٢۶ رجب ، سالروز رحلت مؤمنِ قریش، یار و پشتیبان رسول خدا «صلی الله علیه و آله » و پدر والا مقام أمیرالمؤمنین حضرت أبوطالب « سلام الله علیه» تسلیت باد.
🔘 نقش انگشتر ابوطالب(علیه السلام) چه بود؟
❇️ مفسّر کبیر ابوالفتوح رازی در تفسیر خود از حضرت امام رضا (علیهالسلام) گزارش میکند که نقش انگشتر ابوطالب (ع) چنین بوده است:
🔰 «رضیت بالله ربّا، و بابن أخی محمّد نبیّاً و بابنی علیّ له وصیّاً»؛ (من به ربوبیّت پروردگار و پیامبری برادر زدهام محمّد (ص) و وصایت و امامت فرزندم على علیهالسلام، راضی و خشنودم).
📚 منبع: تفسیر أبی الفتوح، ج 4، ص211
🏴 بهمناسبت سالروز وفات حضرت ابوطالب علیه السلام (۲۶ رجب)
#حضرت_ابوطالب_ع_مدح
کسی از شعر، از توصیف، از اندیشه آن سوتر
کسی از دیگران برتر، کسی دیگرتر از دیگر
کسی بشکوه، همچون بوقبیس و صور و نور است او
نفسگیر است وصف نام او، صعبالعبور است او
به جا ماندهست در دوران، هزاران رمز و راز از او
سخن گفتهست در لفافه تاریخِ حجاز از او
به تکلیف ازل باید برون از وزن و از قالب
تمام عمر بنویسم ابوطالب ابوطالب ابوطالب
ابوطالب که آرامش گرفت آرامش از لحنش
نمکگیر است دنیا تا ابد از سفرۀ پهنش
برای زنگیان لبخندهایش حکم آزادیست
کلید کعبه دور گردنش میراث اجدادیست
بخوان او را که طعم واژههایش چون رطب باشد
قلم در دست او چون رقص شمشیر عرب باشد
زمین نشناختش، در آسمان پیچیده آوازش
بخوان او را بخوان ابیات «لامیّه»ست اعجازش
دلش مانند آتش زیر خاکستر حرارت داشت
که پنهان بر سر سجاده با توحید خلوت داشت
چه توحیدی که در اندیشه انسان نمیگنجد
که ایمانش درون کفۀ میزان نمیگنجد
به قرآن از صمیم قلب بر این باورم مردم
اگر ایمان او کفر است، من هم کافرم مردم
در آن دوران که دوران، گرم انکار محمد بود
ابوطالب به تنهایی هوادار محمد بود
به توصیف وجودش این سخن از مصطفی کافیست
که در شعب ابوطالب، ابوطالب مرا کافیست
زمینی نیست آغوشش، پر از رمز و پر از راز است
چه دستی دارد او احمدنواز است و علیساز است
خدایی که علی را با محمد آشنا کرده
مساجد را در آغوش ابوطالب بنا کرده
به قرآن از صراط مستقیمش قبله بود آگاه
به استقبال فرزندش ترک برداشت بیتالله
قدم از او صلابت را به هنگام خطر آموخت
علی، حیدر شدن را از تماشای پدر آموخت
هلا شاعر! هرآنجایی که غم شد بر دلت غالب
بگو آهسته با خود: یا علی بن ابیطالب
تو سلطان نجف هستی، پر از دُر کن جهانم را
در ایوان طلایت از طلا پُر کن دهانم را
خودت تقدیر شعرم را پر از شور و شعف بنویس
برایت از پدر گفتم، برایم یک نجف بنویس
سیدحمیدرضا_برقعی
شب و روز مبعث ؛ قله ماه رجب و از شبهای قدر
▫️شب ۲۷ رجب از لیالی قدر است.
▫️نکته بسیار جالب و عجیب درباره شب و روز مبعث حضرت رسول اکرم(ص)، آنست که این شب و روز تعلق ویژه به امیرالمومنین علی(ع) دارد.
▫️عجیبتر آنکه اهل معنا مانند مرحوم میرزا جوادآقا ملکی تبریزی در المراقبات و جناب سید در اقبال الاعمال و شیخ عباس در مفاتیح میفرمایند که توصیه شده در این شب به حرم حضرت امیر(ع) مشرف شوید و شفای بیماران خود را از مولا بگیرید.
▫️شب مبعث؛ شب تجلی اعظم!
با تأمل در ادعیه وارده در شب مبعث، میتوان به گوشهای از عظمت این شب پی برد.
▫️ شیخ عباس قمی در مفاتیح ذیل اعمال این شب این دعا را آورده که:
«اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِالتَّجَلِّي الْأَعْظَمِ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ وَ الْمُرْسَلِ الْمُكَرَّمِ...»
من تو را به «تجلی اعظم» این شب قسم میدهم. اما این معنا صرفا اشارهوار و در هالهای از ابهام در دعا ذکر شده.
▫️برای فهم معنای تجلی اعظم به فراز دیگری از دعا مراجعه میکنیم که میفرماید:
«اللَّهُمَّ وَ هَذَا رَجَبٌ الْمُكَرَّمُ الَّذِي أَكْرَمْتَنَا بِهِ أَوَّلُ أَشْهُرِ الْحُرُمِ أَكْرَمْتَنَا بِهِ مِنْ بَيْنِ الْأُمَمِ فَلَكَ الْحَمْدُ يَا ذَا الْجُودِ وَ الْكَرَمِ فَأَسْأَلُكَ بِهِ وَ بِاسْمِكَ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ الْأَجَلِّ الْأَكْرَمِ...»
▫️ رجب ماه حضرت امیرالمومنین (ع) از یک سو و ماه خداوند از سوی دیگر است. هم در براهین عقلی اثبات شده و هم در روایات اهل بیت(ع) آمده که جلوه انسیِ حقیقت توحید، کلمه ولایت است و کسی که میخواهد به توحید وارد شود، باید مراتب ولایت را طی کند.
▫️این که لفظ «اعظم» در دعا سه بار تکرار شده، تبیین معنای تجلی اعظم است و این شب، عرصه تجلی تام و تمام پروردگار است.
▫️آن تجلی که باید در شب قدر برای ما اتفاق بیفتد، در این شب برای رسول اکرم(ص) و ائمه هدی(ع) و اولیای الهی اتفاق افتاد که همانا ظهور اسم اعظم است.
▫️ کسی جز صاحب ولایت، لیاقت درک آن اسم را به طور تام ندارد؛ چرا که در فراز بعد میفرماید: «الَّذِي خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فِي ظِلِّكَ فَلا يَخْرُجُ مِنْكَ إِلَى غَيْرِكَ...» یعنی جایگاه اسم اعظم در ظل عرش است و مراتب مادون تحمل پذیرش آن را ندارد.
🔻توصیههای عملی برای شب و روز مبعث:
1️⃣ اگر میتوانید روز مبعث را روزه بگیرید. در روایات است که روزه آن معادل هفتاد سال است و مبعث یکی از ۴ روز ممتاز سال برای روزه است.
2️⃣ شب مبعث را بسیار غنیمت بشمارید که این شب، مقدمه شب قدر بعدی یعنی شب نیمه شعبان است. برای درک آن شب، باید از شب مبعث شروع کرد.
3️⃣ این شب، هنگام تضرع به درگاه اهل بیت(ع) است و چه بهتر که با تحفهای به پیشگاه ائمه(ع) برسیم. توصیه می شود با هدیهای از جانب حضرت صدیقه طاهره(س) به محضر حضرت امیرالمومنین(ع) توسل کنیم:
به این صورت که ۴ رکعت نماز حضرت امیرالمومنین(ع) را که ایشان علاقه خاصی به این نماز دارند به نیابت از حضرت صدیقه طاهره به جای ۴ رکعت از نماز شبمان بخوانیم و به جناب حضرت امیر(ع) و یا حضرت رسول(ص) و یا هر دوی این بزرگواران هدیه کنیم و عرضه بداریم که اگر من قابلیت و ظرف این هدیه را دارم، شما به بنده عنایتی بفرمایید.
اين نماز چهار ركعت است: در هر ركعت يك بار سوره «حمد» و پنجاه بار «قل هو اللّه احد» و بعد از نماز تسبیحات خاص ایشان را که در مفاتیح است ذکر کنید.
4️⃣ این شب، شب شفای از بیماریهاست و مرحوم شیخ عباس در مفاتیج روایات عجیبی از عنایات امیرالمؤمنین(ع) ذکر نموده. لذا تعجب نکنید اگر حضرت در این شب عنایت ویژهای نیز بر ما بکنند.
بیایید ما هم به سنت حضرات ائمه(ع) گله عاشقانه به درگاه حضرت امیر(ع) داشته باشیم که شما در این شب، بیماران بسیاری را شفا میدهید، پس عنایت بفرمایید و قلب بیمار ما را نیز شفا دهید.
5️⃣ در این شبها دعا برای یکدیگر را فراموش نکنید که دعا در حق دیگران، ابتداءا در حق خود داعی اجابت میگردد و در سیره حضرت صدیقه طاهره(ع) است که از شب تا صبح فقط برای دیگران دعا میفرمودند.
↩️ 🔅 امام صادق علیهالسلام:
اگر شخصی پشت سر برادر مؤمنش برای او دعا کند، از عرش ندایی میآید كه: برای تو صد هزار برابر مثل او است. این در حالی است كه اگر برای خودش دعا میكرد، فقط به اندازه همان یک دعایش به او داده میشد. حال بنگرید که صد هزار تا که تضمین شده است، بهتر است یا آن یكی كه معلوم نیست مستجاب شود یا نه!
«إِذَا دَعَا الرَّجُلُ لِأَخِیهِ بِظَهْرِ الْغَیْبِ نُودِیَ مِنَ الْعَرْشِ وَ لَکَ مِائَهُ أَلْفِ ضِعْفِ مِثْلِهِ وَ إِذَا دَعَا لِنَفْسِهِ کَانَتْ لَهُ وَاحِدَهٌ فَمِائَهُ أَلْفٍ مَضْمُونَهٌ خَیْرٌ مِنْ وَاحِدَهٍ لَا یُدْرَى یُسْتَجَابُ لَهُ أَمْ لَا.»
📙 منبع : من لا يحضره الفقيه؛ ج۲ ؛ ۲۱۲
هدایت شده از سبک زندگی دینی
امام على عليه السلام:
هركه خدا را دوست داشته باشد، پيامبر را نيز دوست مى دارد و هركه پيامبر را دوست داشته باشد، ما را نيز دوست مى دارد و هركه ما را دوست داشته باشد، شيعيان ما را نيز دوست دارد.
الإمام عليّ عليه السلام : مَن أحَبَّ اللّه َ أحَبَّ النَّبِيَّ ، ومَن أحَبَّ النَّبِيَّ أحَبَّنا ، ومَن أحَبَّنا أحَبَّ شيعَتَنا [ تفسير فرات الكوفيّ : 128 / 146 عن زيد بن حمزة بن محمّد بن عليّ بن زياد القصّار معنعنًا . ]
#مبعث
🟢 در روز #عید_مبعث، تا میتوانی «صلوات» بفرست ...
حسین بن راشد گوید:
🔸 از امام صادق علیهالسّلام سؤال كردم كه آيا غير از عيدهاى مشهور، عيدى دیگر نیز هست؟ حضرت فرمودند:
🔹 آری، شريفتر و بافضیلتتر از همه اعیاد، روزى است كه رسول خدا صلیاللهعلیهوآله به رسالت مبعوث گردید؛ و آن بيست و هفتم ماه #رجب است.
🔸 راوی گوید: سؤال نمودم که در این روز با فضیلت مشغول به چه عملی باشیم؟ إمام صادق علیهالسلام فرمودند:
📋 تََصُومُ و تُكثِرُ الصّلاةَ عَلَى مُحمّدٍ وَ آلِهِ عليهمالسلام.
🔻 آن روز را روزه بدار و بسيار بر محمّد و آل محمّد «صلیاللهعلیهوآله» #صلوات بفرست!
📚 مصباح المتهجد، ج۱ ص ۸۲۰
📖 دوران جاهليّت و نعمت بعثت
🍃الإمامُ عليٌّ عليه السلام ـ في بِعثَةِ النَّبيِّ صلى الله عليه و آله ـ:
🔹بعَثَهُ و النّاسُ ضُلاّلٌ في حَيرَةٍ، و حاطِبونَ في فِتنَةٍ، قَدِ استَهوَتهُمُ الأهواءُ.
🔸امام على عليه السلام ـ درباره بعثت پيامبر صلى الله عليه و آله ـ فرمود:
خدا پيامبر اسلام را به هنگامى مبعوث فرمود كه مردم در حيرت و سرگردانى بودند، در فتنه ها به سر مى بردند، هوى و هوس بر آنها چيره شده بود.
📚نهج البلاغة: الخطبة 95.
🔸 خوبهای ناقص
قرار نیست آدم نمازخون معصوم باشد!
قرار نیست آدم مسجدی گناه نکند!
قرار نیست دختر محجبه، پاک و معصوم باشد!
قرار نیست بچه هیأتی، خطا نکند!
قرار نیست هیچ اشتباهی از دانشجوی الهیات یا طلبه سر نزند.
ما همه انسانیم
انتظار اینکه خطا و گناه از آنها سر نزند، غیرطبیعی و نامعقول است. اما انتظار طبیعی و معقولی از این افراد وجود دارد که از بقیه بهتر باشند البته باید توجه داشته باشید که این نیز، در حد توقع و انتظار بماند و به حد انتقاد و اعتراض و انزجار و سرکوب نرسد یا خوبی آنها زیر سؤال نرود. آنها معصوم نیستند آنها هم انسانند؛ انسان ناقصی که خوبیهایی دارد و نقصهایی. به خاطر نقص آدمها، خوبیهایشان را از آنها نگیریم.
«با بدیها به جنگ خوبیها نرویم! با خوبیها به جنگ بدیها برویم.»
انتظار معقول خود از آنها را اینگونه بیان کنیم: انتظار نمیرفت فلانی که... است فلان رفتار را کند. یا انتظار نداشتم از شما که .... اینگونه رفتار کنی. بهتر است شما که الحمدلله .... هستی، فلان اخلاق را نداشته باشی.
و اینگونه بیان نکنیم مثلا: خاک بر سرت گند زدی به نماز و حجاب و امام حسین با این رفتارت!، تو که ... هستی چرا این کار رو کردی؟! فلانت به کمرت بزند...
همانطور که پیامبر مهربان به جریر که خوشگل و بداخلاق بود فرمود: تو که اینقدر زیبایی، اخلاقت را هم زیبا کن. مثلا نفرمود زیباییات هم به درد طویله میخورد وقتی اخلاقت مثل فلان حیوان است!
عبداله عمادی
🔺توصیه حاج آقا مجتبی تهرانی برای ساعات پایانی ماه رجب
🔹كانَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) إِذَا جَاءَ شَهْرُ رَجَبٍ جَمَعَ الْمُسْلِمِينَ پيغمبر وقتي ماه رجب وارد میشد مسلمين را جمع كرد ، «وَ قَامَ فِيهِمْ خَطِيباً»؛ می ايستاد براي آنها خطبه میخواند يكی از جملات خطبهاش اين است «أَيُّهَا الْمُسْلِمُونَ قَدْ أَظَلَّكُمْ شَهْرٌ عَظِيمٌ مُبَارَكٌ»؛ مسلمانها سايه افكند اين ماه بزرگ مبارك بر شما؛ «وَ هُوَ شَهْرُ الْأَصَبِّ يَصُبُّ فِيهِ الرَّحْمَةَ عَلَى مَنْ عَبَدَهُ»؛ در اين ماه می ريزد رحمت بر آن بندهای كه عبادت كند خدا را. روايات زيادی داريم كه در آن روايت از پيغمبراكرم(ص) است به اينكه در اين ماه زياد استغفار كنيد. خوشا به حال آن كسانی كه موفق شدند اين استغفارهای كه وارد بود، دعاهايی كه وارد بود خواندند، محروم نشدند از اين رحمتهايی كه در اين ماه بر اين امّت ريخت. ما در بين ماهها میبينيم؛ آقا خيلی عظمت داره، بعثت پيغمبر اكرم در اين ماه است. ماه، ماه ولايت است علیعليه السلام تولّدش در اين ماه است. ماه ماه بزرگی بود ما نمی بينيم در بين ماهها آنطوری كه نسبت به اين ماه وارد شده است. عظمتش داشته باشيم. لذا من قصدم اين بود به دوستان تذكّر بدهم اين ساعاتی كه از اين ماه باقی مانده ازش بهره بگيريد. زياد همين جمله ای را كه از پيغمبر اكرم(ص) است بگوييد استغفر الله و اسئله التوبه كه ان شاءالله آماده بشيم برای ضيافت الله كه ماه مبارك رمضان است.
1️⃣ بحار الأنوار،ج 94، ص 47
رسولاکرم(ص) میفرماید:
براستى که خوش دارم مرد با خوشحالى و افتخار چیزى را با دست خودش براى خانوادهاش ببرد و بدین وسیله تکبر را از خود دور کند
إِنَّهُ لَیُعجِبُنى أَن یَحمِلَ الرَّجُلُ الشَّى ءَ فى یَدِهِ یَکونُ مَهنَئا لأِهلِهِ یَدفَعُ بِهِ الکِبرَ عَن نَفسِهِ
(مجموعه ورام، ج۱، ص۲۰۱)
امیرالمؤمنین در وصف مؤمن فرمود:
شادى مؤمن در چهره اش، و اندوهش در دل اوست. از نظر تحمّل وسيع ترين موجود، و از نظر اخلاق متواضع ترين مخلوق است.
برترى را خوش ندارد، و خودنمايى را دشمن دارد.
اندوهش طولانى، و همّتش دور دست، و سكوتش بسيار، و وقتش مشغول، و سپاس و شكيبايى اش فوق العاده، و غرق در فكرت خويش، و نسبت به اظهار حاجت بخيل است، اخلاقش سهل و آرام، و بر خوردش هموار و نرم، و وجودش در امر دين از سنگ سخت تر، و نزد حق از برده ذليل تر است.
وَ قَالَ (عليه السلام) فِي صِفَةِ الْمُؤْمِنِ:
الْمُؤْمِنُ بِشْرُهُ فِي وَجْهِهِ وَ حُزْنُهُ فِي قَلْبِهِ، أَوْسَعُ شَيْءٍ صَدْراً وَ أَذَلُّ شَيْءٍ نَفْساً، يَكْرَهُ الرِّفْعَةَ وَ يَشْنَأُ السُّمْعَةَ، طَوِيلٌ غَمُّهُ، بَعِيدٌ هَمُّهُ، كَثِيرٌ صَمْتُهُ، مَشْغُولٌ وَقْتُهُ، شَكُورٌ، صَبُورٌ، مَغْمُورٌ بِفِكْرَتِهِ، ضَنِينٌ بِخَلَّتِهِ، سَهْلُ الْخَلِيقَةِ، لَيِّنُ الْعَرِيكَةِ، نَفْسُهُ أَصْلَبُ مِنَ الصَّلْدِ وَ هُوَ أَذَلُّ مِنَ الْعَبْدِ.
نهج البلاغه، حکمت ۳۳۳
هدایت شده از سبک زندگی دینی
هدایت شده از سبک زندگی دینی
امام عسکری:
«إِذا قامَ الْقائِمُ أَمَرَ بِهَدْمِ الْمَنائِرِ وَ الْمَقاصیرِ الَّتى فِى الْمَساجِدِ.»:
هنگامى که امام قائم(ع) قیام کند، دستور به خراب کردن مناره ها و کاخ هاى مساجد خواهد داد