💡اهمیت شناخت میرزا ملکمخان
⚠️ به جرأت میتوان گفت نطفه روشنفکری در ایران در لژهای فراماسونری بسته شده است.
🚫 منورالفكران ایرانی نظیر ملکمخان یا خود صاحب فراموشخانه بودهاند و یا اینکه مثل میرزا فتحعلی آخوندزاده مردم را به تأسیس لژهای فراماسونری و پیوستن به آنها دعوت میکردند. در هر صورت به نوعی با تشکیلات منشعب از غرب وابسته بودهاند.
🔍 در دوره پیدایش، افرادی چون میرزا ملکمخانارمنی، میرزا فتحعلی آخوندزاده، حاج سیاح محلاتی و ... اولین نشانهها و پیامهای روشنفکری قرن نوزدهم اروپا را وارد ایران کردند؛ در این میان، شناخت میرزا ملکمخان و به ویژه اندیشههای او در بررسی جریانات روشنفکری حائز اهمیت بیشتری است.
✍ سید محمدمهدی موسوی
#تاریخی
#لژ_فراماسونری
#میرزا_ملکمخان
🆔 @farhang_puya
⏳ پیشینه میرزا ملکمخان
💡چرا که او اولین ایرانی است که به تأسیس لژ پرداخت و اندیشههای ماسونی را در سطحی گسترده تبلیغ کرد؛ بهطوریکه «پدر منورالفکری» در ایران لقب دادهاند.
📚 ملکمخان پیشاز آنکه منشأ اثر در اندیشه بخش عظیمی از رجال سیاسی ایران باشد، نماینده جریان فکری نوینی است که با تأثیر از غرب در ایران شکل گرفت.
🔚 برخی از آثار و نوشتههای بر جای مانده از او تا مدتها به صورت مانیفست روشنفکری، خط و مشی اکثر نخبگان سیاسی ایران را ترسیم میکرد و حتی در زمان حاضر نیز یکی از منابع فکری روشنفکری امروزی ایران است؛ کمااینکه این مدعا در لابلای آثار مکتوب و گفتار آنان هویدا است. ملکمخان که از ۷۰ سال عمر خود، تنها ۲۱ سال را در ایران بوده و اکثر عمرش را در غرب میزیسته است.
✍ سید محمدمهدی موسوی
#تاریخی
#روشنفکری
#میرزا_ملکمخان
🆔 @farhang_puya
💠 حضرت امیرالمومنین علی (عليهالسلام):
✔️ حکمت را از کسی که برایت بیاورد، بگیر و به آنچه گفته میشود بنگر و به آنکس که میگوید، منگر!
📚 عیونالحکم و المواعظ، ص ٢۴١
#حدیث
#شماره_45
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya
📊 وضعیت حوزه علمیه قم هنگام ورود علامه طباطبایی
🌱 مرحوم علامه طباطبایی هنگامی به حوزه علميه قم قدم نهاد که این حوزه بهصورت گیاهی که تازه جوانه زده و نهالی که تازه به مرحله رشد رسیده است، به باغبانی ماهر، توانا و دلسوز به شدت نیاز داشت تا بتواند آن را بارور کند.
🔏 با اینکه در آن زمان بزرگانی در حوزه علمیه قم بودند که برای پیشرفت اسلام دلسوزی میکردند و تلاشهای ارزشمندی هم صورت میدادند؛ ولی این حوزه به شخصی دیگر نیاز داشت.
📝 تهیه و تنظیم: یحیی حسینی
#معارف
#علامه_طباطبایی
#حوزه_علمیه_قم
#پیش_شماره_5
🆔 @farhang_puya
💠 نظر علامه نسبت به حوزه علمیه قم در بدو ورود
📖 مرحوم علامه طباطبایی(ره) میفرمودند : وقتی به قم آمدم، درباره وضع تحصیلی حوزه و نیز نیاز جامعه اسلامی اندیشیدم. بین آن نیاز و آنچه موجود بود، چندان تناسبی ندیدم. جامعه ما به عنوان جامعه اسلامی نیاز داشت که قرآن را درست بشناسد و از گنجینههای علوم این کتاب عظيم الهی بهرهبرداری کند؛ ولی در حوزههای علمیه حتی یک درس رسمی تفسیر قرآن وجود نداشت.
📜 جامعه ما برای اینکه بتواند عقاید خودش را مقابل عقاید دیگران عرضه و از آن دفاع کند، به قدرت استدلال عقلی احتیاج داشت و میبایست درسهایی در حوزه وجود داشته باشد تا قدرت تعقل و استدلال دانشجویان را افزایش دهد؛ اما چنین درسهایی در حوزه تدریس نمیشد.
📝 تهیه و تنظیم: یحیی حسینی
#معارف
#علامه_طباطبایی
#حوزه_علمیه_قم
#پیش_شماره_5
🆔 @farhang_puya
💠 رهبری معنوی روحانیت از منظر علامه طباطبایی
🕋 روحانیت به عنوان قشری که عهدهدار رهبری معنوی مردم است، میبایست آراسته به فضایل اخلاقی و آشنا به رموز معنوی باشد؛ ولی چنین تعلیم و تربیت معنوی و اخلاقی - مگر در گوشه و کنار و برای افرادی نادر وجود نداشت.
📚 به بیان دیگر، اساس اسلام بر کتاب، سنت و عقل استوار است؛ کتاب و سنت برای شناختن محتوای رسالت پیغمبر اکرم (ص) و بیانات جانشینان معصوم (ع) او، و قدرت تعقل برای اثبات مسائل اصولی دین و دفاع از آن در مقابل شبهاتی است که از سوی مکتبهای بیگانه وارد میشود.
🔚 اما در حوزهها فقط به فقه و اصول پرداخته میشد که بخشی از محتوای سنت پیامبر و ائمه را مورد بررسی قرار میداد. نه از فلسفه و معقول خبری بود و نه از تفسير قرآن و دیگر بخشهای کتاب و سنت.
📝 تهیه و تنظیم: یحیی حسینی
#معارف
#علامه_طباطبایی
#حوزه_علمیه_قم
#پیش_شماره_5
🆔 @farhang_puya
💠 تالیف کتب و اجرای برنامه جدید بدون تبلیغات
📉 علامه طباطبایی برنامه جدیدی را بدون تبلیغات شروع کرد و در اندک مدتی به موفقیتی چشمگیر نایل آمد. از ثمره این فعالیتهای علمی، آنچه محسوس و ملموس ماست، تأليف یک دوره کامل تفسير قرآن در بیست جلد بود، که از بدو انتشار اولین مجلدات آن، حرکتی در عالم اسلام به وجود آمد.
📜 این کتاب فقط تفسیر لفظی قرآن و توضيح مفاهیم ساده آیات نیست؛ بلکه استاد در این اثر بزرگ، به مناسبتهایی بحثهای مختلفی را که جامعه اسلامی به آنها نیازمند است، تحت عنوانهای مستقل مطرح کرده و برای حل آنها از آیات قرآن مدد گرفته است.
📝 تهیه و تنظیم: یحیی حسینی
#معارف
#علامه_طباطبایی
#تفسیر_المیزان
🆔 @farhang_puya
💠 موقعیت علامه در زمان آغاز انقلاب علمی در حوزه
🏚 قیافه روحانیای را در ذهن خود مجسم کنید که تازه از روستا به شهر آمده، و مدعی ایجاد انقلابی در حوزه است. اما چه اندازه امکانات مادی در اختیار دارد؟ نشانهاش خانهای در اتاقی است که به ازای ماهی ۸۰ تومان اجاره کرده است.
⚜ مدتها زندگی استاد از حقالتأليف کتابهایشان اداره میشد. سالها مبالغ هنگفتی مقروض بودند و نزدیکان ایشان - حتی دامادشان مرحوم قدوسی - از این موضوع آگاهی نداشتند! با آن وضع مادی و امکانات بسیار محدود و در غربت و ناشناختگی میخواست تحولی عظیم را در فرهنگ کشور و جهان اسلام ایجاد کند.
🔸 ابتدا اگر کسی به قیافه علامه طباطبایی و وضع کار او مینگریست، آن را کاری کوچک، کم اهمیت، کم بازده و نافرجام میپنداشت؛ ولی طولی نکشید که خدا به وسيله شاگردانی مانند شهید مطهری - رضواناللهعليه - او را کمک کرد. گرد آمدن چنین شاگردانی استاد بزرگوار را دلگرم کرد؛ بهطوری که به تعلیم و تربیت آنها همت گماشت و از هیچ زحمتی در راه پرورش آنها دریغ نکرد.
📝 تهیه و تنظیم: یحیی حسینی
#معارف
#علامه_طباطبایی
#ساده_زیستی
#پیش_شماره_5
🆔 @farhang_puya
❗️دو چیز استثنایی است
💠 پیامبر مکرم اسلام (صلیالله علیه و آله وسلم):
✅ دو چیز استثنایی است، اول اینکه اگر کلامی حکمتآمیز از انسان نادان صادر شد، آن را بپذیرید، دوم اینکه هر گاه شخص حکیمی کلام اشتباهی گفت، قبول نکنید و از سخن او پیروی نکنید.
📚 خصال صدوق، بابالثنین، ص ٣
#حدیث
#شماره_45
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya
⏳ تاثیر شعر در مشروطهخواهی
☑️ مشروطیت که سرآغاز آزادیخواهی مردم ستمدیده در قرن معاصر است، همان نقطه شروعی است که میتوان آن را پنجرهای جدید در ادبیات دید.
🔏 ویژگی برجسته ادبیات در راهبری این حرکتها این بود که گاهی یک بیت شعر آنچنان در افواه عمومی رایج میشد که حتی با هزاران سرباز نیز نمیتوانستند تأثیرات آن را از بین ببرند.
🔚 اینگونه بود که فرماندهان مشروطهخواهی از ادبیات به صورت سنگری برای رسیدن به اهداف استفاده کردند و این آغاز همان نهضت عدالتخواهانه ای بود که با فراز و فرودهایش بهانقلاب اسلامی انجامید و البته انقلاباسلامی نیز از این ابزار کارساز به خوبی بهره جست و به اهداف عالی خود رسید.
✍ حامد حجتی
#هنر
#ادبیات_انقلابی
#مشروطه
#پیش_شماره_5
🆔 @farhang_puya
⭕️ پر و بالی در هوای شعر انقلاب؛ ادبیات کهن
📜 آنچه در گذشته تاریخ ادبیات چشمگیر است، دیوانهای شعرای بزرگی است که در شکلهای گوناگون واژهها را به زنجیر کشیده و ادبیات متفاوتی را ردیف کردهاند.
🔰 از حوزه شعر که بگذریم، تاریخ ادبیات را سرشار از متون منثوری میبینیم که با سجعهای مطنطن و زیبا، مفاهیم اخلاقی و اجتماعی را به تصویر کشیدهاند.
📝بیان همین یک نکته ضروری است که بهنظر میرسد بزرگانی چون حافظ، سعدی و مولانا حتی از زمان خود نیز عبور و آیینهای از ذهن بشر ایرانی را تصویر کردهاند و به عبارتی زمان را در لابهلای واژگان جاویدان خود محصور ساخته.
✍ حامد حجتی
#هنر
#ادبیات_انقلابی
#شعر
#پیش_شماره_5
🆔 @farhang_puya
🔅 امام (ره) فقه را جلا داد
❇️ شاید بشود به جرات گفت که فقه شیعه، عمیقترین فقههای اسلامی است. یعنی کتب فقهیِ فقهای امامیّه، از لحاظ عمق، از همه کتب فقهیای که ما دیدهایم، به طور معدّل عمیقتر و دقیقتر است؛ اما این مباحث و این گرایش در زمینههای مختلف، در آن وجود نداشته است.
🛠 امام بزرگوار، فقه شیعه را از دورانی که خود در تبعید بود، به سمت فقه اجتماعی و فقه حکومتی و فقهی که میخواهد نظام زندگی ملتها را اداره کند و باید پاسخگوی مسائل کوچک و بزرگ ملتها باشد، کشاند. این، یعنی نقطه مقابل آن آفتی که گفتیم تحجر است.
✂️ برشی از یادداشت محمدحسین علی جانزاده روشن
#معارف
#فقه_حکومتی
#شماره_37
🆔 @farhang_puya
⁉️ آیا ناکارآمدی یک بخش از نظام به معنای ناکارآمدی کل نظام است؟
🔸 «بنده بارها به مسئولین مختلف کشور، در جاهای مختلف، عرض کردهام: «مردم فلان شهر یا فلان روستای دور افتادهی کشور، نظام را در چهرهی همان بخشدار یا رئیس پاسگاه نیروی انتظامی یا آن مسئول مربوطه مشاهده میکنند. برای آنان رئیسجمهور و وزیر و رئیس معاون و همه، همین است که با او مواجه است.
🔰 اگر او سالم باشد، امین باشد، مردم دار و دلسوز باشد، نشان این است که کل تشکیلات دولت اینگونه است. و اگر خدای ناکرده قدم را کج بردارد، مقایسه می کند و نمیشود جلو مقایسه اش را گرفت.¹»
🎙 بیانات در مراسم تنفیذ دومین دوره ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی ۱۳۷۲/۰۵/۱۲
#امامین_انقلاب
#اتقلاب_پابرهنگان
#شماره_37
🆔 @farhang_puya
❇️ اهمیت جهاد
💠 حضرت امیرالمومنین علی (عليهالسلام):
✳️ در حقیقت خداوند جهاد را واجب گردانید و آنرا بزرگداشت و مایه پیروزى و یاور خود قرارش داد. به خدا سوگند کار دنیا و دین جز با جهاد درست نمىشود.
📚 وسائلالشیعه، ج ١۵، ص ١
#حدیث
#شماره_42
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya
⚜ مصرفگرایی همان لذتگرایی است
📛 هدف تولید، مصرف و هدف مصرف، برآورده ساختن نیازهای زندگی است. در اقتصاد لیبرال، هر خواستهای، نیاز به تبع آن بی نهایت تلقی میشود. سیری ناپذیری و ترجیح بیشتر بر کمتر، از مبانی کلیدی تصمیمات مصرفی مطلوبیتگراست. به همین دلیل است که منابع در مقابل آنها کم می آورد و مفهومی به نام «کمیابی» شکل میگیرد.
✴️ در اقتصاد اسلامی، هر خواسته ای، نیاز نیست و تنها خواسته های معقول، نیاز شمرده می شوند؛ خواسته هایی که لازمهٔ زندگی، راحتی و تکامل معنوی انسان هاست.
🔱 بیکران بودن نیاز به مصرف باعث شده است که در تفکر سرمایه داری، هم تولید کننده انفرادی و هم سیستم اقتصادی هر دو مصرف بیشتر را تشویق کنند چون اولین سود افزون تر را در آن می بیند و دومی رشد و رونق اقتصادی را.
📑 قسمتی از یادداشت نصرالله انصاری
#اقتصاد
#نظام_لیبرالیستی_غرب
#شماره_37
🆔 @farhang_puya
هدایت شده از آرشيو كانال قديم كانون تا 17 مهر 1402
✅ دفتر ارتباطات فرهنگی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) پخش میکند:
🔶 سلسله نشستهای فرهنگی کانون طلوع
📣 موضوع: تفسیر اجتماعی قرآن
🎬 قسمت شانزدهم
👤 استاد: حضرت آیتالله رجبی
🗓 چهارشنبه 1400/8/19 ⏰ 16
🚚 رسانه شوید
🔶 نشانی ورود به جلسه👇
🌐 https://heyatonline.ir/fa/heyat/3468
🌐 سایت دفتر ارتباطات فرهنگی
🌐 http://dpfqom.iki.ac.ir
🔷 كانال دفتر ارتباطات فرهنگی
🆔 @difqom
🌐 کانال و سايت مؤسسه امام خمینی(ره)
🔰 @iki_ac_ir
🔰 https://iki.ac.ir
🔬 پیشرفتهای علمی ما بینظیر است...
☣ پیشرفتهای علمی ما در این مدت سی و چند سال، پیشرفتهای حیرتآوری است. حالا فناوری هستهای تصادفاً معروف شده است و همه توجه دارند هم در کشور، هم در دنیا لیک فقط این نیست؛
💊 فناوری هستهای هست، علوم هوافضا هست، علوم پزشکی هست خوشبختانه امروز کشور ما حائز رشتههای بسیار مهم و دستنیافتنی پزشکی است و کارهای بزرگ پزشکی در این کشور انجام میگیرد،
🔆 زیست فناوری هست، نانوفناوری که از علوم جدید و دانشهای نوین دنیاست، هست؛ سلولهای بنیادی که یکی از بزرگترین کارها در عرصه علم است، هست؛ شبیهسازی، ساخت ابررایانهها، فناوری انرژیهای نو، رادیو داروهای مهم و داروهای ضد سرطان هست؛ و این فهرست ادامه دارد...
📑 حسین کارگر
#انقلاب_اسلامی
#صعود_چهلساله
#شماره_37
🆔 @farhang_puya
✅ تعقل
💠 پیامبر مکرم اسلام (صلیالله علیه و آله وسلم): همه خوبىها با عقل شناخته مىشوند و کسى که عقل ندارد، دین ندارد.
📚 تحفالعقول، ص ۵۴
#حدیث
#شماره_42
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya
❎ به مردم بی انصافی نکنید
❌ «اگر خدای نکرده در بخشهای مختلف - چه اقتصادی و چه غیراقتصادی - یک بخشی از خود ناکارآمدی نشان بدهد، این به حساب ناکارآمدی نظام گذاشته خواهد شد و این بیانصافی است؛ نظام کارآمد است؛ بخشهای مختلف باید بتوانند خودشان را پا به پای نظام پیش ببرند.¹»
🎙 رهبر معظم انقلاب ۱۳۹۶/۰۳/۱۴
#جامعه
#انقلاب_پابرهنگان
#شماره_37
🆔 @farhang_puya
📜 ادبیات؛ ابزاری برای انقلاب پابرهنگان
🔏 یکی از ابزارهای انقلاب پابرهنگان و مستضعفان ایران و شاید جهان، ادبیات است؛ چرا که ادبیات سهلالوصول، كم مؤونه و در عین حال برنده است.
⚜ بیشک شاهان به همین دلیل شاعرپروری میکردند وصلههای آنچنانی میدادند. از حق نباید گذشت که اگر شعر در برخی از دورهها ابزار خوشگذرانی محافل عیش و طرب بوده و ترانهسرایان، ابتذال عريان را به ساحت مقدس آن راه دادهاند، حاصل همین تفکر ناسالم خودمحورانه است؛ البته این نوع ادبیات به سبب همراهی با حالات پست دنیایی، هیچگاه در تاریخ نیز ماندگاری نداشته است.
✍ حامد حجتی
#هنر
#انقلاب_پابرهنگان
#شعر_درباری
#پیش_شماره_5
🆔 @farhang_puya