#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
*🔺شرح دیداری با وزیر وقت بهداشت در روزهای بعد از زلزله بم.*
*وقتی دکتر پزشکیان داشت دیوار می چید.*
زمستان ۸۲ بود بم زلزله آمده بود. جوان بودم و دانشجوی سال های پایانی دانشگاه کرمان برای کار امدادگری رفته بودیم.
اولین شنبه بعد از زلزله بود و هوای دی ماه بم به شدت سرد. اکیپ های امدادگر از همه جا رسیده بودند و داشتند فعالیت میکردند ما کارمان پوشش دادن نیازهای اولیه بازماندگان داغدار بود یک نیسان آبی داشتیم و گاهی جنازه میبردیم و گاهی آب می آوردیم و زمانی مردم یا امدادگران را جابه جا میکردیم.
یادم هست عصر گفتیم دیشب داخل چادر زلزله زدگان خیلی سرد شده بود و نیاز به بخاری داشتیم هر جا رفتیم در دسترس نبود در اداره راه که نزدیک جاده اصلی بود چادر بار زدیم و سراغ بخاری نفتی گرفتیم گفتند چراغ والور آمده و در ارگ جدید تخلیه شده و باید بروید و از اداره هواشناسی حواله بگیرید و از سوله های ارگ جدید بارگیری کنید.
به اداره هواشناسی که رسیدیم فهمیدم اداره هواشناسی به محل تجمع اعضای هیات دولت تبدیل شده است. چادری در محوطه برپا بود و ساختمان هم سالم مانده بود گفتند باید منتظر بمانید تا رییس هلال احمر بم به مقر اداره هواشناسی برگردد و حواله چراغ نفتی بدهد.
در محوطه روی ماکادومها و کف زمین با راننده نیسان منتظر نشستیم از مغرب رد شده بود و یک نفر با عبا و عمامه از یکی از چادرها بیرون آمد به راننده نیسان گفتم:« میشناسی اینو؟» گفت: «نه کی هست؟» گفتم: «موسوی لاری یه دیگه وزیر کشور» گفت: «الان که اینجا قیامت سرماست و کسی به کسی نیست همه دنبال یک جای گرم برای امشب هستن.»
رفتیم داخل چادر و دیدیم گروه بزرگی از مدیران جمع هستند. تا داخل شدیم یک بنده خدایی چای جلوما گذاشت. یک نفر که کاپشن سفید پوشیده بود، پرسید: «امدادگری؟» گفتم: «نه، دانشجوی کرمانم.» گفت «از
کی اینجایی؟» گفتم از ظهر روز زلزله.»
توجه جمع به سمت من جلب شد. گفتند به نظرتان چقدر آدم کشته شده؟ راننده به من نگاهی کرد و شانه
بالا انداخت و من گفتم حدود ۴۰ هزار نفر بحث بالا گرفت یکی گفت «همین شماهایید که این عددهای بی پایه و اساس را در دهانها انداختید!» خلاصه چای را زهر مارمان کردند و از چادر بیرون آمدیم.
در محوطه قدم میزدیم که حسین خدایاری، یکی از دوستان دانشجوی آذری ام را دیدم که دستهایش پر از گچ و گل و... بود.
گفتم: «حسین، رییس هلال احمر رو ندیدی؟» گفت «تازه رفتن بیرون....» چاره ای جز صبر نداشتیم؛ گفت: «می توانی بروی جای من کمک کنی؟ داریم چند تا دستشویی صحرایی می سازیم.» گفتم «کجا؟» گفت «آن گوشه و به تاریکی اشاره کرد.» رفتم آنجا و دیدم یک نفر میانسال نشسته و با دست و لباس خاکی با آجر مشغول ساختن تیغه دیوار است شروع کردم به مالیدن ملات گچ و خاک به آجرها و تحویل دادن آجرهای ملات مالی شده به استاد بنا حسین به ترکی چند تا جمله گفت و رفت. یک دستشویی بدون در ساختیم و من آخرش هم نفهمیدم که آب و فاضلاب این دستشویی ماجرایش چطور شد و حسابی در فکر این موضوع بودم. در خلال ساخت این بنا در تاریک و روشن چهره استاد بنا را می دیدم و حس می کردم برایم آشناست.
به او گفتم: «استاد دانشگاه کرمان هستید؟» گفت: «نه چطور؟» گفتم «چهره تان خیلی آشناست!» خندید. گفتم: «اهل فسا فارس نیستید؟» به فکر رفت و گفت:« نه، من مسعود پزشکیان و تبریزی هستم.»
باز متوجه نشده بودم او کیست واقعا هم نشناخته بودمش. اواخر کار حسین برگشت و کمی دورتر نزدیک شیر آب، به او گفتم »
این بنده خدا، استاد بنا کی هست؟ چقدر چهرهاش آشناست؟» گفت «نمیشناسی؟» گفتم «نه ؛ یادم نمیاد!» گفت: «مسعود پزشکیان وزیربهداشته دیگه!»
گفتم: "عجب! پس چرا اینجا داره بنایی میکنه؟"
حسین گفت : "این بنده خدا نماینده تبریز و پزشک قلبه و اعضای خانواده اش رو هم تو تصادف از دست داده..."
دوباره رفتم و این بار دقیق تر نگاهش کردم. آن شب چراغ نفتی به همه چادرهای حافظ آباد بم رسید و با همه خستگی و اندوهی که از حمل چند ده جنازه داشتیم باز دلم برای کسی که همسر و یک فرزندش را در سانحه ای از دست داده بود سوخت .
امروز که از فاصله ۶هزار کیلومتری ایران خبر کاندیدا شدنش را شنیدم، ناخودآگاه در سرزمین غریب غرب این را سرودم که :
مراز آشیان بگو
ز چرخش زمان بگو
دوباره یار میرسد؟
فصل بهار می رسد؟
دوباره از سفر بگو
زراه پر خطر بگو
دوباره یار میرسد؟
فصل بهار می رسد؟
زغم دگر سخن مگو
ز قهر هم به من مگو
دوباره یار میرسد؟
فصل بهار می رسد؟
#برای_ایران
خرداد ۱۴۰۳- ادینبورگ
احسان شناور
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian
25.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
🔴 مصطفی فقیهی با انتشار این ویدئو نوشت: این ویدیو بخشی از گفتوگویم با دکتر #پزشکیان در سال ۱۳۹۹ پیرامونِ #برجام، حمله به #سفارت_عربستان، #جلیلی و وضعیت کشور.
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian
#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
💥خبر: ⭕️بیانیه حزب کارگزاران سازندگی ایران در حمایت از دکتر مسعود پزشکیان برای انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری
🔴نگذارید "اقلیت بر اکثریت" پیروز شود
ایران یک "دولت ملی" میخواهد
📌انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۳ به فرصتی تاریخی برای تغییر در مسیر اداره کشور و گذار از انتخابات سال ۱۴۰۰ بدل شده است. در آن سال، انتخاباتی کمرقابت با حذف نامزدهای اصلاحطلب و میانهرو برگزار شد که نتایج آن بیشوکم روشن بود. کارگزاران سازندگی ایران البته به سهم خود کوشید با حضور در آن انتخابات و دفاع از نامزد خاص خود در پیوند با بسیاری از احزاب و چهرههای مصلح و معتدل، خود تسلیم ردصلاحیتها نشود. اما قهر بخش قابلتوجهی از جامعه و جبهه اصلاحات در آن انتخابات منجر به تثبیت دولتی شد که با وجود تلاش بسیار برای کسب محبوبیت اجتماعی و عملگرایی سیاسی در قیاس با اسلاف خود از پایگاه اجتماعی گستردهای برخوردار نبود. میزان آرای باطله و اعتراضات سال ۱۴۰۱ نماد معناداری از این فاصله ملت با دولت بود.
📌به نظر میرسید برای تغییر این وضعیت باید دستکم تا سال ۱۴۰۸ صبر کرد و گرچه انتخابات دوره چهاردهم ریاستجمهوری باید در سال ۱۴۰۴ برگزار میشد، اما چون طبق یک عرف سیاسی، دولتها در ایران دو دورهای هستند، چشمانداز این تحول به پنج سال آینده محول میشد. اما تقدیر الهی سبب شد با برگزاری انتخابات زودهنگام، فرصت تحولات، پنج سال زودتر فراهم شود. همین موقعیت سبب شد با وجود تاثر جامعه از سرنوشت رئیسجمهور مرحوم که همدردی همه جناحها را نشان داد، نوعی انتظار عمومی در ملت برای تغییر دولت به وجود آید. تاکید نظام سیاسی بر ثبات کشور و استقبال از تغییرات قانونی هم بر امید ملی افزود و برخلاف انتخابات مجلس که مشارکت جامعه اندک بود، تا این لحظه تمام نظرسنجیها حکایت از بالارفتن نرخ مشارکت دارد.
📌متاسفانه شورای نگهبان همچنان با پیروی از شیوه انتخابات ۱۴۰۰ به رد صلاحیت گسترده نامزدهای اصلاحطلب و میانهرو دست زد و پاسخ درخوری به این میل ملت به مشارکت نداد. ردصلاحیت نامزدهای جبهه اصلاحات -بهخصوص دکتر اسحاق جهانگیری- و نیز رد صلاحیت مجدد دکتر علی لاریجانی و حتی رد صلاحیت نامزدهای دولت مستقر، یادآور روش انتخابات ۱۴۰۰ بود و لاجرم باید به سقوط نرخ مشارکت منجر می شد. اما اینبار اراده ملت برای تغییر وضع موجود، بیشتر و بالاتر از آن بود که به راحتی ناامید شوند. وجود فرصتی طلایی در فهرست نامزدهای موجود، به گشودن راهی بدل شده است که طراحان وضع موجود را هم به شگفتی واداشته است و حتی برخی اصولگرایان به سرزنش شورای نگهبان پرداختهاند و عمده آنان از اینکه تنها یک نامزد اصلاحطلب تایید شده است، نگران شدهاند. این تنهایی مسعود پزشکیان در برابر پنج نامزد دیگر، اما اجماعی بیسابقه و بهنگام در میان اصلاحطلبان و اعتدالگرایان بوجود آورده است.
📌در برابر نامزدهایی رسمی که چهار یا سه یا دو دوره است برای ریاستجمهوری داوطلب میشوند و با وجود تصدی مقاماتی در سطح ریاست یک قوه برای ریاست قوهای دیگر تلاش میکنند، نامزدی ظهور کرده است که پس از یک دوره عدم احراز صلاحیت از سوی شورای نگهبان، اکنون به عنوان نامزدی متفاوت وارد انتخابات شده است. دکتر مسعود پزشکیان، وزیر اسبق بهداشت در دولت اصلاحات و نایب رئیس مجلس امید به صورت غیرمنتظرهای از معبر شورای نگهبان عبور کرده است. سیاستمداری پاکدست و فروتن، دانشوری که ۱۶ سال به عنوان نماینده تبریز، وکیل همه ملت ایران بوده است و در کوران حوادث سالهای ۱۳۸۸ و ۱۴۰۱ و پیش از آن در سال ۱۳۷۸ که مقاطعی حساس از تاریخ معاصر ایران بوده است، شجاعت و مسوولیتپذیری خود را نشان داده است و بدون محافظهکاری و تندروی، صدای ملت بوده است. مدیریت و سلامت رفتار او در مقام وزیر بهداشت و تلاش برای تحقق عدالت در نظام سلامت از او چهرهای مردمی ساخته است و همین کارنامه سبب اقبال جامعه به او شده است.
📌ما کارگزاران سازندگی ایران البته در فهم خود از اقتصاد، توسعه، جامعه، عدالت و اصلاحات نکاتی داریم که آن را با دکتر مسعود پزشکیان بوقت مقتضی در میان میگذاریم، اما به عنوان عضوی از جبهه اصلاحات در فرآیند رای به ایشان نقش داشته و از تصمیم جبهه اصلاحات در معرفی ایشان به عنوان یکی از سه نامزد اصلاحطلبان حمایت کرده ایم و منتظر تحقق وعده رهبر اصلاحات، جناب آقای سید محمد خاتمی در حمایت از نامزد جبهه اصلاحات هستیم و در رسانه حزب نیز این حمایت را اعلام کردهایم.
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian
#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
✅روسیه خشمگین از کاندیداتوری پزشکیان
✍️رضا ولدبیگی
در انتخابات ۱۴۰۰ روسیه با استقبال خاص از رئیسی و مواضع جانبدارانه خبرگزاری اسپوتنیک در آن زمان چنان پر رنگ بود که در بسیاری تحلیلهای شبکه های معتر موضوع منعکس میشد و نگارنده در میانه انتخابات ۱۴۰۰ یادداشتی با عنوان " آقای پوتین از جان ملت ایران چه میخواهی " منتشر کرد . روسیه نشان داد ضمن دخالت در امور داخلی ایران ضعیف ترین و پر حاشیه ترین فرد را برای انتخابات ریاست جمهوری ترجیح میدهد .
در مراودات دیپلماتیک با کشورهای خارجی ضعف شخصی مقامات تبدیل به نقطه ضعف و عامل امتیازدهی در مذاکرات و توافقات دیپلماتیک میشود . دنیا با خاتمی بعنوان مبدع نظریه گفتگوی تمدنها مواجه میشد و تکریم میکرد . پس از مشخص شدن صحنه انتخابات ایران و حضور یک فرد قوی دانشگاهی و پاکدست اصلاح طلب بنام پزشکیان ، روسیه برنامه های خود را برای به زیر سلطه درآوردن او بر اب می بیند .
اگر قالیباف و رئیسی در جلب نظر مسکو با یکدیگر مسابقه میگذاشتند ولی هیچ نشانی از تمایل پزشکیان برای باج دهی به دول خارجی بویژه روسیه دیده نمیشود . با تایید پزشکیان روسیه در اقدامی شتابزده و مغایر با عرف دیپلماتیک توافق جامع ایران و روسیه را تعلیق و دلیل آن را مشکلات داخلی مقامات ایران نامید. هر چند محتوای آن توافق هرگز در اختیار افکار عمومی قرار نگرفت ولی عبارت تعلیق و بیان اعتراض گونه نوعی باج خواهی از مقامات ارشد را تداعی میکند. روسیه که در باتلاق اکراین گرفتار شده بدنبال شریک جرمی در این جنگ ظالمانه میگشت . در حالیکه روحانی کاملا هشیارانه در جنگ قبلی و موضوع کریمه وارد نشد ولی م متاسفانه رییسی گاه و بیگاه در حمایت از روسیه سخن سرایی میکرد و در شرایط تحریمهای کمر شکن غرب بر موج تحریمها افزود و امروز یکی از اتهامات ایران در جهان غرب همکاری با روسیه در جنگ اکراین است . جنگی ظالمانه که بیش از یکمیلیون کشته و زخمی به دو ملت اکراین و روسبه تحمیل نموده است . اینجنگ به مقامات عالی نظام که همراه با دلداری محض رئیسی به روسیه نبودند نشان داد که توان تهاجمی متعارف روسیه بسیار کمتر از تصور بوده و مسیر دوری از روسیه پس از اشکار شدن ضعف نظاامی اغاز شد .
اقدام روسیه همزمان با تایید صلاحیت اقای پزشکیان درست بودن راه اصلاحات را بخوبی نشان داد . امروز ما که ناراضی از دخالتهای روسیه و چین در امور ایران هستیم باید این اقدام روسیه را نشانه ای از انتخاب درست آقای پزشکیان بدانیم . شعار اصلی جمهوری اسلامی ایران که بر سر در وزارت خارجه حک شده است ، نه شرقی و نه غربی است که مبتنی بر روابط متوازن با دنیا بر اساس منافع ملی است ولی افراط در گرایش به شرق کشور را از بسیاری مزایای ارتباط با دنیای غرب محروم نموده است .
این واقعیت که کشور ایران کره شمالی نیست و و فضای فرهنگی مردم ایران کمتر قرابتی با فرهنگ کشورهایی چون چین و روسیه دارند قابل انکار نیست . تغییر قیمت روبل و یوان در ایران هرگز به اندازه تغییر قیمت دلار مورد توجه ایرانیان قرار نگرفته و بر فضای کسب و کار تاثیر نمیگذارد. اگر کارخانجات ماشبن سازی اراک و ذوب اهن اصفهان در زمان شوروی سابق خدمت بزرگی به ایران بود ولی امروز سرمایه داری گانگستر روسیه و تکنولوژی عقب مانده و فساد گسترده الیگارشی روسی هیچ نفعی برای ملت ایران ندارد . دست درازی روسیه به دریای خزر و تشکیک در مالکیت ایران بر جزایر خلیج فارس همیشه مورد نفرت ایرانیان بوده است .بگذار روسیه ناخشنود از اقای پزشکیان باشد ولی ملت ایران با انتخاب درست، نخواهد گذاشت خواب روسیه برای انتخاب رئیس جمهوری ضعیف و قابل تطمیع تعبیر شود . ملت ایران ضمن باور به حسن همجواری با روسیه ، خواستار تنش زدایی با غرب و سایر همسایگان و برقراری روابط متوازن مبتنی بر منافع ملی است .
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian
#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
🗣 پزشکیان: ما نمیگوییم با اسرائیل دوست شویم اما چه لزومی داشت سفارت عربستان و انگلستان را تخریب کنیم؟
◀️ میلیاردها دلار هزینه ایجاد شد چون نتوانستیم روابطمان با کشورهای دیگر را درست کنیم.
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian
#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
✅️این بار به پزشکیان رای می دهم برای پزشکیان.
✍️حبیب زاده
ما و هم نسل های ما دوران خاتمی رو به یاد داریم ،
روزهایی که خیلی ها رای خود را پنهان می کردند و اینگونه دوم خرداد رقم خورد و شگفتی شد.
اما ۹۲ برای رای نیاوردن رقیب مجبور بودیم به روحانی رای دهیم ،حماسه آفریدیم اما فرصت ها را سوزاندند.
اما این بار می خواهم به پزشکیان برای پزشکیان رای دهم .
می دانم قرار نیست اتفاقات زیادی بیفتد ،قرار نیست همه چی گل و بلبل شود ، قرار نیست همه قوانین یه شبه به نفع مردم تغییر کند، قرار نیست رفع حصر شود ،
قرار نیست
تمام آرزوهای ما را طبیب ایران برآورده کند و درد های چند ده ساله را یک یا چهار سال درمان کند .
ولی می تواند ریل و حرکت را به مسیر درست برگرداند ، موانع را یکی یکی بردارد،
عالمان و مدیران با سواد که سرشان به تنشان بیارزد را سرکار بیاورد
او می تواند
حتی اگر کسانی نخواهند و مانع شوند !
زیرا
او از جنس مردم است و با مردم .
۲۴ خرداد ۱۴۰۳
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian
#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
▫️ نشست اقتصادی د.پزشکیان
امشب در مجموع، شب بهتری برای د.پزشکیان رقم خورد، ولی ایشون باید در پاسخ به پرسشهای تخصصی، اینقدر راهبرد اصلی خودش را تکرار نکنه، شنونده پیش خودش میگه: خب، درسته اما حالا چکار باید کنیم؟ به نظر میرسه امشب، قوّت مشاورانش نجاتش داد. اینطوری نمیتونه در برابر بقیه در مناظرهها با قوت ظاهر بشه.
من این پیام را پس از اولین مصاحبه اش نوشتم که امشب در بیانات خودش و مشاورانش نمود خوبی یافت.👇
📗 د.پزشکیان در برابر مردم، باید بی واهمه، وضعیت نابسامان کشور را تشریح کند
🤏د. پزشکیان بدرستی، به ضعف ساز و کار مدیریت کشور، بویژه مدیریت اقتصادی اشاره میکند. اما و صد امّا او به راهبرد و راهگشای اصلی توسعه اقتصادی، که همان اتصال به "اقتصاد جهانی" است نمیپردازد.
🤏اگر چین کمونیست، از فقر رهایی یافت و اکنون، رقیب نظام سرمایهداری غرب در رشد اقتصادی شده است، این شکوفایی را مدیون تغییر راهبرد ناکارآمد مائوئیستی و گشودن دروازه های اقتصادش به روی شرکتهای چندملیتی و هموارکردن سرمایهگذاری خارجی است.
چین بدرستی، تشخیص داد که علم و تکنولوژی در جهان مدرن است و بدون اتصال به اقتصاد جهانی کار بزرگی در روند توسعه رخ نخواهد داد.
# جهت را تغییر باید.
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian
#انتخابات 📨
#مسعود_پزشکیان 🟢
#برای_ایران
📗 وقتی "راهبردهای سیاسی" قربانی کشمکشهای باندهای قدرت میشود.
رضا نصری:
آقای دکتر میدری، کارشناس همراه دکتر #پزشکیان در نشست اقتصادی صدا و سیما، به نکته بسیار مهمی اشاره کردند. ایشان - نقل به مضمون - گفتند یکی از مشکلات اساسی ما در سیاست خارجی این است که یک نگاه محفلی به وزارت امور خارجه داریم. کسی که دارد با غرب مذاکره میکند را متصل به انگلیس میخوانیم و دیگری را عامل چین میدانیم!
به نظرم واقعا این یکی از آفتهای فضای سیاست داخلی ماست که برای کارگزاران سیاست خارجی هزینه فراوان ایجاد میکند.
واقعیت این است که کسانی که امروز به ناحق «غربگرا» خوانده میشوند کارگزارانی هستند که صرفاً در زمان تصمیم حاکمیت به مذاکره با غرب یا در مسند قدرت قرار داشتند یا اینکه به دلیل تخصصی که در مذاکرات داشتند در این مقاطع از آنها استفاده شده است.
به عنوان مثال به دوران خاتمی نگاه کنید. یعنی زمانی که مطابق خرد جمعی و تصمیم حاکمیتی دولت وقت وارد مذاکره با کشورهای غربی شد.
زمانی که در دولت خاتمی مذاکرات هستهای شروع شد، اوج «سیاست تغییر خاورمیانه» در آمریکای سرمست از پیروزی در جنگ سرد و پیروزی و در افغانستان و عراق بود. این سیاست آمریکا - که در دوران کلینتون با تلاش برای تحمیل پیمان صلح میان اسرائیل و نمایندگان فلسطین شروع شده بود - در دوران بوش از طریق مداخله نظامی و تغییر رژیم پیگیری میشد. در آن زمان، نومحافظهکارانی که در آمریکا به قدرت رسیده بودند تلاش میکردند با طرح اتهام ساخت سلاح هستهای به ایران - یعنی اتهامی شبیه به اتهامی که به عراق وارد کرده بودند - زمینه حمله نظامی به ایران را مهیا کنند و گامی دیگر در جهت شکلدهی به «خاورمیانه جدید» - با محوریت ایمنسازی شاهراه نفت و تفوق اسرائیل در منطقه -- بردارند.
در این میان، هم فضای سیاسی و اجتماعی آمریکا - که مترصد انتقام گرفتن از مرتکبین حملات ۱۱ سپتامبر بود - برای درگیری نظامی با کشورهای منطقه مهیا بود، هم ایران در «محور شرارت» قرار گرفته بود، هم بودجههای کلان برای اپوزیسیون و ایجاد یک دولت انتقالی در خارج از کشور در نظر گرفته شده بود و هم پرونده هستهای ایران - پس از قطعنامه سنگین شورای حکام آژانس - در یک قدمی ارجاع به شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته بود.
در آن زمان، دولتهای عرب منطقه (آنطور که بعدها در اسناد ویکیلیکس هم منشر شد) نیز به شدت برای حمله آمریکا به ایران رایزنی و لابیگری میکردند، دولت آریل شارون در اسرائیل به کنگره آمریکا نماینده میفرستاد تا به نمایندگان و افکار عمومی آمریکا نسبت به «آماده شدن بمب اتم ایران در شش ماه آینده» هشدار دهند، چین و روسیه (همانطور که بعدها در رایگیریهای شورای امنیت نشان دادند) نسبت به برنامه هستهای ایران رویکرد منفی داشتند؛ و ایران نیز جز چند سانتیرفوژی که در گوشهای میچرخید و یک صنعت نظامی که تازه شکل گرفته بود اهرم خاصی در اختیار نداشت.
در این مقطع، تصمیم نظام این بود که از تشدید تنش جلوگیری کند، مانع ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت شود و تلاش کند با تعلیق موقت غنیسازی، همکاری با آژانس و مذاکره با کشورهای اروپایی - که خود نگران ماجراجویی جدید آمریکا در منطقه بودند - مانع فضاسازی و بهانهتراشی جدید واشنگتن شود.
منتها کسانی که در آن دوران کارگزار این سیاست حاکمیتی بودند لقب «غربگرا» گرفتهاند و سالها هزینه سیاسی، حیثیتی و شخصی انجام ماموریتشان را پرداختند!
در دوران مذاکرات برجام هم همینطور! دلیل ورورد آمریکا به مذاکرات - نه شیفتگی و اعتماد عدهای کارگزار سیاست خارجی نظام به آمریکا و غرب بلکه - وجود شش قطعنامه فصل هفتمی شورای امنیت بود که بدون تایید آمریکا - به عنوان یک عضو دائم شورای امنیت - قابل لغو نبودند؛ و از این رو باز تصمیم حاکمیت بر این شد که با آمریکا نیز مذاکره کند.
منتها باز دولت و کارگزارانی که در مسند مسئولیت بودند - با اتهام غربگرایی و غربگدایی - هزینه این مذاکرات ناگزیر را شخصاً پرداخت کردند!
در مورد سیاست نزدیکی به شرق هم اتفاق مشابهی رخ داد. کارگزارانی که پیگیر این پروژه نظام سیاسی کشور بودند این بار با انگ «روسوفیل» و «کمونیست» و برچسبهای مشابه مواجه شدند.
مادام که سیاست داخلی برای کارگزاران سیاست خارجی هزینه ایجاد کند، نمیشود از ظرفیت و پتانسیل دستگاه دیپلماسی کشور به بهترین شکل و در جهت تامین منافع ملی استفاده کرد.
خوشحالم دکتر پزشکیان و تیم او به درستی این مسئله را درک کرده و از تریبون صدا و سیما به آن پرداخته است.
📌 کانال ستادِ مردمیِ مجازیِ حامیان دکتر مسعود پزشکیان:
https://eitaa.com/dr_pezeshkian