اهمیت دانستن تفاوتهای معاملات اسپات و تعهدی
مطلع بودن از تفاوت معامله اسپات و تعهدی، به شما کمک میکند که با اطلاع از تمام ریسکهای موجود برای معامله اقدام کنید. به طور کلی، کاربران کمتجربه کار خود را با معاملات اسپات شروع میکنند و پس از کسب دانش فنی کافی، در صورتی که حاضر به پذیرفتن ریسک بیشتر باشند، به سراغ معاملات تعهدی، پوزیشن لانگ و شورت و پتانسیل کسب سود بیشتر میروند.
معاملات اسپات
این معاملات یک راه ساده برای سرمایه گذاری و تجارت در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال برای مبتدیان است. وقتی تصمیم به سرمایه گذاری در ارز دیجیتال می گیرید، احتمالاً اولین تجربه شما یک معامله اسپات و لحظه ای در بازار نقدی خواهد بود، برای مثال خرید ارز شیبا اینو به قیمت بازار یک معامله اسپات است و به محض انجام تراکنش، شما موجودی شیبا اینو را در کیف پول خود خواهید یافت.
اسپات (Spot) چیست؟
معنی اسپات چیست؟ معاملات اسپات (Spot) در ارز دیجیتال شامل خرید یا فروش مستقیم ارزهای دیجیتال است. در این روش از معامله، تحویل دارایی خریداری شده فوری است و ارزهای دیجیتال خریداری شده، به محض واریز مبلغ و انجام تراکنش، جزو دارایی شما محسوب می شوند. معاملات اسپات در بازارهای نقدی انجام می شوند که یا بر مبنای بورس یا خارج از بورس (مستقیم بین معامله گران) صورت می گیرد. هنگام معامله در بازارهای اسپات، فقط می توانید از نقدینگی موجود در کیف پول ارز دیجیتال خود استفاده کنید و توجه داشته باشید که در این روش هیچ اهرم یا مارجینی وجود ندارد.
معامله تعهدی ارز دیجیتال یا مارجین چیست؟
اگر پیش از این، تنها با صرافیهای خارجی به معامله مشغول بودید احتمالا عبارت «معامله تعهدی ارز دیجیتال» برایتان اصطلاح جدیدی به شمار برود. حقیقت این است که این اصطلاح معادل معاملات مارجین (Margin Trading) در صرافیهای خارجی است که اکنون با عنوان معامله تعهدی در صرافیهای ایرانی لحاظ شده است.
معامله تعهدی ارز دیجیتال
معامله تعهدی ارز دیجیتال این امکان را به کاربران میدهد تا به کمک اهرمهای ارائهشده توسط صرافی، سرمایه اولیه خود (وثیقه یا مارجین) را چند برابر کرده و پوزیشن یا موقعیت معاملاتی بزرگتری را باز کنند. البته باید توجه داشت که به همان نسبت، میزان سود و ضرر حاصل از معامله نیز چندبرابر خواهد شد.
البته اگر با کنجکاوی قصد آزمایش این نوع معامله در صرافیهای داخلی را دارید باید کمی محتاط باشید چرا که هر صرافی قوانین خاصی را برای انجام این معاملات در پلتفرم خود در نظر گرفته و حتما پیش از هر اقدامی باید قوانین مربوط به آن را از بخش راهنمای صرافی مطالعه کنید.
کاربرد اهرم در معامله تعهدی ارز دیجیتال
اهرم در معامله تعهدی ارز دیجیتال به کاربران اجازه میدهد تا با چند برابر سرمایه خود وارد معامله شوند. اهرمها میتوانند سرمایه اولیه تریدر را سه برابر، پنج برابر، ده برابر و حتی صد برابر کنند. هر صرافی ممکن است اهرمهای متفاوتی را در اختیار کاربران قرار دهد. همانطور که در صرافی نوبیتکس کاربران سطح یک فقط از اهرم ×۳ میتوانند استفاده کنند و هر چه سطح کاربری بالاتر باشد، امکان استفاده از اهرمهای بالاتر وجود خواهد داشت.
در نظر داشته باشید که وجود سرمایه اولیه شما، برای معامله تعهدی ارز دیجیتال ضروری است و حکم وثیقه را دارد.
✳ پوزیشن یا موقعیت معاملاتی خرید با اهرم ( پوزیشن لانگ )
برای مثال شما پیشبینی میکنید که رمزارز شیبا اینو ده درصد افزایش قیمت خواهد داشت. در این شرایط، شما مبلغی را به عنوان وثیقه در نظر میگیرید مثلا ۱۰ تتر، و با اهرم ×۳ میتوانید به اندازه ۳۰ تتر دست به خرید شیبا اینو بزنید.
به این ترتیب، در بخش معامله تعهدی ارز دیجیتال، صفحه رمزارز شیبا اینو را باز میکنید. اهرم ×۳ را انتخاب کرده و با ۳۰ تتر یک پوزیشن یا موقعیت معاملاتی خرید برای شیبا باز میکنید. وقتی قیمت شیبا به مقدار پیشبینیشده رسید معامله را بسته و سود شما به جای یک دلار، سه دلار خواهد بود. با بسته شدن معامله، صرافی، مبلغ ارائهشده به عنوان اهرم و کارمزد معامله را کسر کرده و بقیه مبلغ را به شما عودت میدهد.
البته، در صورتی که پیشبینی شما درست نباشد باید نقطهای را برای خروج از معامله انتخاب کنید که کمترین ضرر را برایتان داشته باشد. در این صورت هم صرافی با بسته شدن معامله، میزان مبلغ اهرمی ارائهشده و کارمزد معامله را کسر کرده و بقیه مبلغ را به شما باز میگرداند. ناگفته نماند، اهرمها به همان نسبت که سود را چند برابر میکنند، در صورت متضرر شدن، میزان ضرر را نیز افزایش میدهند.
✳ پوزیشن یا موقعیت معاملاتی فروش با اهرم ( پوزیشن شورت )
در حالت فروش: اگر پیشبینی شما این است که شیبا اینو ۱۰ درصد کاهش قیمت خواهد داشت، میتوانید یک پوزیشن یا موقعیت معاملاتی فروش یا شورت را با سرمایه اولیه خود و اهرم مورد نظر باز کنید. اگر سرمایه اولیه شما ۱۰ تتر باشد و از اهرم ×۳ استفاده کنید، میتوانید یک معامله فروش ۳۰ تتری داشته باشید.
به این منظور، در بخش معامله تعهدی ارز دیجیتال، رمزارز شیبا اینو را جستجو میکنید. در صفحه مربوط به SHIB، به سراغ سفارش فروش رفته، اهرم ×۳ را انتخاب کرده و در قیمت مورد نظر معامله خود را باز میکنید. پس از اینکه قیمت رمزارز به مقدار پیشبینی شده شما کاهش یافت معامله را میبندید و صرافی، با کسر مبلغ ارائهشده به عنوان اهرم و کارمزد معامله، بقیه مبلغ را به شما باز میگرداند.
در صورتی که پیشبینی شما اشتباه بوده و قیمت به جای کاهش رو به افزایش گذاشت باید سعی کنید در قیمتی که کمترین ضرر را برایتان دارد از معامله خارج شوید. در برخی از صرافیها به این منظور میتوانید قیمت خروج را از قبل در نظر گرفته و آن را به عنوان سفارش استاپ لاس یا حد ضرر در معامله خود لحاظ کنید.
انواع موقعیت معاملاتی
✅ موقعیت لانگ (Long Position)
پوزیشن لانگ یا بلندمدت عبارت است از خرید یا در اختیار گرفتن یک دارایی یا قرارداد برای مدت طولانی. تریدر درصورت اختیار یا هولد (Hold) کردن، با افزایش قیمت دارایی سود و با کاهش آن ضرر میکند. به این پوزیشن معاملاتی، بای (Buy) یا خرید نیز گفته میشود.
✅ موقعیت شورت (Short Position)
به پوزیشن شورت یا کوتاه مدت، سل (Sell) یا فروش نیز گفته میشود. تریدر با شورت کردن معامله و فروش داراییاش، به دنبال کسب سود از یک روند نزولی است. او با این کار، دارایی تحت مالکیت یا قرضی را به قیمت گرانتری فروخته و در آینده با قیمت ارزانتری میخرد.
✅ موقعیت خنثی (Neutral Position)
وضعیت خنثی درواقع یک پوزیشن معاملاتی نیست؛ بلکه عبارت است از حضور همزمان دو موقعیت شورت و لانگ در پورتفولیوی تریدر. این استراتژی به مدیریت ریسک کمک کرده و میتواند زیانهای احتمالی را بهویژه برای معاملهگران تازهکار کاهش دهد.