در دوران جنگ تحمیلی آیا سرزمین و شهری از عراق به تصرف نیروهای ایرانی در آمد؟
پس از پیروزی بزرگ ایران در عملیات بیتالمقدس و آزاد سازی خرمشهر و پس از مستقر شدن نیروهای ایران در شهرهای مهران، قصرشیرین و سومار، مشاهده گردید این شهرها به تلی از خاک تبدیل شده بودند.
عقب نشینی ارتش عراق نیز به طور ناقص بود و ارتش عراق با حضور در ارتفاعات، اشراف خود را بر شهرهای ایران حفظ کرده بودند.
توپخانه ارتش عراق، بطور مداوم شهرهای ایران و از جمله #آبادان را هدف قرار داده بود، در عین حال میادین مین و تله های انفجاری گستردهای در مناطق مرزی توسط رژیم صدام صورت گرفته بود تا در پناه آنها به حملات توپخانهای علیه مناطق مختلف ایران بپردازد.
بنابراین ایران تصمیم به پیشروی در عراق و تصرف برخی شهرهای عراق نمود تا ارتش صدام را از شهرهای ایران دور کند.
به نمونه هایی از آن در ذیل اشاره می شود:
🔺شهر زبیدات ، آبان ۱۳۶۱ هجری خورشیدی، در عملیات #محرم.
🔺 تصرف جزایر نفتی مجنون، در عملیات #خیبر، اسفند ۱۳۶۲هجری خورشیدی.
🔺 بزرگترین دریاچه هورالهویزه به نام ام النعاج ، مرداد ۱۳۶۴، در عملیات قدس ۵.
🔺 بخشهایی از هورالهویزه ، اسفند ۱۳۶۴، عملیات بدر.
🔺شهر فاو، در تاریخ ۱۳۶۴/۱۱/۲۰ هجری خورشیدی، در عملیات #والفجر۸
🔺 منطقه حاج عمران و دریاچه مشهور آن ( دربندیخان) ، شهریور ۱۳۶۵،لازم به توضیح که این منطقه توسط رزمندگان عراقی لشگر ۹ بدر سپاه تصرف می شود.
🔺شهر ماووت عراق تیر ۱۳۶۶عملیات نصر ۴.
🔺شهرهای حلبچه، خرمال ، طویله، بیاره
، اسفند ۱۳۶۶ در عملیات والفجر ۱۰.
🔵این شهر ها و مناطق برای مدتها در اختیار ایران بود که عمدتا در سال ۱۳۶۷، بر اثر استفاده گسترده سلاح های شیمیایی توسط نیروهای صدام و همکاری آمریکا ( بویژه در مورد شهر فاو) به تصرف رژیم صدام در آمد.
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
وفیق السامرایی،از فرماندهان رژيم صدام مصرف مهمات توپخانه ارتش این رژیم را هفتهای نود هزار گلوله ذکر میکند.
💣یعنی سی و پنج میلیون گلوله توپ در طول جنگ.
⭕️ منبع: ویرانی دروازه شرقی، وفیق السامرایی، مترجم :عدنان قاووقی، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه، ص ٩٢
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
🌹یاد یاران
🌹شهید محمد خدامی فرمانده گردان ضد زره امام حسن عسگری علیه السلام تیپ امام حسین علیه السلام، شهادت: آبان ١٣۶١ عملیات#محرم (ایستاده از راست، نفر دوم)
🌹شهید عباس قربانی، فرمانده گردان امیرالمومنین علیه السلام لشگر امام حسین علیه السلام شهادت : اسفند ١٣۶٢، عملیات #خیبر(ایستاده از راست نفر سوم)، شهید عباس قربانی قبل از انقلاب در لبنان بود و ازابتدای درگیری کردستان در منطقه حضور داشت.
🌹شهید سید مرتضی امیدیان(نشسته از راست نفر دوم) فرمانده تعاون رزمی لشگر امام حسین علیه السلام، شهادت عملیات #کربلای_۳، شهریور ١٣۶۵
#شهید_امیدیان
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
ایران در مدت جنگ با رژیم صدام، مهمات و نیازهای تسلیحاتی خود را چگونه و نیز از کدام کشورها تأمین می نمود؟
به علت اینکه ارتش ایران قبل از انقلاب اسلامی، اتکا به سلاحهای کشورهای غربی به ویژه آمریکا داشت، به همین علت برای تهیه تجهیزات نظامی و لوازم جانبی آن در مدت جنگ به خرید از این کشورها نیاز مبرم داشت، اما به علت تحریم تسلیحاتی و اقتصادی از جانب آمریکا و غرب، ایران نمی توانست بصورت مستقیم از آمریکا اسلحه بخرد، بدین علت ایران اجبار داشت تسلیحات مورد احتیاج خود را از بازار سیاه سلاح خریداری کند یا از کشورهایی مثل پاکستان که این تجهیزات را در اختیار داشتند، به قیمت گزاف خریداری نماید.( در مورد نقش پاکستان در جنگ اشاراتی خواهیم داشت، انشاالله)
در میان کشورهای دنیا ، چین، کره شمالی از مهم ترین منابع تأمین سلاح برای ایران در طول جنگ بودند( چین به علت پرداخت پول بیشتر توسط کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، صادرات اسلحه بیشتری به عراق داشت تا ایران)، شوروی سابق، لیبی، سوریه، ویتنام نیز در طول جنگ ،به صورت محدود به ایران سلاح فروختند.( در مورد میزان نقش هریک از این کشورها به تفصیل سخن خواهیم داشت، انشاالله)
به دلیل فشار فزاینده غرب بویژه آمریکا و تحریم گسترده ایران و کمبود منابع ارزی، ایران بخش اعظم تسلیحات و مهمات خویش را از جانب صنایع دفاعی خود تأمین می نمود.
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
📊فاطمه سادات نواب صفوی، فرزند ابرمرد ایران شهید سید مجتبی #نواب_صفوی، از جمله بانوانی بود که در معیت گروه شهید چمران به جنگ های چریکی پرداخت.
🟢ایشان در عملیات بیت المقدس، در عرصه #اطلاعات_عملیات به شناسایی منطقه پرداخت.
✅یکی از رزمندگان اسلام در این باره می گوید:
«... در این عملیات بیش از هر چیز باید به فداکاری خواهر شجاع و ایثارگری اشاره نمایم. ایشان که با عنوان دیده بان به طرف بهمنشیر رفته بود. با اطلاعات مؤثر و مفیدی که از موقعیت دشمن می داد، در موقعیت عملیات نقش تعیین کننده ای را ایفا نمود.... در آخرین دیدار او را در حالی دیدم که پیکر شهیدی را با خود حمل می کرد. معلوم شد که از یک عملیات موفق چریکی باز می گردد».
🗞📘منابع :
مجله پیام زن، شماره ١١٨،قسمت سوم، ١٣٨٠ص٢٩.
منظومه زینبیه، انتشارات مرکز فرهنگی سپاه، ١٣٧۶،ص٣٠
#زنان_دفاع_مقدس
#شیرزنان
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
در دوران دفاع مقدس تأمین قطعات یدکی مورد نیاز تانکها از جمله تانکهای غنیمتی چگونه انجام می پذیرفت؟
✅جابجائی و استفاده از قطعات سالم دیگر تانکهای موجود.
✅اعزام رزمندگان به مناطق عملیاتی و باز نمودن قطعات موجود تانکهای منهدم شده قبلی.
✅ جستجو در بازار و پیدا نمودن قطعات مشابه موجود در دیگر خودروهای سنگین همانند کامیون ها، تریلی ها، کمرشکن ها و...
سفارش ساخت بعضی از قطعات به کارخانجات و کارگاههای تولیدی و فنی.
✅در مورد راه اندازی برنامه پیچیده مخابراتی دستگاههای تانک از رزمندگان واحد مخابرات کمک گرفته می شد.
🟢لازم بذکر است بیشتر تانکهای غنیمتی از نوع تی ۵۴،تی ۵۵،تی ۶٢ ساخت شوروی سابق بوده و در کشور هیچ گونه تجهیزات یدکی و مرکز تعمیر و یا نیروی کار متخصص و آشنا با این گونه تجهیزات وجود نداشت.
📊منبع:
🔺 نگاهی به نقش تیپ زرهی ٢٨ صفر در دفاع مقدس، حسین بیات، نشر دارخوین، ١٣٩٨، صص١٧و١٨.
🔺مصاحبه شفاهی
🔺جراید و خبرگزاری ها
#ابتکار_دفاع_مقدس
#اصفهان_دفاع_مقدس
#زرهی_دفاع_مقدس
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
در تجاوز نیروهای رژیم صدام به سوسنگرد، مادر شهید الحانی (از شهدای سوسنگرد) ١١ سرباز دشمن را به خانه اش دعوت می کند، به آنها غذا می دهد و زمانی که آنها به استراحت پرداختند و به خواب رفتند، در اتاق را قفل و رزمندگان اسلام را با خبر می سازد و خود او با چوب دستی به جان بعثی ها می افتد.
داستان این زن شجاع را مقام معظم رهبری، این گونه نقل می فرمایند:
«به خاطر دارم در سوسنگرد خانم عرب مُسنی زندگی می کرد که همسرش نابینا بود، ایشان با وجود اینکه چهل پنجاه سال داشت، خیلی شجاعانه و در حقیقت مردوار از شهر دفاع می کرد. معروف بود که با چوب دستی، چند سرباز عراقی را از پا انداخته است.»
📘آشنایان نا آشنا، تهران دبیرخانه دائمی کنگره بررسی نقش زنان در دفاع و امنیت، ١٣٧۶،ص ١٢۵.
#زنان_دفاع_مقدس
#شیرزنان
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
70.39M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
تقدیم به ارواح مطهر شهدا
👇👇👇
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
🍁برگی غمبار از تاریخ دفاع مقدس
🔹در تاریخ ١٣۶٣/١٢/١۶ هجری خورشیدی، #پادگان_ابوذر در جنوب شهر سرپل ذهاب مورد حمله جنگنده بمب افکن های ارتش بعثی صدام قرار گرفت، که در نتیجه بیش از ١٠٠٠ تن از رزمندگان#ارتشی_سپاهی به شهادت رسیدند.
✔️علت کثرت شهدا و مجروحین به شرح ذیل است:
در تاریخ مورد اشاره طبق معمول تعدادی از گردان ها جهت کوهپیمایی و آموزش رزم به ارتفاعات اطراف می رفتند. مابقی نیروها هم در پادگان مشغول آموزش بودند.
🔥🌪در ساعت ده و سی دقیقه دهها فروند هواپیمای جنگنده دشمن به پادگان حمله می کنند. شدت حمله، پدافند های هوایی را غافلگیر می کند، در عرض چند ثانیه تمام پادگان را آتش و دود فرا می گیرد.
هواپیماها متواری می شوند و نیروها سرگرم امداد رسانی می شوند، اما دقايقی بعد غرش هواپیماها پادگان را در خود مچاله می کند، هواپیماها در عرض ده دقیقه مرگبار صدها بمب و راکت روی ساختمان ها و انبارها می ریزند. کار به جایی رسید که هواپیماها در ارتفاع پائین با کالیبر نیروهای پراکنده و پریشان را هدف قرار می دهند و این چنین پادگان غرق خون و آتش می شود (اسناد بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس)
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c0563901
با فرض اینکه ایران اجبار به تداوم جنگ داشت، آیا دستیابی به پیروزی کامل نظامی در دنیای امروز ( با توجه به نقش سازمان ملل و قدرت های جهانی)، امکان وقوع داشت یا تنها یک آرمان بود؟
دشمن شعار فتح تهران را می داد و چنگ و دندان نشان داده بود که حداقل استان خوزستان را به عنوان یک کشور مستقل و با نام جعلی عربستان از ایران جدا کند، که صد البته این امر ضدیت تام با قوانین و مقررات بینالمللی داشت، حال اگر ایران خواسته خود را مبنی بر تعیین و تنبیه متجاوز و دریافت غرامت مطرح کند، آیا این را می شود را یک آرمان خواهی بلند پروازانه نامید؟
مگر همین عراق در تجاوز به کویت مجبور به پرداخت غرامت نگردید؟ و....
پس چگونه است که این خواسته ها بر پایه قوانین بینالمللی است، ولی وقتی نوبت ایران می شود، آرمان گرایی بلند پروازانه تلقی می گردد؟
👇👇👇
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c0563901
🟢فرمانده معظم کل قوا، حضرت آیت العظمی #امام_خامنه_ای:
《چیزی که امروز به عنوان دانش نظامی در دنیا وجود دارد، متعلق یک ملت خاص و یک جناح خاص نیست، این ذخیره تمدن و فرهنگ طولانی بشری است.》
🟢در حمله #نادر به هندوستان وی اطلاع داشت که قوای دشمن بین سه تا چهار برابر قوای اوست و از جمله نیروهای هندی دارای هزاران فیل و صدها قبضه توپ می باشند و لیکن بر اثر اطلاعات بدست آمده می دانست که سرکردگان قوای دشمن دارای اختلاف بوده و نیز نیروهای هندی دارای ضعف روحیه می باشند و از سویی می توان با یک ابتکار جنگی بر برتری و فزونی تجهیزات دشمن غلبه یافت.
✅ابتکار نادر این بود که تعداد زیادی شتر فراهم نمایند و بر گرده هر یک از آنها دو تنور مسی ببندند و مقداری بوته و چوب خشک آلوده به قیر و نفت در میان تنورها و دیگ ها بریزند و مهار هر شتری را ساربانی در دست گرفته و طرفین #زنبورک خانه، در خط اول قرار بگیرند و منتظر فرمان او باشند.(زنبورک نوعی توپ بود که از کجاوه شترها با فتیله مخصوص پرتاب می شد و از زمان صفویه در ایران رایج بود)
🔴در برابر چنین آرایش جنگی نیروهای هندی قرار داشتند که در صف اول آنها فیل سواران بودند.
🔴با حمله قوای هندی، به فرمان #نادر، شترهای دیگ دار را جلو کشیده و بوته های داخل دیگ ها را آتش زدند، شترها عربده کشان به طرف فیل ها هجوم آوردند و بلافاصله زنبورک ها و توپ ها شروع به آتش کردند، فیل ها به محض دیدن شترها با دیگ های آتشین و شنیدن صدای باروت رم کردند و به طرف قوای هندی حمله ور می شوند... و بدین ترتیب نادر با رعایت اصول راهکنشی و ابتکار جنگی خود بر نیروی دشمن فائق بیاید.(📘 مبانی و تاریخ اندیشه نظامی در ایران ، محمد حسین جمشیدی، انتشارات دافوس، ١٣٨٠،صص۴۵٩ و ۴۶٠)
🇮🇷طرح شهید طرحچی:
✅سرازیر کردن و آتش زدن نفت بر روی رودخانه کارون در عملیات فرمانده کل قوا، در سال ۱۳۶۰هجری خورشیدی.
این کار باعث ترس و وحشت در قوای دشمن بعثی گردید.
🌹شهید #طرحچی از سرداران دلاور جهاد سازندگی بود که در تاریخ ١٣۶٠/۶/١٢ هنگام نماز بر اثر اصابت گلوله به سر به شهادت رسید.(📚منابع : 📙معارف جنگ، جمعی از اساتید و پیشکسوتان دفاع مقدس ، انتشارات سبز ۱۳۹۲ و 📗#عملیات_طریق_القدس، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه)
#اندیشه_نظامی_ایران
#اطلاعات_عملیات
#ابتکار_دفاع_مقدس
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c0563901
رکورد اعمال جراحی #دکتر_ناصر_تابش در طول جنگ تحمیلی که در دفاتر اتاق عمل به ثبت رسیده، در حدود ١٨ هزار عمل جراحی می باشد.
🔺بیشترین طول مدت جراحی وی یک مورد ١١ ساعته بوده که در طول این عمل، سه بار کارکنان اتاق عمل عوض شدند،مورد رزمنده ای بود که ترکشی در قلب وی بود و با هر ضربان قلب احساس درد می نمود.(بیمارستان نیروی هوایی در دزفول)
#بیمارستان_صحرایی
منبع: طب هوایی در دفاع مقدس، حسن برخوردار، مرکز انتشارات راهبردی نهاجا، ١٣٩۶.ص ۶۴
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
🔴ارتش عراق (پیش از انقلاب) اقداماتی کرده بود که میزان ورود آب از اروند و دجله به مناطق مرزی هور را تحت کنترل داشته باشند، به نحوی که اگر بخواهند #آفند کنند آب هور را کاهش دهند و اگر خواستند #پدافند کنند وسعت منطقه و ارتفاع هور را بالا ببرند.
🌏این در حالی بود که رژیم شاه، توجهی به متطقه هور نداشت و تنها اقدامی که صورت پذیرفت، ساخت تعدادی ساختمان شبیه دژ به صورت پاسگاه مرزی در جنوب هور بین کوشک تا طلائیه بود. (در فرصتی مناسب به شرح آن می پردازیم، انشاالله)
#رهنامه_نظامی_شاه
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
کمی در متن ذیل که برگرفته از روزنامه الدستور اردن در تاریخ ۱۳۶۱/۱۲/۱۳ هجری خورشیدی است دقت کنید، آنگاه در می یابیم که برای اتهام زنی به ایران چه مزخرفاتی متوسل شده اند:
« نیروهای عراق در درگیریهای اخیر به مقادیری از غذاهای کنسرو شده مخصوص ارتش اسرائیل، که تل آویو به ارتش ایران در راستای کمک به این کشور در جنگ با عراق تحویل داده است، دست یافتند.
تصویر نشان دهنده در قوطی ، کنسرو ماهی ساردین اسرائیل به نام کیفریت است که مقامات اشغالگر اسرائیل آن را در دریاچه طبریا که به عبری کیفریت نامیده میشود، تولید می کنند.
منبع:🗞 نشریه خبرگزاری جمهوری اسلامی، اسفند ۱۳۶۱هجری خورشیدی.
👇👇👇👇👇
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c0563901
پیش از جنگ تحمیلی، بنی صدر در پاسخ یکی از گزارش ها در مورد تدارک نظامی رژیم صدام برای حمله به ایران، اینگونه گفته بود:
🔺 «یک تیپ عراق در جنوب مرز هویزه مانور دارد و بعد از چند روز منطقه را ترک می کند. ما هیچ مشکلی در مرز نداریم و نقض حریم هوایی هم بر اثر اشتباه بوده است.»
🔴منبع: هویزه در هشت سال دفاع مقدس، ص ١٣٨
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
یک خبر که نشاندهنده ترفند جنگ روانی و رسانه ای است(۱۳۶۳/۷/۱۹هجری خورشیدی)⬇️
انستیتو مطالعات استراتژیک لندن در گزارش سالانه خود اعلام کرد:
« ایران با اشکالات فراوانی از کره شمالی ، اروپای شرقی و احتمالاً اسرائیل تجهیزات و قطعات یدکی مورد نیاز خود را تهیه کرده است، این کشور همچنین تجهیزاتی را از بازار آزاد اروپای غربی خریداری نموده است.»
⭕️ منابع رسانهای غربی در کنار اصرار بی حد و اندازه به بازگو نمودن خبر دروغین خرید سلاح ایران از رژیم اشغالگر قدس، در ایام جنگ تحمیلی، عمومأ با عباراتی در مورد درجه وثوق آن از خود سلب مسئولیت می کردند، با این کار هم به هدف خود یعنی تبلیغ ضد ایران در افکار عمومی کشورهای عربی و اسلامی می رسیدند و هم اعتبار خبری موسسه که با تردید و احتمال این گونه خبرها را بازگو نموده است حفظ می کنند در اینجا نیز به کاربرد احتمالاً اسراییل توجه گردد که این ترفند مکرراً تکرار گردیده بود.
منبع: نشریات خبرگزاری جمهوری اسلامی
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c056390
🪖مسئله کلاه آهنی
🌠مسئله حفاظت از سر و استفاده از کلاه آهنی تا آخر جنگ تحمیلی، (شاید) به دلیل مشکلات آموزش نظامی و نوعی بی اعتقادی و عمل آموزش دهندگان حل نشد.
این در حالی بود که بر اساس مطالعات انجام شده، بسیاری از جراحات با استفاده از کلاه آهنی قابل پیشگیری بود.
#بیمارستان_صحرایی
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c0563901