📌سورۀ مبارکۀ مائده، کسانی را که حقیقتاً به #حق پیوسته هستند و یاری گر دین و ولیّ خدا هستند معرفی می کند و می فرماید:
👇
«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ مَن یرْتَدَّ مِنکمْ عَن دِینِهِ فَسَوْفَ یأْتِی اللّهُ بِقَوْمٍ یحِبُّهُمْ وَیحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ #أَعِزَّةٍ عَلَی الْکافِرِینَ»؛
👈 ای کسانی که ایمان آورده اید، هر کس از شما از دین خود برگردد، به زودی خدا گروهی [دیگر] را می آورد که آنان را دوست می دارد و آنان [نیز] او را دوست دارند.
[اینان] با مؤمنان فروتن [و] بر کافران سرفرازند».
📌 این گروه در برابر مؤمنین خاکسار و فروتن و در برابر کفار، عزیز و #قدرتمند و نفوذناپذیر هستند.
@fatemi222
⭕️بنابراین مسئله دشمن شناسی، 🤔مبنای #جدی قرآنی دارد و قرآن به ما می گوید
👈که دشمنان تا ریشۀ ایمان شما را خشک نکنند، از شما دست برنمی دارند؛ یعنی تا بر شما #مسلط نشوند و شما را تسخیر نکنند، از شما دست برنمی دارند:
📌«وَلَن تَرضی عَنک الیهودُ وَلَا النَّصاری حَتّی تَتَّبِعَ مِلَّتَهُم»
👈؛ هرگز یهود و نصاری از تو راضی نخواهند شد، (تا به طور کامل، تسلیم خواسته های آنها شوی، و) از آیین (تحریف یافته) آنان پیروی کنی». یهود و نصاری از تو راضی نمی شوند، مگر اینکه تابع آ نها شوی؛ یعنی دست از دین و ایمان و فرهنگ و هویت خودت برداری.
📌آنجاهایی که بعضی از مؤمنان بر اثر غفلت به مرز های کفر نزدیک می شوند و با آنها رفت و آمد و نشست و برخاست پیدا می کنند، خدای متعال هشدار می دهد و می گوید اگر تحت ولایت آنها بروید از من جدا شده اید و از آنها می شوید.
@fatemi222
✅در برخی آیات این هشدار ها هست.
❌دشمن شناسی بحث روز جامعۀ ما است.
🔺آیه دیگر، آیه ۱۰۰ سورۀ آل عمران است که می فرماید:
👇
«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوَاْ إِن تُطِیعُواْ فَرِیقًا مِّنَ الَّذِینَ أُوتُواْ الْکتَابَ یرُدُّوکم بَعْدَ إِیمَانِکمْ کافِرِینَ؛
⭕️ای کسانی که ایمان آورده اید، اگر از فرقه ای از اهل کتاب فرمان بَرید، شما را پس از ایمانتان به حال #کفر برمی گردانند».
📌 خطاب به اهل ایمان است که اگر از اهل کتاب اطاعت کنید، بعد از اینکه موفق به ایمان به اسلام شدید، شما را به #کفر برمی گردانند و اطاعت از آنها چنین اثری خواهد داشت.
@fatemi222
❌آیۀ ۲۲ سورۀ مبارکۀ مجادله، آیه دلنشینی راجع به #حزب الله است.
📌بر اساس این آیه، یکی از ویژگی های حزب الله این است که بین خودی و غیر خودی #مرزشناس و مرزنگهدار است و فاصله خود با دشمن را حفظ می کند:
👈 «لَا تَجِدُ قَوْمًا یؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْیوْمِ الْآخِرِ یوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ کانُوا آبَاءهُمْ أَوْ أَبْنَاءهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِیرَتَهُمْ أُوْلَئِک کتَبَ فِی قُلُوبِهِمُ الْإِیمَانَ وَأَیدَهُم بِرُوحٍ مِّنْهُ؛
👈قومی را نیابی که به خدا و روز بازپسین ایمان داشته باشند [و] کسانی را که با خدا و رسولش مخالفت کرده اند هر چند پدرانشان یا پسرانشان یا برادرانشان یا عشیره آنان باشند، دوست بدارند.
👈در دل اینها است که [خدا] ایمان را نوشته و آنها را با روحی از جانب خود تأیید کرده است».
⭕️دشمن شناسی هم #عقلانی است و هم وحیانی.
👈هم فرآوردۀ خرد انسان ها است و هم خدای متعال در قرآن کریم بر آن تأکید می کند.
@fatemi222
#تسلط_دشمن
🔺جامعه ای که در دشمن شناسی کم بیاورد، در #اختیار دشمن قرار می گیرد؛
🔺 یعنی اگر شناخت و مرزبندی هایش آسیب ببیند، با دست خودش راه #نفوذ و تسلط دشمن را فراهم کرده و خدای متعال هرگز تسلط کفر بر اسلام را نمی پذیرد:
🔺«لَنْ یجْعَلَ اللَّهُ لِلْکافِرینَ عَلَی الْمُؤْمِنینَ سَبیلاً»
🔺خداوند هرگز بر [زیانِ] مؤمنان، برای کافران راه [تسلطی] قرار نداده است».
📌یکی از مواردی که باعث تسلط کفار و دشمنان اسلام می شود، این است که مؤمنین در شناخت دشمن و ترفند های آنان دچار مشکل شوند و #نتوانند مرز بین خود و دشمن و طراحی های پنهانی دشمن را خوب بشناسند؛
👈مخصوصاً وقتی که دشمن دست از طراحی #مستقیم خودش بردارد و خود را پشت نقاب دوستی مخفی کند.
⭕️ آنجا که دشمن از تسلط ظاهری ناامید می شود و از طریق دوستی می آید، دشمن شناسی اهمیت دوچندانی پیدا می کند؛
🔺و الّا شناختن دشمن اسلحه کشیده که هنر نیست.
👈رهبر عزیز و خردمند ما درس دشمن شناسی قرآن کریم و تبری از دشمن و مرزبندی با دشمن را دائماً به جامعۀ ما ارائه می کند و یکی از اسرار عزت امروز ما این است که جامعۀ ما بحمدالله در دشمن شناسی در سطح مناسبی قرار دارد که این را باید قدر دانست.
@fatemi222
✅سه نوع دشمن:
1- دشمن ایمانی (شیطان و بعضی از همسران و فرزندان)
📌شیطان از ماده «شطن» به معنای فاصله گیرنده و دور شونده است، در لغت به هر موجود منحرف کننده، سرکش و اختلاف گر گفته می شود.
📌شیطان با نام های ابلیس و خناس هم در قرآن مطرح شده، ابلیس از «بلس» به معنای مایوس شده و خناس به معنی پنهان شده و باز پس رفته می باشد.
👈با تحلیل مفهومی از واژه شیطان و خناس در خواهیم یافت که این دشمن حالت تهاجمی دارد و فاصله گرفتن او مبنی بر واکنش آدمی است که با یاد خدا صورت می پذیرد.
📌 شیطان دشمن قسم خورده و دیرینه انسان است که با اهداف خاصی به میدان می آید و مبارزه اش حساب شده است، او از کمین گاه هایی که انسان در آن ها به دام می افتد آگاه است و به هیچ چیز جز به اسارت در آوردن آدمی قانع نیست.
📌او در پی اغوای همه آدمیان جز مخلصان است.
📌قرآن به صراحت می فرماید: «ان الشیطن لکم عدو فاتخذوه عدوا…» این که شیطان دشمن آدمی است یک مطلب است و این که انسان باید متوجه باشد و با هوشیاری او را دشمن خویش بگیرد و در مقابل او ایستادگی و واکنش از خود نشان دهد، مطلب دیگری است. در بسیاری از آیات قرآن کریم از شیطان به عنوان دشمنی آشکار نام برده است.
👈خصوصیات شیطان یا مهارت های او در به اسارت کشیدن انسان عبارتند از:
👇
زینت بخشی اعمال در نظر انسان (انفال/ 48، نحل/ 63;)
القای وسوسه (انعام/ 121، اعراف/ 20 – 21، طه/ 120;)
تباه کردن و گسستن پیوندها (اسراء/ 53;) راندن از پشت و زمامگیری از رو به رو (مجادله/ 19;)
دستور دادن به منکرها (حشر/16، نور/ 21?)
📌اما در برابر #مهارت های شیطان، انسان به یکسری سیاست های اصولی برای مبارزه با شیطان نیاز دارد:
📌 گام اول کاوش و بازنگری در حوزه جان است برای شناخت بیماری ها در بعد رفتاری و شناخت کاستی ها و ضعف ها در بعد اندیشه،
📌 گام دوم، درمان بیماری ها و تصحیح اندیشه ها و ارزیابی باورها و در نهایت پیش گیری از آسیب دیدن و تلاش در بالندگی و عروج روح می باشد.
📌طبق آیات صریح قرآن انسان ابتدا باید #نگهبان جان خویش باشد تا از شر دشمن ایمانی در امان باشد و در مرحله بعد باید واکنش مناسب در مقابل هر نوع # وسوسه دشمن داشته باشد سپس استعاذه و استغفار را در درگاه خداوند ترک نکند.
👈و در مرحله آخر پایداری و برخورد خصمانه با این نوع دشمن داشته باشد.
@fatemi222
🔰حمله ۴ جانبه!!!
🌹حمله شیطان
🔰خداوند در آیه ۱۷ سوره مبارکه اعراف می فرمایند:
🔹«ثُمَّ لَآتِیَنَّهُمْ مِنْ بَیْنِ أَیْدِیهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ وَ عَنْ أَیْمانِهِمْ وَ عَنْ شَمائِلِهِمَ».
🔸آنگاه از جلو رو و پشت سر و از طرف راست و چپ به آنان می تازم و بیشتر آنها را سپاسگزار نمی یابی.
🔹شیطان قسم خورده است که از چهار طرف (روبرو، پشت سر، چپ و راست) به انسان حمله کند، اما چرا خداوند نمی فرماید شیطان شما را محاصره میکند؟ چهار جهت را بیان میفرماید؟
🔸امام باقر (علیهالسلام) میفرمایند: هر کدام از این جهات معنایی دارد:
🔹 شیطان از مقابل آخرت را به فراموشی می سپارد. از پشت سر، ثروت اندوزی و بخل را بین مردم گسترش می دهد. از سمت راست، شبهه در دین ایجاد می کند و از سمت چپ، شهوات و منکرات را به انسان غالب می کند.
🌸🍃🌸🍃
🔹دشمن شناسی
➕دشمنى شيطان با انسان، فلسفه نهى شدن آدمى از پيروى او:
۱. ... وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ.[ بقره/سوره۲، آیه۱۶۸.
۲. يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ.[بقره/سوره۲، آیه۲۰۸. ]
۳. ... وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ.[ انعام/سوره۶، آیه۱۴۲. ]
۴. ... أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّيْطانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ.[یس/سوره۳۶، آیه۶۰. ]
☝سه دام شیطان چیست ؟
شیطان، موسی را ملاقات کرد و به حضرت عرضه داشت: ای موسی! تویی آن انسانی که خداوند مهربان تو را به رسالت برگزیده و بی واسطه با تو سخن می گوید، روی این حساب از آبروی فوق العاده ای برخورداری، من یکی از مخلوقات خدایم و گناهی را مرتکب شدم و علاقه دارم از آن گناه به درگاه حضرت حق توبه کنم!! به پیشگاه محبوب عالمیان واسطه شو تا توبه ام را بپذیرد. موسی بزرگوار قبول کرد، از خداوند مهربان درخواست کرد: الهی! توبه اش را بپذیر. خطاب رسید: موسی! خواسته ات را قبول کردم، به شیطان امر کن به قبر آدم سجده کند، چرا که توبه از گناه، جبران عمل فوت شده است.
موسی، ابلیس را دید و پیشنهاد مقصود خلقت را به او گفت. سخت عصبانی و خشمگین شد و با تکبر گفت: ای موسی! من به زنده او سجده نکردم، توقّع داری به مرده او سجده کنم!!
سپس گفت: ای موسی! به خاطر این که به درگاه حق جهت توبه من شفاعت کردی بر من حق دار شدی، به تو بگویم که در سه وقت مواظب ضربه من باش که هرکس در این سه موضع، مواظب من باشد از هلاکت مصون می ماند.
1⃣به هنگام خشم و غضب، مواظب فعالیت من باش که روحم در قلب تو و چشمم در چشم تو است و همانند خون در تمام وجودت می چرخم، تا به وسیله تیشه خشم، ریشه ات را برکنم.
2⃣ به وقت قرار گرفتن در میدان جهاد، متوجّه باش که در آن وقت من مجاهد فی سبیل اللّه را به یاد فرزندان و زن و اهلش انداخته، تا جایی که رویش را از جهاد فی اللّه برگردانم!
3⃣ بترس از این که با زن #نامحرم خلوت کنی که من در آنجا واسطه نزدیک کردن هر دو به هم هستم!
در این داستان عجیب، شیطان به سه برنامه خطرناک اشاره دارد: شهوت، غضب و حرص. در هر صورت باید گفت: بدون شک، فرار انسان از جهاد، ریشه ای جز حرص به دنیا ندارد و امتناع ابلیس از سجده به آدم منشأی غیر حسد نمی تواند داشته باشد و این حسد، درب بسیار بزرگی است که شیطان با ورودش، قدرت تسخیر قلب را پیدا می کند.
📚اثر استاد حسین انصاریان
.