📝 اثر معکوس نرخ بهره بر ترکیه و آرژانتین
📌 عبرت بگیریم
📊 «آرژانتین و ترکیه» در جمع کشورهایی با بالاترین رشد نقدینگی و تورم قرار گرفتند تا شاید عزیزانی در ایران بیاموزند که «رشد نرخ بهره»:
1⃣ سیاستی فقط با اثرات پولی نیست.
2⃣ کارایی پولی آن شدیدا وابسته به ترکیب «جریانات ارزی و بدهی» است.
3⃣ پس همیشه و همهجا باعث رشد بهره حقیقی نمیشود.
🛑 نرخ بهره در ترکیه از مِی ۲۰۲۳ تا امروز از ۸.۵٪ به ۵۰٪ رسیده است!!! در آرژانتین نیز از حدود ۳۰٪ در مارس ۲۰۲۲ به ۱۲۶٪ در دسامبر ۲۰۲۳ رسید و اکنون در سطوح ۸۰٪ قرار دارد!!!
📍نکته مهم بعدی این است که:
در شرایط «ناپایداری سبد بدهی، مهمتر از آن ناپایداری نظام جریانات ارزی و کششپذیری پایین حساب جاری» عملا با ابزار نرخ بهره، کنترل پایهپولی و نقدینگی و تورم «امکانناپذیر» است
🔖پ.ن: کاهش تورم ترکیه در ۲۰۲۳ نسبت به ۲۰۲۲ به مداخله ارزی حدود ۲۵ میلیارد دلاری بانک مرکزی این کشور ناشی از فضای اقتصاد سیاسی قبل از انتخابات بر میگردد.
📍باید کمی فراتر از تکستبوکهای خطی کلاسیک اندیشید.
@Economics_Finance
‼️تحریم ایران بابت حمله به رژیم خبیث صهیونیستی
🔖 یکی از مهمترین اثراتی که تحریم ایران میتواند بر جای بگذارید، کاهش فروش نفت است اما از آنجا که چین خریدار عمده نفت ایران است، تحریم نفتی ایران به معنای کاهش واردات نفت چین خواهد بود و این یعنی:
1️⃣ افزایش ریسک نکول ایران برای چین(باتوجه به اینکه ایران گزینه راهبردی برای پاسخ به مازاد حسابجاری چین است)
2️⃣ وابستگی چین به نفت روسیه
⛔️ چین از هردو گریزان است.
🖌 به زبان ساده تحریم نفت ایران باعث وابستگی شدید چین به روسیه میشود و از طرف دیگر امکان تحقق سرمایه گذاری بلندمدت و راهبردی چین در ایران را به شدت برای چینی ها پرریسک خواهد کرد. تجربه همکاری چین با پاکستان این تجربه بزرگ را برای چینی ها به ارمغان آورده است.
📍تلگرام:
https://t.me/Economics_Finance_T
📍ایتا:
https://eitaa.com/economics_finance
📍توئیتر:
https://twitter.com/taherrahimi68
🔖 اگر «مشاور سرمایهگذاری» شدن مستلزم «اهلیتسنجی» باشد،
🔖 اگر «مالیات بر عایدیسرمایه» اجرا شود،
🔖 اگر حداقلی از «اعتبارسنجی» بانکی و اولیات «هدایت اعتبار» پیاده شود:
📍 دیگر چنین اشخاصی سوداگرانه از قله بیمسئولیتی، جرأت ترویج کژمنشی (Moral hazard_که در نظام پولی جرمانگاری شده) را نخواهند داشت.
@Economics_Finance
🖌 کاهش اثر تنظیمی «مالیات بر عایدی سرمایه-CGT» با کسر تورم از آن!
🔖 خوشبختانه طرح CGT تصویب شد اما متاسفانه با کسر تورم از آن و این یعنی کماکان چرخه مخربِ پدیدهی «ذخیرهارزش با دارایی» برای مصونسازی از تورم که خودش پیشران تورمهای بعدی است ادامه دار خواهد بود.
🔖 در حالیکه اساسا محل اصابت این نوع از مالیات نه کالاهای مصرفی مثل روغن و پیاز بلکه بازار ارز، طلا، مسکن و خودرو است که بازدهی بالای این بازارها نه جزئی از تورم بلکه در قالب نقشهای مخرب ذیل؛ «پیشران تورم» است:
1️⃣ پیشران رشد انتظارات تورمی است.
2️⃣ از دلایلی اصلی رشد سهم پول در نقدینگی است.
3️⃣ یکی از پیشران های اصلی رشد انگیزه مالداری و ملکبازی و بنگاهداری مخرب بانکی است.
4️⃣ محرک انگیزههای نظام بانکی برای رشد خلق پول بی کیفیت و انحراف آن به سمت فعالیت های سفتهبازانه در بازار مربوط به این داراییها است
5️⃣ یکی از اصلی ترین عوامل قرار گرفتن پرتعداد سفته بازانِ پرریسک و بدهکار در صف تقاضای تسهیلات بانکی در پوشش سرمایه در گردش و حذف عوامل بخشهای مولد اقتصادی و در نتیجه تشدید کژمنشی و کژگزینیِ مشتریان بانکی و شرکتهای تابعه بانکها و خود بانک ها می باشد
6️⃣عامل مسلط بر رشد هزینه فرصت فعالیت در بخش های حقیقی اقتصاد و نتیجتا اختلال در سمت عرضه و تقاضا است.
7️⃣ علت اصلی شکل گیری بازده انتظاری بالای عوامل اقتصادی و در نتیجه رشد شدید تقاضای احتیاطی و سرمایه ای مردم و سایر عوامل اقتصادی در بازارها است.
8️⃣ عامل تعیین کننده نرخ بهره آزاد برای تأمین مالی بخش های مولد اقتصادی است.
⛔️ بنابراین تعدیل مالیات بر عایدی سرمایه با تورم به معنای باقی ماندن این آثار هفت گانه است و ترجمان همه این موارد در اقتصاد به صورت سیکل های مخرب تورمی بروز و ظهور می یابد.
@Economics_Finance
⁉️برخی میگویند اگر تورم را از مالیات بر عایدی سرمایه کسر نکنیم، این به معنای مالیات بر تورم است و مردم باید تاوان تورم را بدهند اما نکته اینجاست که:
🔶 مالیات بر عایدی سرمایه اگر به معنای واقعی کلمه اجرایی شود باعث خاموش شدن و یا اقلا کند شدن موتورهای تولید تورم در کشور میشود همانطور که در پست قبلی به تفصیل به آن پرداخته شد.
اینجا: 👈https://eitaa.com/economics_finance/223
📍پس «عموم مردم» منتفع میشوند چون به جز درصد بسیار کمی از مردم اساسا «نسبت پس انداز به درآمد» آنها بعد از عبور از دهه تاریک 90 آنقدر پایین است که امکان ذخیره ارزش با طلا، سکه، زمین، ارز و ... و مصون سازی خود در مقابل تورم را ندارند.
📌 اما با اجرای کامل مالیات بر عایدی سرمایه دو گروه شدیدا تاوان میدهند:
1️⃣ آنها که با با سرمایهشان با «عموم مردم» یک بازی جمع صفر ایجاد کردهاند و باعث رخدادِ پدیدههای شوم «جابجایی درآمدها و شکاف ثروت-درآمد» شدهاند.
2️⃣ شرکتهای تابعه بانکهای ناسالم تر.
@Economics_Finance