#موسیقی
🔸پرسش: معیار و تشخیص موسیقی حلال و حرام چیست؟
🔹پاسخ: موسیقی حرام آن موسیقی است که مناسب مجالس لهو است یعنی شنونده موسیقی (خصوصا زمانی که از این امور، مطلع باشد) تشخیص می دهد که این آهنگ در مجالس لهو به کار می رود.(مانند موسیقی هایی که در مجالس فساد، رقص، عیش و نوش، پارتی های شبانه و...) است
موسیقی حلال: آن موسیقی است که مناسب مجالس لهو نباشد؛ مثل موسیقی ارتش (مارش نظامی).
▪️نکته: تشخیص موسیقی لهوی با غیر لهوی به عهده شخص مکلف و عرف می باشد و عرف بسیاری از موارد آن را تشخیص می دهد و در این حکم فرقی بین موسیقی ایرانی و غیر ایرانی و موسیقی سنتی و غیر سنتی، کلاسیک و غیر کلاسیک و مانند آن نیست.
📚رساله جامع، مسئله 2228
@fatvasistani
#غسل_جمعه
🔸پرسش: وقت انجام غسل جمعه از چه وقتی آغاز می شود و تا چه زمانی ادامه دارد؟
🔹پاسخ: وقت آن از اذان صبح جمعه تا غروب آفتاب جمعه میباشد و بهتر آن است كه نزدیک ظهر به جا آورده شود و اگر تا ظهر جمعه انجام نشود، بهتر آن است كه بدون نیّت اداء و قضاء تا غروب به جا آورده شود و اگر فرد در روز جمعه تا غروب غسل نكند مستحب است بعد از آن در شب شنبه یا روز شنبه تا غروب آفتابِ روز شنبه قضای آن را به جا آورد هرچند بهتر است قضای غسل جمعه را در شب شنبه انجام نداده و آن را در روز شنبه در فاصله زمانی اذان صبح تا غروب به جا آورد و كسی كه میداند در روز جمعه، آب پیدا نخواهد كرد میتواند روز پنج شنبه یا شب جمعه، غسل را رجاءً انجام دهد ولی این غسل جمعه که رجاءً انجام میشود کفایت از وضو نمیکند.
📚رساله جامع، مسئله 463
@fatvasistani
#پوشش
🔸حکم پوشیدن لباس مختص (لباسی که مخصوص بانوان و یا مردان است) چیست؟
🔹پاسخ: پوشیدن لباس زنانه بر مردان و پوشیدن لباس مردانه بر زنان حرام نیست ولی بنابراحتیاط واجب جایز نیست مرد خود را به شکل و زی زن درآورد همچنین بنابراحتیاط واجب جایز نیست زن خود را به شکل و زی مرد درآورد.
📚المسائل المنتخبه، مسئله 251
@fatvasistani
#رشوه
🔸پرسش: اموری که در فرهنگ و عرف ما، در غیر باب حکم و قضاوت، رشوه محسوب می شود و آن را "رشوه یا باج" می نامند از نظر فقهی چه حکمی دارد؟
🔹پاسخ: تفصیل احکام فقهی آن در ذیل می آید:
الف) نسبت به دهنده پول (رشوه دهنده): چنانچه بدون دادن پول کارش انجام نمی شود و راه اندازی کار منحصر در دادن رشوه است و دادن وجه برای انجام کار حلال و مباح است بدون آنکه حقی، باطل و باطلی، حق یا نوبت که رعایت آن لازم است ضایع گردد اشکالی ندارد، هر چند گرفتن آن در بعضی موارد برای گیرنده آن جایز نبوده و حرام است.
ب) دادن وجه برای انجام کار خلاف: مثل تضییع حقوق دیگران یا انجام کاری که خلاف مقرراتی که رعایت آن لازم است باشد، جایز نیست و برای هر دو طرف، پرداخت کننده و گیرنده، نامشروع و حرام است.
ج) نسبت به گیرنده پول مثل کارمند: اگر در ساعات کار اداری اش کار را انجام دهد جایز نیست پول یا وجهی را از ارباب رجوع بگیرد زیرا مامور به انجام وظیفه به شکل رایگان و مجانی است و گرفتن آن منافات با قرارداد اجاره و کارمندی دارد.
شایان ذکر است، اگر کارمندی در خارج وقت اداری، کار مباح و حلالی را انجام دهد که موظف به انجام آن به شکل رایگان و مجانی نیست، گرفتن وجه در مقابل آن، با رضایت طرفین اشکال ندارد مگر آنکه با او در ضمن عقد اجاره و مانند آن شرط شده باشد که چنین کاری را نکند که در این فرض رعایت آن شرط لازم است.
📚کتاب استفتائات، سوال 275
@fatvasistani
#بن_کتاب
#خرید_و_فروش
🔸پرسش: آیا خریدن بن کتاب به قیمت کمتر صحیح است؟
🔹پاسخ: اگر بر خلاف شرط پرداخت کننده بن باشد جایز نیست، هر چند اگر فروخته شود، بیع صحیح است.
📚استفتائات سایت
@fatvasistani
#طهارت
🔸پرسش: زردابه هایی که در محل زخم به وجود می آید، پاک است یا نجس؟
🔹پاسخ: زردابه ای که در حال بهبودی زخم در اطراف آن پیدا می شود، چنانچه معلوم نباشد که با خون مخلوط است یا نه، پاک است.
📚رساله جامع،مساله 117
@fatvasistani
#روزه
🔸پرسش: وظیفه فردی که به علت بیماری نمی تواند روزه بگیرد چیست؟
🔹پاسخ: اگر انسان به علت بیماری، روزه ماه رمضان را نگیرد و بیماری او تا ماه رمضان سال بعد طول بکشد، به گونه ای که در تمامی ایام سال نتواند روزه بگیرد، قضای روزه هایی را که نگرفته بر او واجب نیست؛ ولی پس از فرا رسیدن ماه رمضان سال بعد، باید برای هر روز یک مد (تقریبا 750 گرم) طعام یعنی گندم یا جو یا نان و مانند اینها به فقیر بدهد، و پرداخت آن قبل از فرا رسیدن ماه رمضان سال بعد، صحیح نیست.
📚رساله جامع، مسئله 2075
@fatvasistani
#نماز_جمعه
🔸پرسش: آیا می شود در حین خطبه های نماز جمعه، نماز قضا خواند؟
🔹پاسخ: اگر با گوش دادن منافات داشته باشد بنابر احتیاط واجب نباید خواند.
📚استفتائات سایت
@fatvasistani
#نماز_شب
🔸پرسش: چنانچه فرد هنگام اذان صبح از خواب بیدار شود، می تواند نماز شب را به جا آورد؟
🔹پاسخ: اگر فرد هنگام اذان صبح از خواب بیدار شود، می تواند تمام نماز شب را بدون قصد اداء و قضاء قبل از به جا آوردن نماز صبح بخواند.
📚کتاب استفتائات،وقت نماز شب
@fatvasistani