✨نرخ ارز بازار غیررسمی؛ موتور اصلی تورم در اقتصاد ایران
📝 یادداشت مهم دکتر محمدجواد ایروانی؛ استاد دانشگاه تهران و وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی
🔹هم تحلیل کمی سریهای زمانی متغیرهای اقتصادی و هم تحلیلهای ناظر به محیط واقعی اقتصاد حاکی از این است که متغیر نرخ ارز غیررسمی بیشترین اثر را بر افزایش نرخ تورم داشته و جالب است که هرچه زمان گذشته ضریب همبستگی و ضریب تعیین نرخ ارز غیررسمی و تورم بیشتر و بیشتر شده و با مشاهده و تحلیل روند تغییرات نرخ ارز میتوان تغییرات متغیر نرخ تورم را پیشبینی کرد.
🔸برخی متاثر از دیدگاههای متعارف، تورم اقتصاد ایران را صرفا ناشی از کشش تقاضا (Demand-Pull) دانسته و نقدینگی را عامل اصلی بروز تورم در اقتصاد ایران معرفی و صرفا کنترل نقدینگی را بهعنوان راهحل مهار تورم اعلام میکنند. این درحالی است که نسبت نقدینگی به GDP در ایران 75 درصد است که از پایینترین نسبتها در جهان بوده و هم زمان تولید دچار کمبود شدید تامین مالی و تسهیلات بانکی در اقتصاد بانکمحور ایران است.
🔹واقعیت این است که نسخههای مهار تورم بدون توجه به رفع عوامل تورم ناشی از فشار هزینه کارساز نیست. بهعنوان مثال تورم کنونی آمریکا که در 40 سال گذشته بیسابقه بوده و تورم کنونی کشورهای اروپایی، مصداقی از تورم ناشی از فشار هزینه بهدلیل افزایش قیمت گاز و انرژی است که راهحلهای خاص خود را اقتضا دارد.
🔸پدیدهای مخرب در اقتصاد ایران که در ذیل عنوان و رویکرد «ارز شناور مدیریت شده» مشاهده میشود این است که نرخ ارز غیررسمی عملا نرخ ارز رسمی را بهدنبال خود کشانده و افزایش داده است و با توجه به اینکه 75 درصد واردات رسمی ایران مواد اولیه، واسطهای و ماشینآلات است، بالا بردن نرخ ارز تاثیر مستقیمی بر افزایش قیمت تمامشده محصولات و کالاها دارد که این افزایش قیمتها با وجود مدیریتهایی که قائل به رهاسازی کنترل و نظارت بر قیمتها هستند، تشدید میشود. لذا تورم فشار هزینه عامل اصلی افزایش قیمتها و بروز تورم است. بیاعتنایی نسبت به افزایش نرخ ارز و همزمان دلاریزه کردن عملی اقتصاد ایران یعنی قیمتگذاری مواد اولیه و انرژی و کالاها و خدمات به دلار و نادیده گرفتن مزیتهای نسبی کشور در تولید و تجارت، درواقع رشد مداوم قیمتها و تورم افسارگسیخته را در پی دارد. ضمن اینکه ناکاراییها و عدمبهرهوری را نیز پنهان میسازد.
🔅متن کامل : روزنامه فرهیختگان
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
1_4473916840.pdf
5.28M
شاخصهای کلان اقتصادی ایران
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
رشد بی مهابای اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی
❇️ متاسفانه کارشناسان اقتصادی ما در بحث نقدینگی عمدتا دولت را متهم میکنند و نسخه آنها هم کاهش بدهی دولت به بانکها است.
❎ ولی آنها از کنار بدهی بانکها به بانک مرکزی به راحتی میگذرند.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
✳️ کوچک بودن دولت در ایران
✳️ علیرغم ادعاهای اقتصاددانان لیبرال در مورد بزرگی حجم دولت در اقتصاد کشور، گزارش صندوق بین المللی پول حاکی از حجم کم دولت در اقتصاد کشور دارد.
❇️ بر اساس جدیدترین آمار صندوق بینالمللی پول، مخارج دولت ایران در میان دولتهای خاورمیانه در سال 2022 کمترین میزان بوده است.
✳️ نسبت هزینههای دولت ایران به تولید ناخالص داخلی در سال 2022 بالغ بر 12.29 درصد بوده است که کمترین رقم میان 11 دولت خاورمیانهای در این سال بوده است.
❎کویت با نسبت 40.67درصدی هزینهکرد دولت به تولید ناخالص داخلی بالاترین رتبه را داشته است.
❇️بر اساس آمار صندوق بینالمللی پول در سال 2021 مخارج دولت در ایران کاهش یافت و در حالی که نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی در سال 2020 بالغ بر 13 درصد بود این رقم در سال 2021 به 12.2 درصد کاهش یافت و در سال 2022 با افزایش نسبی به 12.29 درصد رسیده است
❇️ فوکویاما: ضرورت اقدامات سوسیالیستی در نظام بازار برای باز توزیع درآمد
✳️ فوکویاما ، از نظریه پردازان لیبرال، در اظهارنظر عجیب اخیرش از لزوم تجدیدنظر در سیاست های بازار آزاد سخن گفته است.
✅ فوکویاما در پاسخ به سوال از خطر بازگشت سوسیالیسم در انگلستان می گوید بازگشت به معنا اشتراکی شدن ابزار تولید محقق نمیشود، «اما اگر آن [سوسیالیسم] را برنامه بازتوزیعی بدانید که شکاف بزرگ میان درآمد کارگران و ثروتمندان را جبران کند، نهتنها قابلیت ظهور مجدد دارد بلکه اجبارا باید بازگردانده شود. دوره متمادی استقلال بازار که در زمان ریگان و تاچر آغاز شد، از جوانب مختلف آثار فاجعهباری داشته است.»
❇️ وی اضافه میکند؛ «در شرایط فعلی به نظرم میرسد برخی چیزهایی که مارکس گفته، درست از آب در آمده است؛ او درباره بحران تولید مازاد هشدار داده بود که فقیر شدن کارگران و تقاضای ناکافی را به دنبال خواهد داشت.»
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
❎سهم بالای مسکن در بودجه خانوار
✳️سهم در تهران حدود ۵۰ درصد، یعنی نصف درآمد باید برود برای هزینه مسکن
✳️ سهم متوسط در ایران ۳۶ درصد
✅ برای مهار تورم در سال جاری باید طرحی ضربتی برای مسکن داشت
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
✅ دلارزدایی داخلی در اقتصاد ایران
🎙دکتر همت قلیزاده
❇️ کارشناس برنامه و بودجه
✳️هشتمین نشست کارگروه سیاست ارزی
🕰️ زمان: سهشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه ، ساعت 15 الی 17
🌍 مکان: پژوهشکده امور اقتصادی
✅ مشارکت کنندگان
محمدجواد توکلی، رئیس پژوهشکده امور اقتصادی
مرتضی عزیزی, رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع شیمیایی پارسیان
🔻پیوند شرکت در نشست:
https://b2n.ir/earcc
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
9.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏠طرح ابداعی مسکن محرومین در عراق
🏚در عراق جوانی به نام سیف عباس با راه اندازی طرح جمع آوری مبلغ ناچیزی از مردم، بانی یکی از شهرکهای مهم مسکونی برای مستمندان شد.
شهرکی که حالا جزو مشهورترین شهرکهای مسکونی عراق است. ساخت این شهرک سه سال پیش با جمع آوری مبلغ هزار دینار از مردم برابر با سی و پنج هزار تومان شروع شد.
این شهرک در شهر الشوملی استان بابل، در شصت و شش کیلومتری شهر کوفه واقع است.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
10.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 وامهایی که در بانک ماندند!
🔹بررسیها نشان میدهد در حالی که بسیاری از مردم در صف دریافت وامهای خرد هستند، بانکها در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱ به اشخاص مرتبط به خود ۲۲۰ هزار میلیارد تومان وام دادند.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
36.57M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
حکایت دودهه رونق ساخت مسکن در چین با استقراض و اکنون ورشکستگی غولهای صنعت ساختمان چین
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
7.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
*تامین مسکن ارزان قیمت؛ طرح دولت پاکستان برای افراد فاقد مسکن*
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
⭕️ نهاده های دامی در صدر واردات
🔹تازه ترین داده های گمرکی نشان می دهند که در فروردین ماه امسال، نهاده های دامی در صدر فهرست اقلام عمده وارداتی به کشور قرار گرفته اند. در این مدت ذرت دامی، دانه سویا، برنج کامل سفید شده، گوشی تلفن همراه و قطعات خودرو، 5 قلم اصلی واردات کالا به کشور بوده است.
🔹گفتنی است در سال های اخیر، کاهش وابستگی به نهاده های دامی که طبق آمارها، هم اینک 75 درصد است در دستورکار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته و قرار است تا 5 سال آینده، این وابستگی تا سطح 50 درصد کاهش یابد.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2