♻️ متن کامل دیدار آیت الله العظمی مکارم شیرازی و مدیر حوزههای علمیه و مدیر دفتر فقه معاصر👇
✅ آیت الله العظمی مکارم: از پیشرفت دفتر فقه معاصر و آثار آن خوشحال هستم و باید چکیده آثار علمی آن سریعتر در اختیار قرار گیرد
✅ به گزارش خبرگزاری حوزه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ـ حفظه الله ـ در دیدار مدیر محترم حوزههای علمیه و مدیر دفتر فقه معاصر با تقدیر از کارهای انجام شده و در حال انجام حوزه در موضوع فقه معاصر توجه به عمق موضوعات و حضور علمی دفتر فقه معاصر لازم دانستند.
✅ در ابتدای این دیدار حضرت آیت الله اعرافی مدیریت محترم حوزه های علمیه با تقدیر از حمایتهای بیدریغ حضرت آیت الله العظمی مکارم ـ حفظه الله ـ از مدیریت حوزه و برنامههای در دست اقدام ایشان، ضمن تقدیم آثار علمی منتشر شده توسط دفتر فقه معاصر به معرفی اقدامات این دفتر پرداختند. ایشان فرمودند: «من هیچ کار مهمی را آغاز نمیکنم مگر آنکه برنامه پنجساله آن دقیق معلوم باشد. دفتر فقه معاصر هم جز مجموعههایی است که با برنامه پنجساله مشخص فعالیتهای خود را ادامه میدهد. یکی از آن اقدامات دروس خارج فقه معاصر میباشد. تاکید ما بر این است که این کار در قلب حوزه باشد و بر منهج اصیل حوزوی و بهدور از هر نوع روشنفکری و مبتنی بر دروس آزاد حوزوی حرکت کند. در موضوعشناسی هم تاکید این مجموعه بر این است که با استفاده از اساتید حوزوی و دانشگاهی آخرین نظریات در موضوعات مربوطه را شناسایی و با کمک اساتید و شاگردان ایشان به تحلیل فقهی آن میپردازند که حاصل آن امسال ۹ جلد کتب اجتهادی فقه معاصر است و در سال آینده نیز به همین تعداد کتب جدید منتشر خواهد شد».
✅ مدیر محترم حوزههای علمیه در ادامه با اشاره به کتاب الفائق و شرح آن که بر اساس یک کار گروهی و با همکاری اساتید شناخته شده دروس خارج تالیف گشته است؛ تاکید نمودند که «این کتاب به عنوان مکمل کفایه یک موج علمی در حوزه ایجاد کرد و کتب دیگری هم در آینده نزدیک به عنوان مکمل مکاسب در موضوعاتی همچون
شخص حقوقی به نظام آموزشی حوزه افزوده خواهد شد».
ایشان یکی از کارهای دیگر دفتر فقه معاصر در سالهای آینده را شناسایی و چاپ کتبی دانستند که در یکصدسال اخیر در نجف و قم در موضوعات معاصر به تالیف درآمده است.
✅ آیت الله اعرافی در ادامه به تشریح فعالیت دبیرخانه حمایت از پژوهشهای مورد نیاز جامعه و نظام ـ که در معاونت پژوهش حوزه شکل گرفته ـ پرداختند؛ ایشان با بیان این نکته که با نهادهای مختلف حاکمیتی تماس گرفتیم و مسائل و نیازهای اصلی ایشان را جمعآوری نموده و بیش از ۲۰ کمیته علمی با اشراف معاون محترم پژوهش حجت الاسلام و المسلمین مقیمی حاجی تشکیل دادیم، اضافه نمودند که امروز هر طلبه عادی و هر استاد یا مرکز علمی حوزوی که پژوهشی راهبردی و کاربردی مطابق محورهای اعلام شده برای حل مسائل نظام و جامعه اسلامی داشته باشد از مرحله تحقیق تا چاپ اثر مورد حمایت قرار خواهد گرفت و در چند ماهی که از آغاز این طرح میگذرد بیش از 100 پروژه آغاز شده که تا سال آینده خروجیهای آن منتشر خواهد شد.
✅ در ادامه این دیدار نیز حجت الاسلام و المسلمین اثناعشری مدیر دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه با ارائه گزارشی از فعالیتهای انجام شده توسط آن دفتر به برگزاری دروس تمهیدی فقه معاصر اشاره کردند و بیان کردند: «با اینکه این دروس در نیمسال دوم آغاز شدند ولی ۷۲ استاد و بیش از ۱۰۰۰ طلبه در این دروس شرکت کردهاند که پیش بینی میشود این عدد در سال آینده به دو برابر افزایش یابد. هماکنون نیز حدود ۴۸۰۰ نفر از طلاب در دروس خارج فقه معاصر و ۲۵۰۰ نفر در دروس الفائق با حضور بیش از ۲۰۰ نفر از اساتید مشغول به تحصیل میباشند که نشان میدهد حدود ۴۵ درصد از طلاب پایههای مربوطه به نحوی به بررسی مسائل معاصر پرداختهاند که نشان از اقدامی بزرگ در حوزههای علمیه دارد و به لطف خدای متعال ادامهدار خواهد بود. زیبایی این کار آن است که معمولا طلاب و اساتید در سطوح عالی و درس خارج در کنار تدریس و تحصیل در کتب و ابواب سنتی حوزه این دروس جدید را هم پیگیری مینمایند و لذا هم سنتها و قواعد رایج اجتهادی را میآموزند و هم در مسائل جدید مسیر اجتهاد را خواهند پیمود».
✅ مدیر دفتر فقه معاصر اضافه نمودند که بیشترین استقبال در میان کتب تمهیدی فقه معاصر در این دوره از دو کتاب «ربا و بانکداری اسلامی» و «بررسی طرق فرار از ربا» آیت الله العظمی مکارم، «حاکمیت در اسلام» مرحوم آیت الله خلخالی (ره)، «اقتصادنا» شهید صدر (ره)، «فقه الولایه و الحکومه» آیت الله العظمی مظاهری و «فقه رمزارزها» آیت الله سید محمد رضا مدرسی بوده است.
✅ در این دیدار صمیمی که در منزل حضرت آیت الله العظمی مکارم ـ حفظه الله ـ برگزار گردید؛ معظم له با بیان اینکه اقبال فراوان به فقه و اصول در حوزههای علمیه سر منشا صحیحی دارد و بهآن جهت است که این علوم پایه احکام شرعی میباشند؛ فرمودند: «کارهای مهمی در حوزه شروع شده است. بهخصوص کارهایی که در زمینه فقه و اصول انجام شده، که اهمیت دارند و گام در جای مهمی گذاشتهاید».
معظم له در ادامه با تاکید بر اولویت دادن به مسائل اهم جامعه و نظام، افزودند: «موضوعشناسی مسائل جدید باید با دقت انجام شود که در زمان ما کار آسانی نیست. ایشان به ذکر نمونههایی از این مسائل پرداخته و فرمودند موضوع پول و سرچشمه پیدایش و تولید آن امروزه و با توجه به پیچیده شدن این مسائل در نظام جدید اقتصاد دنیا باید با دقت مورد بررسی واقع گردند. همچنین موضوع رمزارزها که آیا پول هستند یا کالا یا بحث شرکتها در انواع مختلف آنها و نوع سرمایهگذاری روی آنها باید موضوعشناسی دقیق شود. همچنین پایههای اصولی احکام این موضوعات نیز باید روشن شود. مساله دین و قرض و کراهت قرض گرفتن که در کلام مرحوم امام (ره) نیز آمده است یکی از این مسائل است که مردم به این موضوعات مبتلا هستند و ما نمیتوانیم نسبت به این مسائل بیتفاوت یا کمتفاوت باشیم و باید اینها را به طور جدی دنبال کنیم».
✅ مدیر دفتر فقه معاصر در تایید و تاکید بر فرمایشهای معظم له در گزارشی بیان نمودند که برای موضوعشناسی تیمسازی مفصل حوزوی دانشگاهی از گرایشهای علمی مختلف انجام شده است و توجه جدی به تحقیقات میانرشتهای و جنبههای مختلف موضوعی همچون پول میگردد و نظرات گروههای تفنینی نیز مورد توجه واقع گشته و وقت طولانی در موضوعشناسی سپری میشود که بعضا بیش از یکسال بهطول می انجامد.
✅ حضرت آیت الله العظمی مکارم ـ حفظه الله ـ پس از این گزارش فرمودند که «ما خوشحال هستیم که تا اینجا آمدهاید و ادامه این مسیر را هم خوشحال خواهیم بود». معظم له در پایان به ایشان تاکید نمودند که علاوه بر آثار تفصیلی تحقیقات که تقدیم شده است، چکیده و نتایج کار علمی اساتید در موضوع رمزارزها و تمامی آثار تولیدی نیز برای معظم له ارسال شود تا در وقت محدود این نتایج مطالعه گردد.
❌ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
🔴 استاد خزاییلی عزیز در سایت شبکه اجتهاد نقدهایی را نسبت به کتاب الفائق مطرح نمودند که ضمن سپاس فراوان از ایشان نکاتی را محضر مبارکشان عرضه میداریم:
🔴 حضرت استاد فرمودند: «الان آمده اند الفائق را ارائه کرده اند. کفایه کجا و الفائق کجا؟ الفائق پنج شش بحث دارد که یکسری از آنها در اصول الفقه هم هست. این کتاب کجا میتواند جای کفایه را با آن حجم و گسترده بودن بگیرد؟»
✅ محضر مبارک استاد با نهایت احترام عرض میشود بر اساس آییننامههای ابلاغی کتاب «الفائق فی الاصول» جایگزین کفایه نمی باشد و فقط متمم کفایه است و طلاب محترمی که این کتاب را میخوانند امتیازات تشویقی دارند و اصولا این کتاب باارزش به آنجهت نوشته شد که مباحثی که طلاب محترم به آنها نیاز دارند و در کتب رایج به طور تفصیلی بررسی نمیشود، وارد برنامه دراسی حوزههای علمیه شود و لذا مکمل کفایه میباشد.
✅ کتاب الفائق شامل ۱۱ بحث میباشد و تلاش کرده است تا آنچه بزرگان علم اصول در صد سال بعد از مرحوم آخوند (ره) در کتب خود بحث کردهاند را به اضافه برخی نظریات و فروعات جدید را در قالبی اجتهادی و تفصیلی در اختیار حوزههای علمیه قرار دهد. این اقدام سبب بهروز شدن قواعد مورد نیاز و تدقیق بیشتر آن مباحث شده است.
✅ بحمدالله با استقبال چشمگیر اساتید و طلاب محترم این بحثها به محل گفتگو اساتید سطوح عالی و خارج تبدیل شده است و در کنار آن نظریات و توسعههای علمی جدیدی از میان نظام عالی تدریس و تدرّس حوزوی در حال شکوفایی است که نشان از استعدادهای قوی و نشاط علمی حوزویان دارد.
با سپاس مجدد..
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
📚 فراخوان حمایت از طرحهای پژوهشی در راستای نیازهای جامعه
📝 معاونت پژوهش حوزههای علمیه از طرحهای علمی پژوهشی مساله محور حمایت مالی میکند.
💢 در ۲۱ کمیته علمی: فقه و اصول، علوم سیاسی، علوم تربیتی، علوم اجتماعی، عرفان، اخلاق، روان شناسی، هنر، رسانه، حقوق، تفسیر، حدیث، تاریخ، انقلاب اسلامی، اقتصاد، ادیان، ادبیات، مدیریت، فلسفه، کلام
🌐 تارنما: www.pazhuhesh.ir
📝 ارسال طرح: hdabirkhane@hemail.ir
✅ بهاری گرمتر از زمستان (۱) ‼️
1⃣ زمستان ۱۴۰۰، برای دفتر فقه معاصر بسیار گرم و پرشور بود. آغازش با راهاندازی دروس تمهیدی فقه معاصر و استقبال پیشبینی نشده اساتید و طلاب محترم همراه بود؛ حرکتی تحولی و دقیق...
اما در ادامه جلسات متعدد با اساتید و مجموعهها علمی مختلف داشتیم. اساتید و بزرگان همگی محبت داشته و ضمن تحسین حرکت دفتر فقه معاصر، از همراهی بیشتر با این #تحول_اجتهادی استقبال نمودند. درخواست ما هم حضور بیشتر اعزه در دروس و تحقیقات فقه معاصر بود.
🔺یک نمونه بسیار جذاب، جلسهای بود که همراه مدیر محترم حوزههای علمیه محضر مبارک آیت الله العظمی جوادی آملی -حفظه الله - رسیدیم. جلسهای بسیار طولانیتر از وقت معهود! خود معظم له صحبتهای طولانی و راهبردی داشتند و بسیار جالب بعد از آشنایی با تمام فعالیتهای انجام شده ما و درخواست حضور بیشتر از ایشان، قبول کردند که امسال ان شاالله درس خارج فقه معاصر آغاز نمایند👌
🔺 جلسهای نیز همراه آیت الله اعرافی (مردی همیشه بانشاط و حامی در تحول علمی) خدمت حضرت آیت الله العظمی سبحانی - حفظه الله - رسیدیم. ایشان با تاکید بر اینکه در گذشته دروس خارج در موضوعات معاصر را برگزار نمودند و نتایج آن در کتب اجتهادی ایشان منتشر شده است، ابراز محبت فرمودند و وعده دادند هم در دروس تمهیدی فقه معاصر و هم در دروس خارج فلسفه مضاف (تکلیف سخت و دلچسب جدید مدیر محترم) مساعدت فرمایند تا اساتید شایسته، بیش از پیش اقدام به تدریس نمایند.
🔺خدمت حجت الاسلام و المسلمین شهرستانی (نماینده آیت الله العظمی سیستانی - حفظه الله) هم که رسیدیم، بسیار از این اقدامات حمایت و برخی اساتید را هم برای همکاری معرفی نمودند که در تلاش هستیم با ایشان همکاریهای علمی جدیتری داشته باشیم.
🔺با مراکز مختلف علمی همچون دفتر مطالعات فقهی پزشکی قانونی که علاقه به همکاری داشتند هم جلسات علمی داشتیم که برخی به زودی نتیجه خواهد رسید و از همین کانال اطلاع رسانی خواهیم کرد.
2⃣ اما بهار ۱۴۰۱ بسیار گرمتر از زمستان شد‼️
دفتر فقه معاصر که هیچ روزی در هفته و سال تعطیل نیست و از تمام لحظات در راستای تولید و گسترش علمی استفاده میکند، از روز اول فروردین مشغول کار بوده و برخی از تلاشهای علمی و همکاریهای فراحوزوی آن به نتیجه نهایی نزدیک شده است. سرعت این اقدامات خارج از پیشبینی ما بود که در پستهای بعد به آن اشاره خواهم نمود.
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
♻️ تصاویری از دیدارهای صمیمانه و راهبردی با مراجع معظم، اساتید، فضلای حوزوی و مجموعههای علمی - تحقیقاتی. زمستان ۱۴۰۰👆
بهاری گرمتر از زمستان (۲) ‼️
1⃣ آیت الله اعرافی در مراسم رونمایی آثار اجتهادی دفتر فقه معاصر (آذرماه ۱۴۰۰) با یک جمله راهبردی برای اولین خبر از اقدام علمی - راهبردی چندساله در دفتر فقه معاصر دادند. اقدامی در جهت باز کردن گرههای واقعی علمی بدون نیاز به فضاسازی و مقصر جلوهدادن دیگران - همانطور که سیاست ما در فعالیتهای متعدد بوده است.
ایشان با سابقه سالها مدیریت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و جامعة المصطفی و عضویت در شورای انقلاب فرهنگی و هیات امنای برخی دانشگاهها، فرمودند: «رابطه حوزه و دانشگاه در شکلی جدید در حال تجلی میباشد»
2⃣ روشن است که ما امروز برای شناخت دقیق موضوعات باید از آخرین محصولات علمی جهان مطلع گردیم و سوالات بهروز مردم و متخصصین داخلی و خارجی را بشناسیم و آن وقت است که میتوان امید به کارآمدی تولیدات علمی داشت.
یکی از مراکزی که در کنار سایر مناهج میتواند در این امر یاری برساند دانشگاهها هستند. اما چند گردنه سخت در این همکاری وجود دارد که برخی حل گردیده و برخی در نقاط پایانی است. و این همان #شکل_نوین همکاری است که فرمودند.
اول: کارشناسان و اساتید هر مرکز علمی، موضوعات را از زاویهای بررسی میکنند که الزاما نمیتواند مورد استفاده در مباحث فقهی قرار گیرد. مانند تحلیل پزشکی و درمانی از مرگ مغزی که هر چند برای دانشجویان پزشکی مفید است ولی زوایایی از موضوع که برای کار فقاهتی لازم است را روشن نمیسازد. این همادبیات شدن پیچیده امروز در بسیاری از مباحث ما حل شده است 👌 که در این مجال فرصت توضیح نمیشود.
دوم: با وجود آنکه مجلات حوزوی حسب مقررات مصوب، در رتبه علمی - پژوهشی قرار دارند و با وجود مراکز و اساتید علمی برتر حوزوی که پژوهشهای بسیار عمیق و دقیق را در حوزههای مختلف بهانجام میرسانند، هنوز همکاری علمی با حوزه یا چاپ مقاله در نشریات حوزوی، در اکثر دانشگاههای کشور به عنوان فعالیت پژوهشی محسوب نشده و موجب ارتقای دانشگاهیان نمیشود. این امر سبب شده که نتوان از تمام ظرفیت علمی دانشگاهیان استفاده کرد.
اما ریشه این مساله فقط یک موضوع آییننامهای و مصوبات مربوطه نیست. اصل این مشکل از آنجا پدید آمده که هنوز تاثیر و جایگاه علوم دقیق حوزوی در پیشرفت لبههای دانش و بلکه تغییرات بنیادین و مکتبی علوم برای محققان دانشگاهی روشن نشده است.
3⃣ با تلاش تمامی فقها و اساتید و محققان خوب حوزوی و مجموعه بزرگ دانشگاهی که بیش از پنج سال در دفتر فقه معاصر همکاری دارند، این مهم در حال نهایی شدن است و با فعالیتهای فشردهای که از ابتدای ۱۴۰۱ داشتیم امید داریم در نیمه اول امسال اقدامات موثری در این حوزه صورت پذیرد. البته میدانیم کاری که سالها دستنیافتنی جلوه مینمود، نیاز به زمان مناسب برای استقرار کامل دارد.
4⃣ اعتقاد داریم که نه فقط حوزویان برتر منحصر در قم و نه فقط دانشگاهیان برتر منحصر در تهران هستند. بلکه از سراسر ایران نخبگانی را یافتیم و خواهیم یافت که در این مسیر ما را همراهی خواهند نمود.
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
✅ حضور مدیر دفتر فقه معاصر در جمع مدیر محترم حوزه علمیه استان فارس و معاونین آموزش و پژوهش و مدیران و اساتید استان
📌 اردیبهشت ۱۴۰۱
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
✅ جلسات فشرده مدیر دفتر فقه معاصر با رییس محترم و معاونین محترم پژوهش و آموزش و دانشجویی و اساتید دانشگاه شیراز، به عنوان یکی از دانشگاههای جامع و برتر کشور
📌 اردیبهشت ۱۴۰۱
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
💡درس خارج فقه خلق پول
📌موضوع: «بررسی مشروعیت خلق پول و احکام مرتبط به آن»
🔹استاد: سید محمدرضا مدرسی طباطبایی «دام ظله»
⏰ زمان: سه شنبه ها /ساعت: ۹- ۱۰
♨️درس به صورت حضوری و غیرحضوری (آنلاین) برگزار می شود👇
🔗https://rubika.ir/qommpth
🏢 مکان: قم، صفائیه، کوچه ۳۷، فرعی پنجم، پلاک ۱۷۲، موسسه پرتو ثقلین
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554