انس ابن مالک گوید: رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: در شب معراج قومی را دیدم که صورتشان را با چنگال خویش خراش می دادند. از جبرئیل پرسیدم اینان کیان اند؟ گفت اینها کسانی هستند که غیبت مردم را می کردند»
۱- ایجاد کینه و دشمنى
۲- ایجاد حس بدبینى و از بین بردن اعتماد
۳- از بین بردن روح تعاون و همدردى اجتماعى
۴- شیوع فحشا و آثار ناگوار تربیتى
۵- عدم امنیت عرضى و آبرویى اشخاص.
۶- مهمتر اینکه غیبت یک عمل ضد توحیدی است و با روح اسلام که دعوت به توحید وهمگرایی است، در تضاد است.
پیامدهای اُخروی غیبت عبارتند از:
نابود کننده ی دین، مانع پذیرش اعمال نیک، انتقال نیکی ها غیبت کننده به اعمال غیبت شونده، تأخیر پاداش و تقدیم مجازات
عذاب قبر(مجازات عالم برزخ)، تجسم زشت در قیامت و خروج از ولایت الهی.
اگر آگاه و بیدار باشیم، اندیشه ی کوچک در هر کدام از این آثار سبب می شود، که نه تنها ازغیبت، بلکه از گناه برای همیشه خداحافظی کنیم.
به دو مورد از موارد فوق اشاره می کنیم.
۱ ـ عذاب قبر: یک آزمایش کوچک انجام دهید؛ یک کبریت را آتش زده به دست خود نزدیک کنید. چه اتقاقی می افتد؟ چه مقدار طاقت می آورید؟ حال اگر دست خود را ۱ دقیقه بر روی یک شمع قرار دهید چه می شود؟ اگر طاقت آوردید، غیبت را ادامه دهید!! از ابن عباس روایت شده:«عذاب قبر به سه بخش تقسیم می شود: یک سوم آن مربوط به غیبت است...»
ˢᵃʳᵃˡˡᵃʰ 🇵🇸|ثـارالله
به دو مورد از موارد فوق اشاره می کنیم. ۱ ـ عذاب قبر: یک آزمایش کوچک انجام دهید؛ یک کبریت را آتش زده
۲ ـ خروج از ولایت الهی:
غیبت سبب می شود که از نور الهی انسان خارج و گرفتار ظلمت و سرپرستی شیطان شود. در نظر خود تجسم کنید، وقتی پروردگار عالم سرپرستی انسان را به عهده نگیرد، بلکه شیطان عهده دار کار انسان شود چه بر سر چنین فردی می آید!!بر همین اساس است، که یکی از پی آمدهای غیبت بی دین شدن فرد است.
اگر شخصی مرتکب غیبت شده و یا تهمتی به کسی زده باشد، آیا واجب است که از او حلالیّت خواسته و رضایت وی را به دست آورد؟
ˢᵃʳᵃˡˡᵃʰ 🇵🇸|ثـارالله
اگر شخصی مرتکب غیبت شده و یا تهمتی به کسی زده باشد، آیا واجب است که از او حلالیّت خواسته و رضایت وی
بر کسی که خدای نخواسته، مرتکب غیبت شده است، واجب نیست از شخصی که غیبت او را کرده است، حلالیّت خواسته و رضایت وی را بدست آورد؛ بلکه صرف پشیمانی و توبه از گناه و ترک غیبت، کافی است؛ و چنانچه حلالیّت بخواهد، امّا او حلال نکند و یا این که وی به هر طریقی، از این که غیبت او را کرده اند، آگاه شده و بگوید: من حلال نمی کنم، تکلیفی غیر از توبه بر عهده غیبت کننده نبوده و با این حال، اگر توبه کند، توبه وی محقّق شده است و کفایت می کند.
سؤال: اگر در مورد شخصی غیبت کرده باشیم، آیا میتوان با اهدای ثواب اعمال مستحبی و واجب، گناه آن را جبران کنیم؟
جواب: اهدای ثواب اعمال کافی نیست؛ بلکه اگر زنده است و طلب حلالیت از او ممکن هست و مفسده ندارد، باید از او حلالیت بطلبید و اگر در قید حیات نیست یا طلب حلالیت از او امکان ندارد، برایش استغفار کنید.