✨ رد پای IMF در بحران بنگلادش
🔹 دکتر سید یاسر جبرائیلی
🔻دولت بنگلادش سقوط کرده و کارشناسان و رسانههای وابسته به جریان سرمایهداری، در حال روایت همه چیز هستند به جز حقیقت ماجرا...
انرژی یک کالای کلیدی است که تغییر قیمت آن، دومینووار روی همه کالاها اثر میگذارد. به همین دلیل بود که پس از جنگ اوکراین و وقوع بحران انرژی در اروپا، کشورهای اروپایی بلافاصله تئوریهای اقتصاد بازار را کنار گذاشتند و مبالغ عظیمی یارانه به شهروندان خود پرداخت کردند تا اثر افزایش قیمتهای انرژی را تا حدودی جبران نماید. برای نمونه، سال 2022 دولت آلمان یک بسته یارانه 300 میلیارد یورویی برای صیانت از شهروندان خود در برابر افزایش قیمت انرژی اختصاص داد.
اما در همین دوران بحران، صندوق بین المللی پول یک نسخه متفاوت برای بنگلادش بحرانزده ارائه کرد. 30 ژانویه 2023 مصادف با 10 بهمن 1401 صندوق بین المللی پول اعلام کرد که در ازای یک برنامه اصلاحات اقتصادی 44 ماهه، با اعطای 4.7 میلیارد دلار وام به بنگلادش موافقت کرده است. در بیانیه IMF تصریح شده بود که این برنامه اصلاحات اقتصادی، در عین حال که موجب ثبات اقتصاد کلان و رشد پایدار اقتصادی میشود، از آسیب دیدن اقشار ضعیف جلوگیری خواهد کرد.
روز بعد خبرگزاری رویترز این وام را یک پیروزی برای شیخ حسینه نخستوزیر این کشور خواند که در سال 2024 یک انتخابات پیش رو دارد.
از جمله اصلاحات پیشنهادی صندوق بین المللی پول «معقول سازی یارانهها» بود. صندوق در نسخه خود آورده بود که «معقول سازی یارانههای انرژی منابع مالی را برای هزینههای توسعهای و اجتماعی آزاد خواهد کرد. هرچند افزایش اخیر قیمتها، قیمت بنزین را به نرخ جهانی نزدیک کرده است، اما پیش بینی می شود که یارانه های برق و گاز در سال مالی 2023 به 0.9 درصد GDP برسد. در دوران اجرای برنامه اصلاحات اقتصادی، اجرای مکانیسم تعدیل قیمت سوخت بر اساس فرمول، کمک خواهد کرد که درباره عدم پرداخت یارانه سوخت اطمینان حاصل شود. مقامات بنگلادشی همچنین گزینههای مختلف را برای کاهش تدریجی یارانههای برق و گاز در عین تقویت تور ایمنی اجتماعی (برای جلوگیری از آسیب دیدن اقشار ضعیف)، بررسی خواهند کرد». (دقت کنید که یارانه 300 میلیارد یورویی دولت آلمان، معادل 7.5 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است!)
با آغاز برنامه، پروژه افزایش قیمت برق و گاز برای مردم بنگلادش کلید خورد. طبق گزارش Gas Outlook تعرفه گاز در بنگلادش طی سال 2023 میلادی 178.8 درصد افزایش یافت و روند افزایش قیمت، در سال 2024 نیز تداوم یافت.
قیمت برق نیز پس از آغاز اجرای برنامه صندوق به همین ترتیب افزایش یافت که به تعبیر دیلی استار، اثر دومینووار روی قیمت کالای اساسی داشت.
جامعه بنگلادش آماده یک جرقه بود که منفجر شود. این جرقه با اعتراضات دانشجویی به حکم دادگاه عالی بنگلادش مبنی بر احیای سهمیه 30 درصدی استخدام فرزندان افراد شرکت کننده در جنگ آزادسازی بنگلادش (که باعث جدایی پاکستان شرقی و تشکیل کشور بنگلادش در سال 1971 میلادی شد)، رقم خورد. این اعتراضات، بستری برای وقوع شورشهای اجتماعی شد و به سرنگونی دولت ختم شد. یک بار دیگر، آتش خشم ناشی از فشار اقتصادی که زیر خاکستر نهفته بود، با یک جرقه فرهنگی شعله کشید.
صندوق بین المللی پول پس از سرنگونی دولت شیخ حسینه بیانیه جالبی داده است: «عمیقا بابت تلفات جانی و جراحات وارد شده بر افراد غمگین هستیم اما به حمایت از تلاشها برای تضمین ثبات اقتصادی و تداوم رشد فراگیر ادامه خواهیم داد».
لیبرال های ایرانی در حال روایت سازی برای سرنگونی دولت بنگلادش هستند. یکی می نویسد شورش نسل Z، دیگری می نویسد اعتراض به حکومت دیکتاتوری شیخ حسینه...
یک سوال در اینجا باقی می ماند و آن اینکه چرا صندوق بین المللی پول اینهمه اصرار بر افزایش قیمت انرژی در کشورهای در حال توسعه و جهان سومی دارد. پاسخ را از گزارش 28 سپتامبر 2010 صندوق (6 مهر89) درباره اجرای هدفمندسازی یارانهها در ایران برایتان نقل میکنم: «ایران انرژی بیشتری برای صادرات خواهد داشت».
شاید بتوان گفت که سیاست کاهش مصرف انرژی با مکانیسم افزایش قیمت در کشورهای جهان سوم، حربه ای برای تامین پایدار انرژی/ مدیریت قیمت انرژی برای کشورهای پیشرفته است...
@syjebraily
🌀 یادبود چهارمین سال درگذشت حجتالاسلام والمسلمین سید عباس موسویان
🕰 چهارشنبه ۱۷مرداد ۱۴۰۳, ساعت ۱۰-۱۲
🔹برگزاری به صورت مجازی 👇
skyroom.online/ch/iict/nezamha
🔹 زمان عروج ۱۹ مرداد ۱۳۹۹
https://eitaa.com/eqmoq2/979
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀بنیاد علم ایران
🔻این بنیاد از طرحهای پژوهشی اعضای هیات علمی دانشگاهها،دانشجویان و محققان دانشگاهی و حوزوی حمایت میکند👇
https://insf.org/fa
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀اطلاعات کلی از اقتصاد ایران(۱۴۰۱)
🔹تولید ناخالص داخلی ۱۴۲۳۲ همت(قیمت جاری){۱۴هزارهمت}
🔹تولید ناخالص داخلی ۸۱۷ همت (قیمت ثابت ۹۰){۸۰۰همت}
🔹نقدینگی ۶۳۳۷ همت{۶هزارهمت}
🔹بودجه عمومی ۱۵۲۷ همت{۱.۵هزارهمت}
🔹سهم بودجه از تولید ناخالص ۱۱٪
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
5.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 روایت یک هموطن از سختگیری مالیاتی در انگلیس
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀 خاکسترهای المپیک
🐸 داستان قورباغه آبپز را حتما شنیدید که برای اینکه نفهمد چطور از پا درآمده کم کم حرارت آب دیگی که در آن شناور است را افزایش میدهند.
🔹 این حکایت جنگ ترکیبی غرب در تسلط بر جهان است، جنگی که در آن حتی از ابزار #ورزش هم برای غلبه تمدنی استفاده میشود و واقعا عجب تسلطی دارند.
🔻 فقط به چند پرده از این طراحی زیرکانه در این جنگ ترکیبی برای آبپز کردن تدریجی #تمدن_غیرغربی اشاره میکنم.
1⃣ با تغییر قوانین و شاخصها #داور_زن را به رشتههای ورزشی مثل کشتی تحمیل کردند، در یکی از مسابقات کشتیگیر ایرانی حریفش را ناخواسته روی داور زن بیچاره همچنان فرود آورد که وی به سختی از این مهلکه گریخت.
2⃣ مسابقات کشتی را تلفیقی برگزار میکنند، در همان سالنی که مسابقات کشتی مردان در جریان است زنان هم کشتی می گیرند، و روی یک تشک یک در میان کشتی زنان و مردان برگزار میشود همینطور تکواندو و ...
3⃣ در افتتاحیه المپیک همجنسگراها حضور پررنگ داشتند و توهین به مسیحیت در این آیین بقدری عریان میشود که باعث تظاهرات مسیحیان معتقد میشود.
🔻 برای من که در زمینه تغییر هنجارها مطالعه میکنم این اقدامات اتفاقی و تفننی نیست، بلکه برنامهها و طرحهای بلندمدت حساب شدهای برای مدیریت تغییرات فرهنگی است.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
12.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌀سلفی زیر پرچم جمهوری اسلامی ایران
🏅کسب #مدال_طلای_المپیک وقتی ارزشمندتر میشود که #عکس_سلفی اش #زیر_پرچم جمهوری اسلامی ایران است.
🔹نوشتم زیر پرچم جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به خبرگزاری زردی که در تحلیل پیام رییس جمهور به قهرمان تکواندو نوشته بود ایشان از واژه ایران استفاده کرد نه کلیشه صدا و سیما؛ جمهوری اسلامی ایران برای ملت ایران کلیشه نیست؛ بلکه یک هویت ملی است!
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم
🔹نسبت به احمد #میدری وزیر پیشنهادی کار حس خوبی دارم؛ ولی نسبت به بقیه وزرای اقتصادی؛ نه
🔻عبدالناصر #همتی، وزیر اقتصاد؛
🔻محمد #اتابک وزیر صمت؛
🔻محسن #پاکنژاد وزیر نفت؛
🔻غلامرضا #نوری وزیر جهاد؛
🔻فرزانه #صادق وزیر راه؛
🔻عباس #علیابادی وزیر نیرو.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
✅ چگونه اصول اسلامی می تواند نابرابری اقتصادی مدرن را حل کند؟ / تحلیل اقتصادی زکات، صدقه و وقف در اسلام
🎙سراج اسلام مفتی، استاد بازنشسته دانشگاه آریزونا:
🔹 حرص و طمع گروهی از افراد مانع از گردش و توزیع ثروت در جامعه میشود و در نتیجه، به ایجاد اختلافات طبقاتی میانجامد. اسلام به منظور ایجاد برابری و برادری در جامعه به ابزارهای اقتصادی همچون زکات، صدقه، وقف و امور مالی اسلامی توجه دارد.
🔹 زکات، که یکی از ارکان اسلام است، به مسلمانان واجب میکند که بخشی از پسانداز خود را سالانه به نیازمندان پرداخت کنند. زکات به تصفیه ثروت، تقویت برادری و افزایش برکات کمک میکند. از طرفی صدقه که به صورت داوطلبانه پرداخت میشود، در جهت کمک به نیازمندان و کاهش نابرابریهای اقتصادی عمل میکند و باید با احترام به احساسات دریافتکنندگان انجام شود.
🔹 وقف نیز یکی از ابزارهای خیرخواهانه در اسلام است که برای ایجاد منافع پایدار برای جامعه طراحی شده است. وقف نمیتواند لغو یا به مالکیت دیگری منتقل شود و از آن میتوان برای اهداف مختلفی مانند سلامت، آموزش و کاهش فقر استفاده کرد. این ابزار نه تنها به تأمین نیازهای فوری بلکه به توسعه پایدار جامعه نیز کمک میکند.
📝متن کامل https://ihkn.ir/?p=38259
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️در آرژانتین، یک کارمند اخراج شده برای انتقام از رئیس و همکارانش، هواپیما را اجاره کرد و آن را به انبار کارخانه اکسیژن کوبید
🔹بر اثر این فاجعه او جان باخت و کارکنان و مدیریت انبار نیز مجروح شدند.
🔹 پینوشت: اقتصاددانان در قالب نظریه عقلانیت اقتصادی نمیتوانند رفتارهای تلافیجویانه را تبیین کنند
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2