6⃣ مقالۀ «اشتباهات مونتسکیو و معنای حقیقی تفکیک قوا»
Montesquieu’s Mistakes and the True Meaning of Separation
لورنس کلوس استاد حقوق دانشگاه سن دیهگو، تحصیلات خود در مقطع دکترا خود را در در دانشگاه آکسفورد گذراند. عمده موضوعات آموزشی او عبارتند از حقوق اساسی تطبیق، حقوق اساسی، قراردادها و حقوق حیوانات. از آثار مهم او میتوان به این موارد اشاره کرد: «آیا جمهوری [در شرایطی ممکن است که] دادگاهها بتوانند آن را حفظ کنند؟»، «اقتدار و معنا»، «شمارش و خاموشی فدرالیسم [مربوط به حقوق] اساسی»، «قوه مجریه تقسیمشده»، «تحول حقوق و درک بشری» و «ایده خالی اقتدار»
مجله مطالعات حقوقی آکسفورد نشریهای حقوقی است که انتشارات دانشگاه آکسفورد به نمایندگی از دانشکده حقوق دانشگاه آکسفورد منتشر میکند. این نشریه در رتبه سوم نشریات حقوقی غیرتخصصی است.
مجله مطالعات حقوقی آکسفورد به نمایندگی از دانشکده حقوق در دانشگاه آکسفورد منتشر می شود. موضوعات نشریه جهت درک همه موارد مربوط به قانون است. همچنین نشریه بر رویکردی نظری و موضوعات میانرشتهای حقوق تأکید دارد و از مشارکتهای برجسته علمی در تحقیقات مربوط به نظریهها حقوقی و نظریههای انتقادی در زمینه حقوق داخلی و بین المللی، حقوق تطبیقی، تاریخ حقوقی و فلسفه حقوقی استقبال می کند. H Index مقاله که معیاری برای سنجش تعداد دفعات ارجاع به نشریات و سنجش اعتبار آنهاست برای این نشریه ۲۵ است.
✅ تقریر مقاله:
منتسکیو در کتاب روح¬القوانین نتیجه می¬گیرد که یک قانون اساسی [معطوف به] آزادی با محول کردن سه فعالیت حکومتی اساساً متفاوت به سه فاعل به بهترین وجه محقق می¬شود، چنان که در بریتانیا نیز محقق شده¬است. او در اشتباه بود. نتیجه¬گیری اشتباه او متکی بر دو خطا بود. نخست این که منتسکیو گمان می¬کرد کاربست اصلی اختیارات می¬تواند به نحو بادوامی تنها در جایی که این قدرت¬ها نوعاً متفاوت اند تقسیم شود. دوم این که منتسکیو در تشخیص ماهیت قانون¬گذارانۀ قوۀ مجریه و قضاییه در مرحلۀ تفصیل قانون موجود ناکام ماند. این مقاله به تحلیل پیامدهای اشتباهات منتسکیو برای ادعاهای مدرن، چه در بریتانیا و چه در ایالات متحده، می¬پردازد که به موجب آن¬ها آزادی و حکومت قانون به¬وسیلۀ تفکیک قوا در بافت¬های معینی تقویت می¬شوند. به طور خاص این مقاله ادعای اخیر حکومت بریتانیا را مبنی بر این که ارزش¬های نهفته در نظریۀ تفکیک قوا مقتضی حذف صلاحیت استیناف نهایی از مجلس لردها است، زیر سوال می¬برد. این مقاله همچنین تأثیر منتسکیو را بر تلاش بنیانگذاران آمریکایی برای تفکیک قدرت در امتداد خطوط ذات¬گرایانه، و برخی از عواقب پایین-تر از سطح بهینۀ این تلاش، از جمله بحث مشکل نمایندگی و ایجاد یک قانون¬گذار قضایی کنترل نشده را پیگیری می¬کند.
نویسنده: لارنس کلاوس
https://s17.picofile.com/file/8429646192/%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D8%A8%D8%A7%D9%87%D8%A7%D8%AA_%D9%85%D9%88%D9%86%D8%AA%D8%B3%DA%A9%DB%8C%D9%88_%D9%88_%D9%85%D8%B9%D9%86%D8%A7%DB%8C_%D8%AD%D9%82%DB%8C%D9%82%DB%8C_%D8%AA%D9%81%DA%A9%DB%8C%DA%A9.docx.html
4⃣مقالۀ «تفکیک قوای درونی: نظارت داخلی بر خطرناک¬ترین قوه از درون»
Internal Separation of Powers: Checking Today's Most Dangerous Branch from Within
نویسنده: نیل کاتیال
نیل کاتیال استاد کرسی پاول سندرز حقوق امنیت ملی مرکز حقوقی دانشگاه جورجتون که معاونت دادستان کل آمریکا بوده،عموما در حیطه حقوق اساسی، حقوق جزایی و مالکیت فکری قرار پژوهش کرده و به عنوان معاون دادستان کل سابقه پرکار و درخشانی دارد به طوری که در سال 2017 بررسی بیشترین پرونده دادگاه عالی در تاریخ آمریکا را به عنوان معاون دادستان به نام خود ثبت کرد. او البته در پستهای گوناگون دیگری همچون مشاور امنیت ملی وزارت دادگستری نیز خدمت کردهاست و از طرف مجلات معتبری مثل لگال تایمز، حقوق ملی و ... به عنوان وکیل ممتاز معرفی شدهاست.
این مقاله در مجله حقوقی دانشگاه ییل در سال 2005 به چاپ رسیدهاست. این مجله با سابقه حدودا 100 ساله خود یکی از هشت مجله حقوقی و گسترده ترین آنها است که توسط دانشگاه ییل چاپ میشود. این مجله یک مجله دانشجویی است که توسط تیمی مرکب از اساتید و فارغ التحصیلان دانشگاه اداره میشود و بسیاری از افرادی که در آن قلم زدهاند، جزء افراد رده بالای حقوقی کشور آمریکا هستند. این مجله از جمله مجلاتی است که مورد توجه مجامع حقوقی کشور آمریکا قرار دارد.
✅ تقریر مقاله:
امروزه با گسترش قدرت و صلاحیتهای بدون نظارت و کنترل قوه مجریه، در نظام سه قوهای تفکیک قوا و عدم کارکرد آن، ضرورت دارد که این کار با تفکیک دو ساحت سیاست و بروکراسی در درون قوه مجریه صورت گیرد. امروزه نظارت قوه مقننه و قوه قضائیه بر قوه مجریه به دلائلی ساختاری-تاریخی دچار سستی شدهاست و وابسته بودن مطلق نظام بروکراسی به تصمیم رئیسجمهور و به مقامات سیاسی باعث شدهاست که رئیسجمهور بتواند به راحتی در حوزههای اجرایی مخصوصا حوزه امور امنیتی و سیاستخارجه که عموماً محرمانه هم هستند دارای صلاحیت و قدرتی بدون نظارت و کنترل باشد و نظام بروکراسی را خرج رسیدن به منافع کوتاه مدت سیاسی خود کند. برای حل این مشکل لازم است از بروکراسی سیاستزدایی شود و امور آن به صورت تخصصی و کارشناسی انجام شود که به این ترتیب رئیسجمهور به صورت کنترل شدهای قوه مجریه را اداره کند. این مقصود با ابزارهای آشنایی همچون: تعارض صلاحیت سازمانها، حمایتهای شغلی، الزام به مشورت قبل از اقدام و الزام به گزارش میتواند محقق شود. بنابراین طرح این مقاله این است که با ایجاد یک نوع نظام رقابتی و شفافیت اطلاعات، قوه مجریه را طوری طراحی کند که نظارت درونی در آن بوجود آید و صلاحیتهای گسترده رئیسجمهور با نظارت اعمال شود.
https://s17.picofile.com/file/8429647600/%D8%AA%D9%81%DA%A9%DB%8C%DA%A9_%D9%82%D9%88%D8%A7%DB%8C_%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%86%DB%8C.pdf.html
5⃣مقالۀ درآمدی بر تفکیک قوا
نویسنده: نیکولاس باربر
نویسنده این مقاله نیکولاس باربر از سال ۱۹۹۸در دانشکده حقوق دانشگاه آکسفورد به تحصیل پرداخت و پس از دو سال عضو کالج ترینیتی شد. مدرک کارشناسی ارشد و کارشناسی خود را از آکسفورد گرفت و در سال ۲۰۱۳ به عنوان مدرس دانشگاه در درس حقوق اساسی منصوب شد. چهار سال پس از آن استاد نظریه [مربوط به حقوق] و حقوق اساسی شد. بابر وکیل دادگستری است اما در این حوزه فعالیتی نمیکند. او در زمینه نظریه [مربوط به حقوق] و حقوق اساسی در بسیاری از کشورها سخنرانیهای زیادی داشته است و مقالات زیادی را در این زمینهها منتشر کردهاست. از آثار او میتوان به «اصول مشروطهگرایی» و «دولت مشروطه» نام برد.
این مقاله در سال ۲۰۰۱ در شصتمین شماره نشریه حقوق کمبریج انتشار یافتهاست. این نشریه، نشریهای دانشگاهی و اصلی ترین نشریه علمی دانشکده حقوق دانشگاه کمبریج است که به عنوان نشریهای دانشجویی توسط انجمن حقوق دانشگاه کمبریج تاسیس شد. نشریه حقوق کمبریج مقالاتی را در همه جنبههای حقوق منتشر می کند. اما تاکید ویژه آن بر تحولات معاصر است. یکی از خصیصههای مهم نشریه، بخش «پرونده و نظرات» است که در آن اعضای دانشکده حقوق کمبریج و سایر فعالان برجسته حقوقی، تصمیمات قضایی اخیر، قوانین جدید و طرحهای اصلاحی را تجزیه و تحلیل میکنند. همچنین هر شماره بخش گستردهای برای بررسی کتاب دارد. این نشریه به عنوان طولانیترین نشریه حقوق دانشگاهی انگلستان، هفتمین نشریه تأثیرگذار در انگلستان شناختهمیشود.
✅ تقریر مقاله:
ادعای اصلی نویسنده این است که هسته مرکزی نظریه تفکیک قوا، برخلاف نظری بسیاری از متفکران، کارآمدی دولت است نه حفظ آزادی شهروندان از مداخلۀ قدرت خودکامه و کارآمدی نیز در تلاقی مناسب شکل و کارکرد بهدست میآید.
https://s16.picofile.com/file/8429646384/%D8%AF%D8%B1%D8%A2%D9%85%D8%AF%DB%8C_%D8%A8%D8%B1_%D8%AA%D9%81%DA%A9%DB%8C%DA%A9_%D9%82%D9%88%D8%A7.pdf.html
📚 منابعی مطالعاتی (سه زبانه) در خصوص نظریه تفکیک قوا در نزد مسلمانان
🔴🔴 کتابها
1. تنبیهالامه و تنزیهالمله، آیت الله میرزا محمدحسین نائینی.
2. رسالۀ انصافیه، آیتالله ملا عبدالرسول مدنی کاشانی.
3. رسالۀ بیان سلطنت مشروطه و فوائدها، آیتالله سید عبدالعظیم موسوی خلخالی.
4. رسالۀ روحالاسلام «یک کلمه»، میرزا یوسف خان مستشارالدوله.
5. رسائل سیاسی میرزا علی ثقهالاسلام تبریزی، گردآورنده علیاصغر حقدار، نشر چشمه.
6. رسالۀ کشفالمراد، محمدحسین بن علی تبریزی.
7. رسالههای میرزا ملکم خان ناظم الدوله، گردآورنده حجتالله اصیل، نشر نی.
8. حقوق اساسی یعنی آداب مشروطیت دول، محمدعلی فروغی، استانبول.
9. حکمت و حکومت، مهدی حائری یزدی، لندن: شادی، ۱۹۹۵.
10. ولایت فقیه (حکومت اسلامی)، سید روحالله موسوی خمینی، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی.
11. صحیفه نور جلدهای 1، 2، 3، 4، 5، 8، 9، 12، 13، 18، 19 و 20.
12. کتاب البیع، جلد2.
13. حاکمیت دینی، عبدالله ابراهیم زاده، جلد 1.
14. حکومت جمهوری اسلامی، علی مشکینی، انتشارات یاسر، 1357.
15. حکومت اسلامی، احمد واعظی، انتشارات مسامیر، 1380.
16. درآمدی بر حقوق اساسی، محمدحسین اسکندری، اسماعیل دارابکلایی، انتشارات سمت، 1377.
17. دراسات فی ولایت فقیه و فقه الدوله الاسلامیه، حسینعلی منتظری.
18. مبانی فقهی حکومت اسلامی
19. مبانی مردم سالاری در اسلام
20. رساله حقوق
21. حکومت دینی و حقوق انسان
22. دیدگاهها
23. حکومت مردمی و قانون اساسی
24. اسلام؛ دین فطرت
25. دانشنامه فقه سیاسی، آیتالله عباسعلی عمیدزنجانی.
26. حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، آیتالله عباسعلی عمیدزنجانی
27. حقوق و سیاست در قرآن، آیتالله محمدتقی مصباح یزدی.
28. نظریه سیاسی اسلام
29. نظریه حقوقی اسلام
30. حکیمانه ترین حکومت: کاوشی در نظریه ولایت فقیه
31. مناهج الالباب المصرية في مباهج الآداب العصرية، رفاعه طهطاوی.
32. فقه الخلافة و تطورها لتصبح عصبة امم شرقیة، عبدالرزاق السنهوری.
33. اسلام راهبر زندگی، شهید محمدباقر صدر.
34. مدرسه الاسلامیه
35. خلافت انسان و شهادت انبیا
36. Khatab, Sayed (2006): The political thought of Sayyid Qutb. The theory of jahiliyyah. London, New York: Routledge (Routledge studies in political Islam, 2).
37. Khatab, Sayed (2006): The power of sovereignty. The political and ideological philosophy of Sayyid Qutb. London, New York: Routledge Taylor & Francis Group (Routledge studies in political Islam3)
38. Quṭb, Sayyid (1977): Islam and universal peace: American Trust Publications.
39. Sayyid Qutb and the Origins of Radical Islam (2009): Oxford Univ Press.
40. Abol’ala Maudoudi, Political theory of Islam.
41. Abol’ala Maudoudi, The Islamic state.
42. Abol’ala Maudoudi, Islamic law and constitution (collection of his essays and books)
43. الاسلام الیوم، ابوالاعلی مودودی.
44. خلافت و ملوکیت، ابوالاعلی مودودی.
45. حقوق اساسی و نهادهای سیاسی. ابوالفضل قاضی شریعتپناهی، نشر میزان.
🔴🔴 مقالات
1. تفکیک قوا در اندیشههای ثقهالاسلام تبریزی، حسین شیرمحمدی باباشیخعلی، مرتضی دهقاننژاد، فروغ بحرینی، رضا بیطرفان، تاریخ اسلام و ایران دوره جدید پاییز 1391 شماره 15 (پیاپی 103).
2. روشنفکران ایرانی و غرب: فروغی، حاتم قادری، مجله گفتگو، شماره ۳۰، صص۹۵-۱۰۷.
3. محمدعلی فروغی (ذکاءالملک)، مجتبی مینوی، مجله بخارا، شماره۱۲۱، صص۱۳۴-۱۴۵.
4. شکل، ساختار و تشکیلات حکومت اسلامی در رسائل دینی1342-1357، ابراهیم موسی زاده، فصلنامه سیاست، دوره47، شماره2، تابستان1396.
5. بررسی نظریه تفکیک قوا در جمهوری اسلامی ایران با نگاهی به رابطه ولایت فقیه با تفکیک قوا، علی شیعه علی، وحید زارع، فصلنامه دانش حقوق عمومی، سال6،پاییز و زمستان1396، شماره18،ص130.
6. ساختار و ماهیت حکومت از منظر غایت و وسیله در پرتو نظریه اعتباریات، عباسعلی کدخدایی، هادی طحان نظیف، فصلنامه مطالعات حقوق عمومی، دوره46، شماره1، بهار1395.
7. مسألۀ تفکیک قوا در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سید محمد هاشمی، شمارههای 20 و 21 فصلنامۀ حکمتِ اسلامی.
8. حاکمیت قانون و تفکیک قوا، محمد راسخ، مهر ماه 1399 شمارۀ 25 ماهنامۀ سراسری فرهنگی و اجتماعیِ قلمیاران (صص 31 تا 38).
9. تحولاتِ تفکیک قوا در پرتو حکمرانیِ تنظیمی، محمدحسین زارعی، فاطمه عزیزمحمدی، شمارۀ 79 فصلنامه تحقیقات حقوقی.
10. شأن نزول تعادل قوا و نزول شأن آن، ابوالفضل قاضی شریعتپناهی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی (دانشگاه تهران) 5 (2).
11. پیدایش ﻣﻔﻬﻮم تفکیک ﻗﻮا در اﻧﻘﻼب مشروطیت اﻳﺮان، فردین مرادخانی، مجله حقوقی دادگستری، زمستان 1394 , دوره 79 , شماره 92.
💡درس خارج فقه معاصر
📌موضوع:
🔺حجیت روایات غیر فقهی
🔹استاد:
محمد قائنی «دام ظله»
❇️ شروع از شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ مصادف با ۴ رمضان
⏰ زمان: هر روز / یک ساعت قبل از اذان ظهر
💢درس به صورت غیرحضورى(آنلاین) برگزار می شود.
🔗لینک شرکت در درس👇
https://croom.ir/b/2zr-lqo-rdh-xew
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
دفتر فقه معاصر
💡درس خارج فقه معاصر 📌موضوع: 🔺حجیت روایات غیر فقهی 🔹استاد: محمد قائنی «دام ظله» ❇️ شروع از شنبه ۲۸
💢 برای دسترسی به صوت جلسات و استفاده از متن تقریرات از طریق لینک زیر اقدام فرمایید:
🔗 https://eitaa.com/joinchat/2871722058C3f69e74656
🌹ضمن تبریک عید سعید فطر
✅ دروس خارج فقه معاصر، کما فی السابق و به همان شیوه های قبل از ماه مبارک رمضان، به صورت آنلاین و آفلاین، ادامه خواهند داشت.
❇️ برای دسترسی به صوت و متن تقریرات اساتید گرانقدر قائنی، عندلیبی، مدرسی و واعظی از طریق کانال دروس خارج فقه معاصر، پیگیری نمایید:
🔗 https://eitaa.com/joinchat/2871722058C3f69e74656
❇️ و برای دسترسی به سایر دروس از طریق کانال یا سایت اساتید محترم، که در نشانی زیر معرفی شده اند، پیگیری نمایید:
🔗 https://eitaa.com/fiqhci/460
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
#امتحانات | #حوزه_علمیه_قم
برنامه امتحانی الفائق فی الاصول
خرداد ماه و تير ماه سال تحصيلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹
(نيمسال اول و نيمسال دوم)
🔴 تذكرات مهم امتحانی:
1️⃣ كسانی كه انتخاب واحد و تأیید حضور در کلاس (سال تحصيلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹) را دارند، فقط مجاز به شركت در يك دوره امتحانات اصلی كه در دیماه ۱۳۹۹، خرداد يا تيرماه ۱۴۰۰ و يك دوره امتحانات تجديدی كه در شهريورماه ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد، میباشند.
2️⃣ طلاب در انتخاب دوره خرداد يا تيرماه ۱۴۰۰ جهت شركت در امتحانات مختار میباشند.
⚠️ همچنین میتوانيد برخی از دروس را در خردادماه و برخی را در تيرماه ۱۴۰۰ امتحان دهيد.
3️⃣ طلابی که دوره تیرماه را جهت انجام امتحانات انتخاب میکنند مجاز به شرکت در دوره تابستان ۱۴۰۰ نخواهند بود.
4️⃣ امتحانات بصورت مجازی برگزار خواهد شد و در صورت هرگونه تغییر طبق نظر ستاد ملی کرونا تصمیمگیری و متعاقباً اعلام میگردد.
5️⃣ جهت شرکت در امتحانات نیاز به انتخاب مجدد درس و محل آزمون نیست و همان انتخاب درس ابتدای سال تحصیلی و ثبت حضور در درس کفایت میکند.
@sotohaali
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
❌ از همین حالا اساتید محترم می توانند برای ثبت تدریس درس الفائق در سامانه اساتید اقدام نمایند. محل ثبت درس 👆
❌ هر چند که این درس به خاطر محدودیت های سایت، در سامانه اساتید ضمن دروس اصول پایه دهم قرار گرفته ولی در وقت انتخاب درس، طلاب محترم پایه #نهم #دهم و #درس_خارج می توانند این درس را انتخاب نمایند.
❌طلاب محترم هم هر زمان که امکان انتخاب دروس برای سایر درس ها باز شود؛ درس الفائق را هم می توانند انتخاب کنند. زمان این انتخاب از همین کانال دفتر فقه معاصر اطلاع رسانی خواهد شد.
❌فعلا فقط زمان ثبت درس توسط اساتید است.
اگر ظرفیت تکمیل شود عزیزان آموزش ظرفیت را افزایش خواهند داد تا همه اساتید امکان ثبت درس داشته باشند. اما چون زمان ثبت درس تا ۲۳ تیرماه اعلام شده است لطفا در اولین فرصت اقدام فرمایید.
❌حتما الفائق ۱ و ۲ را با هم انتخاب و ثبت کنید. «درس الفائق» یکسال تحصیلی و شامل دو نیمسال می باشد.
دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه
🆔 @rfiqhci
📢 برنامه امتحانی شهریور کتاب الفائق اعلام شد
🔹 برنامه امتحانی کتاب الفائق فی الاصول در امتحانات نوبت شهریور ماه ۱۴۰۰ ویژه طلاب سطوح عالی حوزه علمیه قم اعلام شد.
🔹نیمسال اول روز جمعه ۱۴۰۰/۰۶/۰۵ ساعت ۱۰ صبح و
نیمسال دوم روز جمعه ۱۴۰۰/۰۶/۱۲ ساعت ۱۰ صبح خواهد بود.
👈 طلاب جهت اطلاعات بیشتر از طریق پیشخوان ارتباطی سطوح عالی اقدام کنند.
@ismcir
❌ امتیازات درس الفائق در سال ۱۴۰۰- ۱۴۰۱❌
✅ از همین حالا می توانید در پیشخوان ثبت نام کنید
💥 درس الفائق جایگزین کفایه نیست. اما اگر همراه کفایه یا خارج خوانده شود این مزایا را دارد👇
1⃣ طلاب پایه ۹ و ۱۰ که در درس الفائق ۱ و ۲ شرکت کرده و در امتحانات کتبی آن قبول شوند از امتحان شفاهی پایه ۱۰ کفایه معاف گشته و نمره الفائق ایشان (معدل نمره دو امتحان الفائق) برای آن امتحان شفاهی منظور می گردد.
تبصره: طلاب موضوع بند ۱ در صورتی که تا قبل از نتیجه امتحانات الفائق ۱ و ۲ در امتحان شفاهی پایه ۱۰ کفایه قبول شده باشند، مشمول امتیاز بند ۲ خواهند شد.
2⃣ طلاب درس خارج که در درس الفائق شرکت کرده و در دو امتحان کتبی آن قبول شوند از یک مصاحبه درس خارج اصول معاف گشته و نمره الفائق ایشان (معدل نمره دو امتحان الفائق) برای آن مصاحبه منظور می گردد. و شرکت کامل در درس الفائق (یک سال تحصیلی) برای ایشان معادل یکسال شرکت در درس خارج اصول می باشد.
تبصره: منظور از محاسبه یک سال درس خارج اصول در ازای تحصیل در درس الفائق و جایگزینی نمره الفائق به جای نمره امتحان شفاهی خارج اصول، هر کدام از چهارسال درس خارجی است که شخص تا اعلام نتیجه امتحانات الفائق هنوز امتحان آن را نداده است.
3⃣ تمامی امتیازات الفائق فقط #مختص به طلابی است که درس الفائق ۱ و ۲ را گذرانده و در امتحان آن حداقل نمره ۱۲ را کسب نموده اند و لذا شرکت و قبولی در فقط یک بخش الفائق مشمول امتیازات نمی شود.
4⃣ امتحانات الفائق تنها در دو بخش کتبی همراه با سایر امتحانات حوزه برگزار می شود.
5⃣ تنها کسانی از امتیازات درس الفائق بهره مند می گردند که به صورت رسمی از طریق سامانه #پیشخوان اقدام به انتخاب واحد، الفائق نموده باشند.
6⃣ حضوری و مجازی بودن درس الفائق، همانند سایر دروس سطح و با همان قوانین می باشد.
7⃣ درس الفائق ۱ و ۲ مترتب بر هم نیست و به عنوان مثال طلاب محترم می توانند در یکسال نیم سال تحصیلی الفائق ۲ و نیم سال بعد الفائق ۱ را بخوانند.
8⃣ درس الفائق از سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در کل کشور امکان برگزاری رسمی را خواهد داشت و کلیه اساتیدی که در قم یا شهرستان ها از نظر بخش های ستادی و صفی آموزش حوزه های علمیه امکان تدریس رسمی کفایتین را دارا می باشند، می توانند این درس را برگزار نمایند. و همه شرایط تحصیل و امتیازات آن در سراسر کشور یکسان خواهد بود.
📚 جهت تهیه کتاب الفائق و شرح آن، از همین حالا به انتشارات حوزه های علمیه مراجعه نمایید. یا از سایت آن به صورت مجازی خرید نمایید.
🔥تحولات جدید علمی حوزه را در کانال رسمی دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه ببینید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
♻️ اخبار بسیاری خوبی از تحولات جدید و برنامه های پیشرو فقه معاصر در حوزه طی روزهای آینده منتشر می شود👇
✅ توسعه دروس خارج فقه معاصر و قوانین جدید آن فصلی جدید در این دروس💯
✅ حمایت از پایان نامه های فقه معاصر با موضوعات مصوب💯
✅ دروس تمهیدی فقه معاصر به عنوان تحولی فراگیر در حوزه های علمیه💯
✅ محصولات و کتاب های جدید دفتر فقه معاصر که رونمایی می شود💯
♻️ کمی حوصله نمایید و برنامه سال تحصیلی خود را به طور کامل نبندید، مسوولان و محققین دفتر فقه معاصر به طور شبانه روزی و بدون یک ساعت یا یک روز تعطیلی در تلاشی گروهی به همراه متخصصان وسیعی در حوزه های مختلف دانش، جهش خوبی را امسال در حوزه رقم خواهند زد.☄
🔥تحولات جدید علمی حوزه را در کانال رسمی دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه ببینید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
❇️ مدیر حوزههای علمیه در گفتگویی تفصیلی جدیدترین برنامه های و قوانین فقه معاصر در سال ۱۴۰۰ را تبیین نمودند
◻️ نظر مقام معظم رهبری درباره دفتر فقه معاصر
◻️ توسعه دروس خارج فقه معاصر در موضوعات مصوب با برنامه ریزی جدید
◻️ دروس تمهیدی فقه معاصر به عنوان حرکتی جدید در مسیر تحول اجتهادی آغاز می شود.
◻️ فهرست موضوعات پایان نامههای مورد حمایت در مرحله نهایی است.
◻️ ۷ کتاب جدید اجتهادی فقه معاصر به زودی رونمایی می شود.
◻️ الفائق به شهرستان ها رسید.
مشروح گفتوگو:👇
hawzahnews.com/xbkvf
🔥تحولات جدید علمی حوزه را در کانال رسمی دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه ببینید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
✅ آخرین مصوبات دروس خارج #فقه_معاصر
🔺طبق ابلاغیه مدیر محترم حوزه های علمیه از سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱ کلیه اساتیدی که مجوز برگزاری دروس خارج فقه متعارف را دارا می باشند می توانند در موضوعات #اعلام_شده توسط مدیریت حوزه های علمیه، به برگزاری دروس خارج فقه معاصر اقدام نمایند و در اینصورت دروس این اعزه به عنوان دروس رسمی حوزه های علمیه لحاظ و شامل امتیازات مربوطه خواهد شد.
❌ شایان ذکر است دروس خاصی که سال های گذشته در همکاری علمی با دفتر فقه معاصر برگزار می شد، در کنار سایر دروس از این هفته کما فی السابق ادامه خواهد شد که زمان بندی نهایی آن به زودی اعلام می گردد.
👇متن کامل ابلاغیه مدیر محترم حوزه های علمیه👇
🔴 بسته حمایتی دروس خارج فقه معاصر
الف. از سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱ به بعد تمام اساتیدی که از نظر معاونت محترم آموزش و مدیریت محترم سطوح عالی و خارج قم دارای مجوز برگزاری دروس خارج بوده و حداقل سابقه سال تدریس ۵ سال درس خارج فقه و اصول را داشته باشند، در سراسر کشور می توانند درس خارج فقه معاصر را نیز برگزار نمایند.
🔺تبصره ۱: موضوعات دروس خارج فقه معاصر توسط مدیر محترم حوزههای علمیه و با مشورت دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه ابلاغ می گردد.
🔺تبصره ۲: هر یک از اساتید در صورت تمایل به تدریس در موضوعات معاصر به غیر از موضوعات تبصره ۱، می توانند فهرست تفصیلی موضوعات و سرفصل های درس را به همراه منابع تحقیقی آن برای بررسی به مدیریت حوزه های علمیه ارسال نمایند و در صورت تصویب ابلاغ می گردد.
🔺تبصره ۳: دروس خارج فقه معاصر حداقل باید یک روز در هفته برگزار گردد. و طلاب محترم تنها در صورتی می توانند در مصاحبه شفاهی آن دروس شرکت نمایند که بقیه ایام هفته نیز در درس دیگری (اعم از فقه معاصر و غیر آن) حضور داشته باشند و حداقل میزان حضور در دروس خارج را مطابق قوانین آموزشی حوزه دارا باشند.
🔺تبصره ۴: طلاب محترم دروس خارج بعد از قبولی در دو مصاحبه شفاهی خارج، در صورتی که در یکسال تحصیلی همزمان در درس خارج فقه معاصر و غیر آن شرکت نمایند، به اختیار خود می توانند تنها در مصاحبه یکی از این دو درس شرکت نموده و اخذ حداقل نمره ۱۲ برای قبولی مصاحبه شفاهی آن سال کفایت می کند.
ب. از سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱ تنها طلاب دروس خارج فقه معاصر فوقالذکر که حداقل یک مقاله علمی ـ پژوهشی در موضوع درس خود منتشر سازند از امتیازات ذیل برخوردار میگردند:
1⃣ به ازای هر مقاله ۲نمره تشویقی (حداکثر ۶ نمره) در هر یک از مصاحبههای درس خارج فقه معاصر، به شرط آن که حداقل نمره قبولی ۱۰ را در آن مصاحبه کسب نموده باشند.
2⃣ امتیاز برای منازل شهرک مهدیه به ازای هر مقاله در هر سال بر طبق آییننامه مربوطه
3⃣ حمایت از انتشار کتاب های ایشان در موضوعات اجتهادی فقه معاصر که به تایید شورای نشر بر طبق آیین نامه مصوب رسیده باشد.
🔺تبصره: فهرست مجلات موضوع این بند توسط معاونت محترم پژوهش حوزههای علمیه ابلاغ می گردد.
🔺تبصره: ارائه گواهی رسمی پذیرش مقاله در مجله در حکم انتشار آن میباشد.
🔺تبصره: آیین نامه حمایت از انتشار کتب فقه معاصر با هماهنگی معاون محترم پژوهش و با حضور مدیر محترم دفتر فقه معاصر مصوب و ابلاغ میگردد. در راستای حمایت از این امر می توان از بودجه و ظرفیت های دبیرخانه حمایت از پژوهش ها و بودجه حوزه ریاست نیز استفاده نمود.
🔥تحولات جدید علمی حوزه را در کانال رسمی دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه ببینید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
❌ موضوعات مصوب دروس خارج فقه معاصر
همان طور که در متن مصوبه فوق👆 آمده است، دروسی که در موضوعات ابلاغ شده مرکز مدیریت حوزه های علمیه، برگزار می گردند، جز دروس رسمی خارج فقه معاصر حوزه های علمیه ثبت و از امتیازات آن برخوردار می گردند.
✅بسته موضوعات ابلاغ شده توسط مدیریت محترم حوزه های علمیه در زیر منتشر می گردد👇
بسمه تعالی
موضوعات نهایی برای دروس خارج فقه معاصر سال ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱
1) پول و احکام آن
2) ارز بین المللی اس دی آر
3) فقه رمزارزها
4) عقود سرمایه گذاری خطرپذیر و شرکت های نوپا (عقد قرض قابل تبدیل و ...)
5) قراردادهای کاهش ریسک (قراردادهای سه طرفه، قرارداد ال سی، فاکتورینگ و ﻓﻮرﻓﯿﺘﯿﻨﮓ و بررسی مشروعیت آنها، ابزارهای کاهش ریسک و ...)
6) عقد الاستصناع
7) العربون (بيعانه)
8) اوراق اليانصيب (بخت آزمایی)
9) سرقفلی
10) چک وحواله و سفته و احکام آن
11) اوراق بهادار و خزانه
12) عقد بیمه و احکام آن
13) قراردادهای بانکی و احکام آن
14) شرکت های سهامی
15) شخص حقوقی و احکام آن
16) فقه بورس و بازارهای مالی
17) پولشویی
18) مالکیت فکری (حق التأليف و حق اختراع و انحصار نشان و نام تجاري)
19) حریم خصوصی
20) رسانه و احکام آن (ماهیت رسانه، احکام جامع رسانه، احکام خاص موضوعات عمومی رسانه، احکام موضوعات خاص رسانه)
21) فقه فضای مجازی
22) فقه عدالت
23) فقه حکومت (ولایت فقیه، شروط و حدود اختیارات حاکم)
24) فقه حکمرانی
25) فقه قانون (ماهیت قانون، جایگاه مجلس قانونگذاری در نظام اسلامی، فتوای معیار)
26) فقه تربیت و روابط اجتماعی
27) فقه اخلاق
28) فقه احیای حقوق عامه
29) فقه هوش مصنوعی
30) فقه ورزش
31) فقه پزشکی:
• تلقیح مصنوعی
• شبیه سازی
• پیوند اعضا
• تغيير جنسیت
• احكام تشریح
• مرگ مغزی
• حیات نباتی
• مهندسی ژنتیک
• اتانازی
• بیماریهای واگیردار
• لمس و نظر پزشک
• خرید فروش اعضای بدن
• ضمان طبیب
• اجرت بر طبابت
💡درس خارج فقه معاصر
📌موضوع:
«فقه بورس و بازار سرمایه»
🔺اوراق بهادار مالى همچون:
اسناد خزانه
اوراق ودیعه
اوراق رهنی
🔹استاد:
علی عندلیبی «دام ظله»
⏰ زمان: سه شنبه ها و چهار شنبه ها/ساعت ۷ تا ۸ صبح
🔔 جلسه اول: سه شنبه ۱۴۰۰/۰۷/۲۰، ساعت ۷ صبح
درس به صورت غیر حضوری (آنلاین) برگزار می شود.
👇ورود به کلاس از طریق لینک زیر:👇
🔗 https://bbb.shahidain.ir/b/adm-mys-svy-kwv
🔥تحولات جدید علمی حوزه را در کانال رسمی دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه ببینید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
💡درس خارج فقه معاصر
📌موضوع:
«فقه پزشکی»
🔺اهدای جنین (بررسی نسب در جنین اهدایی، بررسی نسب در تلقیح خارج رحم و...)
🔹استاد:
محمد قائنی «دام ظله»
⏰ زمان: چهار شنبه ها / یک ساعت به غروب
❇️ مکان: میدان معلم، مرکز فقهی ائمه اطهار (علیهم السلام)، طبقه دوم، مدرس امام خمینی (رحمه الله علیه)
💢درس به صورت حضوری و غیرحضورى(آنلاین) برگزار می شود.
🔗لینک شرکت در درس👇
http://www.markazfeqhi.com/live/
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
♨️ فراخوان علمی نقد سند توصیه نامه اخلاق هوش مصنوعی یونسکو
💥فرصتی مناسب برای ورود طلاب به عرصه های #بین_المللی
❇️ حمایت مالی از آثار برتر
💢قابل توجه اساتید، طلاب و دانشجویانی که در زمینه ارتباط هوش مصنوعی با علوم انسانی و اخلاق هوش مصنوعی، تخصص و مطالعات گسترده دارند👇
♦️دفتر فقه معاصر با همکاری شما اندیشمندان محترم قصد دارد که:
✅ نقدی جامع نسبت به «پیش نویس نهایی توصیه نامه یونسکو درباره اخلاق هوش مصنوعی» و پیشنهاد توصیه نامه جایگزین در این موضوع را تنظیم نماید.
✅ مجموع نقدها و پیشنهادات در اختیار #وزرات_خارجه قرار خواهد گرفت تا در اجلاسیه یونسکو که در اواخر آبان ماه برگزار خواهد شد، موضع گیری مناسب و پیشنهادات جایگزین نسبت به این موضوع از طرف جمهوری اسلامی ایران ارائه گردد.
✅ بعد از این مرحله، نقدهای منتخب همراه با ترجمه توصیه نامه مزبور در کتابی توسط دفتر فقه معاصر منتشر خواهد شد.
🔻ترجمه پیش نویس نهایی توصیه نامه یونسکو درباره اخلاق هوش مصنوعی، توسط دفتر فقه معاصر آماده شده است.
🔻این ترجمه در اختیار محققین محترم که رزومه و توانمندی ایشان مورد تایید دفتر فقه معاصر باشد، قرار خواهد گرفت تا نقد و پیشنهاد خود را تنظیم کرده و به دفتر فقه معاصر ارسال نمایند.
🔻نقدها و پیشنهادهای جایگزین فارغ از اینکه در کتاب چاپ شوند، مورد حمایت مالی قرار خواهند گرفت.💯
⏱ از امروز تا تاریخ ۱۴۰۰/۰۷/۲۹ طلاب و دانشجویان فاضل فرصت دارند که رزومه علمی و توضیح کاملی از توانمندی خود در ارتباط با موضوع را به ادمین #کانال دفتر فقه معاصر ارسال نمایند تا در صورت تایید از طرف دفتر با ایشان تماس گرفته و ادامه مسیر برنامه ریزی خواهد شد.
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
❌ نقد حجت الاسلام دکتر احمد اولیایی از موضوعات اعلامی دروس خارج فقه معاصر و پاسخ دفتر فقه معاصر👇
❌ در برخی از سایت های حوزوی نقدی منتشر شده است که چرا فقه فرهنگ جزء دروس خارج فقه معاصر اعلام نشده و ...
1⃣ محضر مبارک اساتید به عرض می رساند که بخشی از مسائل فقهی در حوزه فرهنگ در ذیل عناوین دیگر اعلامی همچون فقه حکمرانی(حاکمیت و فرهنگ)، فقه عدالت(عدالت و توسعه در فرهنگ)، فقه اخلاق، فقه تربیت، فقه روابط اجتماعی و ... قرار می گیرد. که نویسنده محترم هم وقتی خواستند موضوعاتی از فقه فرهنگ را مثال بزنند به عناوینی اشاره کرده اند که غالبا در موضوعات ابلاغی جای دارد.
2⃣ در متن مصوبه ابلاغی تصریح شده است که اگر هر یک از اساتید عزیز دروس خارج، موضوعات دیگری را مناسب تدریس در سطح خارج حوزه می دانند (و نه مناسب برای تحقیقات و کارهای پژوهشی که خود مقوله ای جداگانه و مورد حمایت دفتر فقه معاصر است)؛ فقط کافی است عنوان درس به همراه سرفصل ها و سوالات اصلی و منابع را تحت نامه ای به مدیر محترم حوزه های علمیه پیشنهاد دهند و ایشان بعد از بررسی در صورت موافقت به عنوان درس رسمی ابلاغ خواهند نمود.
3⃣ موضوعات ابلاغی دروس خارج فقه معاصر هر یک از اهمیت خاصی برخوردار هستند. و شامل مسائل اقتصادی، حقوقی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، فضای مجازی، هوش مصنوعی و پزشکی می شوند و سعی شده است جامعیت مناسبی داشته باشد. اما مسلما این آغاز تحول اجتهادی در این حوزه است که باید طبق سنت های حوزوی با متانت جلو برود. و قطعا با کمک علمی همه فضلا نیز ارتقا خواهد یافت.
♻️ مدیر دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه
🆔 @fiqhci
💥گامی دیگر از طرف دفتر فقه معاصر برای ورود فقاهت جواهری در عرصه های نوظهور
💢کتاب «شخص حقوقی» که در راستای تدوین کتب اجتهادی در موضوعات معاصر بعد از کتاب «الفائق فی الاصول» و «الرائد فی الاصول» در دستور کار دفتر فقه معاصر قرار گرفت و با همکاری اساتید و فضلای حوزوی و دانشگاهی، نسخه آزمایشی آن آماده و جهت تدریس محدود ارائه شده است.
💡 با عنایت به اینکه در تمام مراحل تحقیقات و تألیف این کتاب « استاد شمس» نقش به سزایی داشتند، لذا از از بهترین اساتیدی می باشند که می توانند این کتاب را تدریس نمایند.
📚 متن کتاب در جلسه درس توزیع خواهد شد💯
📚درس «شخص حقوقی و احکام آن»
📍استاد: قدیر علی شمس
📆 زمان: یکشنبه، سه شنبه، پنج شنبه
🕚 ساعت ۱۱-۱۲
♦️مکان:مدرسه آیت الله تبریزی (ره)-مدرس ۳۰۵
❌ آغاز کلاس: سه شنبه ۱۴۰۰/۰۷/۲۷ ❌
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
💡درس خارج فقه معاصر
📌موضوع: «ماهیت پول و احکام آن»
🔻ادامه قاعده ربح ما لا یضمن
🔹استاد: محمدتقی شهيدى «دام ظله»
⏰ زمان: چهارشنبه ها /ساعت: ۹- ۱۰
درس به صورت حضوری و غیرحضوری (آنلاین) برگزار می شود.
🔗لینک شرکت در درس👇
https://www.instagram.com/ostadshahidi110/
✅دسترسی به صوت و متن دروس:
ایتا:
https://eitaa.com/salat_shahidi
تلگرام:
https://telegram.me/ostadshahidi
سایت:
yun.ir/zsoxr8
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
💡درس خارج فقه معاصر
📌موضوع:
«فقه عقود مستحدثه»
🔻قواعد عامه برای بررسی عقود
🔻بررسی قراردادهای انضمامی
🔹استاد: حسین شوپائی «دام ظله»
⏰ زمان: سه شنبه ها و چهارشنبه ها
🕘 ساعت: ۹- ۱۰
درس به صورت حضوری و غیرحضوری(آنلاین) برگزار می شود.
🔗لینک شرکت در درس👇
https://www.madras-online.com/?com=lms&id=537
✅دسترسی به صوت و متن دروس:
🔗 http://yun.ir/ba06i6
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
✅حضور برخی از اعضای شورای علمی دفتر فقه معاصر در نمایشگاه دستاوردهای علمی واحدهای آموزشی تخصصی حوزوی👇