[ Photo ]
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر - 3
سنگرهای تعجیلی :
سنگرهایی بودند که قبل و حین حمله ( عملیات ) از آنها استفاده می شد .
وقت عملیات رزمندگان از مقرهای خود به خط اول منتقل می شدند . چند ساعتی تا شروع عملیات در خط اول می ماندند . در این چند ساعت نه فرصت و نه امکانات احداث یک سنگر مستحکم که ساخت آن چند روز طول می کشید نبود .
با امکانات موجود ، به وسیله سر نیزه یا بیل مقداری زمین را می کندند و در آن به صورت یک نفره یا چند نفره مستقر می شدند .
همچنین ، وقتی که عملیات آغاز می شد و خط دشمن سقوط می کرد ، به دلیل اینکه احتمال ادامه عملیات تا ساعاتی دیگر وجود داشت ، و همینطور امکان تعویض نیروهای عمل کننده با نیروهای تازه نفس وجود داشت ،لازم نبود که امکانات سنگر سازی مستحکم به خط جلو برای احداث سنگر بیاید .
زمانی که خط پیشروی به پایان می رسید و باید سنگرهای اصلی و مستحکم احداث شود ، چندین روز طول می کشید تا کار آن تمام شود و در این چند روز رزمندگان باید از سنگر و جان پناه های ساده تر که بدون سقف بودند استفاده کنند .
اگر سنگرهای دشمن قابل استفاده بود ، استفاده می شد ، وگرنه رزمندگان سنگری ساده و سر یع برای خود درست می کردند
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر - 4
سنگر با فرصت – ساده
سنگرهایی بود که در روزهای اولیه تثبیت خط و برای چندین روز احداث می شد .
بعد از پایان عملیات و تا زمانی که امکانات سنگرهای مستحکم به خط نبرد بیاید ، رزمندگان با استفاده از گونی و خاک و پلیت به صورت موقت ، سنگر می ساختند . اگر پلیت برای سقف موجود بود استفاده می شد وگرنه ، برای جلوگیری از سرما یا نور خورشید روی آن را پتو می کشیدند و برای جلوگیری از باران ، نایلون .
دیواره این سنگرها ، گونی از خاک پرشده یا جعبه های خالی شده مهمات که داخل آن خاک می ریختند بود .
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر - 5
سنگرهای با فرصت – ثابت
سنگرهایی بودند که به صورت دائمی و محکم در خطوط دفاعی ساخته می شد .
در سال های اول دفاع مقدس ، برای ساخت این سنگرها از بدنه گونی خاک ، سقف چوبی(الوار) و پلیت استفاده می شد .
به تدریج با تشکیل واحدهای سنگر ساز ، با استفاده از مصالحی چون سیمان و آهن ، قطعات سنگر ساخته و سپس به خط مقدم منتقل و راه اندازی می شد .
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر - 6
مراحل ساخت و راه اندازی سنگرهای با فرصت ثابت :
بعد از راه اندازی واحدهای سنگر ساز ، قطعات اولیه سنگر که شامل بدنه و سقف می شد در کارگاه های ساخت ، تهیه و سپس به خطوط نبرد منتقل و سنگر احداث می گردید .
سنگرهای سیمانی و فلزی از عمده ترین این نوع سنگرها بودند که بعد از جای گذاری در محل خود ، بوسیله لدر به روی آنها خاک ریخته می شد .
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر -7
آموزش سنگرسازی :
یکی از آموزش ها چه قبل از اعزام به جبهه و چه بعدا در جبهه ، آموزش سنگر کنی انفرادی بود . این آموزش برای حفر سنگرهای انفرادی و کانال بود . در واقع آموزش خاصی نبود .این آموزش ها ، برخی توضیحات پیرامون اهمیت سنگر و حفظ جان در شرایط رزم بود و بیشتر یک تمرین عملی برای استفاده صحیح از بیل و سرنیزه برای حفر زمین .
در ساخت سنگرهای تجمعی و مستحکم ، یا واحدهای سنگر ساز اقدام می کردند یا خود رزمندگان به صورت گروهی ، گونی ها را خاک می کردند ، گونی ها را به صورت دیوار روی هم می چیدند ، الوار یا آهن را برای پوشش سقف روی گونی ها می گذاشتند و پلیت ها را به عنوان سقف پهن می کردند و در پایان اگر لدر بود و گرنه خودشان دستی ، پشته بزرگی از خاک به روی سقف می ریختند .
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر -8
سنگر در مناطق مختلف :
حدود 1200 کیلومتر خط مرزی درگیر با جنگ ، به طور تقریبی ، از نظر نوع زمین به چهار شکل (دشت – هور – رمل – ارتفاعات) بوده است :
(فاو تا طلائیه ، دشت) – (طلائیه تا چزابه ، هور) – (چزابه تا فکه ، رمل) و از شمال فکه به بالا ابتدا تپه های کوچک که هر چه به سمت شمال ادامه پیدا می کرد بر بلندی و حجم ارتفاعات افزوده و جنس آن نیز از خاک به سنگ و صخره های سخت تبدیل می شد .
احداث سنگر در هر کدام از این مناطق با شیوه های مخصوص و مصالح متفاوتی بود . مثلا در جنوب اگر بیشتر از خاک استفاده می شد ، در مناطق کوهستانی به دلیل کمبود خاک از سنگ استفاده می شد .در هورهای جنوب که سنگرها باید روی آب ساخته می شد ، ابتدا باید سطحی کافی روی آب ایجاد و سپس سنگری سبک روی آن بنا می شد .
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر -9
نمونه سنگرهای کوهستانی
سه نمونه از سنگر در مناطق کوهستانی جبهه های کرمانشاه ، حد فاصل سرپل ذهاب – گیلانغرب
کمبود مصالح طبیعی – دشواری انتقال مصالح و تجهیزات سنگر سازی و استفاده از عوارض طبیعی ، نکات قابل توجه در سنگرهای کوهستانی بوده است .
مردادماه 1360 – جبهه بازی دراز – شهیدان احمد گل آرایی و احمد خرمی - استفاده از غار و سایر عوارض کوهستانی به عنوان سنگر
زمستان 1360 – جبهه شیاکوه – شهیدان جواد عنایتی – عباس صلاحی پور – محمد جندقیان – سنگر در شیب ارتفاعات
زمستان 1360 – جبهه تنگ کورک – شهید علیرضا کریمشاهی – حاج اصغر زاهدی – استفاده از گونی و صخره کوهستان
فرهنگ جبهه و دفاع مقدس
سنگر -11
سنگرهای هور – مناطق آبگرفتگی
هورها مثل هورالعظیم و هورالهویزه وقتی در عملیات های خیبر و بدر به عنوان مناطق عملیاتی ، محل استقرار رزمندگان واقع شد ، به دلیل وجود آبگرفتگی – باتلاق و نیزار ، علاوه بر محدودیت ها و مشکلات اتصال به خشکی و راهسازی ، برای سنگرسازی و استقرار نیز ویژگی های خاص خود را داشت . احداث سنگرهای سنگین و محکم تقریبا ناممکن بود . بیشتر سنگرهای نگهبانی و کمین فاقد سقف بودند و سنگرهای سقف دار هم در حد ترکش گیر بوده و در برابر هدف قرار گرفتن مستقیم استحکامی نداشتند .
نمونه یک سنگر در جزیره مجنون :
اتصال قطعاتی از پل خیبر برای تشکیل خط پدافندی
خرداد 1364 – جزیره مجنون - گردان انبیا - لشکر8نجف اشرف - شهید حسین نیکروش
پل خیبر ، پل و جاده ای بود به طول 14 کیلومتر که جزیره مجنون را به خشکی متصل می کرد . مصالح اصلی این پل فوم بوده است .
پل خیبر ، شاهکار مهندسی جنگ بود که هنوز در نوع خود بی نظیر است .
روزها و یادها
نشریه کار - سازمان چریک های فدایی خلق - 9 تیر 1359
روزهای آغازین تیرماه 1359 با دو سخنرانی از حضرت امام ، سرفصل جدیدی از تحولات سیاسی اجتماعی در جمهوری اسلامی روی داد :
حضرت امام برای اولین بار با صراحت بیشتری به گروه های انقلابی نما پرداخت و آنها را ضد اسلام و انقلاب خطاب کرد ، خصوصا مجاهدین خلق - چریک های فدایی و لیبرال های غرب زده
در سخنرانی دیگری حضرت امام موضوع طاغوت زدایی از وازارتخانه ها و ادارات را مطرح کردند .
در پست های بعدی به کمک آرشیو مطبوعات آن دوران به این سرفصل مهم انقلاب خواهیم پرداخت
روایت های انقلاب
تیرماه 59 ، امام و قاطعیت در برابر انحراف - قسمت اول
تاریخ جمهوری اسلامی ، روایت های عبرت آمیز زیادی دارد . دوستی ها و دشمنی ها ، فراز و فرودها ، ریزش ها و رویش ها ، شکست ها و پیروزی ها ، توطئه ها و حمایت ها ، عناوینی از این تاریخ عبرت آموز است .
یکی از این روایت ها ، عمر دو سال و چهارماهه سازمان منافقین خلق در سال های آغازین جمهوری اسلامی است .
ناسازگاری با روند انقلاب و رهبری حضرت امام ، تصرف مراکز و ساختمان ها ، جذب جوانان و آموزش نظامی ، جمع آوری سلاح ، تردد مسلحانه ، تقاضای انحلال ارتش ، تبلیغات خیابانی و انتشار جزوه و کتاب و نشریه آغازی پر تنش برای این گروه بود .
حضرت امام بلافاصله بعد از پیروزی یعنی 23 بهمن 1357 ، بیشترین هدایت های خود را مصروف برقراری نظم و تامین امنیت نمودند و از این رو بلافاصله دستور جمع آوری سلاح هایی که در روزهای اوج انقلاب به دست مردم و گروهها افتاده بود و تحویل آنها به مراکز صاحب صلاحیت را صادر نمودند .
سازمان منافقین و چریک های فدائی خلق دو گروهی بودند که در برابر این تدبیر مقاومت کردند و داستان رویارویی این دو سازمان با نیروهای انقلاب به اشکال مختلف آغاز شد