ادامه تفسیر👇👇
مخاطب در آیه مورد بحث، مسلماً مؤمنانند، و جمله یا أَیُّهَا الَّذِیْنَ آمَنُوا در آیه قبل، دلیل روشنى بر این معنى است، و کسانى که مخاطب را منافقان دانسته اند، گویا به این نکته توجه نکرده اند، و یا پنداشته اند که این قبیل گمانها با ایمان و اسلام سازگار نیست، در حالى که بروز این قبیل افکار، در حد یک وسوسه، آن هم در شرائط بسیار سخت و بحرانى، براى افراد ضعیف الایمان، و تازه مسلمان، یک امر طبیعى است!.
اینجا بود که کوره امتحان الهى سخت داغ شد، چنان که در آیه بعد مى گوید: در آنجا مؤمنان آزمایش شدند و تکان سختى خوردند (هُنالِکَ ابْتُلِیَ الْمُؤْمِنُونَ وَ زُلْزِلُوا زِلْزالاً شَدِیداً).
طبیعى است، هنگامى که: انسان گرفتار طوفانهاى فکرى مى شود، جسم او نیز از این طوفان بر کنار نمى ماند، و در اضطراب و تزلزل فرو مى رود، بسیار دیده ایم افرادى که ناراحتى فکرى دارند، در همان جاى خود که نشسته اند مرتباً تکان مى خورند، دست بر دست مى مالند، و اضطراب خود را در حرکات خود کاملاً مشخص مى نمایند.
یکى از شواهد این وحشت شدید، این بود که نقل کرده اند: پنج قهرمان معروف عرب، که عمرو بن عبدود سرآمد آنها بود، لباس جنگ پوشیده و با غرور خاصى به میدان آمدند و هَلْ مِنْ مُبارِز گفتند، مخصوصاً عمرو بن عبدود رجز مى خواند و بهشت و آخرت را به مسخره گرفته بود، و مى گفت: مگر نمى گوئید مقتولین شما در بهشت خواهند بود؟ آیا کسى از شما شوق دیدار بهشت در سر ندارد؟!
ولى در برابر نعره هاى او سکوت بر لشکر حکمفرما بود، و کسى جرأت مقابله را نداشت، جز على بن ابیطالب(علیه السلام) که به مقابله برخاست، و پیروزى بزرگى نصیب مسلمانان نمود، که در بحث نکات مشروحاً خواهد آمد.
آرى، فولاد را در کوره داغ مى برند، تا آبدیده شود، مسلمانان نخستین نیز باید در کوره حوادث سخت، مخصوصاً غزواتى همچون غزوه احزاب ، قرار گیرند تا آبدیده و مقاوم شوند.
🆔@ghorun
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سخنرانی حجت الاسلام قرائتی با موضوع تفسیر سوره احزاب- آیه ۱۰ و ۱۱
🆔@ghorun
➖➖🔸➖➖🔸➖➖
🌿پیامبر مهربانی(ص) :
هر کس کودک گریان خود را راضی کند تا آرام شود، . خداوند از بهشت آنقدر به او می دهد تا راضی شود.
🆔 @ghorun
📝امام حسن علیه السلام میفرمایند:
✨هرکه خدا را بندگی کند، خداوند همه چیز را بندهٔ او می کند.
📙تنبیه الخواطر ج۲ص۱۰۸
🆔@ghorun
🌾🌻🌾🌻🌾🌻🌾🌻============
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
دوستان سوره احزاب آیه ۱۲ به همراه ترجمه،تفسیر و صوت لطفا پس از خواندن نشر دهید التماس دعا
➖➖➖➖➖➖➖➖
۱۲وَ إِذْ یَقُولُ الْمُنافِقُونَ وَ الَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ ما وَعَدَنَا اللّهُ وَ رَسُولُهُ إِلاّ غُرُوراً
🔅🌻🔅🌻🔅🌻🔅🌻
۱۲ ـ و (نیز به خاطر آورید) زمانى را که منافقان و بیماردلان مى گفتند: خدا و پیامبرش جز وعده
🔅🌻🔅🌻🔅🌻🔅🌻
منافقان و ضعیف الایمان ها در صحنه احزاب
گفتیم: کوره امتحان جنگ احزاب داغ شد، و همگى در این امتحان بزرگ درگیر شدند، روشن است در این گونه موارد بحرانى، مردمى که در شرائط عادى ظاهراً در یک صف قرار دارند به صفوف مختلفى تقسیم مى شوند، در اینجا نیز مسلمانان به گروههاى مختلفى تقسیم شدند: جمعى مؤمنان راستین بودند، گروهى خواص مؤمنان، جمعى افراد ضعیف الایمان، جمعى منافق، جمعى منافق لجوج و سرسخت، گروهى در فکر خانه و زندگى خویشتن، و در فکر فرار، جمعى سعى داشتند دیگران را از جهاد باز دارند، و گروهى تلاش مى کردند، رشته اتحاد خود را با منافقین محکم کنند.
خلاصه، هر کس اسرار باطنى خویش را در این رستاخیز عجیب و یوم البروز آشکار ساخت.
در آیات گذشته از جمعیت مسلمانان ضعیف الایمان، و وسوسه ها، و گمانهاى بدى که با آن دست به گریبان بودند، سخن در میان بود، و در نخستین آیات مورد بحث، گفتگوى منافقان، و بیماردلان منعکس شده است.
مى فرماید: به خاطر بیاورید هنگامى را که منافقان، و آنها که دلى بیمار داشتند مى گفتند: خدا و پیامبرش چیزى جز وعده هاى دروغین به ما نداده اند ! (وَ إِذْ یَقُولُ الْمُنافِقُونَ وَ الَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ ما وَعَدَنَا اللّهُ وَ رَسُولُهُ إِلاّ غُرُوراً).
در تاریخ جنگ احزاب چنین آمده است: در اثناى حفر خندق که مسلمانان هر یک مشغول کندن بخشى از خندق بودند، روزى به قطعه سنگ سخت و بزرگى برخورد کردند که هیچ کلنگى در آن اثر نمى کرد، خبر به پیامبر(صلى الله علیه وآله) دادند، پیامبر(صلى الله علیه وآله) شخصاً وارد خندق شد، و در کنار سنگ قرار گرفت، کلنگى را به دست گرفت و نخستین ضربه محکم را بر مغز سنگ فرود آورد، قسمتى از آن متلاشى شد و برقى از آن جستن کرد، پیامبر(صلى الله علیه وآله) تکبیر پیروزى گفت، مسلمانان نیز همگى تکبیر گفتند.
بار دوم ضربه شدید دیگرى بر سنگ فرو کوفت، قسمت دیگرى در هم شکست، و برقى از آن جستن نمود، پیامبر(صلى الله علیه وآله) تکبیر گفت، و مسلمانان نیز تکبیر گفتند.
سرانجام، پیامبر(صلى الله علیه وآله) سومین ضربه را بر سنگ فرود آورد، و برق جستن کرد، و باقیمانده سنگ متلاشى شد، حضرت(صلى الله علیه وآله) باز تکبیر گفت، و مسلمانان نیز صدا به تکبیر بلند کردند، سلمان از این ماجرا سؤال کرد، پیامبر فرمود:
در میان برق اول، سرزمین حیره و قصرهاى پادشاهان ایران را دیدم، و جبرئیل به من بشارت داد که: امت من بر آنها پیروز مى شوند!، و در برق دوم قصرهاى سرخ فام شام و روم نمایان گشت، و جبرئیل به من بشارت داد که: امت من بر آنها نیز پیروز خواهند شد! در برق سوم قصرهاى صنعا و یمن را دیدم و جبرئیل باز به من خبر داد که: امتم باز بر آنها پیروز خواهند شد، بشارت باد بر شما اى مسلمانان!. منافقان نگاهى به یکدیگر کرده گفتند: چه سخنان عجیبى؟ و چه حرفهاى باطل و بى اساسى؟ او از مدینه دارد سرزمین حیره و مدائن کسرى را مى بیند، و خبر فتح آن را به شما مى دهد، در حالى که هم اکنون شما در چنگال یک مشت عرب گرفتارید (و حالت دفاعى به خود گرفته اید، چه خیال باطل و پندار خامى؟!).
آیه فوق نازل شد و گفت: که این منافقان و بیماردلان مى گویند: خدا و پیغمبرش جز فریب و دروغ وعده اى به ما نداده اند، آنها از قدرت بى پایان پروردگار بى خبرند.
و راستى در آن روز، چنین اخبار و بشارتى جز در نظر مؤمنان آگاه، فریب و غرورى بیش نبود، اما دیده ملکوتى پیامبر(صلى الله علیه وآله) در لابلاى جرقه هاى آتشینى که از برخورد کلنگ هائى که براى حفر خندق بر زمین کوبیده مى شد، جستن مى کرده، مى توانست گشوده شدن درهاى قصرهاى پادشاهان ایران ، روم و یمن را ببیند، و به امت جان بر کفش، بشارت دهد، و از اسرار آینده پرده بردارد.
شاید نیاز به تذکر نداشته باشد که: منظور از الَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ همان منافقان است، و ذکر این جمله در واقع توضیحى است براى کلمه منافقین که قبل از آن آمده است، و چه بیمارى بدتر از بیمارى نفاق؟! چرا که انسان سالم و داراى فطرت الهى، یک چهره بیشتر ندارد، انسان هاى دو چهره، و چند چهره بیمارانى هستند که دائماً در اضطراب، تضاد، و تناقض گرفتارند.
🆔@ghorun
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💬سخنرانی حجت الاسلام قرائتی با موضوع تفسیر سوره احزاب- آیه ۱۲
🆔@ghorun
✨🌼✨▫️✨🌼✨▫️
امام علی ع:
راستی تو را نجات می دهد، هرچند از آن بیمناک باشی و دروغ تو را نابود می کند گرچه از ان خطری برای خود حس نکنی
📚میزان الحکمه
🆔@ghorun
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📝 آثار قرائت سوره احزاب
🎙 سخنرانی حجت الاسلام رفیعی
🆔@ghorun
➖💠➖➖💠➖➖💠➖
«شیطان می خواهد اختیاراً انسان را متوجّه غیر خدا کند. وقتی دید که در حال اختیار، به غیر خدا توجّه نمی کند، او را رها می کند»
📚آیت الله بهجت قدس سره
🆔 @ghorun
◽️🔘◽️... ... ... ... ... ... ..◽️🔘◽️
بسم اللّه الرحمن الرحیم
دوستان سوره احزاب آیه ۱۳ به همراه ترجمه، تفسیر و صوت لطفا پس از خواندن نشر دهید. التماس دعا
... ... ... ... ... ... ... ...🔹
آیه۱۳) وَإِذْ قَالَتْ طَآئِفَةٌ مِنْهُمْ يَآ أَهْلَ يَثْرِبَ لَا مُقَامَ لَكُمْ فَارْجِعُوا وَيَسْتَأْذِنُ فَرِيقٌ مِنْهُمُ النَّبِيَّ يَقُولُونَ إِنَّ بُيُوتَنَا عَوْرَةٌ وَمَا هِيَ بِعَوْرَةٍ إِنْ يُرِيدُونَ إِلَّا فِرَارًا
... ... ... ... ... ... ... ...🔘
آیه۱۳) و آن گاه كه گروهی از آنان گفتند: ای اهل مدینه! [میدان نبرد] جای درنگ شما نیست، پس برگردید. و گروهی از آنان از پیامبر اجازه [برگشتن] میخواستند، و میگفتند: خانههای ما بدون حفاظ است. در صورتی كه بدون حفاظ نبود، و آنان جز فرار را قصد نداشتند!
... ... ... ... ... ... ... ...🔹
تفسیر آیه۱۳)آیه بعد، به شرح حال گروه خطرناکى از همین منافقان بیمار دل، که نسبت به دیگران خباثت و آلودگى بیشترى داشتند، پرداخته مى گوید: و نیز به خاطر بیاورید، هنگامى را که گروهى از آنها گفتند: اى مردم یثرب! (مدینه) اینجا جاى توقف شما نیست، به خانه هاى خود بازگردید (وَ إِذْ قالَتْ طائِفَةٌ مِنْهُمْ یا أَهْلَ یَثْرِبَ لا مُقامَ لَکُمْ فَارْجِعُوا).
خلاصه، در برابر این انبوهِ دشمن، کارى از شما ساخته نیست، خود را از معرکه بیرون کشیده، و خویشتن را به هلاکت، و زن و فرزندتان را به دست اسارت نسپارید.
و به این ترتیب، مى خواستند: جمعیت انصار را از لشکر اسلام جدا کنند، این از یکسو.
از سوى دیگر گروهى از همین منافقین که در مدینه خانه داشتند از
پیامبر(صلى الله علیه وآله) اجازه مى خواستند که باز گردند، و براى بازگشت خود عذرتراشى مى کردند، از جمله، مى گفتند: خانه هاى ما دیوار، و در و پیکر درستى ندارد، در حالى که چنین نبود، آنها فقط مى خواستند: صحنه را خالى کرده فرار کنند (وَ یَسْتَأْذِنُ فَرِیقٌ مِنْهُمُ النَّبِیَّ یَقُولُونَ إِنَّ بُیُوتَنا عَوْرَةٌ وَ ما هِیَ بِعَوْرَة إِنْ یُرِیدُونَ إِلاّ فِراراً).
واژه عَوْرَه در اصل از ماده عار است، و به چیزى گفته مى شود که: آشکار ساختنش موجب عار باشد، به شکاف هائى که در لباس یا دیوار خانه ظاهر مى شود، و همچنین به نقاط آسیب پذیر مرزها، و آنچه انسان از آن بیم و وحشت دارد نیز عوره گفته مى شود، در اینجا منظور خانه هائى است که در و دیوار مطمئنى ندارد، و بیم حمله دشمن به آن مى رود.
منافقان با مطرح ساختن این عذرها، مى خواستند: میدان جنگ را ترک کرده، و به خانه هاى خود پناه برند.
در روایتى آمده است: طایفه بنى حارثه کسى را خدمت پیامبر(صلى الله علیه وآله)فرستاده گفتند: خانه هاى ما بدون حفاظ است و هیچ یک از خانه هاى انصار همچون خانه هاى ما نیست، و میان ما و طایفه غطفان که از شرق مدینه هجوم آورده اند، حایل و مانعى وجود ندارد، اجازه فرما به خانه هاى خود باز گردیم، و از زنان و فرزندانمان دفاع کنیم، پیامبر(صلى الله علیه وآله) به آنها اجازه داد.
این موضوع، به گوش سعد بن معاذ ، بزرگ انصار رسید، به پیامبر(صلى الله علیه وآله)عرض کرد: به آنها اجازه نفرما، به خدا سوگند! تاکنون هر مشکلى براى ما پیش آمده، این گروه، همین بهانه را پیش کشیده اند، اینها دروغ مى گویند، پیامبر(صلى الله علیه وآله)دستور داد باز گردند.
یثرب نام قدیمى مدینه ، پیش از آن که پیامبر(صلى الله علیه وآله) به آنجا هجرت کند بوده، بعد از آن کم کم نام مدینة الرسول (شهر پیغمبر) بر آن گذارده شد، که مخفف آن همان مدینه بود.
این شهر نامهاى متعددى دارد، سید مرتضى (رحمة اللّه علیه) علاوه بر این دو نام، (یثرب و مدینه) یازده نام دیگر براى این شهر ذکر کرده، از جمله: طیبه و طابه و سکینه و محبوبه و مرحومه و قاصمه است (بعضى یثرب را نام زمین این شهر مى دانند).
در پاره اى از روایات آمده است: پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: این شهر را یثرب ننامید شاید به این جهت که: یثرب در اصل از ماده ثرب (بر وزن حرب) به معنى ملامت کردن است، و پیامبر(صلى الله علیه وآله) چنین نامى را براى این شهر پر برکت نمى پسندید.
به هر حال، این که، منافقان اهل مدینه را با عنوان یا اهل یثرب خطاب کردند، بى دلیل نیست، شاید به خاطر این بوده که مى دانستند، پیامبر(صلى الله علیه وآله) از این نام متنفر است، و یا مى خواستند: عدم رسمیت اسلام و عنوان مدینة الرسول را اعلام دارند، و یا آنها را به دوران جاهلیت توجه دهند!.
تفسیر نمونه)
🆔 @ghorun
🌟✨🌟✨〰〰〰〰〰〰〰〰
🔸امام صادق( علیه السلام ) درباره زیارت کربلا میفرماید:
«خداوند متعال در هر شب جمعه با فرشتگان و انبیاء و اوصیاء به زمین هبوط کرده و او را زیارت میکنند».
سپس صفوان پرسید: فدایت شوم پس، هر شب جمعه قبر آنحضرت را زیارت کرده تا بدین وسیله زیارت پروردگار را نیز کرده باشیم؟ حضرت فرمودند: «بلی».
البته معنای اینکه خداوند، قبر امام حسین( علیه السلام ) را زیارت میکند، معنایش تشبیه و تجسیم نیست و از اینرو، چند وجه برای تبیین و تأویل آن بیان شده است:
🍃یک. عنایت خاصه خداوند متعال با ارسال و تداوم فیض الهی به امام حسین( علیه السلام )؛
🍃دو. قرار دادن امام حسین( علیه السلام ) به عنوان یکی از مظاهر تجلّی الهی؛
🍃سه. انزال رحمت خاصه بر امام( علیه السلام ) و زائرین آنحضرت؛
🍃چهار. زیادی تفضل خدا به آنحضرت است.
همچنین مقصود از زیارت کردن زائران، خدا را، به معنای نزدیک شدن معنوی به باری تعالی، و یا رسیدن به مُلک او است؛ یعنی زائر در نزد خدا به مرتبهای میرسد که بر ملک خداوند تسلط مییابد.
💌اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَبا عَبْدِ اللهِ وَعَلَی الْاَرْواحِ الَّتی حَلَّتْ بِفِنائِکَ ، عَلَیْکَ مِنّی سَلامُ اللهِ اَبَداً ما بَقیتُ وَبَقِیَ اللَّیْلُ وَ النَّهارُ اَلسَّلامُ عَلَی الْحُسَیْن وَ عَلی عَلَیِ بْن الْحُسَین وَ عَلی اَوْلادِ الْحْسَیْن وَ عَلی اَصحابِ الْحُسَین
#اللهم_الرزقنا_کربلا
🆔 @ghorun
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙 #سخنرانی حجت الاسلام فرحزاد
📎 توسل به حضرت ام البنین سلام الله علیها
#وفات_حضرت_ام_البنین
🆔 @ghorun
✨▫️▫️🌿▫️▫️✨▫️▫️🌿▫️▫️
🖌دعای حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
كفعمى در مصباح فرموده : اين دعاى حضرت مهدى صلوات اللّه عليه است :
اللّهُمَّ ارزُقنا تُوفيقَ الطاعَة
«خدایا توفیق اطاعت و بندگی را روزی ما كن »
بسم اللّه الرحمن الرحیم
اَللّهُمَّ ارْزُقْنا تَوْفيقَ الطّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِيَةِ وَ صِدْقَ النِّيَّةِ وَ عِرْفانَ الْحُرْمَةِ وَ اَكْرِمْنا بِالْهُدى وَ الاِْسْتِقامَةِ وَ سَدِّدْ اَلْسِنَتَنا بِالصَّوابِ وَ الْحِكْمَةِ وَ امْلاَْ قُلُوبَنا بِالْعِلْمِ وَ الْمَعْرِفَةِ وَ طَهِّرْ بُطُونَنا مِنَ الْحَرامِ وَ الشُّبْهَةِ وَ اكْفُفْ اَيْدِيَنا عَنِ الظُّلْمِ وَ السَّرِقَةِ وَ اغْضُضْ اَبْصارَنا عَنِ الْفُجُورِ وَ الْخِيانَةِ وَ اسْدُدْ اَسْماعَنا عَنِ اللَّغْوِ وَ الْغيبَةِ وَ عَلَى الْمُتَعَلِّمينَ بِالْجُهْدِ وَ الرَّغْبَةِ وَ عَلَى الْمُسْتَمِعينَ بِالاِْتِّباعِ وَ الْمَوْعِظَةِ وَ عَلى مَرْضَى الْمُسْلِمينَ بِالشِّفآءِ وَ الرّاحَةِ وَ عَلى مَوْتاهُمْ بِالرَّأْفَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ عَلى مَشايِخِنا بِالْوَقارِ وَ السَّكينَةِ وَ عَلَى الشَّبابِ بِالاِْنابَةِ وَ التَّوْبَةِ وَ عَلَى النِّسآءِ بِالْحَيآءِ وَ الْعِفَّةِ وَ عَلَى الاَْغْنِيآءِ بِالتَّواضُعِ وَ السَّعَةِ وَ عَلَى الْفُقَرآءِ بِالصَّبْرِ وَ الْقَناعَةِ وَ عَلَى الْغُزاةِ بِالنَّصْرِ وَ الْغَلَبَةِ وَ عَلَى الاُْسَراءِ بِالْخَلاصِ وَ الرّاحَةِ وَ عَلَى الاُْمَرآءِ بِالْعَدْلِ وَ الشَّفَقَةِ وَ عَلَى الرَّعِيَّةِ بِالاِْنْصافِ وَ حُسْنِ السّيرَةِ وَ بارِكْ لِلْحُجّاجِ وَ الزُّوّارِ فِى الزّادِ وَ النَّفَقَةِ وَ اقْضِ ما اَوْجَبْتَ عَلَيْهِمْ مِنَ الْحَجِّ وَ الْعُمْرَةِ بِفَضْلِكَ وَ رَحْمَتِكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ.
#امام_زمان عج
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
جهت سلامتی و تعجیل در فرج آقا امام زمان عج #صلوات
🆔 @ghorun
🔷🔷⚪️⚪️🔷🔷⚪️⚪️🔷🔷⚪️⚪️〰〰〰〰
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
دوستان سوره احزاب آیات ۱۴ و ۱۵ به همراه ترجمه،تفسیر و صوت لطفا پس از خواندن نشر دهید التماس دعا
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
۱۴وَ لَوْ دُخِلَتْ عَلَیْهِمْ مِنْ أَقْطارِها ثُمَّ سُئِلُوا الْفِتْنَةَ لَآتَوْها وَ ما تَلَبَّثُوا بِها إِلاّ یَسِیراً
۱۵وَ لَقَدْ کانُوا عاهَدُوا اللّهَ مِنْ قَبْلُ لایُوَلُّونَ الأَدْبارَ وَ کانَ عَهْدُ اللّهِ مَسْئُولاً
💠▫️💠▫️💠▫️💠▫️💠
۱۴ ـ و اگر دشمنان از اطراف مدینه بر آنان وارد مى شدند و پیشنهاد بازگشت به سوى شرک به آنان مى کردند مى پذیرفتند، و جز مدت کمى (براى انتخاب این راه) درنگ نمى کردند.
۱۵ ـ (در حالى که) آنان قبل از این با خدا عهد کرده بودند که پشت به دشمن نکنند; و عهد الهى مورد سؤال قرار خواهد گرفت (و در برابر آن مسئولند)!
💠▫️💠▫️💠▫️💠▫️💠
آیه بعد، به سستى ایمان این گروه اشاره کرده مى گوید: آنها در اظهار اسلام آن قدر سست و ضعیفند که اگر دشمنان از اطراف و جوانب مدینه وارد آن شوند، و این شهر را اشغال نظامى کنند، و به آنها پیشنهاد نمایند که به سوى آئین شرک و کفر باز گردید، به سرعت مى پذیرند، و جز مدت کمى (براى انتخاب این راه) درنگ نخواهند کرد ! (وَ لَوْ دُخِلَتْ عَلَیْهِمْ مِنْ أَقْطارِها ثُمَّ سُئِلُوا الْفِتْنَةَ لَآتَوْها وَ ما تَلَبَّثُوا بِها إِلاّ یَسِیراً).
پیدا است، مردمى که این چنین ضعیف و بى پاشنه اند، نه آماده پیکار با دشمن اند، و نه پذیراى شهادت در راه خدا، به سرعت تسلیم مى شوند، و تغییر مسیر مى دهند.
بنابراین، منظور از کلمه فتنه در اینجا همان شرک و کفر است (همان گونه که در آیات دیگر قرآن از قبیل آیه ۱۹۳ سوره بقره آمده است).
ولى بعضى از مفسران، احتمال داده اند که: مراد از فتنه در اینجا جنگ بر ضد مسلمانان است که اگر به این گروه منافق، پیشنهاد شود، به زودى این دعوت را اجابت کرده و با فتنه جویان همکارى مى کنند!
اما این تفسیر، با ظاهر جمله وَ لَوْ دُخِلَتْ عَلَیْهِمْ مِنْ أَقْطارِها (اگر از اطراف، بر مدینه هجوم آورند...) سازگار نیست، و شاید به همین دلیل اکثر مفسران، همان معنى اول را انتخاب کرده اند.
سپس قرآن، این گروه منافق را به محاکمه مى کشد و مى گوید: آنها قبلاً با خدا عهد و پیمان بسته بودند که پشت به دشمن نکنند، و بر سر عهد خود در دفاع از توحید و اسلام و پیامبر بایستند، مگر آنها نمى دانند که عهد الهى مورد سؤال قرار خواهد گرفت و آنها در برابر آن مسئولند (وَ لَقَدْ کانُوا عاهَدُوا اللّهَ مِنْ قَبْلُ لایُوَلُّونَ الأَدْبارَ وَ کانَ عَهْدُ اللّهِ مَسْئُولاً).
بعضى گفته اند: منظور از این عهد و پیمان، همان تعهدى است که طایفه بنى حارثه در روز جنگ احد با خدا و پیامبر کردند، در آن هنگام که تصمیم به مراجعت از میدان گرفتند، و بعد پشیمان شدند، عهد بستند که: دیگر هرگز گرد این امور نروند، اما همانها در میدان جنگ احزاب باز به فکر پیمان شکنى افتادند.
بعضى نیز، آن را اشاره به عهدى مى دانند که: در جنگ بدر و یا در عقبه قبل از هجرت پیامبر، با آن حضرت بستند.
ولى به نظر مى رسد: آیه فوق مفهوم وسیع و گسترده اى دارد که هم این عهد و پیمانها و هم سایر عهد و پیمانهاى آنها را شامل مى شود.
اصولاً ـ هر کسى ایمان مى آورد، و با پیامبر(صلى الله علیه وآله) بیعت مى کند، این عهد را با او بسته، که از اسلام و قرآن تا سر حد جان دفاع کند.
تکیه بر عهد و پیمان در اینجا به خاطر این است که: حتى عرب جاهلى به مسأله عهد و پیمان احترام مى گذاشت، چگونه ممکن است کسى بعد از ادعاى اسلام، پیمان خود را زیر پا بگذارد؟
🆔@ghorun
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💬سخنرانی حجت الاسلام قرائتی با موضوع تفسیر سوره احزاب- آیه ۱۴ و ۱۵
🆔@ghorun