📘فعالیتهای علمی و رسانهای استاد فرج نژاد از زبان دکتر شریفالدین(2)
💎حوزه کار مرحوم فرجنژاد مشخصاً در سینما و به ویژه یهودیت و مسیحیت در سینمای هالیوود بود. این موضوع را همه دوستانی که با ایشان کار کردن میدانند.
💎البته در ادامه ایشان به مطالعه بودیسم و شینتوئیسم،آیین کنفوسیوس و به طور کلی ادیان شرقی، به ویژه با عطف توجه به سینمای چین و کره هم ابراز علاقه میکرد، و در این کتاب تحت عنوان سینمای دینی در شرق و غرب آنرا منتشر نمودند، علاقه پژوهشی ایشان در این حوزهها به صورت فعلیت یافته کاملاً منعکس است.
💎بعضی از آن مقالات را شخصاً نوشتند و بعضی را با همکاری دوستان البته با محوریت خود ایشان نگاشتند و این روند را ادامه میدادند. یعنی اساساً دین در سینما برایشان موضوعیت داشت با نحوه بازنمایی دین در سینمای شرق و غرب با همین نمونههایی که وجود دارد.
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
📘فعالیتهای علمی و رسانهای استاد فرج نژاد از زبان دکتر شریفالدین(3)
💎ایشان علاوه بر سینما، همانطوریکه در کتابشان اشاراتی دارند و هم در گفتگوهایی که میکردیم، معتقد بودند که علاوه بر سینما محصولات فرهنگی دیگری مثل انیمیشن، رمان و حتی موسیقی را هم ایشان تاکید داشتند و معتقد بودند که این قبیل آثار هم به نوعی همان سیاستهای سینما را تعقیب میکند، اگرچه ورودشان به این عرصه ی ابتدایی بود، شاید دوستان و آشنایان ایشان بعدها بتوانند این خط پژوهشی را با این گستره ادامه بدهند.
💎به لحاظ ویژگی کار ایشان هم اگر بخواهم نکاتی را بگویم من، هم فرج نژاد در کار خودشان این ویژگی را داشتند، قاعدةً متخصصان هر حوزه باید قضاوت کنند، ایشان به ابعاد مولفههای الهیات و درونمتنی این ادیان و همچنین به ابعاد تاریخی و فراز و فرودهای این ادیان همچنین به فرقهها مکاتب و انشعابات درونی این ادیان توجه داشتند.
💎یعنی از جمله محققان نبودند که صرفاً به بازنمایی سینما توجه کنند بلکه به ابعاد اعتقادی اینها توجه داشتند و اینکه یهودیت و مسیحیت در طول تاریخ حیاتش، فراز و فرودی داشتند و فرقهها و مکاتبی از دل این ادیان سر بیرون آوردند و هر کدام ویژگی ها و مختصات اعتقادی خاصی را نشان دادند و اینکه سینما از آثار کدام یک از قرائتها را دارد انعکاس میدهد.
💎بنابراین صرفاً به جنبه سینمایی توجه نداشتند، و شاید به این خاطر بود که ایشان به مطالعه تفصیلی ادیان در دوره دکتری روی آوردند، میخواستند اطلاعاتشان را در این بخش تخصصی کنند.
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
📘فعالیتهای علمی و رسانهای استاد فرج نژاد از زبان دکتر شریفالدین(4)
💎ایشان فقط فضل رسانهای و سینمایی نداشتند بلکه به جنبههای درونمایه آن ادیان توجه داشتند. همچنین ایشان به تبیین علّی و چرایی این تحولات توجه داشتند؛ یعنی زمانی که بحث میکنند، تحولات دین یهود را میبینند که عوامل درون دینی و عوامل برون دینی در این تحولات به چه میزان موثر است.
💎همچنین در آثارشان تبیین کارکردی از برخی از این تحولات دارند؛ مثلاً این تحول اعتقادی در یهود چه تاثیری در وضعیت بعدی این آیین در طول تاریخ داشته است.
💎مرحوم فرج نژاد با تحلیل محتوا و تحلیل روایت برجسته ترین فیلم های سینمایی عرضه شده، که خودشان ادعا می کردند بعضی از اینها را چندین بار دیدند و با دقت و با حوصله گاهی با زبان اصلی، سعی میکردند با نحوه انعکاس و بازنمایی قواعد و آموزههای آن اسطوره ها و چهره های الگوی این ادیان یعنی پیامبران و اولیای الهی در سینما بپردازد.
💎به نحوه شخصیت پردازی، نشانه شناسی، نماد شناسی و استخراج پیام های آشکار و پنهان این فیلم ها توجه داشتند و انصافاً در این حیث کارهایی که انجام دادند در خور توجه است. به سو گیری ها و شیطنت مولدان این آثار توجه میکردند، به القائات تلویحی این فیلم به ویژه اسلام هراسی و عرب هراسی، مسلمان هراسی و ایران هراسی توجه ویژه داشتند.
💎در کل دنبال کشف اهداف و اغراض صهیونیسم بین الملل از تولید و عرضه این آثار به جهان بودند. کمابیش سعی میکردند با ارائه کدهای روشنی در درون متن آثاری که تحلیل می کرد به جامعه ارائه کند.
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
📘فعالیتهای علمی و رسانهای استاد فرج نژاد از زبان دکتر شریفالدین(5)
💎برخی از دوستان حتی مرحوم فرج نژاد را متهم میکردند به سوگیری و به پیش داوری، به اینکه ایشان بررسی آثار را با ذهنیت توهم توطئه پیش میبرند و این اتهام را متوجه ایشان می دانستند.
💎البته شاید این اتهام،اتهام واهی باشد ولی خوب علاقه زیاد ایشان در دفاع از تعالیم الهی و تحریفاتی که در سینما اتفاق میافتد و آن دست های آشکار و پنهانی که ایشان در این جریانات میدید در کل غیرت دینی ایشان به سمت و سوی تحلیل کردن بود که گاهی از این سوگیری های آشکار در کارهای علمی و در اظهارنظرها دیده میشد.
💎شاید این یک مقدار از موضع کلامی ما طلبه ها بیشتر حکایت دارد معمولا نمی توانیم خیلی راحت از کنار بحثهای علمی بگذریم و صرفاً به جنبه های علمی و روایت آن ابعاد توجه کنیم.
💎من توصیه می کنم که دوستانی که بیشتر با ایشان انس دارند و میخواهند درباره ایشان کاری بکنند شاید لازم باشد یک وقتی شیوه و روش کار مرحوم فرجنژاد را به بحث بگذارند و وجوه قوت و ضعف های ایشان را برجسته کنند.
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
📘فعالیتهای علمی و رسانهای استاد فرج نژاد از زبان دکتر شریفالدین(6)
💎مواجههی ایشان در همه این بخش ها اعتقادی بود؛ البته شاید به دلیل گستردگی کار، این ویژگی در برخی عرصهها برجستگی مورد انتظار را نداشته باشد؛ ولی حقیقتاً دعو ایشان این بود که مواجههی انتقادی با این آثار هم به لحاظ ابعاد محتوایی و هم الهیات بود؛ مثلاً آموزههای شیطان در قرائتهای رایج سینمایی از تعالیم یهود و مسیحیت.
💎مثلاً ایشان معتقد بودند که دست نوشت تحریفات است، البته با ارجاع الهیات اسلامی و شناختی که از معارف اسلامی داشتند و معتقد بودند که مثلاً تصویری که از شیطان ارائه میشود با قرآن و متون پیشین این ادیان تناسب ندارد و این انحراف اتفاق افتاده، این شکل تحریف شده است در سینما که در حال انعکاس است.
💎مرحوم به ابعاد هنری و زیباشناختی محصولات سینما توجه داشتند. به ویژه با بهره گیری از روش نشانهشناسی و زبانشناسی در اینها کاری درخوری کرده بود و به بلوغی رسیده بود.
💎همچنین با توجه به ابعاد و عناصر پیرامتنی و فرامتنی یعنی جریانات و اغراض سیاسی و ایدئولوژیک هدایتگر این آثار، سعی می کرد افشاگری کند از دستهای آشکار و پنهانی که این محصولات سینمایی را در جهت اغراض فاز تولید و عرضه قرار می دهد.
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
📘فعالیتهای علمی و رسانهای استاد فرج نژاد از زبان دکتر شریفالدین(7)
💎ایشان در همه این عرصهها تقریباً به خلاقیتهایی رسیده بود. واقعاً با اینکه سن زیادی از ایشان نگذشته بود ولی به دلیل تمرکز و به دلیل علاقه که به کارشان داشتند به رغم بی مهری هایی که میدید توی حوزه و جاهای دیگر به کارش علاقمند بود و همین هم باعث شده بود به خلاقیت هایی برسد.
💎من چندین بار از ایشان شنیدم، که فرمودند: «من روشی را ابداع کردم تحت روش فنی و حکمی» معتقد بود که این روش، روش کیفی مناسبی است که میتواند برای تحلیل این قبیل آثار فرهنگی سینمایی مناسب باشد. معتقد بود که این را تاکنون بارها به محکمه آزمون گذاشته است، وجوه برتری و قدرت را با مقایسه با سایر روشهای کیفی ارزش شده به اثبات رسانده بود. این ادعا میتواند به وسیله دوستان ایشان باز محک آزمون گذاشته شود واقعا اگر نوآوری و خلاقیتای به نام ایشان ثبت شود بهتر است.
💎از خداوند برای ایشان رحمت و رضوان را مسئلت دارم، شاید هیچ وقت فکر نمی کردیم در مجلس ختم مرحوم فرج نژاد سوژه و محفلی برای تجمع دوستان وی باشد تا بخواهند از ابعاد مختلف شخصیتی او سخن بگویند. یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.
((وَ الْحَمدُلِلّهِ رَبِّ الْعٰالَمٖین))
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
🔰خلاصهای کوتاه...
📙اگر از آنهایی که محمدحسین فرج نژاد را میشناسند درباره علت خاص بودن او سوال کنیم، هر کدام پاسخی خواهند داد. برخی از پرکاری و خستگی ناپذیریاش میگویند.
📙برخی دیگر از تخصص و مطالعه فراوان در حوزههای مختلفی مثل رسانه و تحلیل فیلم، دشمن شناسی و غرب پژوهشی، علوم قرآن و تفسیر، فلسفههای مضاف، تاریخ، دانش معنویت و مکاتب معنوی نوپدید و سبک زندگی یاد میکنند.
📙گروهی شیفته ساده و خاکی بودنش هستند و عدهای دیگر چهره خندان و امید وار به آیندهاش را در خاطرشان زنده نگه میدارند.
📙اما هیچکدام از اینها نمیتوانند آن نگاه عمیق و جریان شناسانه او به حوزه اندیشه و فرهنگ که موجب تربیت صدها شاگرد و استاد شده بود را توصیف کنند.
📙محمدحسین فرجنژاد در بدو ورود به هر حوزه، تمام فرصتها و تهدیدهای آن را استخراج کرده با سبک نوین خود (افشاسازی جایگاه دشمن در آن حوزه)، استراژیکترین راه استفاده از آن را برای همگان میگشود.
📙علاوه بر این مرحوم فرجنژاد هر مساله علمی که نسبت به آن دغدغه پیدا میکرد را اولا از منظرهای مختلف فلسفی تاریخی، دینی و اقتصادی مدنظر قرار میداد و ثانیا به کار بست آن مساله در رسانههای داخلی و خارجی واکنش نشان میداد.
📙اگر بخواهیم مرحوم فرجنژاد را در یک جمله خلاصه کنیم باید او را طلبه طرازی بنامیم که نگرش راهبردی و تمدنساز خود را در جهت دستیابی به آرمان های انقلاب اسلامی، در تمام عرصهها به اختیار گرفته است.
📜سرمقاله نشریه دیدبان اندیشه، شماره 29
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
20.74M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 #ببینید| دین و سینما (بخش پنجم)
👈استاد محمدحسین فرجنژاد
📎فیلم کامل را اینجا مشاهده کنید.
🆔 eitaa.com/fekrat_net
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
💡دکتر فرج نژاد الگویی برای علوم انسانی (1)
🔦سخنان مهم حجتالاسلام دکتر خسرو پناه در خصوص مقام و جایگاه اندیشهای و علمی استاد محمدحسین فرج نژاد
🔸آقا محمد حسین یک الگو برای علوم انسانی بود، معمولاً در علوم انسانی و علوم اسلامی متخصصین علم محور وجود دارد؛ مثلاً یکی متخصص فقه، یکی متخصص فلسفه است؛ اما شخصیت مرحوم را که مطالعه میکنیم؛ نمیتوانیم بگوییم که ایشان یک روانشناس بود یک اقتصاددان بود.
🔸موضوعاتی را از منظرههای مختلف مطالعه میکرد. کاری که امروز دقیقاً قرن بیست و یکم دنیای غرب بر آن توجه پیدا کرده، ولی هنوز دانشگاههای ما متوجه این نیستند.
🔸مرحوم زمانی که یک مقولهای را میخواست مطالعه کند، میدیدیم که کاملاً نگاه فلسفی دارد و مبانی شناختی، هستی شناختی، معرفت شناختی، انسانشناختی و مبانی دین شناختی دارد؛ اما دیگر اینجا توقف نمیکند. مثل خیلی از فلاسفه وقتی بحث هستی شناسی تمام شد دیگر ماموریتشان انگار تمام شده است وقتی بحث معرفت شناسی را تمام کردند انگار ماموریتشان تمام شده باشد.
👤حجتالاسلاموالمسلمین خسروپناه
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
استاد محمدحسین فرجنژاد
💡دکتر فرج نژاد الگویی برای علوم انسانی (1) 🔦سخنان مهم حجتالاسلام دکتر خسرو پناه در خصوص مقام و جای
💡دکتر فرج نژاد الگویی برای علوم انسانی (2)
🔦خیلی کم داریم آدمهایی که به تنهایی بتواند یک مقولهای را به صورت میان رشتهای مطالعه کنند و نظر بدهند. مرحوم جزء معدود افرادی بود که اگر بحث رسانهای، بحث فضای مجازی و بحث صهیونیست را میخواست کار کند، عقبه دینی صهیونیست را میدید، عقبه فلسفه را میدید عقبه عرفان یهودی را هم میدید. این خیلی کار دشواری است.
🔦من به عنوان یک طلبهای که یکمی دستم در کار تحقیق و پژوهش است، واقعا میفهمم کار سنگینی است.
👤حجتالاسلاموالمسلمین خسروپناه
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad
استاد محمدحسین فرجنژاد
💡دکتر فرج نژاد الگویی برای علوم انسانی (2) 🔦خیلی کم داریم آدمهایی که به تنهایی بتواند یک مقولهای
💡دکتر فرج نژاد الگویی برای علوم انسانی (3)
🔦ایشان یک علامه بود واقعاً این تحقیقات کار یک نفر نیست خیلی دشوار است. اینکه یک نفر یک موضوع را بگیرد بتواند مسئله را که مثلاً سینما و انیمیشن باشد، اینقدر ریشه یابی کند، زیر و رو کند.
🔦شما همه شهید آوینی ارادت دارید شهید آوینی هنرش به چی بود به این بود که تحلیلگر سینما بود؟ نه. هنر شهید آوینی این بود که سینما را از منظره یک عقبه فکری و معرفتی میدید. به نظر من ایشان راه شهید آوینی را خیلی عمیق تر و دقیق تر حتی از خود شهید آوینی بهتر ادامه داده بود.
🔦مرحوم استاد فرج نژاد این راه را با دغدغه های دین شناختی ادامه داد. به هرحال بدن مادی یک ضیقی دارد که تنگ است یعنی اگر اینجا بود، جای دیگر نبود، در جای دیگر بود، اینجا نبود، الان آقا محمد حسین وجود دارد، رفیق نیمه راه نیست.
👤حجتالاسلاموالمسلمین خسروپناه
🆔 eitaa.com/farajnezhad110
🆔 instagram.com/dr.farajnezhad