🔰مصاحبه دکتر موسی نجفی با بنیاد شهید حاج قاسم سلیمانی
✅قهرمان از قلب مردم برمیخیزد
قسمت اول :
🔴تشییع حاج قاسم ؛جلوه ای از زیست تمدنی اسلامی
🔵یکی از اتفاقات مهم و غیرقابل چشم پوشی کشور ما در چهل سال گذشته تشییع باشکوه شهید سلیمانی بوده است. از منظر تاریخی و تمدنی چنین تشییع باشکوهی چگونه قابل تحلیل است؟ نسبت جامعه ایران با قهرمانان ملی خود در طول تاریخ چگونه بوده است؟
🔶قبل از شروع بحث باید تصریح کنم بنده به ایشان قلبا علاقهمند هستم و ارادت دارم و با طرح مباحث نظری در مورد تشییع باشکوه شان قصد دارم به ایشان ادای دین کرده باشم.
🔷مقدمهای که باید در اینجا بیان کنم این است که شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی را نمیتوان بهعنوان یک فرد و تنها در نظر گرفت، بلکه باید او را در جریان انقلاب مدنظر قرار داد. فرض کنیم اگر این تیپ شخصیت با همین ویژگیها فرمانده ارتش سوریه یا فلسطین بود، انقلاب اسلامی در پشت او قرار نداشت باید او را در مختصات دیگری بررسی میکردیم؛ بهطورمثال، احمدشاه مسعود در افغانستان یک قهرمان ملی است ولی در افغانستان نهضت آن مانند انقلاب اسلامی نیست یا نهضتهای اسلامی که ما آن را به بیداری اسلامی تعبیر میکنیم در کشورهایی که رخ میدهند در مرحله ابتدایی قرار دارند اما انقلاب اسلامی دیگر یک نهضت نیست، از مرحله نهضت گذشته است و توانست نظام شاهنشاهی را سرنگون کند و خودش نظام تازهای را بنیان نهد. این نظام به سمتی میرود که از قوه به فعل تبدیل شود و برخی از ارزشهای اسلامی را نهادینه کند.
درباره حاج قاسم شخصیت ایشان جدا از این انقلاب نیست و باید او را در همین روند و فرآیند دید. در تاریخ اسلام نیز با شخصیتی همچون مالکاشتر نخعی روبهرو هستیم. یکی از ویژگیهای مهم مالکاشتر این است که او شیعه و از یاران حضرت علی (ع) است. اگرچه این ویژگی بسیار مهمی است اما در جریان حکومت علوی قرار میگیرد و بعد از خلیفه شدن حضرت علی(ع) سپهسالار لشکر او شد. ما با سه مالک روبهرو هستیم؛ یکی شخصیت شجاعی که ریاضتهای زیادی کشیده است؛ دوم، مالک اشتری که در جریان علوی دیده میشود و در زمان تقیه حضرت همزمان با حکومت خلفای سهگانه است و سوم، مالک اشتری که پس از خلیفگی حضرت علی(ع) در کنار او قرار میگیرد و در جریان حکومت اسلامی به فعالیت میپردازد. سومین بعد شخصیتی او را باید با مختصات حکومت علوی نگریست. مالک اشتر با هر سه جریان قاسطین، مارقین و ناکثین همچون حضرت علی(ع) در جدال بود. اگرچه میتوان گفت در جنگ نهروان ایشان دیگر زنده نبودند ولی چون خوارج از دل جنگ صفین بیرون آمدند میتوان گفت با آنها نیز در جنگ بوده است.
ادامه👇👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi
https://rubika.ir/drmousanaafi
ادامه مصاحبه 👆👆
🔰قسمت دوم :
✅در مورد شهید سلیمانی هم همین تحلیل قابل ارائه است:
بعد اول اینکه شخصیت فردی بسیار خوبی دارند و منحصربهفرد هستند که الان بیشتر به همینها پرداخته میشود که با رزمندگان چه رفتاری داشتند یا با خانواده خود انسان متواضعی بودند و به مظلومان کمک میکردند.
قاسم سلیمانی دیگری هم داریم که فرمانده جنگ است و در مسیر رهبری حرکت میکند؛ و سومین وجه یک قاسم سلیمانی دیگر هم داریم که فرمانده لشکر قدس است و صفات فردی او در این نقش بیشتر جلوه مییابد و این سه قاسم سلیمانی است.
سپاه قدس نیرویی است که در کنار جمهوری اسلامی قرار دارد که تحول تمدنی ایجاد کرده است. پیش از آن واحد برون مرزی سپاه حتی جنبههای منفی هم داشت و اطرافیان آقای منتظری هم در آن بودند که زمانی دردسرساز شد ولی حاج قاسم توانست با یک برنامهریزی اعتماد مسلمانان را جلب کند و به بازسازی جایگاه سپاه بپردازد. همین برنامهریزی داشتن و اینکه ایشان بهدرستی خلأ انقلاب را در بعد بینالمللی آن حس کرد جنبه تمدنی داشت. انقلاب اسلامی خودش یک انقلاب ۱۰۰درصد ایرانی نیست، مرکز آن ایران است. از این جنبه شبیه انقلاب فرانسه است، این انقلاب به ایران یک قدرت بینالمللی داده است، مانند انقلاب فرانسه که به فرانسه یک قدرت بینالمللی داد و قدرتی که داده است فرانسوی نیست، از جنس جهان است. ایران هم همینطور است، قدرتی که از انقلاب گرفته قدرتی ایرانی نیست، جنسی مکتبی دارد. درست است که پایگاه آن ایران است و ایرانیها آن را حمایت میکنند اما جنس آن جهانی است، از جنس اسلام است و اسلام نیز وطن نمیشناسد ولی فعلا با ایران شناخته میشود؛ مانند انقلاب فرانسه که با فرانسه شناخته میشود ولی نمیتوان به آن انقلاب فرانسوی گفت. سردار سلیمانی نیز باید در این مختصات دیده شود، ایشان توانستند بین انقلاب اسلامی و جنبه ایرانیت آن وجه اشتراک به دست بیاورند. قهرمان ملی بودن او نیز در همین جا دیده میشود. او توانسته است درحالیکه بعد جهانی دارد، بعد ایرانی خودش را هم نشان دهد. او از منطقهای هم برمیخیزد که در دعواهای ملی ایران نقش مهمی نداشته، همیشه اصفهان، تبریز، تهران، شیراز و ... در این کشمکشهای سیاسی و ملی دیده میشدند و از جایی ظهور کرده که قبلا در این چالشها نبوده است. او قهرمان ملی است که از کرمان برخاسته و شخصیتش همه ایران را فرا گرفته است، این نیز برمیگردد به ویژگی انقلاب اسلامی ایران بودن آن و هر دو جنبهاش با هم رشد کرده است. باید او را سه قاسم سلیمانی بشناسیم ولی در مجموعه و محدوده انقلاب اسلامی در همه ابعاد انقلاب هم نهضت هم نظام و هم تمدن باید به آن نگاه شود.
🔶برخی از روشنفکران و متفکران فعلی جامعه ما اصرار دارند شخصیت شهید سلیمانی را از جریان انقلاب و نظام جدا کنند و سپس به تحلیل آن بپردازند. در واقع صرفا مولفه های ملی را در تحلیل خود دخالت می دهند نه اسلامی و ایدئولوژیک را. این مقوله چگونه قابل نقد است؟
🔷 کسانی که چنین حرفی میزنند که قاسم سلیمانی فقط یک قهرمان ملی است اسلام را نشناختهاند، تشیع و اسلام مرزی نیستند و نمیتوان آنها را در مرز محدود کرد؛ کما اینکه انقلاب فرانسه ادعای وطنی ندارد.
ادامه👇👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi
https://rubika.ir/drmousanaafi
.
🔰ادامه مصاحبه :
✅قسمت سوم
🔴دوم اینکه اندیشه هایی از این دست _ مثل مقوله ی ایرانشهری _ که این افراد مطرح میکنند جنبه بینالمللی ندارد و داخلی است. آنها این قهرمان ملی را محدود میکنند به یک کشور. بلاتشبیه مثلا چگوارا شخصیتی مربوط به حوزه آمریکای لاتین است اما کمونیستها او را چهره چریک جهانی کردند. اندیشه ایرانشهری از اسم آن مشخص است که ایرانی است و برگشتی هم به قبل از اسلام دارد، چگونه میتوان اسلام ۱۴۰۰سال را در ذات ایرانی جستوجو نکرد و آن را نادیده گرفت. در اندیشه ایرانشهری یک نوع نژادپرستی وجود دارد اما فقط ایرانی در نظر گرفته میشود و غیرایرانی خیر. درصورتیکه وقتی ما از انقلاب اسلامی صحبت میکنیم یک مسلمان آفریقایی، مراکشی یا عرب یا اندونزیایی هم همان قدر خود را سهیم میدانند و این حرکت را ایران شروع کرده و افتخار برچسبهای آن بر دوش ایرانی است و به ایران و ایرانی بیشتر قدرت میدهد. جنبه ایرانی بودن آن بیشتر اینگونه نشان داده میشود. مثلاً اسرائیلیها که با ما مشکل دارند و با قاسم سلیمانی بهخاطر جنبه انقلاب اسلامی بودن قاسم سلیمانی مشکل دارند که آنها را میترساند وگرنه آنها با ایرانی بودن و ملیگرایی ما مشکلی ندارند.
🔵دومین نکته در مورد بحث تمدنی است. یکی از ویژگیهای تمدن این است که هرچه تمدنی عمیقتر و اصیلتر باشد، زیست تمدنی آن وسیعتر میشود یعنی از ملیتهای مختلف تشکیل میشود؛ مثلاً تمدن غرب بهعنوان یک رقیب یا یک هژمونی جهانی فعلا وجود دارد، چه تمدنهایی مثل آلمانی، انگلیسی، فرانسوی و غیره ذیل زیست تمدنی غرب جمع میشوند. تمدن اسلامی چه به معنی گذشته و چه چیزی که الان جمهوری اسلامی آن را بنا نهاده است زیر یک ملت قرار نمیگیرد. در تمدن اسلامی گذشته، ایرانیها، اعراب، آفریقاییها و غیره بودند؛ مثلاً تا جایی که اسلام پیشرفت داشت مثلاً تا اندلس، ابنرشد، ابنخلدون، ابنعربی، فارابی و غیره همه از ملیتهای مختلف برخاستند؛ این خود نشان از تمدن اسلامی است. وقتی از نظام جمهوری اسلامی صحبت میکنیم یعنی ایران وقتی از تمدن جمهوری اسلامی صحبت میکنیم یعنی همه دنیا، هر جایی که مسلمانی وجود دارد.
در قضیه شهید سلیمانی جنبه بینالمللی آن در تشییع جنازه ایشان بیشتر از همیشه رو شد؛ البته در زندگی ایشان نیز میبینیم که چه در فلسطین و چه در جاهای دیگر با استکبار مقابله کرده است ولی در تشییع این کاملاً جلوه کرد. در عراق، سوریه، افغانستان، فلسطین، بحرین و همه جا خود را نشان داد؛ این زیست تمدنی شبیه راهپیمایی اربعین شد و جنبه تنوع ملیتها خود را به خوبی نشان داد. در راهپیمایی اربعین، اگرچه مخصوص شیعیان است ولی در همین راهپیمایی، ما حتی مسیحیان را هم میبینیم که میآیند.
🔶این مقوله در مراسم تشییع امامخمینی(ره) نیز خودش را نشان داد. برخی میخواهند زیست انقلاب اسلامی را محصور کنند و میگویند این فقط انقلاب شیعی است، درصورتیکه نه شیعی نیست، بلکه اسلامی است و منحصر در تشیع نیست. با تلاشهای ایشان در فلسطین یا در کشورهای دیگر و حتی در افغانستان که آنها همه شیعه نیستند و ظاهراً ایشان در هندوستان برای غیرمسلمانان نیز فعالیت داشت. زیست تمدنی انقلاب اسلامی در شخصیت ایشان شکل دیگری از خود را نشان داد. شهادت ایشان به دست ترامپ نیز به نوعی مواجهه تمدنی اسلام و غرب شد و چون قاتل ایشان نفر اول غرب و رییسجمهور آمریکا بود این تقابل بهطور کامل دیده شد.
در تشییع جنازه بروز این تقابل در لایههای مردمی و عیان دیده شد. آنان خواستند که این قضیه را بهوسیله تروریستها پنهان کنند ولی نتوانستند. اینکه ابومهدی هم همراه ایشان بود نوعی وحدت در بین ایران و عراق ایجاد کرد اما ابومهدی جزو انقلاب اسلامی حساب نمیشود. عکس ابومهدی در کشورهای دیگر دیده نمیشود و حاج قاسم تنهاست. در ایران و عراق عکس این دو کنار هم قرار میگیرد ولی در کشورهایی مانند فلسطین و جاهای دیگر عکس تنها شهید سلیمانی وجود دارد. همین نشان میدهد که شخصیت او ورای انقلاب اسلامی و در مختصات زیست تمدنی شناخته میشود و مثلاً در افغانستان ابومهدی اصلاً شناختهشده نیست. ابومهدی هم سردار انقلاب اسلامی در عراق است ولی ایرانی بودن سردارسلیمانی شاخصه اصلی اوست. اینکه سردار سلیمانی بیشتر دیده شد و ابومهدی با اینکه فرد متفکری است در حاشیه قرار می گیرد، به زیست حاج قاسم و زیست تمدنی انقلاب اسلامی برمیگردد.
ادامه👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi
https://rubika.ir/drmousanaafi
🔰ادامه مصاحبه
✅قسمت چهارم
🔶تشییع جنازه نوعی اظهار ارادت به قهرمان ملی است. در ۳۰۰سال اخیر نسبت بین مردم و قهرمانان ملی را چگونه تعریف میکنید؟ چگونه مردم آنها را استقبال، بدرقه و تشویق میکردند؟
🔷قهرمانان ملی ما اغلب سرنوشت دردناکی داشتند. آنها مرتباً مورد بغض و کینه اطرافیان حکومتها قرار میگرفتند. معمولاً برخی کینهتوز، حقیر و بخیلاند و از اینکه این افراد بهیکباره شاخص میشدند حسادت میکردند و در بسیاری از موارد از سر توطئه و سعایت کشته میشدند. مثلاً رئیسعلی دلواری آن هم با توطئه و در اثر سعایت دیگران کشته شد و یک آدم خودفروخته او را شهید کرد. آنها با مظلومیت کشته شدند و بعد بهمرور زمان ابعاد شخصیتیشان شناخته شد. آنها اوج گرفتند چون سعایتها کنار رفت و چهرهشان بیشتر مشخص شد. نکته مهم دیگری که در بین این سرداران ملی ازجمله ستارخان، رئیسعلی دلواری و حتی میرزا کوچکخان مشاهده میشود آن است که بیگانگان به استقلال ملی آنها چشم داشتند و جلوی اجنبی آنها قدعلم کردند؛ برای مثال، ستارخان به جملهای اشاره میکند که در محاصره تبریز از زنی شنیده بود که میگفت خاک میخوریم ولی خاک نمیدهیم و این جمله او را متاثر کرده بود چو او فردی برجسته بود. این سرداران از دل مردم برخاستهاند. در مقاطعی سعی شد این قهرمانان ایدئولوژیک شوند، جناح سکولار مشروطه تلاش داشتند تا ستارخان را در مقابل علمای مشروطه قرار دهند ولی این اتفاق نیفتاد چون این سرداران اغلب افراد مذهبی بودند؛ مثلاً رئیسعلی دلواری نیز فرد متدینی بود و آنها نسبتبه علما ارادت داشتند. مردم به این افراد باوری داشتند که در آنها حس عزتطلبی و قهرمانی را زنده میکرد. در شخصیت قاسمسلیمانی این حس دوباره زنده شد. وجه شبه قاسم سلیمانی با قهرمانان ملی مانند رئیسعلی دلواری، ستارخان و میرزا کوچکخان این بود که دوباره حس عزتطلبی را در بین مردم زنده کرد و او نیز به دست بیگانگان کشته شد. مردم میخواهند نفرت خود را از بیگانه نشان دهند، اینها اصیلاند چون با بیگانه مقابله کردند و مردم این را خوب درک میکنند. یکی از انگیزههای تشییع میلیونی حاجقاسم عزتطلبی در برابر بیگانه است. ملت ایران حالت سلحشوری دارند چون ملتی قدیمی هستند و تحمل نمیکنند که بیگانهای که توپ و تانک دارد به خاک آنها تجاوز کند. در تشییع جنازه شهید سلیمانی کسی شناسنامهاش را نشان میداد که هیچگاه رأی نداده ولی در تشییع جنازه او شرکت کرده بود؛ زیرا حس غرور ملی او زنده شده بود. مردم به فردی که پاکدست است و از خانه و کاشانه خود حفاظت میکند و به بیگانه حساس است علاقهمند هستند. زمانی به آقای ظریف نسبت قهرمان دیپلماسی داده بودند، در کانالم نوشتم که با سکه نمیتوان قهرمانسازی کرد و این کار در دست دولتها نیست. قهرمان از قلب مردم برمیخیزد کما اینکه قهرمانتراشی آنها فروریخت، هم برجام آنها و هم خودشان. باید جنبه بیگانهستیزی در او پدیدار شود. قهرمانتراشی هرگز جواب نمیدهد، مردم اگر نخ اجنبی در لباس کسی باشد تشخیص میدهند چون حساس هستند.
ادامه👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi
https://rubika.ir/drmousanaafi
.
🔰ادامه مصاحبه
✅قسمت پنجم:
🔶میزان علاقه و دلبستگی مردم به جایگاه و شخصیت شهید سلیمانی از لحاظ هویتی چگونه قابل تبیین است؟
🔷 هویت چند شاخه دارد؛ هویت قومی، هویت ملی و هویت دینی. او از کرمان برخاسته بود اما کرمان دارای قومیت خاصی نیست. شاید کرمانیها او را بیشتر دوست داشته باشند ولی کرمانی بودن چندان مهم نیست چون کرمانیها دنبال جداییطلبی نیستند و خود را جدا از هویت ملی نمیدانند و کرمانیها مرزنشین نیستند. هویتهای قومی ذیل هویت ملی مطرح میشوند. هویت قومی در ایران اینقدر قدرت ندارد که بتواند هویت ملی را زیر سوال ببرد. خیلیها میخواهند این کار را بکنند مانند پانترکیسمها، پانعربیسمها و غیره اما شکست خوردهاند. هویت ملی ایشان بهخوبی دیده شد و بهخاطر کرمانی بودن یا نبودن کسی در تشییع ایشان شرکت نکرد و تشییع جهانی او برخاسته از هویت دینی او بود. هویت قومی کمرنگ و سپس هویت ملی و دینی پررنگ وی باعث شد که همه با هر نگرشی به دنبال جنبه هویتی موردنظرشان خود را به حاج قاسم گره زدند. انقلاب اسلامی هم با هویت ملی و دینی دیده میشود. وقتی سخن از انقلاب اسلامی ایران است هویت ملی دیده میشود ولی وقتی میگوید هویت خود انقلاب اسلامی؛ جهانی است. این جنبهها در مقابل هم نیستند بلکه مکمل هم هستند.
🔶جامعه ایران بعد از قاسم سلیمانی بدون قهرمان شده است؟
🔷هیچ جامعهای بدون قهرمان نمیشود و فعلا قاسم سلیمانی با مشخصههای موردنظر این عصر و نسل جایگاه قهرمان ملی را دارد و حس عزتطلبی را مردم را اقناع و اشباع کرده ولی ممکن است نسلهای بعدی قهرمان خودشان را بنابر نیازهای جامعه خود بخواهند و 50سال بعد قهرمان تازهای که ممکن است نظامی نباشد و روحانی یا دانشمند و ... باشد، ظهور کند. این پروسهها تاریخی است و در گذر زمان از بین نمیرود. نه آنکه کسی بیاید و جای او را بگیرد، بلکه جایگاه او وجود خواهد داشت.
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
https://ble.ir/drmousanajafi
https://rubika.ir/drmousanaafi
🔰ایسنا/قزوین
✅ رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: حاج قاسم قهرمان ملی و بیگانهستیز بود و اجازه نداد بیگانگان غرور ملی را خدشهدار کنند. در حال حاضر دشمنان تلاش دارند راه این سردار ملی را کمرنگ جلوه داده یا تحریف کنند. اگر تنها به شخصیت و اخلاق حاج قاسم بپردازیم این الگوی ملی کمرنگ خواهد شد اما باید بگویم که شهید سلیمانی یک جریان بزرگ است.
موسی نجفی در اختتامیه همایش «مقاومت و جهان آینده» که امروز سه شنبه ۱۴دی در دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) برگزار شد، اظهار کرد: همان طور که میدانید رهبر معظم انقلاب گفتند شهید سردار سلیمانی قهرمان ملی و شخصیت بینالمللی بود.
وی ادامه داد: رمز این محبوبیت چیست؟ در تاریخ مشروطه ستارخان یا رئیسعلی دلواری قهرمانان ملی بودند اما شخصیت بینالمللی نداشتند. باید علتی فراملی وجود داشته باشد تا شخصیتی بینالمللی شود که در این مقوله اسلام علت اصلی است، اسلام جنبه انسانی، بینالمللی و فراتر از کشورها دارد.
🔶مشروح سخنرانی 👇👇
https://www.ihcs.ac.ir/fa/news/21972
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
هدایت شده از دکتر موسی نجفی
🔰به مناسبت ایام فاطمیه
✅بحث "مشروعیت" در دو نظریه "وصایت" و "خلافت"
( نشانه گذاری و نقش بی بدیل حضرت فاطمه سلام الله علیها در شناساندن امامت و ولایت و جریان شناسی در سرچشمه های انحراف)
🔴در مسئله بسیار مهم جانشینی پیامبر اکرم (ص) دو نظریه عمده وجود دارد:
۱ - نظریه نصب یا "وصایت " که امامت و ولایت و عصمت را شامل میشود ۲- نظریه" استخلاف " که مفاهیمی مثل "خلافت" و" اجماع " و "اهل حل و عقد " و حتی شورا و بیعت را در هم بر میگیرد ۰
🔹🔸🔹 در تاریخ اسلام و قرون بعدی تا به امروز بحث "مشروعیت" در هر دو نظریه از جمله مباحث سرنوشت ساز شیعه و سنی بوده است ؛ اما در این میان یک شاهد معتبر و زنده تاریخی از همان ابتدا توانست مشروعیت نظریه اول یعنی ولایت و جعلی بودن نظریه دوم یعنی خلافت را به طور شفاف و دقیق نشان دهد و آن حیات کوتاه ۷۵ و یا ۹۵ روزه و سپس شهادت حضرت فاطمه (س) بعد از رحلت نبی اکرم (ص) است ؛
🔸🔹🔸 جدا شدن این دو خط عقیدتی از همدیگر و غصبی و انحرافی بودن جریان حاکم سیاسی فقط در قالب انتقادات و نوحه سرایی و خطبه خوانی دختر بزرگوار پیامبر میسر گردید و سپس مخفی بودن قبر مطهر و اجازه نداشتن خلیفه و باند حاکم در تشیع جنازه ، عدم مشروعیت نه تنها شخص خلیفه بلکه اصل جایگاه خلافت را در مقابل وصایت نشان داد ۰
🔹🔸🔹اگر نشانه گذاریهای حضرت فاطمه (س) در حقانیت امامت نبود شاید تبلیغات خلفا تا دهه ها و حتی قرون بعدی با مقدس جلوه دادن و مشروعیت سازی خلیفه و خلافت به عنوان تنها گزینه جانشینی ، وجود داشتن نظریه اصلی و رقیب دیگری را تا ابد منکر می شدند و یا آن را ساخته تاریخی قرون بعدی شیعه وانمود می کردند۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
با عرض سلام خدمت استاد گرامی
راجع به مرحوم رشدیه و مدارس نوین از خدمتتون سوال داشتم
لطفا نظرتون رو راجع به قصد و نیت مرحوم رشدیه در تلاش برای برپایی مدارس نوین و عضویت در جلسات باغ میکده و اعتقاد به فرقه بابیه و ازلی بفرمایید و مهم تر اینکه آیا ایشون رو در زمره روشنفکرانی می دانید که مفتون تمدن غرب بودن و چاره و علاج مملکت را در غربی شدن می دانستند یا برعکس ایشون رو متشرع و معتقد به مبانی فکری اسلام میدانید؟
در واقع این سوال مطرحه که اگه نقل مرکز اسناد انقلاب اسلامی را بپذیریم که ایشون در زمینه مسایل اعتقادی مشکلی نداشتن و آنچه مطرح شده اتهاماتی بوده که مکتب داران برای حذف ایشان مطرح کردن، تلاش و عزم ایشان برای برپایی مدارس نوین با چه سطح از عمق نگری و بینش نسبت به تبعات مدارس نوین و چه میزان شناختی نسبت به تمدن غرب بوده؟
و البته با توجه به آرا دختر ایشان شهناز آزاد و مجله نامه بانوان و جنبش زنان ایران، این سوال مطرح میشود که آیا آرا، نظرات و تلاش اجتماعی وی وامدار و متاثر از پدر بوده یا خیر؟
و اگه پژوهشی راجع به افکار و آرا ایشان و میزان آگاهی نسبت به فلسفه اسلامی و غرب انجام شده معرفی بفرمایید.
با تشکر
جواب :
نجفی :
با سلام برخی از پرسش های شما در متن مذکور کمی عجیب است و به نظرم دانستنش فایده تاریخی زیادی هم نداشته باشد ! مثل پرسش از نیت واقعی اشخاص و غیره۰۰۰
در مورد مدارس به سبک جدید هم باید مسائل را از هم جدا نمود و اصل این مسئله را از تبصره ها و حواشی آن و برخی بانیان این جریان تفکیک نمود ۰
اما نکته ای را که گاهی ( نه همیشه ) می توانید در نظر داشته باشید این است که می توان در مواقعی عملکرد نهایی اقدام یک شخصی را از شخصیت و طرز فکرش جدا ارزیابی نمود ۰ به عنوان مثال مرحوم میرزا حسین خان سپهسالار از نظر برخی ارتباطات با خارج ، فرد مثبتی نیست ، ولی ساخت مدرسه سپهسالار و موقوفه آن ، تاکنون دارای برکات زیادی بوده و ارزش تاریخی و دینی و فرهنگی مهمی داشته است ۰ ما نیز در اینگونه مواقع هر چند باید ملاکهای ارزشی خود را داشته باشیم ، ولی رعایت انصاف و اعتدال هم بسیار مهم و لازم است ۰
البته قضاوت نهایی در پیشگاه الهی معلوم می گردد ۰
🔴موفق باشید
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی
✅دوره مجازی توانمندسازی فعالان فرهنگی و اجتماعی «سدید»
🔴سلسله دروس لزوم آشنایی با تاریخ
درس اول :
🔵دکتر موسی نجفی :
🔶چرا تاریخ می خوانیم
🔷بصیرت تاریخی مقدمه بصیرت سیاسی
🔶تفاوت تاریخ موزه ای یا هویتی مانند تفاوت تاریخ مرده با تاریخ زنده است
🔷تبعات گم شدن شناسنامه یک ملت
🔶ملتی که گذشته ندارد ، حال و آینده هم ندارد
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
هدایت شده از دکتر موسی نجفی
🔰به مناسبت ۲۰ دی ماه سالروز شهادت میرزا تقی خان امیرکبیر قهرمان مبارزه با استعمار
✅امیر کبیر و عشق و شیفتگی نسبت به ساحت مقدس حضرت امام حسین علیه السلام
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰پرسش یکی از مخاطبین محترم
✅سلام علیکم
آیا رشادت سردار سلیمانی و مبارزات ایشان در قالب رویکرد تمدن اسلامی قابل تعریف است؟
چگونگی آن را تشریح بفرمایید
متشکرم
🔴باتوجه به این نکته که خود ایشان چندین مرتبه فرموده بودند که جنگ با داعش در سوریه و عراق برای جلوگیری از کشیده شدن جنگ به ایران بوده است
جواب :
نجفی :
با سلام در هفته قبلی طی مصاحبه و همچنین سخنرانی در همایش در این مورد به طور نسبتا مبسوط مطلب گفته ام، می توانید رجوع نمایید ۰
با تشکر و موفق باشید
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰اظهار نظر یکی از مخاطبین محترم:
✅با سلام خدمت استاد گرامی
در این شبهای طولانی سال کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران جناب عالی و موسی فقیه حقانی را می خوانم
خیلی کتاب جامع و ارزنده ای است تاکنون دویست و اندی از کتاب را خواندم
چه جاهایی از این کتاب تألیف حضرت عالی و چه جاهایی از کتاب نوشته استاد حقانی است
در مورد شخصیت حاج میرزا آقاسی تا حالا قضاوتی مثل قضاوت شما ندیدم
معمولا قضاوت منفی داشتند اما قضاوت شما هم قابل تامل و زیباست
همین جا از حضرت عالی و آقای حقانی که زحمت نوشتن کتاب را داشتید صمیمانه تشکر می کنم خداوند متعال بر توفیقات و سلامتی شما بیفزاید انشا الله
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
دکتر موسی نجفی
🔰پیشنهاد یکی از مخاطبین محترم ✅سلام و احترام ضمن عرض تشکر و خداقوت 🔴خواستم تشکر صمیمانه خودم را را
🔰تکمله پیشنهادی یکی از اعضای محترم
✅راجع به تاریخ روزشمار، که یکی از خوانندگان کانال پیشنهاد داده است
مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما چند سال پیش سه کتاب راجع به روزشمار شمسی، قمری و میلادی تهیه کرده بود. نمیدانم هنوز دارند یا نه. ولی کار خوبی بود.
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰تمدّن و روحیه خاص ایرانیان:
✅دکتر نجفی با اشاره روحیه خاص ایرانیان در اخذ مابهالامتیاز هر فرهنگی همچون علم و تکنیک غربی در عین عدم پذیرش سلطه آنان و هضم دستاوردها و ویژگیهای خوب آن فرهنگها در فرهنگ خود را، ظرافت و ظرفیتی مختص به فرهنگ ایرانی دانست و پژوهش در این زمینه را نیز از دیگر مصداقهای پژوهشهای مورد نیاز در کشور برشمرد. رئیس پژوهشگاه انتخاب دین اسلام توسط ایرانیان و همچنین شکلگیری و اخذ رسمالخط فارسی تحت تأثیر خط عربی، که آن نیز تکاملیافته خط فینیقی و سریانی بوده است، از یکسو و از سوی دیگر عدم پذیرش زبان عربی را نمونه شاخص دیگری از فرهنگ، تمدّن و روحیه خاص ایرانیان برشمرد که روحیهای بر مبنای اعتدال و میانهروی بوده و متأثر از بحث هویت ملی ایرانیان است و با مسئله تفاخر و برتریبینی تمایز اساسی دارد و اعضای پژوهشکده ادبیات با پژوهشهای لازم در حوزه خط فارسی و آموزش آن نیز میتوانند نقش مهمی را در مباحث تمدّنی، فرهنگی و علمی کشور بر عهده داشته باشند.
🔴مشروح این دیدار رجوع شود به :
https://www.ihcs.ac.ir/fa/news/22038
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی
✅دوره مجازی توانمندسازی فعالان فرهنگی و اجتماعی «سدید»
🔴سلسله دروس لزوم آشنایی با تاریخ
🔶درس دوم : ارتباط گذشته با امروز
🔵دکتر موسی نجفی :
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰پرسش هایی از مخاطبین محترم :
✅پرسش اول :
سلام استاد.
ممنون بابت مطالب خوب کانال.
میخواستم خواهش کنم
منبع تاریخ معاصر ایران بعد از انقلاب معرفی فرمایید.
برای پژوهشهایی که انجام میدهم، نیاز مبرم دارم و متاسفانه منبع مکتوب جامع پیدا نکردم.
متشکرم.
✅پرسش،دوم
سلام و خسته نباشید خدمت استاد محترم یه سوال داشتم درباره اینکه برخی میگن اصل انقلاب در ایران طراحی انگلیس بوده برای جلوگیری از رشد اقتصادی ایران در دهه ۵۰ میخواستم ببینم این تحلیل درست هست؟؟
🔴جواب :
🔵نجفی:
🔶با سلام
هر کسی که به شما این حرف را زده بهش گوشزد کنید خود این پرسش و شبهه بیشتر به انگلیسی بودن شبیه است ۰
البته شما و دوست پرسشگر قبلی می توانید به دهها پست قبلی در مورد انقلاب در همین کانال مراجعه کنید ۰ همچنین کتاب فلسفه انقلاب اسلامی از راقم سطور مطالبی در مورد پرسش های شما دارد که مطالعه آن انشاءالله سودمند باشد۰👇👇
موفق باشید
موفق باشید
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰 کتاب فلسفه انقلاب اسلامی و آینده ما
اثر موسی نجفی
✅موسی نجفی، محمدعلی فولادگر
ناشر: آرما
زبان: فارسی
ردهبندی دیویی: 955.083
سال چاپ: 1398
نوبت چاپ: 1
تیراژ: 1000 نسخه
🔴کتاب حاضر نگاهی به گذشته دارد و افقی را برای آینده ترسیم می کند؛ حاصل این تامل بین گذشته و حال و آینده نوعی "نظریه پیوستگی" در برابر "گسستگی عالم مدرن" در برابر جامعه ایرانی است. صورت دیگر این مسئله همان بحث هویت و بحران هویت است که از مهمترین مسائل ایران معاصر است
🔵فلسفه انقلاب اسلامی و آینده ما ، در چهل سالگی انقلاب به افق و مراحل نظام و تمدن اسلامی که ظرفیت عظیمی را برای ملت ایران نمودار کرده ، تامل نموده و این صورت مسئله را در ابعاد و مختصات دهه پنجم مورد واکاوی و بحث علمی قرار می دهد.
کتاب حاضر نگاهی به گذشته دارد و افقی را برای آینده ترسیم می کند؛ حاصل این تامل بین گذشته و حال و آینده نوعی "نظریه پیوستگی" در برابر "گسستگی عالم مدرن" در برابر جامعه ایرانی است. صورت دیگر این مسئله همان بحث هویت و بحران هویت است که از مهمترین مسائل ایران معاصر است.
زاویه دیگری که می توان این مسائل را در افق آن دید بحث "منازعه ایده ها" یا رقابت تمدن هاست. مجموعه این مباحث از جمله ریشه دارترین موضوعاتی است که می توان در سطح نظری و فکری و معرفتی به آنها پرداخت و در سایه آن مسائل جزئی دیگر را بهتر طراحی و حتی پاسخ داد.
کتاب حاضر از مباحث و مصاحبه ها و نوشته ها و در نهایت پرسش و پاسخ های نویسنده درباره انقلاب اسلامی تشکیل شده است.
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰دکتر موسی نجفی در جلسه پژوهشگاه علوم انسانی
✅در تبدیل «تمدّن» به «فرهنگ» به علوم انسانی نیاز است
🔴رئیس پژوهشگاه کمتوجهی برخی مسئولان کشور و نادیدهانگاشتن نقش و اهمیت علوم انسانی در شکلگیری تمدن یک کشور را آسیبی اساسی به جامعه دانست و شرح داد: در تبدیل «تمدّن» به «فرهنگ» به علوم انسانی نیاز است و در علوم انسانی، اساس شکلگیری تمدّنی است که به فرهنگ یک کشور تبدیل میشود. وی بر لزوم فعالتر شدن اندیشمندان و علمای علوم انسانی و چابکسازی آن در مسیر پیشرفت، تعالی و ارتقاء شأن و منزلت کشور تأکید کرد.
🔵دکتر نجفی نقشآفرینی و برنامهریزی مراکز پژوهشی نظیر پژوهشگاه در افزایش کیفیت مباحث علوم انسانی و بهرهگیری از ظرفیتها و امکانات بالقوه پژوهشگاه در جهت همافزایی فعالیتهای پژوهشکدهها و مراکز آن و دوری کردن از فعالیتهای جزیرهای را برای تحقق این امر و تغییر نگاه مسئولین به علوم انسانی مهم تلقی کرد
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی
✅دوره مجازی توانمندسازی فعالان فرهنگی و اجتماعی «سدید»
🔴سلسله دروس لزوم آشنایی با تاریخ
🔶درس سوم: مطالعات تاریخی
🔵دکتر موسی نجفی :
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس مصوبه جلسه ۴۳ مورخ ۲۶ دی ماه ۱۴۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی، با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری زلفیگل، موسی نجفی از تاریخ سوم بهمن ماه ۱۴۰۰ برای مدت ۴ سال به ریاست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منصوب شد.
پیش از این در ۲۶ مهرماه ۱۴۰۰ نجفی با حکم وزیر علوم بهعنوان سرپرست این پژوهشگاه منصوب شده بود.
✅در بخشی از متن این حکم آمده است: نظر به مراتب تعهد، تخصص و تجارب ارزشمند جنابعالی انتظار میرود با پیروی از آموزههای اسلامی، مبانی علمی، روحیه انقلابی و راهبردهای اساسی دولت مردمی و جلب همکاری استادان، مدیران و کارکنان گرامی (یاوران علمی) آن پژوهشگاه نقشی شایسته در تحقق اهداف نظام علم و فناوری بهویژه «تحول در علوم انسانی» ایفا نمائید.
امید است با توکل به خداوند متعال، مأموریت و وظایف آن پژوهشگاه مرجع علوم انسانی و مطالعات فرهنگی را در مسیر تحقق اهداف متعالی اسناد بالادستی نظام مقدس جمهوری اسلامی بهویژه عملیاتیسازی راهبردهای طرح شده در «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» و سند دانشگاه اسلامی در حوزه علم و فناوری و سبک زندگی اسلامی_ایرانی با رویکردی تحولگرایانه و مسئلهمحور در راستای تحقق «تمدن نوین اسلامی» به انجام رسانید و توفیق روزافزون جنابعالی را در پیشبرد اهداف متعالی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و منویات رهبر حکیم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنهای (مدظلهالعالی) از درگاه پروردگار متعال خواستارم.
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
🔰اظهار نظر و پیشنهاد یکی از مخاطبین محترم
✅باسلام و ادب
ابتدا تشکر می کنم از استاد نجفی عزیز بابت دوره ایکه با موضوع تاریخ معاصر آغاز کردن و در کانال بارگزاری شده.
بنده قبلاً هم پیام دادم به فرموده مقام معظم رهبری کرسیها آزاد اندیشی باید فعال بشه که فقط در بعضی جاها برگزار شد ،الان هجمه به انقلاب و تاریخ انقلاب اسلامی از هر زمانی بیشتر شده و از آنجاییکه بچهها ی دوستدار انقلاب مطالعه ندارند!!! در مقابل لفاضی بعضیها در فضاهای متفاوت و البته مجازی نمی توانند پاسخگو باشند.
شما پیش قدم شدید ممنونیم ،اگه امکان داره هر روزه بشه هم کتاب معرفی بشه هم درس داده بشه تا گروه به گروه بچرخه انشاءالله مفید واقعه بشه.
ممنونم ازتون.
🔴نجفی :
🔵با تشکر از اظهار علاقه و اشتیاق شما به مطالب کانال ، به اطلاع همه مخاطبین محترم می رسانم که دروس درخواستی تاریخ معاصر در هر هفته یک مرتبه در کانال بارگذاری می شود تا ضمن مطالعه و دقت نظر و تمرکز بیشتر ، فرصت تفکر و پرسش مناسب تری هم فراهم گردد ۰ از این نظر مطالب درسی اگر به صورت هر روز ارائه شود ، از نظر فهم دروس و از نظر تنوع جذابیت کمتری خواهد داشت ۰
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم تودیع و تقدیر از حسینعلی قبادی و معارفه و تکریم موسی نجفی، رئیس جدید پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از ساعت ۱۴ روز چهارشنبه ششم بهمن ۱۴۰۰، با حضور محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم تحقیقات و فناوری در «تالار تمدن» پژوهشگاه برگزار شد. در این مراسم زلفیگل ضمن افتتاح «تالار تمدن» حکم ریاست نجفی بر پژوهشگاه علوم انسانی را به وی تقدیم کرد. وزیر علوم همچنین از زحمات قبادی رئیس سابق پژوهشگاه تجلیل بهعمل آورد.
در این مراسم پیام رضا داوری اردکانی، رئیس محترم فرهنگستان علوم و پیام کریم مجتهدی توسط مالک شجاعی جشوقانی، ضو هیأت علمی پژوهشگاه قرائت شد. محمدعلی زلفیگل، حجت الاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، موسی نجفی و حسینعلی قبادی سخنان خود را با اهالی علوم انسانی درمیان گذاشتند که متن کامل این سخنان در ادامه آورده شده است:
ادامه 👇👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
معارفه پژوهشگاه ۱
🔰موسی نجفی: تقارن افتتاح تالار تمدن با مراسم معارفه و اینکه تمدن اسلامی ترکیبی از مجموع علوم و تخصص هاست
✅در رابطه با این تالار که امروز با حضور وزیر محترم علوم افتتاح شد و تالار تمدن نام گرفته است، باید گفت این تالار نمادی از تمدن گذشته اسلامی است و در آن تصویر پنج نفر از شعرای بزرگ، پنج دانشمند علوم تجربی، پنج دانشمند علوم انسانی، پنج فیلسوف و پنج فقیه گذاشته شده است که محور اینها خواجهنصیرالدین طوسی و شیخبهایی است، مخصوصأ نام چهارده معصوم در بالای آنها، همه این موارد نشان میدهد این میراث عظیم که هم عقلانیت فلسفی دارد، هم معنویت دارد، هم ادبیات فارسی و هم علم تجربی دارد، در کنارهم تمدن اسلامی را ساخته است. هیچکدام از اینها برتری خاصی نسبت به دیگری نداشته است. اینها فقط حافظه تاریخی ما نیستند، بلکه اگر درست دیده شوند، هویت و شخصیت ملی ما را هم تشکیل میدهند. برای اینکه هویت و شخصیت ملی ما که با یک انقلاب عظیمی ایجاد شده میخواهد تاریخ ما را با پیوستگی به آینده متصل کند. همان چیزی که ما اسمش را «تمدن نوین اسلامی» میگذاریم.
.
ادامه 👇👇👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
معارفه پژوهشگاه ۲
🔰سومین دوره تمدن اسلامی در پرتو انقلاب اسلامی و باز طراحی مراکز و نهادهای علمی
✅ایرانیها ظاهراً قرار است در سهدوره تاریخی در تمدن درخشش داشته باشند که دو دوره تمدنی که گذشته است، دوره اول قرن چهارم و پنجم بوده که دوره زرین تمدن اسلامی بود که بیشتر با همین علوم تجربی و پزشکی شناخته شده بود. دوره دوم به دوران صفویه و قرن دهم و یازدهم مربوط میشود که بیشتر با مبانی عقلانی، عرفانی، فلسفی و معماری شناخته شده و دوره سوم به نظر میآید همین دوره ما هست که مفتخر هستیم در در آن هستیم و با اینکه ما دو میراث گذشته را داریم اما باید قبول کنیم که با معضل بزرگی به نام هژمونی مدرنیته و در کنارش استعمار غرب مواجه هستیم که نمیگذارند به تمدن بزرگ اسلامی آنطور که شایسته هست، برسیم، لذا در بحث تمدن نوین اسلامی حتماً انقلاب اسلامی نقش داشته و تمدن اسلامی باید استعمار غرب را کنار بگذارد و خودش را آرام آرام در دنیا مطرح کند و لذا بهصورت یک رقیب دیده میشود.
🔴به نظر من اگر ما بتوانیم این میراث هویتی را به نسل بعدی و به دهه پنجم انقلاب منتقل کنیم باید یک نوع بازطراحی در پژوهشگاه داشته باشیم، در شأن تمدن اسلامی. برای اینکه پژوهشگاه انقلابی داشته باشیم باید در این راستا روشنفکر تراز انقلاب داشته باشیم، دولت تراز انقلاب داشته باشیم و مجموعه دانشگاهی و حوزوی ما هم باید در تراز انقلاب باشند تا همه اینها در کنار هم متعادل و متناسب، به تمدن نوین اسلامی نزدیک شوند.
🔶ادامه 👇👇👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi
معارفه پژوهشگاه ۳
🔰ضرورت نظریه پردازی در دهه پنجم انقلاب اسلامی و ترسیم چشم انداز نوین برای ظرفیت ها
✅همانطور که اطلاع داریم، جایگاه پژوهشگاه در بین مراکز پژوهشی مثل جایگاه دانشگاه تهران است که به سایر دانشگاهها، یعنی حالت محوری دارد و این موضوع مسئولیت ما را دوچندان میکند و همه به این موضوع واقف هستیم، منتها بنده به عنوان مدیر و خادم فعلی پژوهشگاه در این مدت اندک به یک صورت مسئله جدیدی رسیدم که میخواهم صادقانه با آقای دکتر (وزیر علوم) طرح کنم و آن این است که ریاست این مراکز فقط به مدیریت اداری و جایگاه یک مدیر برای دستور دادن و... نیست. خودم به این نتیجه رسیدهام که در دهه پنجم انقلاب، یک انقلاب عظیمی در یک سمت قرار دارد و امکانات عظیمی هم سمت دیگر! تا حالا این دو آنطور که باید و شاید همدیگر را ندیدند. من وظیفه خودم میدانم که این انقلاب عظیم را در چشمانداز علوم انسانی که همکاران ما هستند، قرار بدهم و از این طرف هم زحمات همکاران خودمان را در چشمانداز انقلاب لحاظ کنم. این تنها کاری است که میتوانم بکنم و این کار هم نیازمند یک نظریهپردازی و ارتباط فکری خوب و تعامل با همکاران است که بتوانیم بارهایی را از دوش این کشور برداریم.
🔶ادامه👇👇👇
http://mousanajafi.ir
https://eitaa.com/drmousanajafi
https://Sapp.ir/drmousanajafi