حجتالاسلام والمسلمين محمد ايزديتبار، مسئول گروه کتابشناسي و نمايهنويسي مرکز:
کتاب 9 جلدي«المعجم الموضوعي لمنتخب الکتب الفلسفية» آماده انتشار است.
اين محصول که چکيده و نمايهسازي تعدادي از منابع فلسفي است، شامل 25000 چكيده، 62000 نمايه ترکيبي و 1400 کليدواژه است كه در مركز پژوهشي دائرةالمعارف، با شيوهاي خاص تهيه شده تا در اختيار علاقهمندان علوم عقلي اسلامی قرار گیرد.
@daeratolmaaref
عناوین مجموعه کتب کتابشناسی های منابع لاتین:
👈 منطق و فلسفه اسلامی (2جلد)
اين کتاب که با عنوان کتابشناسي منابع لاتين منطق و فلسفه اسلامي منتشر شده و در آن به معرفي بيش از4000 کتاب و مقاله از کتابخانههاي مختلف پرداختهايم، بخش اول از مجموعه کتابشناسيهاي لاتين علوم عقلي مرکز است.
👈 کلام (2جلد)
دومین بخش از مجموعه کتابشناسی های لاتین علوم عقلی این مرکز، کتابشناسي منابع لاتين کلام نام دارد که در آن به معرفي بيش از 3500 کتاب و مقاله از کتابخانههاي مختلف پرداختهايم.
👈 عرفان اسلامی (1جلد)
کتاب دیگری که از سری مجموعه کتابشناسی های لاتین علوم عقلی این مرکز به شمار می آید، کتابشناسي منابع لاتين عرفان اسلامي است که در آن به معرفي بيش از 2000 کتاب و مقاله از کتابخانههاي مختلف پرداختهايم.
👇👇👇👇👇
http://dmaaref.iki.ac.ir/node/275
@daeratolmaaref
◀️ از آثار مرکز پژوهشی دائره المعارف است:
مجموعه دوجلدي اصطلاحنامه منطق به همراه لوح فشرده.
⬅️ اين اصطلاحنامه شامل حدود 4400 اصطلاح منطقي همراه با 11400 مستند است که همه اين اصطلاحات در 13 رده زير قرار گرفتهاند:
✔ العلم، الدلالة، المفهوم، التعريف، القضية، الحجة، مبادي الحجة، البرهان، الجدل، الخطابة، الشعر، المغالطة، أجزاء العلوم
همچنين در جلد دوم اين اثر260 قاعده منطقي همراه با ذکر مأخذ اين قواعد معرفي شده است.
🔷️ لوح فشرده همراه
با توجه به اينکه اصطلاحات به نسخههاي خاصي از منابع ارجاع شدهاند و ممکن است اين نسخهها در دسترس همگان نباشند و يا با گذشت زمان اين نسخهها در بازار کتاب يافت نشوند، لوح فشردهاي که در بردارنده تصويري از منابع هر يک از اصطلاحنامههاست، به همراه کتابهاي اصطلاحنامه در اختيار استفادهکنندگان قرار ميگيرد.
در اين لوحها افزون بر امکان ديدن تصوير منابع، امكان جستوجو در فهرست مطالب آنها نيز وجود دارد.
http://dmaaref.iki.ac.ir/node/232
@daeratolmaaref
🔷️ انتشار مجموعه ۶ جلدی کتابشناسی تفصیلی تاریخ عرفان اسلامی
◀️ این کتاب که به معرفی ۶۶۰۰ کتاب و مقاله از کتابخانههاي مختلف پرداخته، بخشي ديگر از مجموعه کتابشناسيهاي تفصيلي علوم عقلي مرکز است که در آنها بيش از بيست هزار عنوان کتاب و مقاله معرفي شده است.
http://dmaaref.iki.ac.ir/node/276
@daeratolmaaref
🔶️🔷️ اصطلاحنامه فلسفه اشراق
براي تهيه اصطلاحنامة فلسفة اشراق، از دو دسته منبع استفاده شده است:
مجموعه مصنفات شيخ اشراق؛
برخي از شروح فلسفة اشراق، كه نام و نسخ مورد استفاده از آنها در انتهاي كتاب آمده است.
◀️ ردههاي فلسفة اشراق
همة اصطلاحات فلسفة اشراق در هفت ردة زير قرار گرفتهاند:
الشيء؛
النور؛
النور المجرد؛
الظلمة؛
العالَم؛
الأسماء التأويلية؛
القواعد الإشراقية.
◀️ امتيازات اصطلاحنامههاي مرکز
جامعيت اصطلاحات
دقت در گزينش اصطلاحات و روابط
مستند بودن اصطلاحات واصطلاحنامه به متون و مآخذ
ترسيم نمودار درختي
استفاده از واژههاي اصلي به جاي علائم و رمزها
بهرهگيري در امور دائرةالمعارفي
ارائة نرمافزار
@daeratolmaaref
🔶️ کتاب《مباني و فلسفه عرفان نظري》 از آثار مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی اسلامی است.
نويسندگان اين اثر:
🔶️ آقايان علي امينينژاد، مهدي بابايي و دكتر عليرضا كرماني
@daeratolmaaref
هرچند مباني عرفان نظري به صورت رسمي و صريح در متون عرفاني يافت نميشود ولي پرداختن به اين دسته از مسائل، كه در زمره مسائل «فلسفه عرفان اسلامي» جاي ميگيرد، در امر آموزش و پژوهش عرفان نظري ضروري است. نويسندگان اين اثر،يعني آقايان علي امينينژاد، مهدي بابايي و دكتر عليرضا كرماني در اين نوشتار تلاش نمودهاندكه در وهله اول خواننده را با مباني اساسي علم عرفان نظري آشنا كرده، آنگاه اهم مسائل اين علم را فراروي او قرار دهند.
اين كتاب به هدف تدريس دو واحد درسي در مقطع كارشناسي رشته عرفان اسلامي يا كارشناسي ارشد ساير رشتهها نگاشته شده و چينش بخشها و فصول آن بر اساس روش تعليمي سامان يافته است و بهتر است مطابق با همين چينش مطالعه يا تدريس شود.
◀️ فهرست مطالب:
✍ بخش اول: عرفان نظري
🔷️فصل اول: چيستي عرفان نظري
🔷️فصل دوّم: موضوع، مبادي، مسائل
🔷️فصل سوّم: رابطة عرفان نظري و عملي
✍بخش دوم: نسبت عرفان با عقل و شريعت
🔷️ فصل اوّل: عقل و عرفان
🔷️فصل دوم: عرفان و شريعت
✍بخش سوم: روششناسي عرفان نظري
🔷️فصل اول: كشف و شهود
🔷️فصل دوم: تجربه ديني و شهود
🔷️فصل سوم: حجيت ذاتي شهود
✍بخش چهارم: مسائل عرفان نظري
🔷️فصل اول: خداشناسي عرفاني
🔷️فصل دوم: ظهورشناسي عرفاني
🔷️فصل سوم: انسانشناسي عرفاني
@daeratolmaaref
محصولی دیگر از مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی اسلامی:
🔷️🔶️ کتابشناسی تفصیلی تاریخ فلسفه اسلامی
@daeratolmaaref
معرفی اثری دیگر از محصولات مرکز پژوهشی دائره المعارف:
🔷️🔶️ کتابشناسی تفصیلی تاریخ فلسفه اسلامی
✍ اين کتاب که با عنوان «کتابشناسي تفصيلي تاريخ فلسفه اسلامي» منتشر شده است و در آن به معرفي 5050 کتاب و مقاله از کتابخانههاي مختلف پرداختهايم، بخشي ديگر از مجموعه کتابشناسيهاي تفصيلي علوم عقلي مرکز است که در آنها بيش از بيست هزار عنوان کتاب و مقاله معرفي شده است.
كتابشناسيهاي مركز دو دستهاند:
✍ دسته اول، کتابشناسيهايي هستند كه تنها مشخصات نشر، درجه و موضوعات كلي منابع را در دو يا سه شاخه دربردارند.
✍ دسته دوم، افزون بر مشخصات نشر، موضوعات تفصيلي و عناوين ريز مطالب كتابها
را بهصورت درختي معرفي كرده و به صفحه محل درج موضوع در كتاب اصلي
ارجاع دادهاند. اين دسته از کتابشناسيها را «کتابشناسيهاي تفصيلي علوم عقلي اسلامي» ناميدهايم.
✍ كتاب پيش رو از دسته دوم است. اين کتابشناسيها با عناوين ذيل منتشر خواهند شد:
✍ کتابشناسي تفصيلي منطق و تاريخ منطق، کتابشناسي تفصيلي فلسفه اسلامي، کتابشناسي تفصيلي تاريخ فلسفه اسلامي، کتابشناسي تفصيلي كلام، کتابشناسي تفصيلي تاريخ كلام، کتابشناسي تفصيلي عرفان و کتابشناسي تفصيلي تاريخ عرفان.
@daeratolmaaref
منطق رواقی
اثر بنسون ميتس
ترجمه دکتر مهدي عظيمي
منطق رواقي که در آثار منطق دانان «شاهکاري همسنگ منطق ارسطو»، «نخستين دستگاه منطق گزارهها» و «اساس تمام دستگاههاي منطقي و رياضي» خوانده شده است، از چنان اهميتي برخوردار است که هيچ پژوهشي درباره تاريخ منطق، نميتواند از پرداختن به آن چشمپوشي کند؛ و از آنجا که منطق رواقي بر منطق سينوي نيز اثرگذار بوده است، در پژوهشهاي مرتبط با منطق اسلامي نيز داراي اهميتي ويژه است. با اين حال، زبان فارسي تاکنون از منابع مرجع و معتبر درباره منطق رواقي بيبهره بوده است. مرکز پژوهشي دائرةالمعارف علوم عقلي اسلامي که همواره نگران جامعيت پژوهشهاي منطقي است، برآن شد تا نخستين گام را در جبران محروميت يادشده بردارد. در همين راستا، ترجمه يکي از معتبرترين آثار درباره منطق رواقي در دستور کار اين مرکز قرار گرفت. دستآورد اين تلاش، کتاب پيشِرو است که ترجمه اثري پيشْرو، ارزشمند و چشمگير، نوشته بنسون ميتس، استاد فقيد دانشگاه کاليفرنيا است. اين ترجمه، حاصل تلاش ستودني آقاي دکتر مهدي عظيمي، منطقپژوه و عضو هيئت علمي دانشگاه تهران است.
با توجه به اجمال و گنگي بيشاز اندازه فهرست کتاب اصلي، در مرحلة توليد فني کتاب، برآن شديم تا فهرستي مفصل براي کتاب استخراج کنيم. در اين راستا به برخي از عنوانهاي اصلي، توضيحاتي افزوده شد و ذيل عنوانهاي اصلي کتاب نيز عنوانهاي ديگري پيوست شد. در اين اثر، براي دستنخورده ماندن ساختار کتاب منبع، توضيحات افزوده به عنوانها، در ميان قلاب [ ] درج شده است؛ همچنانکه عنوانهاي جديد، در حاشيه کتاب آمده است. براي دسترسي آسان خوانندگان به مطالب کتاب، نمايههايي نيز در پايان کتاب، در مرکز دائرةالمعارف تهيه شده است. اين نمايههاي موضوعي بهصورت محتوايي ـ نه لفظي ـ ذيل کليدواژهها آمدهاند.
افزون بر مترجم گرانقدر، اين کتاب دستآورد تلاش مجموعهاي از نيروهاي علمي و اجرايي است. بهويژه بايد از آقاي دکتر حسن عبدي، عضو هيئت علمي دانشگاه باقرالعلوم (عليهالسلام) بهخاطر تطبيق و بازبيني ترجمه و نيز عنايت ايشان در استخراج نمايههاي اشخاص، کتابها و مکاتب، و حجتالاسلاموالمسلمين آقاي دکتر عسکري سليمانياميري، عضو هيئت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (رحمة الله عليه) بهخاطر ارزيابي محتوايي اثر قدرداني کنيم. افزون بر اين، کوششهاي حجتالاسلام آقاي دکتر محمدرضا محمدعليزاده در استخراج فهرست تفصيلي و نمايههاي موضوعي کتاب، ستودني است. همچنين بايد از آقاي سيد عبدالماجد مسترحمي براي صفحهآرايي شايسته کتاب و ديگر کساني که در تدوين و انتشار اين اثر تلاش کردهاند، سپاسگزاري کنيم.
خداي بزرگ را سپاسگزاريم که توفيق ارائه محصولي ديگر، در راستاي اجراي فرمايشات رهبري فرزانه انقلاب، حضرت آيتاللهالعظمي خامنهاي مدظلهالعالي مبني بر ايجاد نهضت نرمافزاري را به ما ارزاني داشت و بر روح پاک امام راحل€، كه وامدار مجاهدتهاي مخلصانه و رهبريهاي هوشمندانه ايشان هستيم، درود ميفرستيم و از عنايتها و هدايتهاي روشنگرانه بنيانگذار اين مرکز، حضرت علامه آيتالله محمدتقي مصباح يزدي دامت بركاته كمال تشكر را داريم. اميد است اين اثر با همه کاستيهايش در نظر انديشمندان محترم پسند افتد و در معرفي بنيادهاي عقلي معارف اسلامي و پيشگيري از انحرافها سودمند باشد و اين اندک، مايه خشنودي حضرت ولي عصر(عجل الله تعالي فرجه الشريف) گردد.
@daeratolmaaref
کتاب انسان کامل از دیدگاه مولوی به قلم پژوهشگر ارجمند جناب حجتالاسلام و المسلمين آقاي جليل آقاخاني از محققان مرکز پژوهشی دائره المعارف نگاشته شده است.
@daeratolmaaref
🔷️🔷️ معرفي کتاب
✍ در قلمرو گسترده علم و معرفت، همواره يکي از دغدغههاي اصلي، شناخت انسان بوده است. شناسايي صورت تکامل يافته انسان، که از آن به انسان آرماني يا انسان برتر ياد ميکنند، نيز يکي از آرزوهاي بزرگ جامعه بشري بوده است. جلالالدين مولوي، شيوايي سخن و قدرت بيان خود را بيش از همه در خدمت تبيين آموزه انسان کامل به کار گرفته است؛ اما آيا ميتوان از گفتههاي مولانا استفاده کرد و تصوير روشني از «انسان کامل» ارائه داد؟
آيا وي همه ويژگيهاي انسان کامل را در آثار خود آورده است؟ به عبارت ديگر، مولانا در خصوص «انسان کامل» به کداميک از ويژگيها و نشانههايي که در منابع اسلامي و آثار ديگر عارفان آمده، اشاره کرده است؟ از نگاه مولانا جايگاه «انسان کامل» در نظام هستي چيست و وجود او چه ضرورتي براي هستي دارد؟ اين اثر درپي پاسخ به اين پرسشها است.
⏪ سرفصلها
✍ فصل اول: کليات
✍ فصل دوم: شرح احوال و آثار مولانا
✍ فصل سوم: ضرورت وجود انسان کامل
✍ فصل چهارم: سرشت انسان کامل
✍ فصل پنجم: مولانا و ظهورات انسان کامل
@daeratolmaaref
⏪ از آثار مرکز پژوهشی دائره المعارف است:
📖 کتاب شناسی تفصیلی منطق و تاریخ منطق
@daeratolmaaref
✍ «كتابشناسي» و «كتابنگاري»، واژههايي هستند كه امروزه به معناي معرفي سامانيافته منابع به همراه مشخصات مختلفي چون نام پديدآور، عنوان منبع، تاريخ و محل نشر به كار ميروند.
در اين اصطلاح معمولاً «كتاب»، مفهومي عام دارد كه پاياننامه، جزوه، نشريه، مقاله، نسخ خطي و حتي گاه فيلمها را نيز دربرميگيرد. معادلِ انگليسي کتابشناسي، بيبليوگرافي به معناي توصيف و بررسي کتاب است.
اين کتاب که با عنوان كتابشناسي تفصيلي منطق و تاريخ منطق منتشر شده است و در آن به معرفي 2004 کتاب و مقاله از کتابخانههاي مختلف پرداختهايم، بخش نخست از مجموعه کتابشناسيهاي تفصيلي علوم عقلي مرکز است که در آنها بيش از بيست هزار عنوان کتاب و مقاله معرفي شده است.
گفتني است در رشتههاي ديگر، کتابشناسي مربوط به هر علم، از کتابشناسي تاريخ آن علم جدا شده، ولي در اينجا به دليل حجم کمتر عناوين، کتابشناسي منطق و تاريخ منطق ادغام شده است.
همچنين نمايههاي موضوعي، مهمترين بخش کتابشناسيهاي تفصيلي علوم عقلي اسلامي است.
◀️ موضوعات كتابها به يكي از دو صورت كليدواژه (نمايه مفرد) و واژههاي مركب (نمايه تركيبي) نوشته شدهاند و در كنار شاخههاي زيرين اين نمايهها، شماره صفحه كتابي كه موضوع يادشده در آن صفحه آمده، بين دو هلال () آورده شده است. سير درختي موضوعات، از كليترين موضوع (عنوان رشته علمي) آغاز ميشود و به موضوعات كاملاً جزئي انجام ميپذيرد.
✍ وجود سه ويژگي در اين نوع كتابشناسي، كتابشناسيهاي مركز را بر ديگر كتابشناسيهاي همراه با نمايههاي موضوعي، برتري بخشيده است:
1) همه موضوعات استخراج شده از منابع دستهبندي و بهصورت درختي تنظيم شدهاند.
2) موضوعات استخراجشده از هر كتاب در مقايسه با ديگر كتابشناسيهاي از اين نوع، جامعتر است.
3) تعداد كتابهايي كه در هر يك از رشتههاي اصلي علوم عقلي و فلسفههاي مضاف، موضوعنويسي شدهاند، بيسابقه است.
@daeratolmaaref
امام خامنهاي:
خيلىها در جامعهى ما اصلاً تصور نميكنند كه براى كودك هم فلسفه لازم است. برخى تصور ميكنند فلسفه به معناى يك چيزِ قلمبه سلمبهاى است كه يك عدهاى در سنين بالا به آن توجه ميكنند؛ اين نيست.
@daeratolmaaref