#نماز
#سجده
#رکوع
🔸پرسش: آیا می توان در سجده، ذکر مخصوص رکوع (سبحان ربی العظیم و بحمده) را گفت و در رکوع ذکر مخصوص سجده (سبحان ربی الاعلی و بحمده) را گفت؟
🔹پاسخ: بنابراحتیاط واجب، کافی نیست.
📚کتاب استفتائات، سوال 41
@fatvasistani
#اهانت
🔸پرسش: بعضی از افراد به اسمی معروف شده اند که یک نوع عیب می باشد مثل: فلج، لنگ، آیا صدا زدن به این اسم در صورتی که نمی دانیم وی راضی هست یا نه، اشکال شرعی دارد؟ اگر او راضی نیست ولی لقب مشهورش باشد چه حکمی دارد؟ آیا در این مسأله فرقی بین اموات و احیاء (مرده ها و زنده ها) هست یا نه؟
🔹پاسخ: اگر اهانت به مومن شمرده شود جایز نیست و فرقی هم در صورت صدق توهین، بین زنده و مرده نمی باشد.
📚کتاب استفتائات، سوال 266
@fatvasistaniِ
#خوردن_و_آشامیدن
🔸پرسش: انداختن نان در زباله دانی چه حکمی دارد؟
🔹پاسخ: مخلوط کردن نان با سایر زباله ها که عرفا موجب صدق اهانت به نعمت الهی محسوب می شود جایز نیست و باید فرد، نان هایی را که مورد استفاده نیست در محل دیگری جدا از بقیه زباله ها قرار دهد.
📚کتاب استفتائات، سوال 398
@fatvasistani
#روزه
#نذر
🔸پرسش: فردی که روزه قضا دارد آیا می تواند نذر کند روزه بگیرد یا خیر؟
🔹پاسخ: اگر فردی روزه قضای ماه رمضان بر عهده دارد و می خواهد روزه مستحبی نذر کند سه صورت دارد:
🔺فرد نذر کند روزه مستحبی بگیرد و روز آن را معین نکند مثلا بگوید: برای خدا بر عهده من است که یک روز روزه بگیرم. در این صورت نذرش صحیح است ولی جایز نیست روزه نذر شده را قبل از روزه قضا ماه رمضان انجام دهد.
🔺فرد نذر کند روز یا روزهای معینی از سال را روزه مستحبی بگیرد در حالی که فرصت کافی برای انجام روزه قضا ماه رمضان که بر عهده دارد قبل از روزه نذر شده دارد و انجام روزه قضا قبل از روزه نذر شده ممکن است. مثلا فردی که یک روز روزه قضا دارد، در او ماه رجب نذر می کند که ایام البیض (13 و 14 و 15 رجب) را روزه مستحبی بگیرد. در این صورت، نذرش صحیح است ولی جایز نیست روزه های نذر شده را قبل از روزه قضا ماه رمضان انجام دهد.
🔺فرد نذر کند روز یا روزهای معینی از سال را روزه مستحبی بگیرد در حالی که فرصت زمانی برای انجام روزه قضا قبل از روزه نذر شده فراهم نیست و انجام روزه قضا قبل از روز نذر شده ممکن نیست مثلا در شب 13 رجب نذر می کند که (13 و 14 و 15) رجب را روزه مستحبی بگیرد، در این صورت، این نذر باطل است.
📚کتاب استفتائات، سوال 387
@fatvasistani
#نماز_قضای_مادر
🔸پرسش: نمازهای قضای مادر بر چه کسی واجب است؟
🔹پاسخ: اگر وصیت نکرده نماز قضا بر فردی واجب نیست و احتیاط مستحب در این است که پسر بزرگتر قضا کند.
📚کتاب استفتائات، سوال 51
@fatvasistaniِ
#موسیقی
🔸پرسش: معیار و تشخیص موسیقی حلال و حرام چیست؟
🔹پاسخ: موسیقی حرام آن موسیقی است که مناسب مجالس لهو است یعنی شنونده موسیقی (خصوصا زمانی که از این امور، مطلع باشد) تشخیص می دهد که این آهنگ در مجالس لهو به کار می رود.(مانند موسیقی هایی که در مجالس فساد، رقص، عیش و نوش، پارتی های شبانه و...) است
موسیقی حلال: آن موسیقی است که مناسب مجالس لهو نباشد؛ مثل موسیقی ارتش (مارش نظامی).
▪️نکته: تشخیص موسیقی لهوی با غیر لهوی به عهده شخص مکلف و عرف می باشد و عرف بسیاری از موارد آن را تشخیص می دهد و در این حکم فرقی بین موسیقی ایرانی و غیر ایرانی و موسیقی سنتی و غیر سنتی، کلاسیک و غیر کلاسیک و مانند آن نیست.
📚رساله جامع، مسئله 2228
@fatvasistani
#غسل_جمعه
🔸پرسش: وقت انجام غسل جمعه از چه وقتی آغاز می شود و تا چه زمانی ادامه دارد؟
🔹پاسخ: وقت آن از اذان صبح جمعه تا غروب آفتاب جمعه میباشد و بهتر آن است كه نزدیک ظهر به جا آورده شود و اگر تا ظهر جمعه انجام نشود، بهتر آن است كه بدون نیّت اداء و قضاء تا غروب به جا آورده شود و اگر فرد در روز جمعه تا غروب غسل نكند مستحب است بعد از آن در شب شنبه یا روز شنبه تا غروب آفتابِ روز شنبه قضای آن را به جا آورد هرچند بهتر است قضای غسل جمعه را در شب شنبه انجام نداده و آن را در روز شنبه در فاصله زمانی اذان صبح تا غروب به جا آورد و كسی كه میداند در روز جمعه، آب پیدا نخواهد كرد میتواند روز پنج شنبه یا شب جمعه، غسل را رجاءً انجام دهد ولی این غسل جمعه که رجاءً انجام میشود کفایت از وضو نمیکند.
📚رساله جامع، مسئله 463
@fatvasistani