شکنجه خاموش با پیامهای جعلی
🔺 بیسوادی رسانهای و مسئولیت اجتماعی ما
🔹واتس اپ را باز میکنم. پیامی در گروه دوستان از دوستی که اتفاقا تحصیلات بسیار عالیه هم دارد آمده است با این مضمون که بسیاری از افراد که بعد از واکسن کرونا قرصهای تقویتی مصرف کردهاند مردهاند و هشدار داده است که از مصرف مکملها بعد از واکسن خودداری کنید.
🔸 این خبر هیچ منبعی ندارد. انگار کن که یک پسربچه بازیگوشی گوشه اتاقش نوشته و فرستاده است. همه این جور خبرها را تأکید هم میکنند که در همه گروههایی که هستید پخش کنید و کلی هم کلمه مهم مهم مهم اولشان دارند.
🔸دوستم است. باهاش راحتم. میپرسم منبعش کجاست؟ میگوید «مردم ایران». بیتعارف جواب میدهم: «خیر. دشمنان مردم ایران که میخواهند استرس مضاعف به مردم وارد کنند». میگوید: «سخت نگیر. حالا تو ویتامین نخور!»
🔸 فردا صبح همین خبر را در یک گروه فامیلی میبینم. اینجا باید جانب احتیاط را در تذکر دادن رعایت کرد. فامیل است دیگر. زود میرنجد. با کلی احتیاط و عرض ادب و احترام مینویسم «این خبرهایی که هیچ منبع موثقی ندارند را نباید باور کرد». جواب میدهد «درست است اما باید جانب احتیاط را رعایت کرد».
🔸پیامی از دوستی دیگر که معلم است به دستم میرسد: در حالی که تمام دنیا پایان کرونا را جشن گرفتهاند ما هنوز سالمندانمان را هم واکسن نزدهایم.
🔸 برایش مینویسم کجای دنیا پایان کرونا را جشن گرفته است؟ در همین استرالیا که خودم حضور دارم و از نزدیک میبینم چنین چیزی نیست. جمعیت استرالیا یک سوم جمعیت ایران هم نیست و هنوز حتی نصف مردمش هم واکسینه نشدهاند.
🔸واتس اپ که تبدیل به در دسترسترین پیامرسان و بهنوعی مهمترین شبکه خبری در میان ایرانیان شده است مملو از پیامها و خبرهای جعلی است که به نظر میرسد هدفشان ایجاد ناامیدی و استرس و بهعبارتی شکنجه خاموش است و دریغا که مردم هم بدون توجه به درست یا غلط بودن اخبار و پیامهای دریافتی، گوی سبقت را در بازنشرشان از همدیگر میربایند که پیامد آن انتشار سریع یک خبر دروغین در بین همه افراد است.
🔸 اینکه بر صحت کدام خبر مهر تأیید بزنیم و کدام را ناموثق بدانیم نیاز به سواد رسانهای دارد که از انواع سواد لازم برای حضور در عصر اطلاعات است.
🔸اشاعه اخبار کذب و سوگیرانه آسیب های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ...را بر جامعه و مردم تحمیل خواهد کرد.
🔸داشتن مهارت سواد رسانه ای برای مخاطبان پیامرسانها و شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه در دنیای کنونی از ضرورت های اجتناب ناپذیر شده است زیرا با انتشار طیف گستردهای از اخبار، مخاطب باید این توانایی را داشته باشد پیامها را ارزیابی و با دیدی انتقادی آنهارا بررسی نماید تا از دامن زدن به شایعات در بین مردم جلوگیری شود.
🔸 نهادهای دولتی بسیاری در ایران متولی ترویج سواد رسانهای هستند اما به نظر میرسد هنوز گامهای اساسی در ارتقای سواد رسانهای ایرانیان برداشته نشده است.
🔸اینجاست که شاید یکی از مسئولیتهای اجتماعی تک تک ما که خود را استاد، دانشجو، تحصیلکرده، کتابدار، فرهنگی، فرهیخته و باسواد اطلاعاتی (سواد رسانهای یکی از اجزای سواد اطلاعاتی است) مینامیم آگاه کردن مردم است.
🔸در مواجهه با اخباری که میرسد منفعل نباشیم. به دوستان و خویشان بگوییم به هر خبر و پیامی که میرسد اعتماد نکنند و منبع خبر از ارسالکننده خبر بخواهیم.
✍️ مریم صرافزاده
#سواد_رسانه
واکنش بیادبانه محمود صادقی به سخنان مهم رهبر انقلاب
🔹در حالیکه رهبر انقلاب در سخنان امروزشان دستورهای مهمی خطاب به مسئولان برای دسترسی وسیع مردم به واکسن، دارو، تستهای تشخیص و داروهای مقابله با بیماری کرونا مطرح کردند، محمودصادقی نماینده سابق و ردصلاحیت شده مجلس که به ابراز مواضع کینهتوزانه مشهور است، توئیت بیادبانهای منتشر کرده است.
🔹فارغ از ادبیات نامناسب بکار رفته در این توئیت، صادقی خط تبلیغاتی جریان ضدانقلاب در مقصرسازی از رهبر انقلاب در مقوله تأمین واکسن را جلو برده است در حالی که رهبری از ماهها قبل بر تولید و واردات واکسن به صورت همزمان تأکید داشتهاند و به گفته روحانی رئیسجمهور سابق و نمکی وزیر بهداشت، غربیها با وجود دریافت پیشپرداخت، از تحویل واکسنها خودداری میکردند تا اینکه در خرداد ماه و پس از به صدور مجوز مصرف اضطراری واکسن داخلی، راه برای واردات هموار شد.
✋
حال حجت الاسلام حسینیقمی مساعد نیست
🔺نجم الدین شریعتی، مجری برنامه سمت خدا در صفحه خود، از بستری شدن و نامساعد بودن حال حجتالاسلام حسینی قمی خبر داد و از مردم خواست برای بهبودی وضعیت ایشان از بیماری کرونا "حمد شفا" بخوانند.
🔹به گفته وی، حال حجتالاسلام رفیعی یکی دیگر از کارشناسان برنامه سمت خدا که به بیماری کرونا مبتلا شده، مساعد
🔴 آزادی عمل عجیب رسانه های انتخاب و جماران در به هم ریختن کشور
طی روزهای اخیر تقطیع ویدیو، انتشار اخبار دروغ و دستکاری هدفمند اظهار نظرها و انتشار جلسات غیر رسانه ای در شرایط بحران کرونایی و مشکلات اقتصادی کشور توسط رسانه های نزدیک به دولت روحانی بار ها موجب التهاب روانی و ایجاد تنش روانی در مردم شده است.
انتخاب و جماران در صدر این رسانه ها آزادانه و بدون توجه به قوانین مطبوعاتی و رسانه ای، و جلوتر از رسانه های لندن و واشنگتن، کشور را در شرایط جنگ اقتصادی و نبرد زیستی کرونا مدام با چالش های دروغ مواجه می کنند.
عدم ورود نهادهای مسئول حقوقی و قضایی در قبال این رفتارهای رسانه ای باعث شده تا روز به بروز مدل این کنش ها مبتنی بر تقطیع و تحریف و دروغ تشدید شده و منشا بسیاری از مشکلات بعدی باشد.
♨️ صدای بیل روحانی رسید!
▪️اواخر اردیبهشت ماه سال جاری بود که حسن روحانی، رئیسجمهور سابق در یکی از سخنرانیهای خود مدعی شد که «من از چهار ماه پیش ذهنم مشغول بود که چگونه میتوانیم مشکل کرونا و تحریم را حل کنیم. ما به دو بیل احتیاج داشتیم؛ یکی که به کمر کرونا بزنیم و بیل دیگر هم برای شکستن تحریمها؛ ما این دو بیل را پیدا کردیم! حتماً کمر کرونا شکسته شده و با واکسنی که وارد میشود و البته واکسن داخلی که در حال ساخت است، در پایان این دولت اطمینان نسبی در بحث کرونا خواهیم داشت!»
▪️حالا از آن روز فقط دو ماه و نیم میگذرد و روز به روز اوضاع کنترل کرونا در کشور بدتر شده است و آمار فوتیهای روزانه کرونا به بالای 500 نفر رسیده، کشور با کمبود سرم و دارو مواجه شده و بیمارستانها ظرفیتشان پر شده؛ اثر تحریمها هم که بماند. ایام نوروز که فرصت تعطیلی کشور برای مهار کرونا بود، هم در نوروز 99 و هم نوروز 400 با تدبیر! روحانی بر باد رفت و حالا فقط ایران است و حسرت و رئیسجمهوری که دیگر رئیسجمهور نیست.
▪️حکایت این ادعاها، حکایت آن ماجرایی است که مولوی بیان کرده؛ بدین مضمون که نیمه شبی، دزدی پای دیوار خانهای نشسته و سرگرم سوراخ کردن آن بود. صاحب خانه صدای کندن دیوار را شنید، پس به پشت بام رفت و پرسید: چه میکنی؟ دزد گفت: دهل میزنم. مرد که متعجب شده بود، پرسید: پس صدای آن کو؟ دزد گفت: صدای این دهل را فردا بشنوی!
📌بله، صدای بیلهایی هم که روحانی بر کمر کرونا (و البته تحریم) زده، جدا جدا به گوش میرسد!