🌀انتشار كتاب ارزششناسي اقتصاد اسلامي
🔻اين كتاب يكي از بهترين كارهايي است كه در سالهاي اخير نوشتم. كتاب مزبور دومين كتاب از مجموعه فلسفه اقتصاد اسلامي است. كتاب اول مرتبط با معرفتشناسي اقتصاد اسلامي بود که قبلاً منتشر شد(اينجا)؛ سومين كتاب اين مجموعه نيز هستيشناسي اقتصاد اسلامي است كه در فرآيند انتشار قرار دارد. ميماند كتاب روششناسي اقتصاد اسلامي بهعنوان چهارمين بخش مجموعه كتابهاي فلسفه اقتصاد اسلامي كه اگر عمري باقي بود در آينده می نويسم انشالله.
🔹تهيه كتاب 👇
https://eshop.iki.ac.ir/shop/7/Product/5238
🌀معرفي اجمالي كتاب
🔻ارزششناسي اقتصاد اسلامي يكي از محورهاي مهم فلسفه اقتصاد اسلامي است. كتاب حاضر به بررسي چگونگي ورود ارزشها در نظريههاي اقتصاد اسلامي با تفكيك ميان تحليل ارزشي و ارزشداوري معرفتي و اخلاقي ميپردازد. مطالعه اثر حاضر ضمن رد شبهه ارزشخنثيبودن نظريههاي اقتصادي نشان ميدهد كه چگونه ارزشهاي نهفته در نظريههاي اقتصاد اسلامي آنها را از نظريههاي رقيب متمايز ميسازد.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀 رهاسازی نرخ ارز با اسم رمز حذف یارانه پنهان
🔻 دکتر محمد جواد ایروانی
🔹اولین محور تحول در ادبیات سنتی نئولیبرالی، رهاسازی نرخ ارز است که معمولاً با اسم رمز حذف یارانه پنهان در سیاستگذاریهای اقتصادی دنبال میشود. نرخ ارز بازار غیررسمی، موتور تورم در اقتصاد ایران است👇
http://fdn.ir/79559
🌀معنای تحلیل دکتر ایروانی این است که سیاستگذاران این گونه استدلال میکنند :
1⃣ قیمت دلاری بنزین در آمریکا مثلاً لیتری یک دلار است که به نرخ بازار غیررسمی (مثلاً دلار ۷۰هزار تومانی) میشود لیتری ۷۰هزار تومان.
2⃣ قیمت ریالی بنزین در بازار داخلی (لیتری ۳هزار تومان) کمتر از قیمت دلاری آن در سایر کشورها با لحاظ نرخ ارز بازار غیررسمی (لیتری ۷۰ هزارتومان)است.
3⃣ پس مردم به اندازه مابهالتفاوت قیمت ریالی و دلاری (۶۷ هزار تومان) یارانه پنهان میگیرند
4⃣ این مابهالتفاوت (۶۷ هزارتومانی) رانت است و ناعادلانه توزیع میشود(چون مثلاً نصف مردم ماشین ندارند).
5⃣ قیمت ریالی بنزین را به قیمت دلاری سایر کشورها نزدیک کن.
🔻قیمت بنزین را که بالا بردیم، تورم بالا می رود، میگوییم نرخ ارز رسمی را هم باید بالا ببریم، به دنبال آن نرخ ارز بازار غیررسمی ارز هم بالا می رود، باز دوباره میگوییم، قیمت دلاری بنزین بیشتر از قیمت ریالی آن است، پس دوباره باید بنزین را گران کنیم، و این داستان ادامه دارد.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀 شکست گفتمان اصلاح بودجه ۱۴۰۴
🔹 به نظر میرسد تلاشها برای اصلاح لایحه بودجه ۱۴۰۴ و حذف شوک ارزی از آن شکست خورده است. نمایندگان درگیر اصلاحات جزئی در لایحه شدند و در عمل شاکله اصلی آن را حفظ کردند. پیامهای اخیر دکتر صمصامی هم نشان میدهد که ایشان هم پرچم سفید را بالا برده، ولی هشدار داده که عواقب این بودجه تورمی گریبانگیر اقتصاد ایران خواهد شد.
⁉️ آنچه گفته شد توصیف صحنه بود، ولی چرا گفتمان گران سازی با روکش عدالت سالها است در اقتصاد ایران پابرجاست؟ چرا ما اشتباهات قدیمی را مرتب تکرار میکنیم و همیشه گل به خودی می زنیم؟ چرا سیاست وارد کردن شوک ارزی به اقتصاد کشور و تضعیف ارزش پول ملی مرتب تکرار میشود؟
🔹 شاید باید پاسخ را در نظام معیوب تولید دانش حکمرانی اقتصادی دانست که نظریه های بومی و اسلامی تولید نمیکند و به اشتباه همان توصیه های شکست خورده تعدیل ساختاری را ارائه میکند. البته نظام رسانهای هم مقصر این ماجرا است که همان نسخه های عاریتی را به خورد افکار عمومی میدهد.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀شکست گفتمان اصلاح بودجه ۱۴۰۴
🔹تلاشها برای اصلاح لایحه بودجه و حذف شوک ارزی آن شکست خورده؛نمایندگان درگیر اصلاحات جزئی در لایحه شدند ولی شاکله اصلی آن حفظ شده است. دکتر صمصامی هم پرچم سفید را بالا برده،ولی هشدار داده که عواقب این بودجه تورمی گریبان اقتصاد ایران را خواهد گرفت
https://eitaa.com/eqmoq2/2895
9.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌀 مجلس در حال دادن مجوز تورم است
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀 قانون ۴۰-۶۰ ارزی
🔹 سالها است که در لوایح بودجه این اشتباه را تکرار میکنیم که نرخ ارز رسمی را بالا میبریم تا مثلاً رانت را با نزدیک کردن نرخ ارز بازار رسمی و آزاد از بین ببریم. این در حالی است که هر وقت نرخ ارز رسمی را بالا بردیم، نرخ بازار آزاد هم بالا میرود.
🔹 الان بانک مرکزی در کوتاه زمانی نرخ دلار بازار مبادله را از ۴۲هزار تومان به حدود ۵۲هزار تومان رسانده است، نرخ دلار بازار آزاد هم به حدود ۷۲هزار تومان جهش کرده است.
⁉️ چرا این گونه است؟ چون برای ارز بازار غیر رسمی حداقل ۴۰ میلیارد دلار تقاضای کنترل نشده وجود دارد و برای ارز بازار رسمی حدود ۶۰ میلیارد دلار تقاضای موثر وجود دارد. الان تقاضای حدود ۴۰درصذی بازار قاچاق ، نرخ دلار را مدیریت میکند و ضعف حکمرانی بانک مرکزی حتی در اداره ۶۰درصد باقیمانده باعث شده قدرت ۴۰ درصدی بازار قاچاق بچربد و سیاستگذار هم تابع بازار مخرب قاچاق و خروج سرمایه شود.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
هدایت شده از روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
📘کتاب: ارزش شناسی اقتصاد اسلامی
◀️ نویسنده: محمدجواد توکلی
📚چکیدۀ کتاب:
بسیاری از اقتصاددانان، نظریههای اقتصادی را عاری از ارزش داوری اخلاقی میپندارند. در این کتاب استدلال کردیم که دانش اقتصاد نه تنها ارزش خنثی نیست؛ بلکه نمیتواند عاری از ارزش داوری اخلاقی باشد. در فصول مختلف کتاب با تفکیک بین ارزش داوری معرفتی، اقتصادی و اخلاقی به بررسی چگونگی ورود ارزشها در اقتصاد اسلامی شامل نظریههای اقتصاد خرد، کلان، پیشرفت، بانکداری و رفاه اسلامی پرداختیم.
📕📘لینک خرید آنلاین کتاب📕📘
انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
📚@hatif_ir
═════════
روابطعمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
🖥 @iki_ac_ir
⁉️ چرا به جای کمبود میگویند ناترازی!
🔹کلیدواژه ناترازی بار مفهومی خاص خود را دارد و متمایز از کمبود است؛ میگویند ناترازی در بنزین نه کمبود بنزین!
🔻ناترازی عمدتا کلیدواژه ای برای اشاره به برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا ناشی از اختلال قیمتی است و راه حل ادعایی هم عمدتا افزایش قیمت است؛
🔻ولی کمبود واژهای برای نشان دادن فزونی مصرف بر عرضه است، راه حلش هم افزایش عرضه و کنترل تقاضا است.
🔹 واژگان بار نظری ضمنی هم دارند، پشت سر مفهوم ناترازی، نظریه تعادل عمومی است بدین مضمون که اگر به بازار اجاره بدهی قیمت را تعدیل کند، تعادل برقرار میشود.
🔻منتقدان میگویند تعادل افسانه ای بیش نیست و ما همواره در عدم تعادلیم نه تعادل، اینکه تعدیل قیمت تعادل را ایجاد میکند هم رهزن است، بله با افزایش قیمت بنزین تعادل کوتاه مدت برقرار میشود ولی به ضرر طبقات محروم و با کاهش محسوس رفاه آنها، بنا به تجربه قبلی تقاضا در کوتاه مدت کاهش مییابد ولی در بلندمدت برمیگردد به وضعیت قبلی و حتی افرایش مییابد. عرضه هم معمولا به واسطه مشکلات ساختاری افزایش پیدا نمیکند. در این صورت باز هم ناترازی خواهیم داشت منتها در قیمت بالاتر و در سطح تورم و نابرابری بیشتر
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀 بشار اسد هم سقوط کرد
🔹 با این وضعیت معادلات منطقه به هم میخورد، اما به نفع چه کسی؟ باید صبر کرد و منتظر بود.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌀آنچه با روش علمی نمیتوان اثبات کرد
🔻بخشی از مباحثه ویلیام لین کریگ فیلسیوف و پیتر اتکینز شیمیدان
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
🌀سقوط اقتصاد سوریه در انتقال سریع از سوسیالیسم به لیبرالیسم
🔻هرچند سوسیالیسم اقتصادی شکننده است ولی در تاریخ چند دهه اخیر، چرخش سریع از سوسیالیسم به سمت لیبرالیسم(تحت تاثیر نسخه های صندوق بینالمللی پول) اقتصاد کشورهایی مثل سوریه و روسیه را به ویرانی کشانده است. این مشکل به ویژه بدین خاطر رخ داد که آزادسازی قیمتها، افزایش نرخ ارز، کاهش ارزش پول ملی، یارانه زدایی و خصوصیسازی در شرایطی عملیاتی شد که این کشورها دچار بیثباتی اقتصادی ناشی از جنگ و فشارهای تحریمی هم بودند.
🔹 در مقابل چین با عدول هوشمندانه و تدریجی به سمت اقتصاد بازار پارهای از مشکلات سوسیالیسم را برطرف کرد، ولی در بلندمدت از مشکلات لیبرالیسم اقتصادی متاثر خواهد شد. استگلیتز برنده جایزه نوبل اقتصادی به خوبی در کتاب «جهانی شدن و مسائل آن»، دو الگوی آزادسازی اقتصادی در روسیه و چین را مقایسه میکند و شوکدرمانی را عامل بحرانهای اقتصادی در روسیه میداند.
🔻 فروپاشی اقتصاد سوریه ناشی از ترکیبی از اعمال سیاستهای نئولیبرالیستی صندوق بینالمللی پول و تخریب زیرساختهای تولیدی سوریه در اثر جنگ و تحریم است.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2