📉 شرط لازم «ثبات ارزی» عبارتست از: مازاد مزمن و پایدار حسابجاری(مثل عربستان، عراق، روسیه) یا جهانروایی پول ملی(مثل منطقه یورو) یا داشتن ذخیره حجیم ارزی(مثل نروژ).
⛔️بازهم اگر این شرایط فراهم نیست اقلا باید امکان استقراض پایدار خارجی وجود داشته باشد که تجربه ترکیه، آرژانتین و مصر نشان میدهد چنین گزینهای عواقب سیاسی، امنیتی و اقتصادی بسیار ناگواری برای استقلال کشورها به بار می آورد.
🔖 بنابراین اگر چنین شرایطی حاکم نیست و بازار هم فاقد حداقلهای «کارایی» است(مثل ایران) اساسا سپردن نرخ به بازار! «غیرممکن» میشود.
@Economics_Finance
🏘 «قیمت مسکن و فقدان حکمرانی ریال»
📍دقیقا هر «جهش ارزی» منجر به جهش تورم «مسکن» شده، هرچند تورم اجاره روند با ثباتی داشتهاست.
🔖 چون وقتی ارز یعنی لنگر انتظارات تورمی رها میشود صاحبان دارایی در چارچوب «رقابت تورمی» ارزش دارایی خود را متناسب با آن تعیین میکنند.
🔖 اما اجارهبها از یک طرف کاملا به کششپذیری سمت تقاضا وابستهاست و کششپذیری(بخوانید حساسیت) بالای تقاضا نسبت به اجارهبها مخصوصا در شرایط کاهش شدید «نسبت پسانداز به درآمد خانوار»، مانع نوسان شدید تورم اجاره شدهاست و از طرف دیگر جهش انتظاری قیمت مسکن مطلوبیت صاحبخانه را تا حد زیادی پاسخ میدهد که خودش نقش جدی در جلوگیری از جهش اجارهبها دارد.
🔖 ولی قیمت مسکن با هر جهش ارزی، جهش میکند حتی در شرایط سقوط توانخرید خانوار و رکود بازار و سقوط تعداد معاملات مسکن.
📍اما اینکه اساسا ارز لنگر انتظارات شدهاست و جهشهای حتی برونزای ارزی بلافاصله به جهش قیمت مسکن ترجمه میشود ناشی از فقدان سپرهای «حکمرانی ریال» است.
🔖 فقدان ابزارهای حتی متعارف مالی چون مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر خانه خالی، مالیات بر زمین، مالیات بر خانه خالی و عملا تقاضای مصرفی را از بازار مسکن حذف و تقاضای سرمایهای را جایگزین آن کرده است.
🔖 انحصار شهری و احتکار زمین و عدمتوسعه افقی شهرها سمت عرضه را بسیار محدود و بلکه اساسا مسدود کردهاست.
🔖 فقدان برنامه توسعه حملونقل سریعالسیر حومهای هم باعث رخداد پدیده ازدحام و تمرکز جمعیت در شهرهای بزرگ و مهاجرت دائمی از روستا به شهر شدهاست.
🛑 بدیهی است که در چنین شرایطی هر تلاطم حتی سیاسی به جهش قیمت داراییها از جمله مسکن ترجمه میشود.
🚫 این عاقبت حتمی هر نظام اقتصادی است که بهنام دستنامرئی بازار! دست حکمرانی را از تنظیمگری و سیاستگذاری کوتاه کردهاست.
@Economics_Finance
💶 درباره ایده ارزی وزیر محترم اقتصاد
🔖 توسعه مدل «واردات در مقابل صادرات» اگر با واسطهگری ریالی و مبادلهای بانکمرکزی بین تجار باشد خوب است.
⛔️ ولی اگر صرفا به تیک رفع تعهد صادرکننده ختم شود خسارتبار است چون:
1️⃣ مانع بزرگی برای تطبیق نقشه ارزی با تجاری کشور است.
2️⃣ باعث رشد سیالیت بازار سیاه (غیررسمی) و نقش دبی و ترکیه در نرخگذاری ارز میشود.
3️⃣ نقش درهم را در سبد مبادله ارزی کشور بیش از پیش توسعه میدهد.
4️⃣ مبادلات ریالی رشوهگونه صادرکننده و واردکننده را در ازای تیک رفع تعهد افزایش میدهد.
📍امیدوارم کسی اینها را به آقای وزیر بگوید.
@Economics_Finance
❗️پوپولیسم یعنی بگویند در ایران «بنزین از آب معدنی ارزانتر است»!
❗️ولی نگویند آب معدنی کالای نهایی اما بنزین «کالای واسطه» است و اینجا «حملونقل» کالای نهایی است.
📍اگر قرار به مقایسه است باید هزینه حملونقل در ایران را با دنیا مقایسه کرد که تقریبا یکسان است.
📝 یادداشت بسیار خوب آقای دکتر مروی (کارشناس_مجری بسیار با دانش صدا و سیما) را بخوانید. توضیحات خوبی در این باب دارد.
🔗https://tn.ai/3158761
🔸 یک هشدار ارزی به دولت چهاردهم
🔸 فاصله زمانی بین «حذف» سقف قیمتی بازار ارز نیما تا جهش دوباره ارز بازار آزاد(!) به اندازهای است که بانک مرکزی توان مداخله یکطرفه در دبی و ترکیه و سلیمانیه و هرات را برای تامین کسری سیالیت بازار آزاد! را داشته باشد.
⛔️ بعد از اینکه این توان کاهش یابد دولت ناچار به سقفگذاری جدید (مثلا ۶۰ هزارتومان) میشود، البته به قیمت جهش تورم و نتیجتا منهدم شدن همین سرمایهاجتماعی حداقلی دولت.
@Economics_Finance
🕋 طبق نص صریح قرآن، دو راه داریم:
1⃣ یا فرماندهان نظامی و «رییس شورای عالی امنیت ملی» به حکم «ولیفقیه» عمل میکنند و صهیونیستها را درهم میکوبند.
2⃣ یا خداوند قوم مجاهدی را در منطقه جایگزین ما و تبدیل به ابرقدرت میکند که عاشق خدا هستند و در مقابل صهیونیستها سرسخت خواهند بود.
#عقبنشینی_غیرتاکتیکی
#غضب_الهی
@Economics_Finance
⁉️آیا دولت بابت «قیمت گاز» به مردم یارانه میدهد؟
💵 در مختصات اقتصاد ایران «ارز» پیشران تورم تولیدکننده و مصرف کننده است فلذا هر شوکی به تراز پرداختها و نتیجتا هر جهش ارزی به جهش هزینه تولید ختم میشود.(در نمودارهای فوق در روند 30 ساله اقتصاد ایران این مدعا کاملا قابل مشاهده است).
🔖 بنابراین محاسبه اختلاف قیمت تولید مثلا گاز با قیمت مصرفکننده به عنوان یارانه آشکار به اندازه مفهوم یارانه پنهان گمراهکننده است، زیرا با جهش ارزی، تولیدکننده با فشار هزینه و مصرف کننده خانگی با مصرف نامکفی مواجه میشود.
🔖 بدیهی است که در این شرایط تولیدکننده ناچار به افزایش قیمت است و آن را نمیتوان به عنوان یارانه به مصرف کننده ای که سبد مصرفی اش منقبض شده(و در حال پرداخت مالیات پنهان تورمی است) فاکتور کرد.
📍انرژی مستلزم جراحی است، امانقطه شروع جراحی نه مصرف کننده بخش خانگی که سهم 25 درصدی از مصرف را دارد بلکه بخش های دیگر از جمله بخش صنعتی ذیل یک برنامه توسعه صنعتی است که هدررفت گاز و نیز صنایعی مثل متانولی ها را که سالانه 1 میلیارد دلار از مصرف گاز برای کشور عدم النفع به بار می آورند را جراحی کند.
@Economics_Finance