سمنو ششمین سین سفره هفت سین
سمنو یکی دیگر از سین های سفره هفت سین است و نماد قدرت و سمبل خیر و برکت است. سمنو غذایی مقوی است که از آرد و گندم تهیه می شود. به آن غذای مرد آفرین می گویند و سرشار از ویتامین E و مواد مغذی است. سمنو به عنوان نماینده ای از جهان قدرت بر سفره هفت سین می رود. ایرانیان چند روز پیش از شروع سال جدید، این ماده را از پخت جوانه های گندم تهیه می کنند. همچنین، معتقدند که قرار گیری آن بر روی سفره هفت سین، سبب افزونی نعمت و برکت در زندگی آنها خواهد شد.
آینه سفره هفت سین
آینه نماد شفافیت، پاکی و صداقت است. آینه در سفره هفت سین بدین جهت قرار میگیرد تا اهمیت صداقت و درستکاری را یادآوری کند. معمولا آینه را در بالای سفره قرار میدهند. همچنین برخی از افراد سکه یا سیب را در جلوی آینه میگذارند. آنها بر این باورند که این کار، باعث افزایش دارایی و یا سلامتی در طول سال پیش رو می شود.
سنجد سومین سین هفت سین
سنجد را نماد دو عنصر میخوانند. برخی سنجد را نماد سنجیده عمل کردن و گرایش به عقلانیت میدانند. و معتقدند که سنجد را به این نیت در سفره هفت سین می گذارند تا هر کسی با خودش عهد ببندد که با آغاز سال جدید هر کاری را سنجیده انجام دهد. همچنین برخی دیگر سنجد را نماد فرزانگی و زایش میدانند. این عقیده بیشتر در میان مردم رواج دارد. سنجد میوهای است که وقتی بارور میشود و بویش در فضا پراکنده میشود، باعث پرورش قوای احساسی آدمی است. به همین دلیل برخی بر این باورند که سنجدی که سر سفره هفت سین گذاشته میشود، نماد عشق انسانها به یکدیگر نیز است. بنابراین آن را به منظور افزایش علاقه در بین اعضای خانواده، در سفره هفت سین قرار می دهند.
ماهی قرمز از عناصر نوروزی
ماهی نماد زایش، زندگی، تازگی و تکاپو است. معمولا ماهی را در تنگ آب شفافی قرار می دهند تا سالی مملو از انرژی و شادابی را پیش روی خود داشته باشند. همچنین ماهی قرمز نماد سال نو چینی هاست. برخی بر این عقیده هستند که ماهی قرمز بر سر سفره های هفت سین ایرانیان از رسوم چینی ها وارد فرهنگ ما شده است. البته چینی ها ماهی قرمز را رها میکنند تا زندگی جریان یابد. اما ما آنقدر در تنگ نگه میداریم تا ماهی بمیرد.
حاجی فیروز
حاجی فیروزه، بله- سالی یه روزه، بله
همه میدونند، بله- من هم میدونم، بله
تو هم میدونی، بله- عید نوروزه، بله
سالی یه روزه، بله- حاجی فیروزه، بله
میتوانید این شعرها را برای بچهها بخوانید، و با هم و با دوستانش و دیگران شادی کنید و درباره حاجی فیروز هم به بچهها توضیح دهید؛
حاجی فیروز به مردی گفته میشود که:
1- چهره خود را سیاه میکند، البته نه برای مسخره کردن انسانهای رنگین پوست - که از اینجا مفهوم احترام گذاشتن به تفاوت را به بچهها آموزش میدهید.
2- حاجی فیروز لباس قرمز به رنگ عشق و شادی به تن میکند.
3- به مچ پای خود، زنگوله میبندد.
4- کلاه مخروطی شکل بر سر میگذارد.
یک یا چند نفر چند روز پیش از عید نوروز در کوچهها و محلهها با رقص و ساز موجبات شادی و نشاط مردم را فراهم میآوردند و فرا رسیدن بهار و عید را تبریک میگویند و اگر ما دوست داشتیم به این دلیل میتوانیم به آنها هدیه و پولی همراه بچهها بدهیم، که فرهنگ نوع دوستی را آموزش بببنند.
به بچهها توضیح بدهید که حاجی فیروز با زنگولهای که در دست دارد و رقص (حرکات موزونی) که انجام میدهد به ما نشان میدهدکه برای رسیدن به هدفهایمان در سال جدید باید تلاش کنیم و فقط آرزو داشتن کافی نیست و باید همیشه حرکت و کار و تلاش کرد.