..
♻️ آیا مطالبه استیضاح روحانی بر خلاف نظر رهبر انقلاب است؟
🔸قسمت اول
🔰 حمید رسایی: در خصوص #مطالبه_استیضاح حسن روحانی برخی از دوستان اشکال میکنند که آیا این اقدام برخلاف جهتگیری و سیاستهای کلی رهبر انقلاب نیست؟
برخی نمایندگان یا اطرافیان رییس مجلس حتی پا را فراتر گذاشتهاند که این کار برخلاف نظر رهبر انقلاب است و در پاسخ به این سئوال که امام خامنهای کی و کجا با این مطالبه مخالفت کردهاند، اولا به بخشی از بیانات ایشان مبنی بر لزوم فعالیت دولت تا روز آخر کاری و ثانیا به پیام خصوصی ایشان مبنی بر مخالفت با سئوال و استیضاح استناد میکنند!
اما فهم بنده چیز دیگری است که با شما در میان میگذارم.
🔹 اعلام موضع رهبری، توقعی نابجا
اولا در خصوص موضوع استیضاح حسن روحانی، اساسا نباید توقع داشت که رهبر انقلاب اعلام موضع کنند. سیره امامین انقلاب همواره حمایت از روسای جمهوری بوده که قانونا در این جایگاه هستند. طبعا ایشان در مواقع لازم، تذکرات خود به رییس جمهور را به صورت علنی یا خصوصی خواهند داد اما تصور اینکه امام و رهبر جامعه به صورت خصوصی به بخشی از نظام (مجلس) فرمان بدهند که برای تغییر بخش دیگر (دولت) اقدام کند، بر خلاف عقل اداری و مدیریتی است. بنابر این استمزاج از #امام و #رهبر_جامعه در این خصوص، طبعا یک پاسخ عاقلانه دارد: حمایت از جایگاه قانونی.
🔹 استیضاح و سئوال، حق مجلس
امام خامنهای در پیامی که روز افتتاح این مجلس خطاب به نمایندگان صادر کردند، تذکر، سئوال و استیضاح مدیران عالی اجرایی را حق نمایندگان دانستهاند که اگر درست و بجا استفاده شود، کشور به اهدافش میرسد:
«امام راحل عظیمالشّأن، مجلس را در رأس امور دانستند؛ این را میتوان جامعترین تعبیری دانست که شأن مجلس و نیز وظیفه آن را در یک جمله کوتاه اعلام میکند. اگر قانون را راه و مسیر کشور به سمت قلّهها و مقصدهایی بدانیم که در قانون اساسی معیّن شده است، مجلس، متعهّد این ریلگذاری و رهگشاییِ حیاتی است. همه دستگاههای حکومتی و مردمی و همه آحاد، وظیفه دارند از این مسیر حرکت کنند. ضمانت اجرای این وظیفه نیز - علاوه بر قوّه قضائیّه که مسئولیّتش تضمین اجرای قانون است - در خود مجلس پیشبینی شده است که #حق_تحقیق_و_تفحص، #حق_رد_و_قبول_مدیران_ارشد_قوه_ی_مجریّه ، #حق_تذکر و #سؤال و #استیضاح، از آن جمله است.
پس اگر قانون، درست و بسنده و قابل اجرا باشد و از ضمانتهای اجرای آن بدرستی استفاده شود، کشور به هدفهای والای خود دست مییابد. این است شأن والای مجلس و این است #تکلیف_حیاتی و مهمّ آن.» (۱۳۹۹/۰۳/۰۷ پیام رهبر انقلاب به مناسبت آغاز به کار یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی)
🔹 استفاده از استیضاح و سئوال در قالب شیوهنامه
حمایت از جایگاه قانونی رییس دولت، به معنای نفی مسئولیت جایگاههای قانونی دیگر مثل مجلس نیست کما اینکه در آغاز به کار این مجلس، امام خامنهای خطاب به نمایندگان، شیوهنامه استفاده از این حقوق را اینگونه بیان میفرمایند:
«یکی از کارهای خوب همین بوده که وزرای محترم آمدهاند در مجلس و اوضاع بخش مربوط به خودشان را برای شما توضیح دادهاند؛ یکی از کارهای خوبی که در این یک ماه و اندی انجام گرفته این است. لکن این روابط با دولتمردان بایستی هم با قانون منطبق باشد، هم با شرع؛ هم قانونی باید باشد، هم شرعی.
یعنی #سؤال، #تفحّص و #امثال_اینها که در قانون آمده [همچون استیضاح که در پیام رهبر انقلاب به مجلس یازدهم به صراحت به آن اشاره شده است و...] اینها حقّ شما است، بایستی انجام بدهید. امّا توهین نه، دشنام نه، نسبتِ بدون علم نه؛ اینها حقّ شما نیست و بعضی اش حرام شرعی هم هست و جایز نیست... تفکیک کنید بین آنچه وظیفه شما است و آنچه ممنوع است برای شما...
برخورد متین، خردمندانه، قابل توجیه، ولو قوی. گاهی هست که شما حرف طرف مقابل را صد درصد قبول ندارید؛ یعنی صد درصد رد میکنید؛ هیچ اشکالی ندارد، لکن باید جوری نظر و همین رأی مخالف ادا بشود که کسی که از بیرونِ مجلس دارد نگاه میکند، ببیند حق با شما است؛ یعنی با متانت و با خردمندی.
من البتّه نقش نظارتی مجلس را خیلی مهم میدانم؛ یعنی واقعا نقش نظارتی مجلس یک نقش اساسی و حیاتی است و هیچ نبایستی به این نقش نظارتی بی توجهی بشود، لکن معتقدم که این نقش را با متانت ایفا بکنید؛ خردمندانه و با متانت و بدون حاشیه ایفا بشود.» (۱۳۹۹/۰۴/۲۲ بیانات در ارتباط تصویری با نمایندگان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی)
خلاصه کلام امام خامنهای این است که ...
🔺ادامه یادداشت را اینجا بخوانید🔻
@eitaa.com/rasaee/3996
.
♻️ آیا مطالبه استیضاح روحانی بر خلاف نظر رهبر انقلاب است؟
🔸قسمت دوم
🔰 حمید رسایی: خلاصه کلام امام خامنهای این است: ابزار نظارتی مجلس مثل تذکر، سئوال، استیضاح، تحقیق و تفحص، حق مجلس است که اگر درست و بجا استفاده شود، کشور به اهدافش میرسد اما در استفاده از این حقوق نباید توهین کرد بلکه باید مستدل اقدام کرد تا افکار عمومی بپذیرد. بنابر این نمایندگان مجلس نباید خود را راحت و مسئوليت را از دوش خود بردارند و توپ را در زمین جایگاه رهبر و امام جامعه قرار دهند!
🔹 آیا رهبر انقلاب پیام خصوصی دادهاند؟
امام خامنهای بارها اعلام کردهاند که مواضع خصوصی ایشان نمیتواند و نباید برخلاف مواضع علنی ایشان باشد. بله شاید امام جامعه در موضوعی یا در مقطعی، تذکرات یا رهنمودها و مطالباتی را به صورت خصوصی مطرح کنند و صلاح ندانند که آن را علنی کنند اما اگر خطی را علنی تعیین کردند، قطعا به صورت خصوصی برخلاف آن را مطالبه نمیکنند و اگر لازم باشد، صراحتا و عمومی اعلام میشود کما اینکه در دورهای با استیضاح برخی وزرا در سال پایانی به صورت علنی مخالفت کردند و آن را به صلاح ندانستند.
🔹 رهبر انقلاب در این باره بارها نکاتی را فرمودهاند از جمله اینکه:
«مبادا کسی تصور کند که رهبری یک نظری دارد که برخلاف آنچه که به عنوان نظر رسمی مطرح می شود، در خفا به بعضی از خواص و خلّصین، آن نظر را منتقل میکند که اجراء کنند؛ مطلقاً چنین چیزی نیست.
اگر کسی چنین تصور کند، تصور خطائی است؛ اگر نسبت بدهد، گناه کبیرهای انجام داده. نظرات و مواضع رهبری همینی است که صریحاً اعلام می شود؛ همینی است که من صریحاً اعلام می کنم... نه جایز است، نه شایسته است که مواضع دیگری غیر از آنچه که رهبری به صورت علنی و صریح به عنوان مواضع خودش اعلام میکند، وجود داشته باشد.» (۳۱ مرداد ۸۹)
در موضوع مذاکرات هستهای نیز برخی خناسان بارها پیامهایی را از طرف رهبر انقلاب مطرح میکردند تا نظرات نمایندگان را تغییر دهند که در پاسخ به این رفتار، امام خامنهای ضمن ارائه مناط و ملاک مهم #تطبیق_مواضع_علنی_و_خصوصی_رهبری که حکمی کلی است، تأکيد میکنند:
«آن چیزهایی که علناً گفته شده، دقیقاً همان چیزهایی است که به مسئولین هم همانها گفته شده؛ هم زباناً گفته شده، هم کتباً گفته شده.» (۶ خرداد ۹۴)
«آنچه ما اینجا به شما می گوییم یا در جلسات عمومی میگوییم، عیناً همان حرفهایی است که به دوستان، به مسئولین، به هیئت مذاکرهکننده، همانها را بیان میکنیم؛ حرفها یکی است.» (۲ تیر ۹۴)
🔹 جمله "دولت باید تا روز آخر کار کند" یعنی چه؟
برخی در مخالفت با استیضاح دولت ناکارآمد و پرضرر روحانی، به این جمله امام خامنهای استناد میکنند که «دولتها باید تا روز آخر کار کنند» در حالی که این جمله قبل و بعدی هم دارد! ایشان میفرماید:
«سال چهارم دولتها، به خصوص اگر [سالِ] چهارمِ دوّم باشد، سال بسیار حسّاسی است و معمولاً در این سال، اگر چنانچه مراقبت نشود، کارها سست خواهد شد. اوّلاً همه دولتها موظّفند تا روز آخر تلاش کنند و کار کنند؛ تا لحظه آخر. بنده اعتقاد راسخ دارم که دولتها بایستی تا آخرین روز مسئولیّتشان تلاش کنند و کار کنند و وظایف خودشان را انجام بدهند، بعد امانت را به دولت بعدی تسلیم کنند.» (۵ شهریور ۹۹)
روشن است که خطاب رهبری در اینجا مجلس نیست بلکه دولت است تا به دلیل سال آخر بودن، امور کشور را رها نکنند. این توصیه به همه دستگاهها از جمله به دولتهای قبل و مجلس و قوه قضاییه هم شده است.
اما مسأله امروز ما این است که ما با دولتی مواجهایم که نه تنها در سال پایانی برای رفع مشکلات مردم کاری نمیکند بلکه هر روز به صورت تعمدی، مانعی در برابر مردم قرار میدهد تا در نهایت از عصبانیت مردم در راستای سیاست مذاکره با شیطان بزرگ بهره بگیرد! (البته این نگاه خوشبینانه است و الا با نگاه بدبیننانه باید این رفتار را بخشی از وظیفه نفوذیها بدانیم).
بنابر این اگر مجلس و بویژه رییس مجلس و تیم همراه ایشان، به دلایلی که جای ذکر آن در این یادداشت نیست، مخالف استیضاح روحانی هستند، این را به نام رهبر انقلاب فاکتور نکنند.
در اینکه استیضاح در این زمان و در حالی که ۹ ماه تا پایان کار دولت مانده، به ضرر مردم و انقلاب اسلامی است یا اتفاقا به نفع مردم و سبب تقویت انقلاب اسلامی است، گفتنیهای زیادی است که ان شاءالله در یادداشت دیگری ارائه میشود.
🔺قسمت اول یادداشت را اینجا بخوانید🔻
@eitaa.com/rasaee/3995
خیال باطل!
🔹ترامپ: اگر من برنده شوم، اولین تماسی که با من گرفته میشود، از ایران خواهد بود. اقتصاد آنها فاجعه است. من میخواهم یک کشور عالی داشته باشند. موضوع خیلی ساده است؛ آنها سلاح هستهای نمیتوانند داشته باشند. اگر خواهان یک توافق خوب باشند با هم مینشینیم و توافق خوبی خواهیم کرد.
fna.ir/f065zu
@Farsna
ترس آمریکا از بازگشت مسلح ایران!
🔹سخنگوی وزارت خارجه: آمریکا نه در تسلیحات بلکه در دارو و مواد مورد نیاز ملت ایران تلاش میکند فشارهای حداکثری خود را دنبال کند، آنچه آنها میترسند بازگشت ایران به بازار گسترده فناوری و صادرات اقلام تسلیحاتی است.
🔹۹۰ درصد نیازهای دفاعی کشور در داخل تولید میشود، ایران بیش از بازار خرید پتانسیل صادرات دارد و ما بدون هیجان و اصرار بر موضوع خاصی بر اساس نیازهای دفاعی و پتانسیلهای خودمان صادرات و واردات اقدام میکنیم.
🔹منابعی در چین وجود دارد که اتفاقا برای چرخه اقتصادی کشور استفاده میشود. این جدا از پولهای ماست که در ژاپن و عراق و جاهای دیگر بلوکه شدهاند.
🔹 محور تمامی ملاقاتها تحولات در افغانستان، گفتوگوهای بینالافغانی و ... است. فکر میکنیم جمهوری اسلامی ایران میتواند کمک موثری به گفتوگوهای اصیل بینالافغانی باشد اعم از دولت، گروههای مختلف و طالبان.
fna.ir/f065xr
@Farsna
غیرت سیاستمدار ایرانی روی کالای وطنی!
🔹وقتی محمدشاه قاجار مُرد، مدعیان از هر گوشهای سر برآورده بودند و هرجومرج به قدری بود که اگر کسی میتوانست ولیعهد قاجار را برای آغاز حکومت از تبریز تا تهران برساند فقط امیرکبیر بود. وضعیت مالی مملکت طوری بود که ولیعهد پول کافی نداشت تا به تهران سفر کند!
🔹اقدامات امیرکبیر بسیار زیاد است؛ از برانداختن رشوهخواری و شرارت و یاغیگری شروع میشود تا قطع حقوق و مزایای اعیان و درباریان و ساخت بیمارستان و ایجاد چاپارخانه برای انتقال مرسولات پستی و تأسیس دارالفنون و بهبود وضعیت کشاورزی و آبیاری و تأسیس کارخانههای شکرسازی و پارچهبافی و کاغذسازی و چدنریزی.
🔹در مقام یک سیاستمدار حدود ۱۷۰ سال پیش رونق تولید را هم به مرحله اجرا رساند. تا آن موقع از ایرانیها در مقابل کالا جز طلا نمیگرفتند اما امیرکبیر خروج طلا از ایران را ممنوع کرد و به جایش آهن و مس که از معادن تازهتأسیس استخراج میشد کالای پرطرفدار ایران شده بود برای خارجیها.
🔸۲۸ مهر سال ۱۲۲۷ شمسی «میرزا محمدتقی خان فراهانی» صدارت خود را بر ایران قجری آغاز کرد و شد «امیرکبیر».
fna.ir/f065rc
@Farsna
شوخی تحریمی با نیروی دریایی!
🔹امیر خانزادی: نیروی دریایی ارتش امروز هیچ نیازی به خرید تسلیحات ندارد و تحریمهای تسلیحاتی را برای نیروی دریایی یک شوخی میدانیم.
🔹در نیروی دریایی اینکه تحریم تسلیحاتی برداشته شده یا ادامه پیدا کند چیز تاثیر گذاری نیست چون هرآنچه می خواستیم از انواع توپ و اژدر و شناور را ساختیم.
fna.ir/f065vn
@Farsna
فرود یک هواپیمای اماراتی در فرودگاه تلآویو
🔹منابع خبری از فرود یک فروند هواپیمای اماراتی در فرودگاه تل آویو خبر دادند.
🔹این اولین پرواز یک فروند هواپیمای اماراتی از ابوظبی به مقصد تلآویو بعد از توافقنامه عادیسازی بین دو طرف به شمار میرود.
@TasnimNews
«لوئیس آرسه» رئیسجمهور بولیوی شد
🔹«لوئیس آرسه» با کسب بیش از ۵۲ درصد آراء، در انتخابات ریاستجمهوری بولیوی پیروز شد.
🔹مورالس پیش از این گفته بود فردای روزی که «آرسه» در انتخابات پیروز شود، به کشورش باز خواهد گشت.
🔸انتخابات بولیوی یک سال پس از انتخابات جنجالی صورت میگیرد که به کودتای راستگرایان و استعفا و تبعید مورالس به آرژانتین منجر شد.
@TasnimNews
خطیبزاده: از بازگشت ایران به بازار تسلیحات میترسند
سخنگوی وزارت خارجه:
🔹آمریکا نه در تسلیحات بلکه در دارو و مواد مورد نیاز ملت ایران تلاش میکند فشارهای حداکثری خود را دنبال کند.
🔹ایران بیش از بازار خرید پتانسیل صادرات دارد و ما بدون هیجان و اصرار بر موضوع خاصی بر اساس نیازهای دفاعی و پتانسیلهای خودمان صادرات و واردات اقدام میکنیم.
🔹آنچه آنها میترسند بازگشت ایران به بازار گسترده فناوری و صادرات اقلام تسلیحاتی است.
tn.ai/2372229
@TasnimNews
5.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 پاسخ قالیباف به سوالی درباره چرایی باز بودن راه شمال و سختگیری در برگزاری مراسمهای مذهبی در ایام کرونا
#کرونا
@TasnimNews
دلار ۳۱ هزار و ۸۵۰ تومان شد
💵 قیمت دلار در صرافیهای بانکی با کاهش نسبت به قیمتهای پایانی روز کاری قبل ۳۱ هزار و ۸۵۰ تومان تعیین شده است.
💶قیمت فروش یورو نیز با کاهش نسبت به قیمتهای پایانی روز کاری قبل معادل ۳۷ هزار و ۳۰۰ تومان تعیین شده است.
tn.ai/2372323
@TasnimNews
مذاکرات ایران و اوکراین درباره سانحه هواپیما
🔹دومین دور از مذاکرات هیاتهای ایرانی و اوکراینی درباره سانحه هواپیمای اوکراین امروز با حضور معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه در دفتر مطالعات وزارت امور خارجه برگزار شد.
tn.ai/2372294
@TasnimNews