسی است: سطح اول از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی میباشد که منجر به تسخیر لانه جاسوسی و قطع رابطه بین دو کشور شد، سطح دوم از زمان ترور سردار سلیمانی، که منجر به پاره شدن برجام توسط ترامپ و فشار حداکثری و تعمیق دشمنی بین دو کشور شد، سطح سوم از طوفان الاقصی(۷اکتبر ۲۰۲۳) تاکنون که نزدیک بود بین دو کشور جنگ نظامی اتفاق بیفتد و چهارمین سطح که از زمان ریاست جمهوری ترامپ در سال۲۰۲۵ آغاز شده است.
در هر چهار سطح مذکور، نظام جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با آمریکا سه سناریو را بکار گرفته است.
سناریوی اول؛ ایدئولوژیک: انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ قبل از آنکه یک تغییر حکومت از پهلوی به اسلامی باشد، ظهور یک تمدن بود. در قاموس این تمدن نوظهور آمریکا شیطان بزرگ و اسرائیل یک غده سرطانی بود. لذا تنظیمات بین دو کشور تاکنون بر اساس این الگوی ایدئولوژیک، هویتی و انقلابی انجام گرفته است.
سناریوی دوم؛ سیاسی: این نوع مواجهه بیشتر توسط جریان لیبرال و غربگرایان موسوم به اصلاحطلب پیادهسازی شده است. جریان اصلاحطلب بهمثابه عنصر تضعیفکننده انقلاب اسلامی همواره سوپاپ اطمینان منافع آمریکا در داخل ایران و منطقه بوده است و بهجای رویکرد ایدئولوژیک به رویکرد سازش و وابستگی و احساس همبستگی با استکبار جهانی و بازوهای آن رویگردان شده است.
سناریوی سوم؛ عملگرایانه: این حالت که واقعگرایانه، عملگرایانه و پراگماتیسمی نیز نامیده میشود بهتناسب شرایط زمانی و موقعیتهای دو طرف امتحان شده است که برای ایران توفیق اجباری بوده است چراکه اتخاذ رویکرد کژدار و مریض در مواجهه با دشمن برای پرهیز از جنگ میباشد. در این سناریو، آمریکا شیطان بزرگ است که بایست از رویارویی با آن پرهیز کرد. این سناریو ناظر به معامله بین دو کشور است بهویژه ترامپ تمایل شدید به معامله دارد.
تشریح سه سناریو مذکور
در سناریوی اول که مواجهه ایدئولوژیک میباشد، هر نوع مذاکره، معامله و رابطه با آمریکا بهمنزله به رسمیت شناختن اوست و غیرقابلقبول است. تسخیر لانه جاسوسی از سوی دانشجویان پیرو خط امام و ترور حاج قاسم توسط دولت ترامپ از مصادیق رویکرد ایدئولوژیک بین دو کشور میباشد. همچنین؛ برای ایرانیان، ترامپ قاتل سردار سلیمانی و تداعیکننده فشارهای حداکثری دهه۹۰ است.
در سناریوی سیاسی شاهد مماشات جریان غربگرا با زورگوییهای آمریکا و تلاش برای برجستهسازی هویت، ارزشها و سبک زندگی آمریکایی و تحمیل آن به ملت ایران و احساس خودکمبینی و باختن در میز مذاکره به نفع آمریکا هستیم. اکنون نیز تئوریسینهای اصلاحطلب پیشنهاد غنیسازی زیر ۵درصد و حفاظت از منافع آمریکا توسط ایران در منطقه را مطرح کردهاند. یکی از قویترین دلیل لیبرالها و اصلاحطلبان برای مواجهه سیاسی و مذاکره با آمریکا ناشی از تعارض منافع آنهاست. این گروه خاطرات، سرمایهها یا فرزندانی در آمریکا و کشورهای اروپایی دارند که برای صیانت از آنها حاضرند اقتصاد و امنیت ایران را با آن معامله کنند.
سناریوی عملگرایانه ناظر به این نگاه است که ایالاتمتحده آمریکا اساساً چشم طمع به منابع مادی ایران دارد و فشارهای حداکثری و تحریمهای فلجکننده به دلیل کوتاه شدن دست آمریکا از ثروت و منابع ایران است و در واکنش به این خلع ید، آمریکا مثل سگ یا گربهای عمل میکند که برای به چنگ آوردن تکه گوشتی مدام پارس میکند و چنگ میاندازد لذا برای کم کردن شر او باید تکهای از گوشت یا استخوانی را به او داد. این سناریو ناظر به این استدلال است که اساساً جهانبینی ترامپ دادوستدی و بده بستانی است و بوی پول، ملک و چاه نفت را بهتر از بوی دیپلماسی و مذاکره میفهمد. بهعلاوه؛ اطرافیان ترامپ را تبهکاران اقتصادی، قاچاقچیان موادمخدر و دلان اسلحه گرفتهاند.
در ۴۶سال گذشته این سه سناریو بهتناسب اجرا شده است. گرچه دولتهای کدخدامحور و وابسته به غرب همواره از رویکرد سیاسی و مذاکره و معامله استفاده کردهاند اما کاربرد و کارکرد رویکرد ایدئولوژیک قویتر بوده است وگرنه ایران کنونی یکی از ایالتهای آمریکا بود.
ادامه در بخش دوم
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid
🔺 چشمانداز مناسبات ایران و آمریکا
📌 بازخوانی سه رویکرد مواجهه ایران با آمریکا در ۴۶ سال گذشته
🔸با ترامپ ۲۰۲۵(امپریالیست) چه باید کرد؟
🗒️ یادداشت تحلیلی || سعید عبدالملکی(عضو هیئتعلمی دانشگاه و روانشناس سیاسی)
بخش۲
✍️ مقایسه ترامپ ۲۰۱۷ با ترامپ ۲۰۲۵
ترامپ ۲۰۱۷ خطاهای شناختی و محاسباتی شدیدی درباره ایران داشت با قلدری و فشار حداکثری در پی فروپاشی ایران بود. برجام را پاره کرد. تهدید به بمباران۵۲ نقطه از ایران کرد و از هر طریق ممکن میخواست ایران را به زانو دربیاورد. اما ترامپ۲۰۲۵ گرچه قدرت واقعی ایران را با تمام وجود درک کرده است اما خطاهای شناختی و محاسباتی او بهگونهای دیگر است. با الفاظ تند در مورد ایران صحبت نمیکند. فشار حداکثری را کنار گذاشته است. مثلث شرارت علیه ایران یعنی پمپئو، بولتون و هوک را طرد کرده است. کمکهای مالی به اپوزیسیون ایرانی را قطع کرده است. پروندهسازی حقوق بشری علیه ایران در سازمان ملل ممنوع شده است. دنبال تغییر رژیم نیست. اما؛ خطای ذهنی و محاسباتی او در مورد ایران این است که فکر میکند با این شیرینکاریها میتواند به منابع ایران همچون چاههای نفت و یا جزایر و مناطق اقتصادی دستبرد بزند!
با ترامپ ۲۰۲۵(امپریالیست) چه باید کرد؟
واقعیت این است که پس از شیوع ویروس کرونا سیاستهای جهانی چرخش پارادایمی را تجربه کردهاند. بهگونهای که شاهد گذار از گلوبالیسم، دموکراسی و لیبرالیسم به ناسیونالیسم و اقتدارگرایی هستیم و سیاستهای اصلاحطلبانه غرب محور در حال منسوخ شدن هستند. پیروزی احزاب راست افراطی در آلمان و فرانسه و پیروزی ترامپ در آمریکا و ظهور رژیمهای نئوفاشیستی دلیلی بر این ادعا است.
با این اوصاف؛ در این شرایط جدید، زمین بازی ایران در پنج عرصه بایست سازماندهی شود:
۱.ایالاتمتحده آمریکا: روانشناسی سیاسی ترامپ نشان میدهد که وی مبتلابه هذیان عظمت است. میل او به احیاء امپریالیسم آمریکا، کشورگشایی و تصاحب است اما واقعیت داخلی و خارجی آمریکا بهگونهای نیست که آرزوهای ترامپ تحقق یابد. آمریکا در داخل دچار انواع بحرانهای اقتصادی و اجتماعی است. بر اساس پیمایش انجمن روانشناسی آمریکا، ۷۷درصد مردم آمریکا نگران آینده خود هستند. در خارج نیز آمریکا با کانادا، آمریکای لاتین، اروپا، خاورمیانه و چین با بحرانهای جدید و متعدد روبروست که ترامپ از پس آن برنمیآید و تلاش وی برای احیاء امپریالیسم منجر به خیزشهای داخلی و جهانی علیه او میشود. لذا ایران با چنین آمریکای لرزانی مواجهه است و نباید خودش را ببازد.
۲.رژیم صهیونیستی: واقعیت این است که اسرائیل شکستخورده است و مشروعیت جهانی خود را ازدستداده است و اگر وارد جنگ با ایران شود عملاً درگیر یک جنگ فرسایشی دیگر با محور مقاومت میشود. از طرفی؛ شواهد نشان میدهد که ترامپ نتانیاهو را همراهی نمیکند. لذا ایران با یک اسرائیل ضعیف شده روبروست.
۳.همسایگان: ایران با ۱۵کشور همسایگی دارد که ظرفیتهای اقتصادی کمنظیری دارند. بهویژه تقویت رابطه با روسیه، عراق و عربستان و همینطور ارتباط با کشورهای اوراسیا و بریکس و شانگهای و دلار زدایی از اقتصاد کشور میتواند فشار تحریمها را به شکل قابلتوجهی کاهش دهد.
۴.داخلی: در عرصه داخلی علیرغم آنکه برخی ساده لوحانه شرایط کنونی را با شرایط قطعنامه۵۹۸ مقایسه میکنند اما قیاس غلطی است. ایران دهه۶۰ یکه و تنها در یک سمت تاریخ قرار داشت و تمام دولتهای متخاصم و استکباری و استعماری در سمت دیگر، لذا ایران ناگزیر به پذیرش قطعنامه شد. اما ایران کنونی به همان اندازه که دشمنان نابکاری همچون رژیم صهیونیستی و آمریکا دارد اما چند برابر آن دوستان و همپیمانان وفادار دارد. همچنین؛ اینک شاهد یک جهان چندقطبی هستیم و ایران یکی از آن قطبهاست که راه مقابله با زورگویان و دور زدن تحریمها را بهدرستی میداند.
بهعلاوه؛ در عرصه داخلی بایست به بازسازی اعتماد و سرمایه اجتماعی بپردازیم. اکنون که جنگ فرهنگی و شناختی دموکرات ها علیه ایران فروکش کرده است بالا بردن تابآوری جامعه از طریق تبیین ماهیت استکباری آمریکا و غرب نتیجهبخش است.
همچنین؛ با تمرکز بر توانمندیهای ملی و تحقق اصل۴۴ قانون اساسی برای تحقق رشد اقتصادی ۸درصدی میتوان تحریمها را خنثیسازی کرد.
۵.دفاعی و هستهای: ایران میتواند گزینههایی همچون افزایش برد پهپادها تا ۴هزار کیلومتر و تا عمق اروپا و حتی آمریکا، غنیسازی بالای ۶۰درصد و آمادگی برای خروج از NPT را در قبال لغو تمام تحریمها روی میز بگذارد. و ایران زمانی تن به لغو غنیسازی بدهد که تمام کشورهای دارای تسلیحات هستهای همچون آمریکا، رژیم صهیونیستی و روسیه در یک ائتلاف جهان عاری از تسلیحات هستهای داوطلبانه به دفن و از بین بردن سلاحهای هستهای خود مبادرت ورزند.
پایان
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid