حدیثنا
👌نکتهای مهم در باب اهمیت توجه فوری به نیازهای کودک 🌿...عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَب
🔰یکی از اعضای محترم کانال لطف کردند و متن حدیثی را که مضمون آن را در پانوشت و از قول یکی از اساتید نقل کردم، برایم فرستادند.
🔹هرچند این حدیث در منابع حدیثی اهلسنت ذکر شده است، ولی ارزش نقل دارد.
🌿از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🍃«مَن بَكى صَبِيٌ لَهُ فَأرضاهُ حَتّى يُسَكِّنَهُ، أعطاهُ اللّه ُ عَزّ وَ جَلَّ مِنَ الجَنَّةِ حَتّى يَرضى.»
📚الفرودس، ج۳، ص۵۴۹
🔸«کسی که کودک خردسالش گریه کند، آنگاه او را راضی (خشنود) کند تا آرام گیرد، خداوند (عزّوجلّ) آنقدر از بهشت به او میدهد تا راضی شود.»
💠با کودکانی که موقع نماز در مسجد حاضر میشوند، چه کنیم؟
♦️حضور کودکانی که بههمراه والدینشان یا بهخاطر دوستانشان در مسجد حاضر میشوند و مشغول بازی میشوند، برای بعضی نمازگزاران یک معضل است؛ بهویژه وقتی امام جماعت تکبیر را میگوید و نمازگزاران برای حضور قلب، نیاز به آرامش و تمرکز بیشتری دارند.
🔺وقتی این کودکان در کنار گروه همسالانشان به نماز میایستند نیز بعضی نمازگزاران به اینخاطر که به سن بلوغ نرسیدهاند و نمازشان صحیح نیست و اتصال جماعت برقرار نمیشود، از حضورشان در بین صفوف جلوگیری میکنند.
👈ببینیم توصیه امام باقر (علیهالسلام) در این خصوص چیست؟
🌿...عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الصِّبْيَانِ إِذَا صَفُّوا فِي الصَّلَاةِ الْمَكْتُوبَةِ قَالَ: «لَا تُؤَخِّرُوهُمْ عَنِ الصَّلَاةِ الْمَكْتُوبَةِ وَ فَرِّقُوا بَيْنَهُمْ.»
📚الكافي، ج۳، ص۴۰۹
🔷از جابر بن یزید جُعفی نقل شده است:
🔹از امام باقر (علیهالسلام) درباره کودکان نابالغی که در صفوف نمازهای واجب (یومیه) میایستند، سؤال کردم.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«آنها را از نماز واجب پس نرانید، بلکه میانشان جدایی بیندازید (بینشان بایستید تا اتصال صفوف جماعت برقرار شود.)»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰پس توصیه حضرت این است که:
1️⃣از نماز خواندنشان جلوگیری نکنیم و آنها را به نماز دعوت کنیم. (البته حضرت قید نماز واجب را نیز بیان کردهاند؛ شاید (با کمک احادیث دیگری که از سختگیری به کودکان در امور مستحب نهی کردهاند) بتوان چنین مفهوم گرفت که این توصیه تنها مربوط به نمازهای واجب است، نه مستحب.
2️⃣جایشان را جدا از هم و در میان نمازگزاران، تعیین کنیم.
🔰برای این توصیهها فوایدی مترتب است:
*️⃣با جدا کردنشان از هم و ایستاندنشان کنار بزرگترها، اولاً اتصال صفوف بر هم نمیخورد و نماز جماعت سایر نمازگزاران صحیح خواهد بود و ثانیاً از بازیها و بازیگوشیهایشان با گروه همسالانشان جلوگیری میشود.
*️⃣با قرار گرفتن کنار والدین و سایر بزرگترها؛ هم به آنها شخصیت دادهایم، هم آرامآرام به خواندن نماز عادت میکنند، و هم اینکه با تقلید از بزرگترها کمکم آداب و احکام نماز را میآموزند.
🔰در مورد «تقلید»، این نکته نیز قابل عرض است که:
◀️تقلید، از خصلتهایی است که خداوند بهطور طبیعی، از بدو تولد، در انسانها قرار داده است تا خود را ارتقاء دهد و رشد کند. انسانها با دیدن رفتار کسی که او را بزرگ میدانند، ناخودآگاه میل دارند از او تقلید کنند. بهاینترتیب کمکم در زمینههای مختلف رشد میکنند.
◀️البته آسیبی که ممکن است از این ناحیه به انسان وارد شود، این است که در شناخت فرد برتر اشتباه کند و راه غلطی را پی بگیرد. اما بههرحال والدین باید این فرصت را غنیمت شمارند و با استفاده از این ابزار، رفتارهای خوب و پسندیده را در فرزندانشان نهادینه کنند.
#امام_باقر_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #نماز #نماز_جماعت #مسجد #تقلید #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠اینکه میگویند «فرزندان فتنهاند» یعنی چه؟
🌿كانَ رَسُولُ اللَّهِ ص يَخْطُبُ فَجَاءَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَيْنُ ع وَ عَلَيْهِمَا قَمِيصَانِ أَحْمَرَانِ يَمْشِيَانِ وَ يَعْثُرَانِ فَنَزَلَ رَسُولُ اللَّهِ ص مِنَ الْمِنْبَرَ فَحَمَلَهُمَا وَ وَضْعَهُمَا بَيْنَ يَدَيْهِ ثُمَّ قَالَ: «صَدَقَ اللَّهُ «إِنَّما أَمْوالُكُمْ وَ أَوْلادُكُمْ فِتْنَةٌ» فَنَظَرْتُ إِلَى هَذَيْنِ الصَّبِيَّيْنِ يَمْشِيَانِ وَ يَعْثُرَانِ فَلَمْ أَصْبِرْ حَتَّى قَطَعْتُ حَدِيثِي وَ رَفَعْتُهُمَا.»
📚كشف الغمة، ج۱، ص۵۲۲
🔷نقل شده است: رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) سخنرانی میکردند که امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام) درحالیکه پیراهنهایی قرمزرنگ به تن داشتند و [چون کوچک بودند، کمی] راه میرفتند و به زمین میافتادند، (جلو) آمدند.
🔹رسول خدا از منبر پایین آمدند، آندو را بغل کردند و مقابل خود قرار دادند.
🔶سپس فرمودند:
🔸«خداوند راست گفته است که: «إِنَّما أَمْوالُكُمْ وَ أَوْلادُكُمْ فِتْنَةٌ»؛ «اموال و فرزندان شما، فقط فتنه هستند.» [تغابن:۱۵]
🔸نگاهم به این دو کودک افتاد که راه میرفتند و به زمین میافتادند. پس طاقت نیاوردم؛ سخنم را قطع کردم و آندو را از زمین بلند کردم.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️خداوند (عزّوجلّ) در آیهی دیگری فرموده است:
🔅«الْمالُ وَ الْبَنُونَ زينَةُ الْحَياةِ الدُّنْيا»؛ «مال و فرزندان زینتِ حیات دنیوی هستند.» [کهف:۴۶]
🔺به همین خاطر است که مال و فرزند برای انسان «فتنه» هستند.
👈«فتنه»؛ یعنی آزمایشی سختی برای خالص شدن و پاک گشتن. وقتی میخواهند از سنگ طلا، طلای خالص به دست آورند، آن را در کورهای داغ قرار میدهند تا طلای ناب از ناخالصیها جدا شود. به این عمل «فَتْن» گویند.
👌البته اینکه مال و فرزند، فتنه هستند، به این معنا نیست که باید از آنها دوری کرد و به آنها بیاعتنا نمود؛ همانطور که در رفتار رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) هم میبینیم که نسبت به فرزندانشان مهری سرشار داشتهاند (چنانکه نسبت به همه مخلوقات پروردگار، مهربان بودهاند.)
🔺بلکه مال و فرزند، بهخاطر شیرینیها و جاذبههای ذاتیشان (اینکه زینتِ زندگی دنیا هستند)، این قابلیت را دارند که ابزار آزمایشی سخت برای انسان باشند.
👈پس میتوانیم در عین حال که به فرزندانمان علاقه داریم و مهر میورزیم، مراقب باشیم محبتمان به آنها را بر دستورات خداوند مقدم نداریم و آخرتمان را فدای دنیایمان نکنیم، بلکه محبتمان به آنها را در مسیر امر الهی قرار دهیم.
👌هنر مؤمن، رعایت این ظرافتها و حرکت بر روی این مرزهاست. اگر در دنیا توانستیم بر این مرزها حرکت کنیم، در آخرت نیز خواهیم توانست از پل باریک صراط عبور نماییم، إنشاءالله.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_حسن_علیه_السلام #امام_حسین_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #نوه #پدربزرگ #مادربزرگ #مال #تربیت #محبت #مهربانی #فتنه #امتحان #آزمایش #منبر #مسجد #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠اگر مردم پاداش زیارت سیدالشهدا را میدانستند، جان میدادند!
🌿…عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: «لَوْ يَعْلَمُ اَلنَّاسُ مَا فِي زِيَارَةِ قَبْرِ اَلْحُسَيْنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ مِنَ اَلْفَضْلِ لَمَاتُوا شَوْقاً وَ تَقَطَّعَتْ أَنْفُسُهُمْ عَلَيْهِ حَسَرَاتٍ.» قُلْتُ: وَ مَا فِيهِ؟ قَالَ: «مَنْ أَتَاهُ تَشَوُّقاً كَتَبَ اَللَّهُ لَهُ أَلْفَ حِجَّةٍ مُتَقَبَّلَةٍ وَ أَلْفَ عُمْرَةٍ مَبْرُورَةٍ وَ أَجْرَ أَلْفِ شَهِيدٍ مِنْ شُهَدَاءِ بَدْرٍ وَ أَجْرَ أَلْفِ صَائِمٍ وَ ثَوَابَ أَلْفِ صَدَقَةٍ مَقْبُولَةٍ وَ ثَوَابَ أَلْفِ نَسَمَةٍ أُرِيدَ بِهَا وَجْهُ اَللَّهِ وَ لَمْ يَزَلْ مَحْفُوظاً سَنَتَهُ مِنْ كُلِّ آفَةٍ أَهْوَنُهَا اَلشَّيْطَانُ وَ وُكِّلَ بِهِ مَلَكٌ كَرِيمٌ يَحْفَظُهُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ وَ عَنْ يَمِينِهِ وَ عَنْ شِمَالِهِ وَ مِنْ فَوْقِ رَأْسِهِ وَ مِنْ تَحْتِ قَدَمِهِ فَإِنْ مَاتَ سَنَتَهُ حَضَرَتْهُ مَلاَئِكَةُ اَلرَّحْمَةِ يَحْضُرُونَ غُسْلَهُ وَ أَكْفَانَهُ وَ اَلاِسْتِغْفَارَ لَهُ وَ يُشَيِّعُونَهُ إِلَى قَبْرِهِ بِالاِسْتِغْفَارِ لَهُ وَ يُفْسَحُ لَهُ فِي قَبْرِهِ مَدَّ بَصَرِهِ وَ يُؤْمِنُهُ اَللَّهُ مِنْ ضَغْطَةِ اَلْقَبْرِ وَ مِنْ مُنْكَرٍ وَ نَكِيرٍ أَنْ يروعانه [يُرَوِّعَاهُ] - وَ يُفْتَحُ لَهُ بَابٌ إِلَى اَلْجَنَّةِ وَ يُعْطَى كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ وَ يُعْطَى لَهُ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ نورا[نُورٌ]يُضِيءُ لِنُورِهِ مَا بَيْنَ اَلْمَشْرِقِ وَ اَلْمَغْرِبِ وَ يُنَادِي مُنَادٍ هَذَا مَنْ زَارَ اَلْحُسَيْنَ شَوْقاً إِلَيْهِ فَلاَ يَبْقَى أَحَدٌ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ إِلاَّ تَمَنَّى يَوْمَئِذٍ أَنَّهُ كَانَ مِنْ زُوَّارِ اَلْحُسَيْنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ.»
📚كاملالزيارات، ج۱، ص۱۴۲
🌿از محمد بن مسلم نقل شده است:
🔶امام باقر (علیهالسلام) فرمودند:
🔸«اگر مردم بدانند که زیارت مزار امام حسین (علیهالسلام) چهقدر فضیلت دارد، از شوق جان میدادند و در حسرت زیارت ایشان عمرشان کوتاه میشد.»
🔷عرض کردم:
🔹زیارت ایشان چه فضیلتهایی دارد؟
🔶امام فرمودند:
🔸«کسی که با شوق به زیارت ایشان برود؛
👈خداوند برای او هزار حج و هزار عمرهی مقبوله مینویسد و نیز اجر هزار شهیدی که از شهدای جنگ بدر باشد و اجر هزار روزهدار و ثواب هزار صدقهی مقبوله و ثواب هزار غلامی که تنها برای رضای خدا [آزاد شده] باشند
👈و زائر مزار امام حسین (علیهالسلام) تا یکسال، از هر آسیبی که کمترینش [تسلطِ] شیطان است، محفوظ خواهد بود و خداوند فرشته بزرگواری را مأمور میکند تا او را از پیش و پس و راست و چپ و بالا و پایین محافظت کند
👈و اگر در آنسال، مرگش فرا برسد، فرشتگان مهربانی نزد او حاضر میشوند تا هنگام غسل و تکفینش حاضر باشند و برایش طلب آمرزش کنند و او را با طلب آمرزش تا محل قبرش مشایعت کنند و [پس از دفن] تا جایی که چشمش کار میکند، قبرش را فراخ مینمایند
👈و خداوند او را از فشار قبر و از اینکه منکر و نکیر او را بترسانند، ایمن میدارد و برای او دربی بهسوی بهشت میگشاید و نامهاش به دست راستش داده میشود و در روز قیامت، نوری در اختیارش قرار میگیرد که با آن نور فاصله میان شرق تا غربِ [عالَم] برایش روشن میشود
👈و ندا دهندهای ندا میدهد: «این شخص، کسی است که با اشتیاق، به زیارت حسین رفته است.» پس در روز قیامت هیچکس نیست، مگراینکه آرزو میکند کاش از زیارتکنندگانِ امام حسین (علیهالسلام) میبود.»
#امام_حسین_علیه_السلام #امام_باقر_علیه_السلام #زیارت_امام_حسین #زیارت #حج #ثواب #پاداش #فرشته #شیطان #آمرزش #مرگ #آخرت #قیامت #نور #عمر #دفن #کفن #قبر #بهشت #تشییع #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👌چگونه فرزندانمان را در برابر آلودگیها مصون سازیم؟
🌿از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🍃«أَكْرِمُوا أَوْلَادَكُمْ وَ أَحْسِنُوا أَدَبَهُمْ يُغْفَرْ لَكُمْ.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
🍃«فرزندانتان را بزرگ بدارید و آنها را خوب ادب (تربیت) کنید؛ تا آمرزیده شوید.»
🤔اما چرا ایشان نسبت به بزرگداشت فرزندان تأکید فرمودهاند؟
👈در احادیث زیر به آثار فوقالعادهی «کرامت نفس» اشاره شده است...
1️⃣ـ
🌿از امام سجاد (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَيْهِ الدُّنْيَا.»
📚تحفالعقول، ص۲۷۸
🍃«هرکه نفْسِ خود را والا بداند، "دنیا" را پست میانگارد.»
2️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَيْهِ شَهَوَاتُهُ.»
📚نهجالبلاغة، ص۵۵۵
🍃«هرکه نفْس خود را والا بداند، "شهوت"هایش را پست میانگارد.»
3️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ لَمْ يُهِنْهَا بِالْمَعْصِيَةِ.»
📚عيونالحكموالمواعظ، ص۴۳۹
🍃«هرکه نفْس خود را والا بداند، آن را با "معصیت" پست نمیگرداند.»
4️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ نَفْسُهُ قَلَّ شِقَاقُهُ وَ خِلَافُهُ.»
📚عيونالحكموالمواعظ، ص۴۶۴
🍃«هرکه نفْسش والا باشد، "دشمنی و ناسازگاریاش" (با دیگران) کم خواهد بود.»
5️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ نَفْسُهُ اسْتَهَانَ بِالْبَذْلِ وَ الْإِسْعَافِ»
📚غررالحکم، ص۶۲۹
🍃«هرکه نفْسش والا باشد، "بخشش به دیگران" و "کمک به نیازمندان" برایش راحت است.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺«شخصیت دادن به کودک»، یکی از اصول مهم تربیتی است. چنانچه در احادیث مذکور ملاحظه فرمودید، اگر کسی نفْسِ خود را بزرگ بداند، شأنِ خود را اجل از این میداند که دامانش را به پستیهای دنیا، شهوات و معصیتها آلوده نماید.
👈چنین کسی، با چنین تربیتی، در رابطه با دیگران نیز کریمانه و بزرگوارانه برخورد خواهد کرد.
🔺امروز زمینههای آلودگی به دنیا، شهوات و گناهان گوناگون بهصورت گستردهای فراهم است و روزبهروز نیز در حال گسترش است. فرزندان ما روزگاری را تجربه میکنند که این زمینهها بسیار بیشتر از امروز خواهد بود.
👈بنابراین لازم است فرزندانی تربیت کنیم که تاب مقاومت در برابر هجمههای روزگار خویش را نیز داشته باشند.
🔺به این منظور، یکی از مسائلی که والدین باید مورد توجه قرار دهند و در عمل به آن اهتمام داشته باشند، شخصیت دادن به کودک و بزرگداشتِ اوست.
👈این، یکی از ابزار مصونیتبخش به کودکان، در برابر آن هجمههاست.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #امام_سجاد_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #کرامت_نفس #بزرگی #بزرگواری #پستی #دنیا #شهوت #گناه #معصیت #ادب #کمک_به_فقرا #کمک_به_دیگران #بخشش #تهاجم_فرهنگی #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🤗وجوب کودکی کردن با کودک
😒بعضی بزرگترها وقتی با کودکان مواجه میشوند، پرستیژ خود را حفظ میکنند و با آنها همدل و همراه نمیشوند.
👈حالآنکه...
🌿…وَ فِي خَبَرٍ آخَرَ قَالَ: قَالَ اَلنَّبِيُّ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«مَنْ كَانَ عِنْدَهُ صَبِيٌ فَلْيَتَصَابَ لَهُ.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۸۳
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«هرکس کودکی نزدش بود، باید با او کودکی کند.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنِ اَلْأَصْبَغِ بْنِ نُبَاتَةَ قَالَ: قَالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ:
🍃«مَنْ كَانَ لَهُ وَلَدٌ صَبَا.»
📚الكافي ج۶، ص۵۰
🔶از امیرالمؤمنین (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«هرکس فرزندی داشت، (باید با او) کودکی کند.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
👈در سیره اهلبیت (علیهمالسلام) نیز زیاد مشاهده میشود که حضرات وقتی با کودکان مواجه میشدند، زانو میزدند، آنها را در آغوش میگرفتند، بر پشت و شانههای مبارک خود مینشاندند، مَرکبِ آنها میشدند، با آنها بازی میکردند و...
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #بازی #تکبر #تواضع #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠احترام و محبت پیامبر نسبت به نوههای کوچکشان
🌿…عَنْ عَلْقَمَةَ عَنِ اِبْنِ مَسْعُودٍ قَالَ: حَمَلَ رَسُولُ اَللَّهِ اَلْحَسَنَ وَ اَلْحُسَيْنَ عَلَى ظَهْرِهِ اَلْحَسَنَ عَلَى أَضْلاَعِهِ اَلْيُمْنَى وَ اَلْحُسَيْنَ عَلَى أَضْلاَعِهِ اَلْيُسْرَى ثُمَّ مَشَى وَ قَالَ: «نِعْمَ اَلْمَطِيُّ مَطِيُّكُمَا وَ نِعْمَ اَلرَّاكِبَانِ أَنْتُمَا وَ أَبُوكُمَا خَيْرٌ مِنْكُمَا.»
📚مناقبآلأبيطالب، ج۳، ص۳۸۸
🔷نقل شده است: پیامبر نشسته بودند که امام حسن و امام حسین (صلواتاللهعلیهم) پیش آمدند.
🔹وقتی پیامبر آندو را دیدند، بهخاطرشان برخواستند و مکث کردند تا آندو به ایشان برسند.
🔶آنگاه به آندو رو کردند، آنها را بغل گرفتند، بر کتفهایشان نشاندند و فرمودند:
🔸«چه خوب مَرکبی است مَرکبتان! چه خوب سوارانی هستید شما! و پدرتان از شما بهتر است.»
👈در روایتی دیگر، چنین نقل شده است:
🌿[مُزَرِّدٌ] قَالَ سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ: سَمِعَ أُذُنَايَ هَاتَانِ وَ بَصُرَ عَيْنَايَ هَاتَانِ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ هُوَ آخِذٌ بِيَدَيْهِ جَمِيعاً بِكَتِفَيِ اَلْحَسَنِ وَ اَلْحُسَيْنِ وَ قَدَمَاهُمَا عَلَى قَدَمِ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ يَقُولُ: «تَرَقَّ عَيْنَ بَقَّةَ!» قَالَ: فَرَقَا اَلْغُلاَمُ حَتَّى وَضَعَ قَدَمَيْهِ عَلَى صَدْرِ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ ثُمَّ قَالَ لَهُ: «اِفْتَحْ فَاكَ!» ثُمَّ قَبَّلَهُ ثُمَّ قَالَ: «اَللَّهُمَّ أَحِبَّهُ فَإِنِّي أُحِبُّهُ.»
📚بحارالأنوار، ج۴۳، ص۲۸۶
🔶پیامبر با دستانشان کتفهای امام حسن و امام حسین (صلواتاللهعلیهم) را گرفتند و درحالیکه پایشان روی پای حضرت بود، فرمودند:
🔸«(از من) بالا بیا، چشمکوچولو!»
🔹پس پسربچه بالا آمد تا اینکه پاهایش را روی سینه رسول خدا گذاشت.
🔶سپس حضرت به او فرمودند:
🔸«دهانت را باز کن.»
🔶سپس او را بوسیدند و فرمودند:
🔸«خداوندا! او را دوست بدار که من نیز او را دوست دارم.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_حسن_علیه_السلام #امام_حسین_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #بازی #نوه #پدربزرگ #محبت #بوسیدن #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😌اسلام؛ دین رفتار محبتآمیز با کودکان
🌿…أَحَادِيثِ اَللَّيْثِ بْنِ سَعْدٍ: أَنَّ اَلنَّبِيَّ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ كَانَ يُصَلِّي يَوْماً فِي فِئَةٍ وَ اَلْحُسَيْنُ صَغِيرٌ بِالْقُرْبِ مِنْهُ وَ كَانَ اَلنَّبِيُّ إِذَا سَجَدَ جَاءَ اَلْحُسَيْنُ فَرَكِبَ ظَهْرَهُ ثُمَّ حَرَّكَ رِجْلَيْهِ وَ قَالَ: «حُلْ! حُلْ!» وَ إِذَا أَرَادَ رَسُولُ اَللَّهِ أَنْ يَرْفَعَ رَأْسَهُ أَخَذَهُ فَوَضَعَهُ إِلَى جَانِبِهِ فَإِذَا سَجَدَ عَادَ عَلَى ظَهْرِهِ وَ قَالَ: «حُلْ! حُلْ!» فَلَمْ يَزَلْ يَفْعَلُ ذَلِكَ حَتَّى فَرَغَ اَلنَّبِيُّ مِنْ صَلاَتِهِ فَقَالَ يَهُودِيٌّ: يَا مُحَمَّدُ إِنَّكُمْ لَتَفْعَلُونَ بِالصِّبْيَانِ شَيْئاً مَا نَفْعَلُهُ نَحْنُ. فَقَالَ اَلنَّبِيُّ: «أَمَا لَوْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ بِرَسُولِهِ لَرَحِمْتُمُ اَلصِّبْيَانَ.» قَالَ: فَإِنِّي أُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ بِرَسُولِهِ فَأَسْلَمَ لَمَّا رَأَى كَرَمَهُ مِنْ عِظَمِ قَدْرِهِ.
📚مناقبآلأبيطالب، ج۴، ص۷۲
♦️نقل شده است که پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) در میان گروهی نماز میخواندند و امام حسین (علیهالسلام) که کوچک بود، کنار ایشان بود.
🔸وقتی پیامبر به سجده رفتند، امام حسین بر پشت ایشان سوار شد. سپس پاهایش را تکان داد و گفت: «برو! برو!»
🔺وقتی رسول خدا خواستند سر از سجده بردارند، ایشان را گرفتند و کنار خود گذاشتند.
🔸وقتی حضرت دوباره به سجده رفتند، امام حسین دوباره بر پشت پیامبر سوار شد و گفت: «برو! برو!»
🔺اینکار را ادامه داد تا پیامبر نمازشان تمام شد.
🔷یهودیای (که این صحنه را دیده بود، به پیامبر) عرض کرد:
🔹ای محمد! شما (مسلمانان) با کودکان طوری رفتار میکنید که ما (یهودیان) چنین نمیکنیم!
🔶پیامبر فرمودند:
🔸«بدان! شما نیز اگر به خدا و فرستادهاش ایمان داشتید، با کودکان مهربانی میکردید.»
🔷یهودی عرض کرد:
🔹پس من به خدا و فرستادهاش ایمان آوردم.
🔺آن یهودی بهاینخاطر که دید پیامبر علیرغم مرتبه والایشان، چنان بزرگوارانه رفتار میکنند، مسلمان شد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_حسین_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #بازی #نماز #سجده #یهودیت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😌خداوند در روز قیامت چه برخوردی با پسردارها و دختردارها خواهد داشت؟!
🌿...عَنْ أَحْمَدَ بْنِ الْفَضْلِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
🍃«الْبَنُونَ نَعِيمٌ وَ الْبَنَاتُ حَسَنَاتٌ وَ اللَّهُ يَسْأَلُ عَنِ النَّعِيمِ وَ يُثِيبُ عَلَى الْحَسَنَاتِ.»
📚الكافي، ج۶، ص۷
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«فرزندان پسر، نعمت هستند و فرزندان دختر، حسنه (نیکی) اند
👈و خداوند [در روز قیامت] در بارهی نعمات، سؤال (بازخواست) میکند1️⃣ و در ازای حسنات، پاداش میدهد.2️⃣»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣اشارهای است به آیه شریفه:
🔆«ثُمَّ لَتُسْئَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ» [تکاثر:۸]
🔅«سپس در آن روز (قیامت) قطعاً از نعمتها[یی که به شما داده شده است] سؤال (بازخواست) خواهید شد.»
2️⃣میتواند اشارهای باشد به آیه شریفه:
🔆«مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيْرٌ مِنْهَا…» [نمل:۸۹]
🔅«هرکس [در روز قیامت] حسنه (نیکی)ای بیاورد، برای او [پاداشی] بهتر از آن خواهد بود…»
👈و این آیه شریفه:
🔆«مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا…» [انعام:۱۶۰]
🔅«هرکس حسنه (نیکی)ای بیاورد، برای او دهبرابر آن پاداش خواهد بود…»
👈و نیز این آیه شریفه:
🔆«إِنَّ اللَّهَ لَا يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ وَ إِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَ يُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ أَجْرًا عَظِيمًا» [نساء:۴۰]
🔅«بهراستی خداوند [به هیچکس، ولو] بهقدر ذرهای ظلم نمیکند و اگر آن ذره حسنه باشد، خداوند آن را دوچندان میکند و از نزد خود پاداشی بزرگ عطا میفرماید.»
#امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #دختر #پسر #دختردارها #پسردارها #نعمت #حسنه #نیکی #قیامت #آخرت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠بازی و شعر و حکمت؛ از حضرت مادر بیاموزیم!
🌿و كَانَتْ فَاطِمَةُ عَلَيْهَا السَّلاَمُ تُرَقِّصُ اِبْنَهَا حَسَناً عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ تَقُولُ: «أَشْبِهْ أَبَاكَ يَا حَسَنُ، وَ اِخْلَعْ عَنِ اَلْحَقِّ اَلرَّسَنَ، وَ اُعْبُدْ إِلَهاً ذَا مِنَنٍ، وَ لاَ تُوَالِ ذَا اَلْإِحَنِ.» وَ قَالَتْ لِلْحُسَيْنِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ: «أَنْتَ شَبِيهٌ بِأَبِي، لَسْتَ شَبِيهاً بِعَلِيٍّ.»
📚مناقبآلأبيطالب، ج۳، ص۳۸۹
🔶نقل شده است که حضرت زهرا پسرشان امام حسن (علیهماالسلام) را بالا و پایین میانداختند و (این شعر را) میفرمودند:
🔸«أَشْبِهْ أَبَاكَ يَا حَسَنُ / وَ اخْلَعْ عَنِ الْحَقِّ الرَّسَنَ
🔸و اعْبُدْ إِلَهاً ذَا مِنَنٍ / وَ لَا تُوَالِ ذَا الْإِحَنِ»
🔸«شبیه پدرت باش، ای حسن! و ریسمان را از (پای) حق باز کن.
🔸خداوندِ بخشنده را عبادت کن و از کینهتوز پیروی مکن.»
🔶و برای امام حسین (علیهالسلام) میفرمودند:
🔸«أَنْتَ شَبِيهٌ بِأَبِي / لَسْتَ شَبِيهاً بِعَلِيٍ»
🔸«تو شبیه پدرم هستی، شبیه علی (علیهالسلام) نیستی.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️چه صحنه زیبا و عبرتآموزی!
🔺مادر، با نشاط و محبتِ سرشارش کودکان را پرواز میدهد،
🔺برایشان شعر میخواند،
🔺محبتش را به آنها ابراز میکند،
🔺پدرشان را در چشمشان بزرگ میکند،
🔺برایشان الگوهایی میسازد،
🔺آنها را به خوبیها فرا میخواند
🔺و از بدیها باز میدارد.
#حضرت_زهرا_علیها_السلام #امام_علی_علیه_السلام #امام_حسن_علیه_السلام #امام_حسین_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #بازی #شعر #حکمت #خانواده #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠وقت نمازصبح برای کودکان نابالغ
♦️در مطالب پیشین ذکر شد که لازم است کودکان پیش از رسیدن به سن تکلیف، به امور عبادی امر شوند تا آمادگیهای لازم در آنها ایجاد شود.
🔺همچنین بیان شد که در دوره آمادهسازی نباید به کودکان سخت گرفت، بلکه تا آنجا که ممکن است باید با آنها راه آمد تا آن عبادت را به کلی ترک ننمایند.
👈حال، به حدیث زیر توجه کنید:
🌿...عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع فَقُلْتُ: مَتَى يَحْرُمُ الطَّعَامُ وَ الشَّرَابُ عَلَى الصَّائِمِ وَ تَحِلُّ الصَّلَاةُ صَلَاةُ الْفَجْرِ؟ فَقَالَ: «إِذَا اعْتَرَضَ الْفَجْرُ وَ كَانَ كَالْقُبْطِيَّةِ الْبَيْضَاءِ فَثَمَّ يَحْرُمُ الطَّعَامُ وَ يَحِلُّ الصِّيَامُ وَ تَحِلُّ الصَّلَاةُ صَلَاةُ الْفَجْر.»ِ قُلْتُ: فَلَسْنَا فِي وَقْتٍ إِلَى أَنْ يَطْلُعَ شُعَاعُ الشَّمْسِ؟ فَقَالَ: «هَيْهَاتَ أَيْنَ تَذْهَبُ تِلْكَ صَلَاةُ الصِّبْيَانِ.»
📚الكافي، ج۴، ص۹۹
🌿از ابوبصیر نقل شده است:
🔷از امام صادق (علیهالسلام) پرسیدم:
🔹از چه زمانی خوردن و آشامیدن بر روزهدار حرام میشود و میشود نماز صبح را خواند؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«هنگامیکه فجر (در آسمان) گسترده شود و مانند پیراهن قبطی، سفید شود (هنگام اذان صبح)، در آن هنگام، خوردن بر حرام میشود و میتوان روزه گرفت و نماز صبح را خواند.»
🔷عرض کردم:
🔹آیا (برای نماز صبح) تاوقتیکه خورشید طلوع کند، فرصت نداریم؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«(این حرف از تو) بعید است! این چه حرفی بود؟! آن وقت، (وقتِ) نماز کودکان نابالغ است.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺همانطور که ملاحظه میفرمایید، امام صادق (علیهالسلام) تأکید میکنند که نماز صبح باید در ابتدای وقتش خوانده شود، اما کودکانی که به سن بلوغ نرسیدهاند، جایز است که نمازشان تا زمان طلوع آفتاب به تأخیر بیفتد.
🔰مطالب مرتبط پیشین:
📌«کودکان از چه سنی باید نماز بخوانند و روزه بگیرند؟»
📌https://dastvar.blog.ir/1401/04/14
📌«در دوره آمادهسازی فرزندان برای نماز، سختگیر نباشید»
📌https://dastvar.blog.ir/1401/04/22
#امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #عبادت #تربیت_عبادی #نماز #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
✌️زمینه موفقیت فرزندانمان را فراهم کنیم...
🔰اکثر قریب به اتفاقِ انسانهای موفق، بیش از آنکه از نبوغشان بهره برده باشند، با اراده قوی و سختکوشی به قلههای موفقیت دست یافتهاند.
🌿قالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ:
🍃«مَنْ لَمْ يُجْهِدْ نَفْسَهُ فِي صِغَرِهِ لَمْ يَنْبُلْ فِي كِبَرِهِ.»
📚غررالحكمودررالكلم، ص۶۰۶
🔶از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«کسیکه در خردسالی سختکوش نباشد، در بزرگسالی به موفقیت دست نخواهد یافت.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️برای اینکه فرزندانی موفق و پیشرو تربیت کنیم، باید آنها را بااراده و سختکوش بار آوریم. برای این منظور باید از ابزاری کمک گرفت؛ تشویق، تنبیه، ایجاد رقابت صحیح (بدون تحقیر) با همسالان، معرفی الگو، بیان شعرها و داستانهایی با این مضمون و...
🔺البته در این رابطه باید ملاحظاتی که در پنج مطلب با عنوان «سه دوره هفتساله برای تربیت کودک» مطرح شد را نیز در نظر داشت؛ باید دانست که در هر سنی چه کارهایی باید از کودک بخواهیم، با چه شیوهای از او بخواهیم و چه میزان بر او فشار بیاوریم؟
♦️بدیهی است که در هفت سال نخست، که دوره بازی و رهایی کودک است، نمیتوان چندان از او چیزی خواست.
🔺اما در هفت سال دوم که دوره اطاعت و آموزش است و نیز در هفت سال سوم که دوره همراهی فرزند با والدین و کارآموزی آنهاست، باید متناسب با سنشان مسؤولیتهایی از آنها خواست و بر انجام صحیح و کامل این وظایف تأکید نمود.
🤲امید است که فرزندانی سختکوش و موفق تربیت کنیم.
#امام_علی_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #موفقیت #سختکوشی #اراده #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🤔فرزندانی پرسشگر بار بیاوریم
♦️کودکان ذاتاً کنجکاو هستند. آنها در سنین مختلف با ناشناختهها و نادانستههایی مواجه میشوند و برای کسب شناخت و آگاهی، گاه تجربه میکنند و گاه از کسانی که احساس میکنند از آنها آگاهترند، پرسش میکنند.
🔺روحیه خدادادیِ پرسشگری، روحیهی بسیار مفیدی است که در حدیث زیر به یکی از فواید آن اشاره شده است:
🌿قالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ:
🍃«مَنْ سَأَلَ فِي صِغَرِهِ أَجَابَ فِي كِبَرِهِ.»
📚عيون الحكم و المواعظ، ص۴۴۷
🔶از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«هرکه در خردسالی سؤال کند، در بزرگسالی پاسخ خواهد داد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️کسی که سؤالات و ابهامات خودش رفع شده باشد، میتواند تجربیاتش را از راهی که رفته برای دیگران بازگو کند و سؤالات و ابهامات آنها را نیز رفع کند.
🔺اگر بخواهیم عکسالعمل والدین در قبال این روحیه کودکان را آسیبشناسی کنیم، میتوانیم در این رابطه به سه آسیب اشاره نماییم:
1️⃣بعضی پدر و مادرها، بهخاطر مشغله زیاد، بیحوصلگی یا تصور اینکه کودک نباید زیاد سؤال بپرسد و فضول بار بیاید، از سؤالات فرزندشان سَرسَری عبور میکنند یا اصلاً پاسخ نمیدهند. در نتیجه این روحیه را در فرزندان خود از بین میبرند.
2️⃣بعضیها پاسخ میدهند، اما غلط پاسخ میدهند. این پدر و مادرها توجه ندارند که ذهن کودک خالی است و پاسخشان، چون اولین پاسخ است، در ذهن آنها ثبت خواهد شد. بنابراین والدین باید توجه داشته باشند که به کودکشان پاسخ غلط ندهند و اگر چیزی را نمیدانند، یا از کودکشان فرصت بگیرند تا در مورد آن تحقیق کنند و بعد پاسخش را بدهند یا کودک را به فرد آگاه و مورد اعتمادی ارجاع دهند.
3️⃣آسیب قابل ذکر دیگر، این است که بعضی والدین از آنطرف بام میافتند! یعنی پاسخ کودک را خیلی سریع و تمام و کمال میدهند. به این ترتیب، این فرصت را از فرزندشان میگیرند که به تأمل و تفکر و کنجکاویشان ادامه دهند و خود به پاسخ برسند. این والدین در واقع، به طریق دیگری روحیه کنجکاوی را در فرزندشان میخشکانند.
👈بنابراین رفتار صحیح در قبال پرسشگری کودک، این است که والدین برای سؤالات کودک اهمیت قائل باشند، اما پاسخ را بهشکل لقمههای جویدهشده در دهان او نگذارند، بلکه با سرنخهایی که به او میدهند، کمکش کنند تا خود به پاسخ برسد.
#امام_علی_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #موفقیت #پرسش #سؤال #پرسشگری #پاسخ #کنجکاوی #آگاهی #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😳برعکس! اگر بچهتان کلهشق نیست، باید نگران باشید!
🌿…عَنْ أَبِي سَعِيدٍ اَلشَّامِيِّ قَالَ: أَخْبَرَنِي صَالِحُ بْنُ عُقْبَةَ قَالَ: سَمِعْتُ اَلْعَبْدَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ يَقُولُ: «تُسْتَحَبُّ عَرَامَةُ الصَّبِيِ فِي صِغَرِهِ لِيَكُونَ حَلِيماً فِي كِبَرِهِ.» ثُمَّ قَالَ: «مَا يَنْبَغِي أَنْ يَكُونَ إِلَّا هَكَذَا.»
📚الكافي، ج۶، ص۵۱
🔶از امام کاظم (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«قُدّگیریِ کودک در خردسالی، پسندیده است؛ چراکه او در بزرگسالی بردبار خواهد شد. شایسته نیست که کودک جز این باشد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️در بعضی نسخههای کتاب شریف کافی و بعضی کتب دیگر، در متن حدیث بهجای «عرامة»، کلمه «غرامة» آمده است که به معنای شیطنت، خرابکاری و کارهای شرورانه است. معمولاً این حدیث را چنین معنا کردهاند.
🔺اما در کتب و نسخههای معتبرتر، کلمه «عرامة» آمده که در معنایش خودرأیی، سرسختی، نفوذناپذیری، حرفگوشنکردن، تکبر، یکدندگی و کلهشقی نهفته است. این ویژگیها میتواند شیطنت، خرابکاری و شرارت را نیز در پی داشته باشد.
🔺این خصوصیات که کموبیش در کودکان دیده میشود، برای بزرگسالان ناپسند است، اما برای کودکان طبیعی - بلکه پسندیده - است. برعکس، هرچه کودک حرفگوشکنتر و آرامتر باشد، غیرطبیعیتر است.
🔺دانستن این نکته از امام کاظم (علیهالسلام)، کمک میکند تا والدین برخی رفتارهای آزاردهنده فرزندانشان را تحمل کنند و امیدوار باشند که آنها در آینده بردبار خواهند بود.
#امام_کاظم_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #شیطنت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠نه آنقدر سختگیری و نه اینقدر سهلگیری!
♦️همانطور که در مطلب پیشین اشاره شد، ویژگی طبیعی - بلکه پسندیدهی - کودک خردسال این است که قُدّ و کلهشق و اهل شیطنت باشد. چنین کودکی وقتی بزرگ شود، بردبار خواهد بود.
🔺اما این، به این معنا نیست که کودک اجازه داشته باشد، بدون هیچ ترسی، در برابر والدین خود گستاخ باشد و حدنگهدار نباشد.
🌿قالَ أَبُو مُحَمَّدٍ اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلاَمُ:
🍃«جُرْأَةُ الْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ فِي صِغَرِهِ تَدْعُو إِلَى الْعُقُوقِ فِي كِبَرِهِ.»
📚تحفالعقول، ص۴۸۹
🔶از امام حسن عسکری (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«جرأت (گستاخیِ) فرزند نسبت به پدر [یا مادرَ]ش در خردسالی، به نافرمانی و پردهدری (نسبت به آنها) در بزرگسالی میانجامد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺در بعضی خانوادهها، با این توجیه که میخواهیم دوست فرزندمان باشیم، او را طوری عادت میدهند و تربیت میکنند که احترامی برای پدر و مادرش قائل نیست، (بهخلاف آموزههای دینی) آنها را با نام کوچک صدا میزند، اگر عصبانی شود، - بدون اینکه احساس کند کارش بد است - به آنها پرخاش میکند و…
🔺بعضی خانوادهها نیز از آن طرف بام میافتند و چنان سختگیری میکنند که جرأت نفس کشیدن را هم از فرزندشان سلب میکنند، شخصیت او را خرد میکنند و به این ترتیب، فاصله و شکاف عمیقی میان خود و فرزندشان ایجاد میکنند.
👈به نظر میرسد رعایت اعتدال در این مورد به صواب نزدیکتر باشد؛ نه آنقدر سهلگیری که کودک کاملاً آزاد باشد و هیچ احترامی برای پدر و مادش قائل نباشد و نه آنقدر سختگیری که موجب شود کودک نتواند با والدین خود رابطه عاطفی برقرار کند.
👌این نکته هم قابل توجه است که طبیعی بودن و مطلوب بودنِ شیطنتهای کودک در خردسالی، به این معنا نیست که والدین هیچ عکسالعملی نشان ندهند و برای تربیت و تأدیب او قدمی برندارند. غرض این است که والدین بدانند که کودک بهطور طبیعی چنین است و امید داشته باشند در آینده بردبار خواهد شد.
#امام_عسکری_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #شیطنت #گستاخی #عقوق #عاق_والدین #نافرمانی_از_والدین #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👧دختر، وقتی که ششساله شد...
♦️همانطور که میدانید دختر در نُهسالگی به سن تکلیف میرسد (هرچند بعضی فقهاء سنین دیگری نیز ذکر کردهاند.) در این سن برخی تکالیف بر او واجب میگردد. یکی از این تکالیف، دستوراتی است که در مورد رابطه با نامحرم بیان شده.
🔺اما باید توجه داشت که برخی از مراقبتها باید از مدتها پیش از سن تکلیف صورت گیرد.
👈به احادیث زیر توجه کنید:
🌿…عَنْ عَلِيِّ بْنِ عُقْبَةَ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا قَالَ: كَانَ أَبُو اَلْحَسَنِ اَلْمَاضِي عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عِنْدَ مُحَمَّدِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ وَالِي مَكَّةَ وَ هُوَ زَوْجُ فَاطِمَةَ بِنْتِ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ وَ كَانَتْ لِمُحَمَّدِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ بِنْتٌ تُلْبِسُهَا اَلثِّيَابَ وَ تَجِيءُ إِلَى اَلرِّجَالِ فَيَأْخُذُهَا اَلرَّجُلُ وَ يَضُمُّهَا إِلَيْهِ فَلَمَّا تَنَاهَتْ إِلَى أَبِي اَلْحَسَنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَمْسَكَهَا بِيَدَيْهِ مَمْدُودَتَيْنِ قَالَ «إِذَا أَتَتْ عَلَى اَلْجَارِيَةِ سِتُّ سِنِينَ لَمْ يَجُزْ أَنْ يُقَبِّلَهَا رَجُلٌ لَيْسَ هِيَ بِمَحْرَمٍ لَهُ وَ لاَ يَضُمَّهَا إِلَيْهِ.»
📚تهذيبالأحكام، ج۷، ص۴۶۱
🔷نقل شده است که امام کاظم (علیهالسلام) نزد محمدبنابراهیم، حاکمِ مکه بودند. او شوهرِ فاطمه، دختر امام صادق (علیهالسلام) بود.1️⃣
🔹محمدبنابراهیم دختری داشت که به او لباسهایی پوشانده بود. دختربچه نزد مردانِ (حاضر در مجلس) آمد. مردان او را میگرفتند و بغل میکردند.
🔶وقتی دختربچه به امام کاظم (علیهالسلام) رسید، حضرت با دستانشان که دراز کرده بودند، او را نگه داشتند و فرمودند:
🔸«هرگاه دختربچه ششساله شد، جایز نیست مردی که به او مَحرم نیست، او را ببوسد و در آغوش گیرد.»2️⃣
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…رَوَى عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ يَحْيَى اَلْكَاهِلِيُّ قَالَ سَأَلَ أَحْمَدُ بْنُ اَلنُّعْمَانِ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: فَقَالَ لَهُ عِنْدِي جُوَيْرِيَةٌ لَيْسَ بَيْنِي وَ بَيْنَهَا رَحِمٌ وَ لَهَا سِتُّ سِنِينَ قَالَ «لاَ تَضَعْهَا فِي حَجْرِكَ.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۳۶
🔷همچنین احمد بن نُعمان گوید:
🔹از امام صادق (علیهالسلام) درباره دختر ششسالهی نامحرمی که نزد من بود، سؤال کردم.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«او را روی پای خود ننشان.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنْ زَكَرِيَّا اَلْمُؤْمِنِ رَفَعَهُ أَنَّهُ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: «إِذَا بَلَغَتِ اَلْجَارِيَةُ سِتَّ سِنِينَ فَلاَ يُقَبِّلُهَا اَلْغُلاَمُ وَ اَلْغُلاَمُ لاَ يُقَبِّلُ اَلْمَرْأَةَ إِذَا جَازَ سَبْعَ سِنِينَ.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۳۷
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«وقتی دختربچه به ششسالگی رسید، پسربچه (نامحرمی) او را نبوسد.
🔸پسربچه نیز هرگاه هفت سالش تمام شد، زن (نامحرمی) را نبوسد.»3️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣بنابراین امام کاظم (علیهالسلام)، داییِ آن دختر بودهاند.
2️⃣گویا حضرت خواستهاند با این کار، از اینکه خواهرزادهشان به بغل سایر مردانی که در جلسه حاضر بودند برود، جلوگیری کنند، و الا خودشان به او محرم بودهاند.
3️⃣همانطور که ملاحظه میفرمایید، این ملاحظات باید از پیش از رسیدن دختر و پسر به سن تکلیف رعایت شود.
👌اگر به تربیت جنسی فرزندانمان اهتمام کافی نداشته باشیم، خدای ناکرده، در آینده صدمات جبرانناپذیری به آنها و جامعه وارد خواهد شد.
#امام_صادق_علیه_السلام #امام_کاظم_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #تربیت_جنسی #دختر #پسر #حیا #عفت #عفاف #حجاب #نامحرم #بوسیدن #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦محل خواب بچهها از چه زمانی باید جدا شود؟
🔺بعضی پسربچهها از زمانی که به دنیا میآیند تا چند سال کنار مادرشان میخوابند و بعضیشان وقتی بزرگ میشوند هم دوست دارند همچنان کنار مادرشان بخوابند.
🔺در بعضی خانوادهها نیز بچهها - چه دختر باشند، چه پسر باشند و چه دختر و پسر، - به دلیل کوچک بودن خانه یا به دلیل اُنسشان با یکدیگر یا به هر دلیلی، کنار هم میخوابند.
♦️در هر صورت، این روند تا یک سنی میتواند ادامه داشته باشد و بعد از آن مفاسدی در پی خواهد داشت.
👈امام صادق (علیهالسلام) این سن را بیان فرمودهاند. ملاحظه بفرمایید…
🌿…عَنِ اِبْنِ اَلْقَدَّاحِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ:
🍃«يُفَرَّقُ بَيْنَ الْغِلْمَانِ وَ النِّسَاءِ فِي الْمَضَاجِعِ إِذَا بَلَغُوا عَشْرَ سِنِينَ.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۷
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«پسربچهها وقتی به سن ده سالگی رسیدند، باید بسترشان از زنان جدا شود.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…رَوَى عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ مَيْمُونٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ آبَائِهِ عَلَيْهِمُ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«الصَّبِيُّ وَ الصَّبِيُّ وَ الصَّبِيُّ وَ الصَّبِيَّةُ وَ الصَّبِيَّةُ وَ الصَّبِيَّةُ يُفَرَّقُ بَيْنَهُمْ فِي الْمَضَاجِعِ لِعَشْرِ سِنِينَ.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۳۶
🔶از امام صادق، از پدرشان، از پدرانشان، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهم) نقل شده است:
🔸«پسربچه و پسربچه، پسربچه و دختربچه، و نیز دختربچه و دختربچه، در دهسالگی، بسترشان باید از هم جدا شود.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #تربیت_جنسی #دختر #پسر #حیا #عفاف #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😓فرزندمان را دستیدستی بدبخت نکنیم!
♦️گاهی در بیان بعضی موضوعات باید خجالت را کنار گذاشت رُک و راست مسأله را مطرح کرد. همانطور که اهلبیت (علیهمالسلام) نیز در جای خودش چنین میکردند.
🔺موضوعی که در این مطلب بیان میشود نیز از این دست موضوعات است.
🌿…عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ اَلْحُسَيْنِ بْنِ زَيْدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«وَ الَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَوْ أَنَ رَجُلًا غَشِيَ امْرَأَتَهُ وَ فِي الْبَيْتِ صَبِيٌّ مُسْتَيْقِظٌ يَرَاهُمَا وَ يَسْمَعُ كَلَامَهُمَا وَ نَفَسَهُمَا مَا أَفْلَحَ أَبَداً إِذَا كَانَ غُلَاماً كَانَ زَانِياً أَوْ جَارِيَةً كَانَتْ زَانِيَةً وَ كَانَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ ع إِذَا أَرَادَ أَنْ يَغْشَى أَهْلَهُ أَغْلَقَ الْبَابَ وَ أَرْخَى السُّتُورَ وَ أَخْرَجَ الْخَدَمَ.»
📚الكافي، ج۵، ص۵۰۰
🔶از امام صادق، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهم) نقل شده است:
🔸«قسم به خدایی که جانم در دست اوست، اگر مردی با همسرش همبستر شود و در اتاق، کودکی بیدار باشد که آندو را ببیند و صدایشان را و صدای نَفَسهایشان را بشنود، هرگز سعادتمند نخواهد شد؛
👈اگر پسربچه باشد، زناکار میشود و اگر دختربچه باشد، زناکار میشود.
🔸امام سجاد (علیهالسلام) هرگاه قصد این کار را مینمود، درب را قفل میکرد، پردهها را میانداخت و خدمتکاران را بیرون میکرد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣در بعضی روایات نیز نقل شده است: در صورتی که همبستری در جایی انجام شود که کودکی آنجا باشد، بیم آن میرود که فرزندی که حاصل آن همبستری است، به فسق و فجور شهرت یابد. (طبالأئمة، ص۱۳۳) بنابراین، مسأله مسألهی خطیری است و اگر این مراقبتهای لازم صورت نگیرد، عواقب شومی برای فرزندانمان در پی خواهد داشت.
2️⃣چهبسا این سرنوشت شوم، خدای نکرده با دیدن صحنههای مستهجن نیز در انتظار کودکانمان باشد. لازم است والدین در این زمینه نیز مراقبت جدی داشته باشند تا مبادا چنین صحنههایی از طریقی به چشم و گوش کودکانشان بخورد و موجب محرومیت آنها از سعادت گردد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_سجاد_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #تربیت_جنسی #زن #شوهر #جماع #همبستری #حیا #عفاف #زنا #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona
💐دختر دستهگلتان را به ازدواج چنین مردی در نیاورید!
🌿قالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«مَنْ زَوَّجَ كَرِيمَتَهُ بِفَاسِقٍ نَزَلَ عَلَيْهِ كُلَّ يَوْمٍ أَلْفُ لَعْنَةٍ وَ لَا يَصْعَدُ لَهُ عَمَلٌ إِلَى السَّمَاءِ وَ لَا يُسْتَجَابُ لَهُ دُعَاؤُهُ وَ لَا يُقْبَلُ مِنْهُ صَرْفٌ وَ لَا عَدْلٌ.»
📚إرشاد القلوب، ج۱، ص۱۷۴
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«هرکس دختر گرامیاش را به ازدواج مردی فاسق1️⃣ درآورد؛
👈در هر روز هزار لعن بر او فرود میآید،
👈اعمال (عبادی)اش به آسمان نمیرود (مقبول واقع نمیشود)،
👈دعایش مستجاب نمیشود
👈و واجبات و مستحبات از او پذیرفته نمیشوند.»2️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣فسق، در لغت به معنای خروج آسیبآفرین از دایره شرع، عقل یا عرف است. فاسق، کسی است که به مقررات دینی، عقلی یا عرفی پایبند نیست و بهاینترتیب نهتنها به خودش، بلکه به دیگران نیز آسیب میرساند.
2️⃣معلوم است که اگر - با هر انگیزهای؛ از جمله تمکن مالی مرد یا فشار عرف یا… - دخترمان را به ازدواج چنین فردی در آوریم، دین و دنیای او و نسل پس از او آسیب خواهد دید و مسؤول این خسارت کسانیاند که عامل این خسارت بودهاند.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
👌نکته قابل توجه این است که رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) بهطور مطلق نفرمودهاند که دخترتان را به ازدواج چنین کسی در نیاورید، بلکه فرمودهاند «دختر کریمهتان را…»؛ چراکه زن و شوهر باید کفو و همتای یکدیگر باشند.
👈چنانکه خداوند در قرآن کریم میفرماید:
🔆«الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَ الْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ وَ الطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَ الطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ...» [نور:۲۶]
🔅«زنان آلوده و فرومایه برای مردان آلوده و فرومایهاند
🔅و مردان آلوده و فرومایه برای زنان آلوده و فرومایهاند
🔅و زنان پاکیزه و نیکو برای مردان پاکیزه و نیکویند
🔅و مردان پاکیزه و نیکو برای زنان پاکیزه و نیکویند...»
👈و نیز میفرماید:
🔆«الزَّانِي لَا يَنْكِحُ إِلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَ الزَّانِيَةُ لَا يَنْكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَ حُرِّمَ ذَٰلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ» [نور:۳]
🔅«مرد زناکار نباید جز با زن زناکار یا مشرک ازدواج کند
🔅و زن زناکار نباید جز با مرد زناکار یا مشرک ازدواج کند
🔅و این [ازدواج] بر مؤمنان حرام شده است.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #پدر #مادر #والدین #فرزند #دختر #ازدواج #خواستگار #خواستگاری #فسق #زن #شوهر #کفویت #قبول_عمل #پذیرش_عمل #استجابت_دعا #دعا #لعنت #زنا #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona
🤵حساسیت بیجا در مورد خواستگار، ممنوع!
🌿…عَنْ عَلِيِّ بْنِ مَهْزِيَارَ قَالَ كَتَبَ عَلِيُّ بْنُ أَسْبَاطٍ إِلَى أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ فِي أَمْرِ بَنَاتِهِ وَ أَنَّهُ لاَ يَجِدُ أَحَداً مِثْلَهُ فَكَتَبَ إِلَيْهِ أَبُو جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: «فَهِمْتُ مَا ذَكَرْتَ مِنْ أَمْرِ بَنَاتِكَ وَ أَنَّكَ لاَ تَجِدُ أَحَداً مِثْلَكَ فَلاَ تَنْظُرْ فِي ذَلِكَ رَحِمَكَ اَللَّهُ فَإِنَّ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ قَالَ: «إِذَا جَاءَكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ خُلُقَهُ وَ دِينَهُ فَزَوِّجُوهُ «إِلاّٰ تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي اَلْأَرْضِ وَ فَسٰادٌ كَبِيرٌ».»»
📚الكافي، ج۵، ص۳۴۷
🔷از علی بن مهزیار نقل شده است:
🔹علی بن أسباط نامهای به امام جواد (علیهالسلام) نوشت و این مشکلش را با حضرت در میان گذاشت که: برای دخترانش کسی را پیدا نمیکند که مثل خودش (مثل علی بن أسباط) باشد.
🔶حضرت در پاسخ نوشتند:
🔸«آنچه درباره دخترانت ذکر کردی؛ که هیچکس را مثل خودت (برای آنها) پیدا نمیکنی، متوجه شدم.
🔸چنین عقیدهای نداشته باش، خدا رحمتت کند!
👈چراکه رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) فرمودهاند:
🔸«اگر کسی که اخلاق و دینش را میپسندید، (برای خواستگاری) نزد شما آمد، (دخترتان را) به ازدواج او درآورید؛ «که اگر چنین نکنید، فتنه و فساد بزرگی در زمین روی خواهد داد.»[انفال:۷۳]»»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣علی بن أسباط، از بزرگان شیعه، عالم و صاحب تألیفاتی بوده است. او دوست داشته دخترش را به ازدواج شخصی مثل خودش درآورد. وی توجه نداشته که اولاً هیچکس مثل دیگری نیست. ثانیاً یک جوان چگونه میتواند در جایگاه اجتماعی یا علمیِ مردی به سن او باشد. ثالثاً اگر باشد هم معلوم نیست به تور هم بخورند. رابعاً شاید دخترش سلیقه دیگری داشته باشد.
👌امثال این حساسیتهای بیجا، سبب میشود ازدواج دختران به تأخیر بیفتد و همانطور که پیامبر فرمودهاند، فتنه و فساد در زمین رخ دهد.
2️⃣ملاکِ بارزی که در روایات، برای پذیرفتن خواستگار، مورد تأکید قرار گرفته است، «پسندیدن اخلاق و دینِ» خواستگار است. ممکن است اشکال شود که در اینصورت فقط باید به تیپ خاصی از مردان جواب مثبت داد.
👌نکته این است که هر خانوادهای، با هر سطحی از تدین و هر طرز فکری، تیپ خاصی را میپسندند (چه به لحاظ اخلاقی و چه به لحاظ دینی) و معنای «کفویت» هم همین است.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_جواد_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #دختر #ازدواج #خواستگار #خواستگاری #زن #شوهر #کفویت #اخلاق #دین #فساد #فتنه #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona
💑پیامی از آسمان؛ ازدواج بههنگام و آسان
🌿…عَنْ أَبِي حَيُّونٍ مَوْلَى اَلرِّضَا عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: «نَزَلَ جَبْرَئِيلُ عَلَى النَّبِيِّ ص فَقَالَ: «يَا مُحَمَّدُ إِنَّ رَبَّكَ يُقْرِئُكَ السَّلَامَ وَ يَقُولُ إِنَّ الْأَبْكَارَ مِنَ النِّسَاءِ بِمَنْزِلَةِ الثَّمَرِ عَلَى الشَّجَرِ فَإِذَا أَيْنَعَ الثَّمَرُ فَلَا دَوَاءَ لَهُ إِلَّا اجْتِنَاؤُهُ وَ إِلَّا أَفْسَدَتْهُ الشَّمْسُ وَ غَيَّرَتْهُ الرِّيحُ وَ إِنَّ الْأَبْكَارَ إِذَا أَدْرَكْنَ مَا يُدْرِكْنَ النِّسَاءُ فَلَا دَوَاءَ لَهُنَّ إِلَّا الْبُعُولُ وَ إِلَّا لَمْ يُؤْمَنْ عَلَيْهِنَّ الْفِتْنَةُ.» فَصَعِدَ رَسُولُ اللَّهِ ص الْمِنْبَرَ فَخَطَبَ النَّاسَ ثُمَّ أَعْلَمَهُمْ مَا أَمَرَهُمُ اللَّهُ بِهِ فَقَالُوا: مِمَّنْ يَا رَسُولَ اللَّهِ؟ فَقَالَ: «مِنَ الْأَكْفَاءِ.» فَقَالُوا: وَ مَنِ الْأَكْفَاءُ؟ فَقَالَ: «الْمُؤْمِنُونَ بَعْضُهُمْ أَكْفَاءُ بَعْضٍ.» ثُمَّ لَمْ يَنْزِلْ حَتَّى زَوَّجَ ضُبَاعَةَ بِنْتَ زُبَيْرِ بْنِ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ لِمِقْدَادِ بْنِ أَسْوَدَ ثُمَّ قَالَ: «أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّمَا زَوَّجْتُ ابْنَةَ عَمِّي الْمِقْدَادَ لِيَتَّضِعَ النِّكَاحُ.»»
📚عيونأخبارالرضا، ج۱، ص۲۸۹
🌿از ابوحیّون، غلام امام رضا (علیهالسلام) [از ایشان] نقل شده است:
🔶«جبرئیل بر پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) نازل شد و عرض کرد:
🔆ای محمد! پروردگارت به تو سلام میرساند و میگوید:
🔅«زنان دوشیزه، مانند میوهی بر درخت هستند. میوه وقتی برسد، برایش جز چیدن دارویی نیست، وگرنه خورشید آن را فاسد میکند و باد آن را دگرگون میسازد.
🔅دوشیزگان نیز وقتی آنچه را که زنان میبینند، ببینند،1️⃣ برایشان دارویی جز شوهر کردن نیست، وگرنه از فتنه در امان نخواهند بود.»
🔶آنگاه رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) بر فراز منبر رفتند و برای مردم سخنرانی کردند و آنان را از دستور خداوند آگاه ساختند.
🔷مردم عرض کردند:
🔹ای رسول خدا! از میان چه کسانی (برایشان شوهر برگزینیم)؟
🔶پیامبر فرمودند:
🔸«از میان کفوها (همتایانشان).»
🔷عرض کردند:
🔹کفوهای آنها چه کسانیاند؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«بعضی از مؤمنین کفو (همتای) بعضی دیگر هستند.»2️⃣
🔶آنگاه پیامبر از منبر پایین نیامدند، تا زمانی که «ضُباعه» دخترِ «زبیر بن عبدالمطلب» را به ازدواج «مقداد» در آوردند و فرمودند:
🔸«ای مردم! من دختر عمویم را به ازدواج مقداد در آوردم، فقط برای اینکه ازدواج را (میان شما) آسان گردانم.»»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣مقصود، بالغ شدن و بروز عادت ماهانه است.
2️⃣در مطلب پیشین از امام جواد (علیهالسلام) نقل شد: «اگر کسی که اخلاق و دینش را میپسندید، (برای خواستگاری) نزد شما آمد، (دخترتان را) به ازدواج او در آورید.» (الكافي، ج۵، ص۳۴۷) و توضیح داده شد که هر خانوادهای با هر سطحی از تدین و هر طرز فکری، تیپ خاصی را میپسندند و معنای «کفویت» همین است.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_رضا_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #دختر #ازدواج #ازدواج_آسان #خواستگار #خواستگاری #زن #مرد #شوهر #کفویت #اخلاق #دین #فساد #فتنه #عادت_ماهانه #بلوغ #مسجد #منبر #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona
😩وقتی پسری دختری را میخواهد و پدر و مادرش دختر دیگری را...
♦️اگر پای درد دل بعضی جوانان بنشینید، میشنوید که دختری را میخواهند، اما پدر یا مادرشان راضی نیستند یا شخص دیگری را برایش در نظر دارند.
🔺گویا این مشکل، تاریخی است و در زمان اهلبیت (علیهمالسلام) نیز وجود داشته است!
👈ملاحظه بفرمایید…
🌿...عَنِ ابْنِ أَبِي يَعْفُورٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: قُلْتُ لَهُ: إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَتَزَوَّجَ امْرَأَةً وَ إِنَّ أَبَوَيَّ أَرَادَا غَيْرَهَا قَالَ: «تَزَوَّجِ الَّتِي هَوِيتَ وَ دَعِ الَّتِي يَهْوَى أَبَوَاكَ.»
📚الكافي، ج۵، ص۴۰۱
🌿از عبدالله بن ابییعفور نقل شده است:
🔷به امام صادق (علیهالسلام) عرض کردم:
🔹من میخواهم با زنی ازدواج کنم، اما پدر و مادرم شخص دیگری را در نظر دارند. (تکلیف چیست؟)
🔶حضرت فرمودند:
🔸«با کسی ازدواج کن که خودت میخواهی و کسی که پدر و مادرت میخواهند را رها کن.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺بههرحال والدین باید توجه داشته باشند که ملاک، رضایت کسی است که قرار است سالها با آن زن زندگی کند و به قول معروف «علف باید به دهان بزی شیرین بیاید!» آنها حق ندارند کسی را که فرزندشان نمیپسندد، به زور به او تحمیل کنند و او را یک عمر در عذاب قرار دهند. هرچند وظیفه دارند نسبت به فرزند کمتجربهشان خیرخواهی داشته باشند و به او مشورت دهند.
🔺از طرفی، اگر بخواهیم این حدیث را با احادیث دیگری که بر لزوم اطاعت از والدین و حفظ احترام آنها تأکید دارند، جمع کنیم، شاید بتوان گفت: پیروی نکردن از خواست والدین، زمانی جایز است که اولاً منجر به عاقّ والدین (نافرمانیِ گستاخانه نسبت به پدر و مادر) نشود و ثانیاً تبعیت از نظر آنها مفسدهی بزرگتری در پی داشته باشد. و الله العالم.
🔺این امکان نیز وجود دارد که امام صادق (علیهالسلام) با توجه به شخصیت مخاطب چنین دستوری دادهاند؛ احتمال دارد ابنابییعفور در زمان این ماجرا جوانی خام نبوده، بلکه مثلاً عالمی جاافتادهای بوده و امام با توجه به ویژگیهای او و اطمینانی که به انتخابش داشته، چنین به او فرمودهاند. و الله العالم.
👈درهرصورت رعایت نکردن خواست پدر و مادر در انتخاب همسر، نباید با بیاحترامی و ایجاد کدورت نسبت به آنها همراه باشد و پسران جوان باید نهایت تلاش خود را بنمایند تا والدینشان را با خود همراه کنند، در غیر اینصورت زندگیِ سخت و پرچالشی پیشرویشان خواهد بود و ممکن است در نهایت منجر به جدایی شود.
#امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #پسر #دختر #ازدواج #خواستگار #خواستگاری #زن #مرد #شوهر #کفویت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona
💑آداب و ادعیه درسآموزی که برای شب زفاف توصیه شده است
🌿…عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: قَالَ لِي أَبُو جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: إِذَا تَزَوَّجَ أَحَدُكُمْ كَيْفَ يَصْنَعُ؟ قُلْتُ: لاَ أَدْرِي. قَالَ: «إِذَا هَمَّ بِذَلِكَ فَلْيُصَلِّ رَكْعَتَيْنِ وَ لْيَحْمَدِ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ ثُمَّ يَقُولُ: «اَللَّهُمَّ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَتَزَوَّجَ فَقَدِّرْ لِي مِنَ اَلنِّسَاءِ أَعَفَّهُنَّ فَرْجاً وَ أَحْفَظَهُنَّ لِي فِي نَفْسِهَا وَ مَالِي وَ أَوْسَعَهُنَّ رِزْقاً وَ أَعْظَمَهُنَّ بَرَكَةً وَ قَدِّرْ لِي وَلَداً طَيِّباً تَجْعَلْهُ خَلَفاً صَالِحاً فِي حَيَاتِي وَ بَعْدَ مَوْتِي.»» قَالَ: «فَإِذَا دَخَلَتْ إِلَيْهِ فَلْيَضَعْ يَدَهُ عَلَى نَاصِيَتِهَا وَ لْيَقُلِ: «اَللَّهُمَّ عَلَى كِتَابِكَ تَزَوَّجْتُهَا وَ فِي أَمَانَتِكَ أَخَذْتُهَا وَ بِكَلِمَاتِكَ اِسْتَحْلَلْتُ فَرْجَهَا فَإِنْ قَضَيْتَ لِي فِي رَحِمِهَا شَيْئاً فَاجْعَلْهُ مُسْلِماً سَوِيّاً وَ لاَ تَجْعَلْهُ شِرْكَ شَيْطَانٍ.» قَالَ: قُلْتُ: وَ كَيْفَ يَكُونُ شِرْكَ شَيْطَانٍ؟ قَالَ: «إِنْ ذَكَرَ اِسْمَ اَللَّهِ تَنَحَّى اَلشَّيْطَانُ وَ إِنْ فَعَلَ وَ لَمْ يُسَمِّ أَدْخَلَ ذَكَرَهُ وَ كَانَ اَلْعَمَلُ مِنْهُمَا جَمِيعاً وَ اَلنُّطْفَةُ وَاحِدَةٌ.»
📚الکافي، ج۵، ص۵۰۱
🌿از ابوبصیر نقل شده است:
🔶امام باقر (علیهالسلام) به من فرمودند:
🔸«هرگاه یکی از شما (شیعیان) ازدواج کرد، (میدانی) چه باید کند؟»
🔷عرض کردم:
🔹نمیدانم.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«هرگاه قصد آن کار (همبستری) را نمود، باید دو رکعت نماز بخواند و خداوند را حمد کند و بگوید:
🤲«اَللَّهُمَّ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَتَزَوَّجَ فَقَدِّرْ لِي مِنَ اَلنِّسَاءِ أَعَفَّهُنَّ فَرْجاً وَ أَحْفَظَهُنَّ لِي فِي نَفْسِهَا وَ مَالِي وَ أَوْسَعَهُنَّ رِزْقاً وَ أَعْظَمَهُنَّ بَرَكَةً وَ قَدِّرْ لِي وَلَداً طَيِّباً تَجْعَلْهُ خَلَفاً صَالِحاً فِي حَيَاتِي وَ بَعْدَ مَوْتِي.»
🤲«خداوندا! من میخواهم ازدواج کنم. برای من، از میان زنان، همسری را مقدَّر فرما که پاکدامنترینشان باشد، در حفظ خودش و حفظ اموالم بهترین باشد و از بقیه روزیاش بیشتر و برکتش افزونتر باشد. و نیز فرزندی پاک برایم مقدّر فرما که او را برای من؛ چه در زمان حیاتم و چه بعد از مرگم، جانشینی سالم قرار دهی.»
🔸بعد، هرگاه زن نزد مرد آمد، مرد دستش را روی پیشانی همسرش بگذارد و بگوید:
🤲«اَللَّهُمَّ عَلَى كِتَابِكَ تَزَوَّجْتُهَا وَ فِي أَمَانَتِكَ أَخَذْتُهَا وَ بِكَلِمَاتِكَ اِسْتَحْلَلْتُ فَرْجَهَا فَإِنْ قَضَيْتَ لِي فِي رَحِمِهَا شَيْئاً فَاجْعَلْهُ مُسْلِماً سَوِيّاً وَ لاَ تَجْعَلْهُ شِرْكَ شَيْطَانٍ.»
🤲«خداوندا! من بر اساس کتاب (دستورِ) تو با او ازدواج کردم و بر این اساس که او را بهامانت به من دادی، او را (به همسری) گرفتم و با کلماتِ (آموختهشده از) تو دامانش را بر خود حلال نمودم. پس اگر قضای تو بر این شد که در رَحِمِ او چیزی (نطفهای) قرار دهی، آن را مُسلِم و سالم قرار ده و برای شیطان شراکتی در آن قرار نده!»
🔷ابوبصیر گوید: عرض کردم:
🔹نطفه، چگونه میشود که شیطان در آن شریک شود؟!
🔶حضرت فرمودند:
🔸«اگر (در زمان انعقاد نطفه) نام خداوند ذکر شود، شیطان [از آندو] دور میشود. اما اگر بدون نام بردن از خداوند (بسمالله گفتن) کارش را انجام دهد، شیطان آلتش را داخل میکند و آنچه حاصل میشود، - هرچند یک نطفه است - اما از آنِ هر دوی آنها (مرد و شیطان) است.»
#امام_باقر_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #همسر #زن #مرد #شوهر #ازدواج #زفاف #همبستری #جماع #دعا #فرزند #تربیت #نام_خدا #ذکر #یاد_خدا #شیطان #نطفه #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona
😱مبادا شیطان در مال و فرزندانمان با ما شریک شود!
🔰پس از مطالعهی حدیثی که در مطلب پیشین ذکر شد، خواندن حدیث زیر نیز جالب توجه است…
🌿…عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ شِرْكِ اَلشَّيْطَانِ قَوْلِهِ: «وَ شٰارِكْهُمْ فِي اَلْأَمْوٰالِ وَ اَلْأَوْلاٰدِ» قَالَ: «مَا كَانَ مِنْ مَالٍ حَرَامٍ فَهُوَ شَرِيكُ اَلشَّيْطَانِ.» قَالَ: «وَ يَكُونُ مَعَ اَلرَّجُلِ حَتَّى يُجَامِعَ فَيَكُونُ مِنْ نُطْفَتِهِ وَ نُطْفَةِ اَلرَّجُلِ إِذَا كَانَ حَرَاماً.»
📚تفسيرالعياشي، ج۲، ص۲۹۹
🔷محمدبنمسلم گوید:
🔹از امام باقر (علیهالسلام) درباره (چگونگیِ) مشارکتی که در این آیه برای شیطان ذکر شده است، سؤال کردم؛ [آنگاه که خداوند خطاب به شیطان میفرماید:]
🔆«وَ شارِكْهُمْ فِي الْأَمْوالِ وَ الْأَوْلادِ» [إسراء:۶۴]
🔅«در داراییها و فرزندانِ (بنیآدم) با آنان شریک شو!»1️⃣
🔶حضرت فرمودند:
🔸«هر مالی که حرام باشد، شیطان در آن شریک است.»
🔶بعد فرمودند:
🔸«شیطان همراه مرد است تا هنگامی که (بخواهد با کسی) همبستر شود؛ پس اگر (این همبستری) حرام (ممنوع) باشد2️⃣، فرزندی که حاصل میشود هم از نطفهی شیطان است و هم از نطفه آن مرد.»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣خداوند این جمله را پس از آن میفرماید که شیطان از دستور سجده بر حضرت آدم (علیهالسلام) سرپیچی نمود و مهلتی خواست تا او و فرزندانش را گمراه سازد. خداوند نیز پس از آنکه او و پیروانش را به جهنم وعده داد، (برای فراهم شدن شرایط آزمایش انسانها) این مهلت را به او داد.
2️⃣مقصود این است که همبستری بهوجهی حرام (ممنوعه) باشد؛ مثل اینکه خدایناکرده زنا باشد یا در زمانی باشد که همبستری با همسر شرعاً حرام است.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️در حدیث پیشین اشاره شد که اگر مرد، هنگام همبستری، از خداوند یاد نکند و نام او را نبرد، شیطان در آن نطفه شریک خواهد بود.
🔺بنابراین حتی اگر همبستریِ حلالی صورت گیرد، اما انسان با یاد خداوند شیطان را از خود دور نسازد، شیطان در نطفهای که حاصل میشود، شریک است.
🔺هرچند مشارکت شیطان در صورت غفلت از یاد خداوند، نسبت به مشارکت او هنگام زنا، کمتر است، اما بههرحال اثر شوم خود را در فرزندی که بهدنیا میآید خواهد داشت؛
🔺چراکه شیطان بهنوعی پدر معنوی آن فرزند محسوب میشود و این فرزند ویژگیهایی را از شیطان (بهعنوان یکی از پدرانش) به ارث خواهد برد.
🔺همچنین شاید چون شیطان خود را در این فرزند شریک میداند، بهصورت ویژه برای تربیت او (البته به سبک خودش!) اقدام کند.
👈این، مسألهی هولناکی است که هر مرد و زن دلسوزی باید نسبت به آن حساس باشند.
#امام_باقر_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #همسر #زن #مرد #شوهر #ازدواج #زفاف #همبستری #جماع #فرزند #تربیت #حرام #زنا #مال_حرام #حرامخواری #شیطان #نطفه #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona
🏆ورزشهایی که باید به کودکان بیاموزیم
♦️پیشتر در مجموعه احادیثی با عنوان «سه دوره هفتساله برای تربیت کودک» ذکر شد که هفت سال دومِ زندگی کودک، دوره «اطاعت و آموزش» است.
🔺در این دوره کودک به حدی از رشد رسیده است که هم دستورپذیر است و هم برای آموختن، آمادگی کامل دارد. بنابراین باید از این فرصت استفاده کرد و بار او را برای موفقیتهای آینده بست.
🔺همچنین بیان شد که باید در این دوره قرآن، حدیث، احکام، جملات حکمتآمیز و تجربیات مفید را به او آموخت.
👈در حدیث زیر به یکی از تعالیمی که باید به کودک منتقل شود، اشاره شده است.
🌿...عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ سَالِمٍ رَفَعَهُ قَالَ قَالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«عَلِّمُوا أَوْلاَدَكُمُ اَلسِّبَاحَةَ وَ اَلرِّمَايَةَ.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۷
🔶از امیرالمؤمنین، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«به فرزندانتان شنا و تیراندازی را بیاموزید.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️این ورزشها علاوه بر اینکه جسم کودک را پرورش میدهند و بر دقت، تمرکز و چابکی او نیز میافزایند و بهخلاف بسیاری از ورزشها، ثمرهای عملی - بلکه حیاتی - دارند.
🔺چه خوب است فرزندانمان و حتی خودمان به ورزشها، بازیها و سرگرمیهایی مشغول شویم که علاوه بر لذتی که برایمان دارند، ثمره قابل توجهی نیز داشته باشند.
🔺جا دارد تحقیق مفصلی در مورد فواید پرداختن به شنا و تیراندازی (که در احادیث به آن تأکید شده) انجام شود و آثار تربیتی این امور بر جسم و جان انسان، مورد مداقّه قرار گیرد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #تربیت #فرزند #پسر #دختر #کودک #ورزش #شنا #تیراندازی #بازی #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠 @hadithona