⬅️خلاصه مقاله دوم کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم
✅جمع آوری شده توسط یکی از دوستان عزیز و نتیجه مباحث گروه
👇👇👇👇👇👇👇👇👇
قسمت اول:
✅ فلسفه و سفسطه (رئالیسم و ایده آلیسم )
هر انسانی از نخستین روزی که دیدگان خود را به جهان می گشاید با دو امر فطری مواجه میشود :
1⃣ جهان خارج از خود را می یابد
2⃣ و در آن جهان براساس اراده تصرف می کند و کارهایی را انجام می دهد که این کار ارادی هم بدون علم و آگاهی ممکن نیست .
👈البته باید توجه داشت که در این مواجهه با خطاهایی هم روبرو میشود .
👈 و نکته ی دیگر اینکه یافتن جهان بیرون از خود و تصرف ارادی در آن جزء فطرت انسان است؛یعنی جزء ساختار وجودی اوست و از حقایق مسلمه ای است که همه ی اذهان در آن توافق دارند و برای احدی قابل تردید نیست و اگر به زبان انکار نماید عملا مورد قبول و پذیرش اوست.
✅ اما با وجود این معلوم فطری ، مردمانی هستند که واقعیت جهان هستی خارج از ما را قبول ندارند،البته اینان با سفسطه از مادر زاده نشده اند و فطرت ادراک و اراده انسانی را گم نکرده اند یعنی دارند با این فطرت زندگی میکنند چون به امور پیرامون زندگیشان عکس العمل نشان می دهند،وقتی گرسنه میشوند غذا میخورند،تشنه میشوند آب میخورند،در موقع شادی می خندند و خلاصه با نظام مخصوصی که در زندگی انسانی هست زندگی میکنند و افعال ارادی انجام میدهند،اما وقتی وارد ساحت نظر میشوند و در بحثهای نظری، ایده آلیسم و سفسطه را می پذیرند و میگویند "واقعیتی نیست".
#استاد_مطهری
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
قسمت دوم:
✅مراحل سفسطه
1⃣ مرحله ی اول این است که میگویند (واقعیتی نیست) ولی چون می بینند که در همین یک جمله واقعیتهای بسیاری را تصدیق کرده اند چون به هرحال حکمی داده اند و و جود خود و مخاطب را قبول کرده اند وارد مرحله ی بعدی سفسطه میشوند .
2⃣ شکل جمله قبل را تغییر داده و میگویند (علم به واقعیت نداریم ) چون اگر علم به واقعیت انکار شد راهی به واقعیت نخواهیم داشت؛ لذا رفتند سراغ علم و پروژه به علم منتقل شد خب با این جمله نیز انسان و علم او و فکرش را تصدیق کردند لذا وارد مرحله ی بعدی شدند .
3⃣ در این مرحله گفتند (واقعیتی خارج از خودمان نداریم) یعنی علم به واقعیت خودمان و فکر خودمان نداریم.
4⃣ جمعی گام فراتر نهاده و بجز خود و فکر خود همه چیز را منکر شدند .
5⃣ این گروه که خطرناکتر از قبلی ها هستند کسانی اند که مطلق واقعیت حتی واقعیت خود را منکر بوده و در همه چیز شک و تردید دارند و حتی در شک خود هم شک دارند،چون اگر بگوید که شک دارد شک او میشود مصداق واقعیت.
راه گفتگوی نظری با این گروه بسته است و چاره این گروه این است که در ساحت عمل ، آنها را به تصدیقات عملی وادار کنیم تا در ساحت عمل واقعیت را بپذیرند .
👌 پس از موارد فوق روشن میشود که حقیقت سفسطه یعنی انکار علم (ادراک مطابق با واقع) و ادله ای هم که از این طائفه نقل شده، علم را هدف قرار می دهد.
#استاد_مطهری
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
قسمت سوم:
✅ فلسفه میگوید:
👈 اساس سفسطه مبنی بر اصل عدم تناقض است که امّ القضایا هست و اصل امتناع تناقض پایه ی جمیع علوم و ادراکات است.
👈 اگر از این یک اصل فکری صرف نظر شود هیچ علمی استقرار پیدا نخواهد کرد و با انکار این اصل هیچ حقیقتی را نمی توان اثبات کرد،چون در هر تصدیقی شما یک طرف قضیه را می گویید حق است و آن طرف قضیه را میگویید که باطل است؛یعنی هر تصدیقی در درون خودش تکذیب نقیض را هم دارد.علم موقعی علم است که یک طرف نقیض صادق و طرف دیگرِ نقیض کاذب باشد.در واقع نفی نقیض مساوی با اثبات اصل است.پس با پذیرش اصل عدم تناقض،واقعیت،یکی از دو طرف نقیض خواهد بود.
👌 علامه در متن می فرمایند :
برای ابطال مذهب این طائفه و نقض ادله شان راههای بسیاری در دست داریم؛زیرا همین که آنان به سخن در آمده و شروع به تفهیم و تفهّم نمودند معلومات زیادی را بدون توجه تصدیق نمودند مثل:
(متکلم هست ، مخاطب هست ، کلام هست ، دلالت هست ، اراده هست و ....بالاخره تاثیر هست ، علیت و معلولیت مطلق هست،چون خودش به عنوان فاعل ، علت سخن خویش است) که هریک از این موارد در الزام ایشان و روشن کردن حق کافی است.
#استاد_مطهری
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
قسمت چهارم:
✅ برخی از شبهات ایده آلیسم
1⃣من وقتی به دنبال واقعیت می روم،چیزی جز مُشتی پندار و تصورات ذهنی چیزی به دست نمی آورم و واقعیت را هیچگاه بدست نمی آورم؛هرچه هست من هستم و پندارهای من .
👈پاسخ:
👌اولاً شما در این شبهه ، واقعیت ما و فکر ما را اثبات کردید.
👌ثانیاً شما فکر کردید که اگر براستی واقعیتی داشته باشیم باید خود واقعیت را بدست آوریم نه علم به آن را؛در حالی که اینطور نیست.ما خود واقعیت را بدست نمی آوریم؛زیرا خود واقعیت باعلم حضوری نزد ما حاضر می شود.شما وقتی به دنبال واقعیت می روید خود واقعیت به دست شما نمی آید،اما آن چیزی که به دست شما می آید یک سری پندار خنثی و بی اثر و بی ربط با واقع هم نیست بلکه آن چیزی که گیر شما می آید با تمام وجودش حکایت از واقعیت خارجی دارد،علم خاصیت کاشفیت و واقع نمایی از خارج رادارد و شما از این غفلت کردید .
2⃣اگر واقعیتی وجود دارد حواس ما که عمده راه شناخت است پر از خطاست.وقتی که ما در عرصه ی شناخت خطا داریم دیگر واقع را نمی شود از آنها اثبات کرد.
👈پاسخ:
👌ما منکر خطا نیستیم و فلسفه نیز این دعوی را ندارد که هرچه می فهمیم راست ودرست است،اما وجود خطا باعث نمی شود که ما واقعیت و علم به واقعیت را انکار کنیم و خود خطا دلیل براین است که واقعیتی هست وگرنه از کجا می فهمیدیم که فکرمان مطابق با واقع نیست؟اینکه نسبت به واقعیات ترتیب اثر منظم نشان می دهیم و پس از گرسنگی غذا می خوریم یا پس از احساس خطر فرار می کنیم این خود نشانه ی این است که اینها فطرتاً در ما هست.
3⃣اگر کاشفیت علم از خارج یک صفت واقعی بود و تنها اندیشه و پندار نبود هیچگاه تخلف نمی کرد؛پس وجود خطا با خاصیت کاشفیت علم ناسازگار است.
👈پاسخ:
👌این شبهه نمی تواند سفسطه را نتیجه بدهد؛چون کاشفیت در بعضی موارد پذیرفته شده است،اگر خطا را کشف کردید پس به واقعی دسترسی داشته اید اما اینکه این خطاها از کجاست؟ و آیا خطا مطلق است یا نسبی؟ پاسخ اینها را مفصل در مقاله چهارم خواهیم داد.
#استاد_مطهری
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
قسمت پنجم:
👈علامه در متن میفرماید :
اصل غرض سوفسطی انکار واقعیت بوده است،اما اینها به انکار علم سوق پیدا کردند و منظور از علم هم ادراک جازم مطابق با واقع است (یقین به معنای اخص) چه؛اگر انکار واقعیت را با تسلیم وجود علم فرض کنیم یعنی بگوئیم "میدانم چیزی نیست" واقعیت را انکار کنیم اما علم را قبول کنیم نتیجه اش اثبات علم به عدم واقعیت می شود و این خود یک واقعیتی است که اثبات میشود ( من ، علم ، خاصه ی کاشفیت علم از عدم واقع) یعنی نمی شود که علم را پذیرفت ولی واقعیت را نپذیرفت.اگر این جمله ی "میدانم چیزی نیست" درست است پس خاصه ی کاشفیت را از سایر افراد علم نمی توان سلب کرد،یعنی میدانم های دیگر هم درست است و از این بیان چند نکته زیر نتیجه می دهد :
1⃣ کسانی را که یک نحوه واقعیت خارج را اثبات می کنند نباید در صف ایده آلیستها قرار داده و سوفسطی شمرد.مثلاً جمعی زمان را موهوم می دانند و جمعی مکان را موهوم میدانند و جمعی مکان و زمان را موهوم می دانند و امثال این موارد؛اگرچه این عقاید،پوچ و بی پایه می باشد ولی چون ارباب این عقاید،جهانِ با واقعیتی را معتقدند نمی توان آنها را سوفسطایی نامید .
2⃣ دانشمندانی که فکر را مادی محض می دانند و با تعبیرات مختلف (ساخته مغز ، اثر فعل و انفعال جزء ماده و جزء مغز ، عکس العمل تاثیر خارج در اعصاب و نخاع ، تبدیل کمیت به کیفیت«یعنی در خارج آنچه داریم عدد و طول موج است،کمیت است،مثلاً رنگ چیزی جز طول موج نیست و مغز ما این را تبدیل به سبز و سیاه و قرمز کرده است»و عکسبرداری مغز از خارج و ترشحات مغز تفسیر نموده ) فکر را اثر مادی ماده معرفی می کنند باید در جرگه ی ایده آلیسم جای گیرند.
👈یعنی مادیین که عالم غیر ماده را انکار می کنند و دانش را امر مادی میدانند حرفشان به سفسطه می انجامد .
✅ دانشمندان مادی چه می گویند ؟
ایشان سه اصل دارند :
1) در جهان هستی چیزی جز ماده نیست همه چیز مادی است .
2) ماده دائماً دارد تغییر میکند و در تحول و تکامل ذاتی است .
3) همه ی اجزاء ماده در هم اثر می گذارند و هیچ چیزی نیست که از این تاثیر و تاثر متقابل استثناء شود .
✅ با پذیرش این سه اصل،مادیین شناخت و علم را بر اساس این اصول سه گانه تحلیل می کنند با این توضیح که :
👈 ذهن که قوه ی شناسنده است امری مادی است طبق اصل شماره «1»
👈 دائماً در حال تغییر و تحول است طبق اصل شماره«2»
👈 و ذهن تاثیر پذیر و تاثیر گذار هم هست طبق اصل شماره«3»
عالَم و جهان خارج هم که موضوع شناخت است و می خواهیم آن را بشناسیم هم این ۳ اصل در مورد آن صادق است .
👈حال از موارد بالا می فهمیم که شناخت(که نتیجه ی فعالیت ذهن در ارتباط با خارج است)نه عین امر خارجی است و نه عین امر ذهنی؛چون خارج روی ذهن اثر می گذارد و ذهن هم روی خارج اثر می گذارد و در معلوم خارجی تصرف می کند و آن را همانطور که در خارج است انتقال نمی دهد؛چون هم تاثیر گذار است و هم تاثیر پذیر.و خود شناخت هم یک امر مادی است که دائماً در حال تغییر و تحول است و حاصل فعل و انفعالات مادی در مغز است.
داده هایی که روی مغز مادی قرار گرفته است لحظه ی بعد چیزی نیست که لحظه ی قبل هست چون همه چیز دگرگون می شود و شناخت هیچگاه مطابقت با واقع ندارد و خارج آن چیزی که به من می دهد مثل آینه مطابق نیست .
✅ پاسخ علامه در جواب مادیین
👌 علامه میفرماید :
مادیین با توجه به سه اصل مجبور شده اند فکر را مولود و زاییده ی ماده گرفته و از این روی ناچار لباس "کلیت" و "دوام" و "اطلاق" از تن مفاهیم ذهنی کنده شده و خط بطلان به دور منطق قدیم که بزم آرای این مفاهیم بوده کشیده شده و منطقی تازه به نام دیالکتیک پیدا شده و دست بکار گردیده است .
یعنی با این تحلیل مادیین هم مطابقت از دست می رود و هم ثبات در شناخت از بین می رود و هم ما دیگر امر کلی نخواهیم داشت .
چون وقتی همه چیز مادی شد هیچ امر مادی بر امر مادی قابل صدق نیست چون هر امر مادی غیر از امر مادی دیگر است
این سلول غیر از سلول دیگر است،امر مادی جزئی است و امر جزئی هم قابل صدق نیست و وقتی قابل صدق نباشد انطباق از دست می رود .
اگر فقط همان اصل اول را بپذیریم که همه چیز مادی است و اصل دوم و سوم راهم نپذیریم کافی است که پدر معرفت را در امد و و جایی برای معرفت باقی نگذارد اگر انکار کلیات کردیم چطور میتوانیم معرفت یقینی پیدا کنیم ؟
در هر استدلالی یکی از مقدمات کلی است چه جور میخواهیم به نتیجه ی کلی برسیم اگر کلی را انکار کردیم؟
👈 پس به مقتضای قواعد دیالکتیک ما هیچگاه نمیتوانیم و نخواهیم توانست که یک مفهوم کلی یا ثابت یا مطلق تصور کنیم و یا تصدیقی با این اوصاف داشته باشیم و همه تصورات و تصدیقات ما جزئی خواهد بود لذا حرف مادیین به سفسطه می انجامد.
#استاد_مطهری
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
ادامه قسمت پنجم:
👌علامه میفرماید که البته سنخ بحثهای علمی مادیین همین نظر را اقتضاء میکند .
چون اینها فلسفه شان را از علم و دانش تجربی می گیرند و علم تجربی هم در مورد امور مادی که حیطه ی علم است اظهار نظر میکند لذا اینکه فکر مادی است یا غیر مادی در صلاحیت علم نیست که اظهار نظر کند و بگوید فکر تماماً مادی است و چیزی غیر از ماده وجود ندارد . علم تجربی فقط در مورد ماده می تواند اظهار نظر کند که بیرون از ماده هست یا نیست، در تخصص علم تجربی نیست .
3⃣ نکته ی سوم اینکه ایده آلیست حقیقی کسی است که مطلق واقعیت را نفی میکند که در معنای نفی مطلق است؛یعنی هیچ چیز نیست .
و اینها خود دو دسته اند :
👈 کسانی که برخی از علوم و افکار نظری بر وی مشتبه شده است و شبهه ی علمی دارند و به واسطه ی اختلافاتی که بین دانشمندان مشاهده می کنند میگویند اگر واقعیتی وجود داشت این همه تناقضات و اختلافات بین نظرات دانشمندان نبود و با خطاهایی را که از حواس خود مشاهده می کنند میگویند که علوم ما کاشفیت از خارج ندارد و به چیزی علم نداریم .
که با این فرد باید با رویّه ی معتدل و با انصاف برخورد کرد و بگوئیم مراد از واقع بینی این نیست که خطا نکنیم و از طرف دیگر اگر هیچ راهی هم به خارج نداشته باشیم کار ما پیش نمیرود و تفاوت افکار منظم قهری که واقع نما هستند و باید آنها را همان جوری که هست بپذیرد با افکار غیر منظم و دلبخواهی که خودش برای خودش درست میکند و بی پایه است را به او یاد آور شویم و فکر کردن صحیح و نقد اندیشه های دیگران را به او یاد بدهیم و درصدد نجات او بر آییم.
👈 دسته ی دوم کسانی اند که در برابر هر حقیقت روشن و آشکاری مکابره دارند،یعنی لجاجت و عناد از خود نشان می دهند و در همه چیز تردید دارند و حتی در تردید نیز تردید می کنند .
که با این فرد به فرمایش علامه باید از رویّه ی عقلانی خودمان استفاده کرده و با وی مانند یک آفت بی جان رفتار کنیم.
زیرا کسی که علم ندارد جماد است و تهدیدی برای زندگی اجتماعی است لذا باید طرد شود.
#استاد_مطهری
#اصول_فلسفه_و_روش_رئالیسم
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
8.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅دعای هفتم صحیفه سجادیه
👌دعای امام سجاد(ع)به هنگامی که برای وی مهمی دست میداد یا رنجی فرود می آمد
👌توصیه رهبر معظم انقلاب و سفارش بر خواندن این دعا در این ایام
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
1946394.mp3
3.81M
✅مناجات زیبای شعبانیه با نوای حاج مهدی سماواتی
👌مناجات شعبانیه دارای بالاترین معانی عرفانی است.
#مناجات_شعبانیه
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
11.72M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅بیانات امام خمینی (ره)و علامه جوادی آملی درباره مناجات شعبانیه
#مناجات_شعبانیه
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
✅علامه شیخ جعفر شوشتری (رحمت الله علیه):
تنها ماهی که "شهادت" ندارد شعبان المعظم است و تنها ماهی که تولد و میلاد ندارد محرم الاحزان است.
این یعنی سیدنا و مولانا اباعبدالله الحسین علیه السلام محور شادی و غم است.
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️خلاصه مقاله سوم کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم
✅جمع آوری شده توسط یکی از دوستان عزیز و نتیجه مباحث گروه
👇👇👇👇👇👇👇👇👇