شیخ الرئیس ابن سینا :
مزاج یعنی کیفیتی که از امتزاج عناصر حاصل می شود.
مزاج نه قسم است :
یک قسم آن که وجود خارجی ندارد اعتدال مطلق است، یعنی هر عنصری در عنصرهای دیگر همانقدر فعل کرده باشد که آنها در او کرده اند و هیچکدام کیفیت شان بر دیگری غلبه نداشته باشد.
چهار قسم هم مزاج بسیط است که در آنها دو کیفیت متضاد از چهار کیفیت معتدلند، و از دو کیفیت متضاد دیگر یکی غالب است و آن مزاج را بنام کیفیتی که غالب است مینامند، مزاج سرد و مزاج گرم و مزاج تر و مزاج خشک.
چهار قسم هم مزاج مرکب است که در آنها از هر دو کیفیت متضاد یکی غالب باشد، مثلاً گرم و خشک باشد یا گرم و تر و یا سرد و خشک یا سرد و تر.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
🔹👈موجودات از آب قوهٔ قبول شکل و خلقت،
🔹👈و از خاک قوهٔ حفظ شکل در می یابند،
🔹👈و هوا و آتش هم اعتدال مزاج به آنها می دهند.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
مولانا سدید کازرونی در تعریف خلط می گوید:
الخلط جسم رطب سیال #کائن عن #الکیلوس اولا.
#کائن
#کیلوس
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
مراد از اینکه خلط، جسم رطبی است، چیست؟
مولانا سدید کازرونی می گوید :
ان المراد بالجسم الرطب هو الذي يقبل الاشكال ويتركها بسهوله فيصدق على جميع الاخلاط و ان كانت محترقه لانها لا تبلغ بالاحتراق الى حد لا تقبل الاشكال بسهوله و يخرج ما ليس يقبل الاشکال کذلک کالعظم و الغضروف و اللحم والشحم والسمين ، فان قلت بعض ما ذكرت يقبل الاشكال بسهوله قلت لا نسلم و ان سلم فيخرج بقوله كائن عن الكيلوس اولا و کذلک الرطوبه الثانيه تخرج بهذا القيد لا يقال هذا التعريف لا يصدق على السوداء الحاصله عن خلط آخر و لا على الدم الحاصل عن البلغم لانهما ليس كائنين عن الكيلوس اولا بل ثانيا لا نقول خلطيتهما قد تكونت عن الكيلوس اولا و هي اربعه.
📕 منبع: شرح المغنی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
تقابل دو جبهه #حزب_الله و #حزب_شیطان، بتدریج به اوج خود می رسد.
دشمن صهیونی در آخرین روزهای عمر خود، چنگ انداخته است تا تحرکات شدیدی در ایران رقم زند، تا بلکه ایران حلقوم او را بیشتر نفشارد.
بنظر می رسد، وقتی دشمن صهیونی ببیند، نمی تواند امنیت ایران را بهم بزند، آخرین ابزار خود را که #سفیانی باشد، رو می کند.
آیا این تحرکات، که هر لحظه بیشتر می شود، منجر به #خروج_سفیانی می شود؟
اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢 قلوب مضطر
https://eitaa.com/ezterarebemahdi
💢في تفصيل أصناف الأخلاط
🔹👈الخلط جسم رطب سيال ، يستحيل إليه الغذاء أولا ، فمنه خلط محمود ، وهو الذى من شأنه أن يصير جزءاً من جوهر المغتذى أو مشابهاً له ، و بالجملة سادا بدل شيء .
🔹👈مما يتحلل منه ؛ و منه فضل و خلط ردى ، وهو الذى ليس من شأنه ذلك ، اللهم إلا أن يستحيل في النادر إلى الخلط المحمود ، و يكون حقه قبل ذلك أن يدفع عن البدن و ينفض .
🔰و نقول إن رطوبات البدن منها أولى ، و منها ثانية.
1⃣🔹والأولى هي الأخلاط الأربعة التي تذكرها .
2⃣🔹والثانية قسمان :
👈إما فضول ،
👈و إما غير فضول .
والفضول سنذكرها .
🔰👈و التي ليست بفضول هي التي استحالت عن حالة الابتداء ، و نفذت في الأعضاء ، إلا أنها لم تصر جزء عضو من الأعضاء المفردة بالفعل التام .
🔰وهى أصناف ثلاثة[غیر فضول] :
1⃣🔹 أحدها الرطوبة التي هي منبثة في الأعضاء الأصلية بمنزلة الطل ، وهي مستعدة لأن تستحيل غذاء إذا فقد البدن الغذاء ، ولأن تبل الأعضاء إذا جففها سبب من حركة عنيفة أو غيرها .
2⃣🔹والثاني الرطوبة القريبة العهد بالانعقاد ، وهى غذاء استحال إلى جوهر الأعضاء من طريق المزاج والتشبه ، ولم يستحل بعد من طريق القوام .
3⃣🔹والثالث الرطوبة المداخلة للأعضاء الأصلية. منذ ابتداء النشو التي بها اتصال أجزائها ،و مبدؤها من النطفة ، ومبدأ النطفة من الأخلاط .
📕 منبع: طبیعیات شفا(الحیوان)، شیخ الرئیس
ــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
الثَرب omentum:
بالفتح، شحم رقيق قد غشى الكرش و الأمعاء الدقيق أو المعدة والأمعاء هو يبتدئ من فم المعدة و ينتهى إلى معاء قولون، فارسيه «چادرپیه». جمعه ثروب و جمع القلة أثرب، و الاثارب جمع الجمع. و هو بطانة للصفاق ظهارة للمعدة.
📕 جواهر اللغة(بحرالجواهر)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ثرب(sarb):
پیه تنک بالای شکنبه و روده
📙 ناظم الاطباء
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
النقرس : ورم ووجع شديد في أصابع اليدين والرجلين إلى الآباط والأربيات
وجع المفاصل : ان يكون الوجع والورم فيها خاصة .
الفرسة : أن يتحدب الظهر قليلاً و يسمى الحدبة و ريح الفرسه أیضاً
الدَّوالی : عروق غلاظ كثيرة ملتوية متفننة الالتواء شديدة الخضرة و الغلظ تظهر في الساق
داءالفیل : ان تعظم الرجل [ وتغلظ حتى تفرط جداً ويكمد لونها وإذا طالت المدة تنفجر ]
📕 التنویر فی الاصطلاحات الطبیه
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
شونیز: بالضم سياه دانه حار يابس في الثالثة.
ينفع الحميات البلغمية و السوداوية نفعاً بيناً و مع الخل يزيل القوباء و هذا مجرب.
📕 جواهر اللغة
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim
در بیان احوال محللات مشهوره
1⃣🔹 از آن جمله کبر است : و او مفتح و محلل و ملطف است، سده ی جگر و سپرز را بگشاید، و صلابت او را تحلیل دهد، و تلطیف بلغم و معده و تنقیه او کند، و کرم معده و امعا را بکشد، و از او آنچه در نمک نهاده باشند شش و سینه و نواحی آن را پاک سازد، و ربو و ضیق النفس رطوبی را نافع بود.
2⃣🔹و از آن جمله پیاز محلل است : و او در تنبیه شهوت طعام، به غایت باشد، و او تا در سرکه بیشتر ماند، منفعت او بیشتر و مضرت او کمتر گردد، چه به سبب قبول اثر سرکه احداث عطش نکند، و صعود ابخره ی او به دماغ، منتفی گردد. و همچنان پیاز دشتی که آن را بصل الزیر گویند الا آنکه نزول او از معده به دیری باشد.
3⃣🔹 از آن جمله سیر محلل است: و او در منفعت مذکور از پیاز محلل قوی تر باشد، و با مردم سرد مزاج که طبیعت ایشان به جنس محللات مایل گردد و موافق تر باشد.
4⃣🔹و از آن جمله شلغم محلل است : و از این مذکورات طبع او به برودت مایل تر بود، و به سبب تحلیل رطوبت فضلیه او در سرکه از او نفعی حادث نگردد، و او مردم محرور و صفراوی را مناسب باشد.
5⃣🔹و از آن جمله بادنجان محلل است : و او در تفتيح سده و تخفیف بلغم معده و سایر منافعی که بر مخلّل ذکر رفت، مثل او باشد و تنبیه شهوت طعام در او بیشتر باشد، به سبب اجتماع حراقت و حموضت در او.
6⃣🔹و از آن جمله اشترغاز است : و او مسخن و ملطف است، لیکن جرم او از معده دیر منحدر شود، و غثيان آرد، و دماغ و اعصاب را زیان دارد، و سرکه بعضی از مضرت به اصلاح آرد و سرکه ی او معده را نافع بود، شهوت طعام را در حرکت آرد و بر هضم غذاهای غلیظ اعانت کند.
7⃣🔹 و از جمله خیار محلل است: و او سردی به غایت است، حرارت معده و جگر را تسکین دهد و تبرید آن،به حسب مقدار و قوت او باشد در سرکه، لیکن از معده دیر منحدر شود.
8⃣🔹 و از جمله ی محللات زیتون است : و از او آن چه سبز نارسیده باشد ، و او را در نمک آب، چندگاه بگذارند تا مرارت و عفوصت از او زایل گردد و او را «رسون الما» گویند، به سبب تعذّر استعمال او بی نمک و او، سرد و خشک است، در درجه ی اول، زیرا که غالب بر او جوهر قابض است و بدان سبب، معده را قوت دهد، و دباغت کند و شهوت طعام را در حرکت آرد و سرکه، اثر او را در این افعال قوی تر گرداند، و آنچه تمام رسیده باشد او را زیتون الزّیت گویند، به سبب کثرت حصول روغن از او و از این صنف آنچه تازه و رنگ او به سرخی گراینده باشد، طبع را قبض کند و معده را قوت دهد، و آنچه به غایت رسیده و سیاه باشد، گرم و خشک بود، در درجه ی اول و او سریع الفساد بود و معده را سست کند، و صداع آرد و چشم را زبان دارد، و تولید خلط سوداوی کند، لیکن تغذیه در او بیشتر باشد، به سبب دهنیت در او و سرکه بعضی از مضرات او کم کند،
و بالجمله تناول زيتون شهوت طعام را زیادت کند و طعام را از معده منحدر گرداند، و اگر زیتون بزرگ تمام رسیده با آبکامه خورده شود اطلاق طبع کند، و اگر آب زیتون خام را احتمال کند، سیلان رحم را دفع کند، و اگر با آرد جو بر شکم ضماد کنند، اسهال مزمن باز دارد.
📕 منبع: تحفة الدستور، شرف الدین طبیب شیرازی
ــــــــــــــــــــــــــــــ
🆔 دارالحکیم
http://eitaa.com/daralhakim