📝تفسیر سوره مبارکه حج آیات ۱ الی ۱۱
📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی
✅ صفات برجسته مؤمنان
همان گونه که قبلاً گفتیم، انتخاب نام مؤمنون براى این سوره به خاطر آیات آغاز این سوره است که ویژگى هاى مؤمنان را در عباراتى کوتاه، زنده و پر محتوا تشریح مى کند، و جالب این که: نخست، به سرنوشت لذتبخش و پر افتخار مؤمنان ـ پیش از بیان صفات آنها ـ اشاره مى نماید تا شعله هاى شوق و عشق را در دل ها براى رسیدن به این افتخار بزرگ زنده کند.
مى فرماید: مؤمنان رستگار شدند، و به هدف نهائى خود در تمام ابعاد رسیدند (قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ).
افلح از ماده فلح و فلاح در اصل، به معنى شکافتن و بریدن است، سپس، به هر نوع پیروزى و رسیدن به مقصد و خوشبختى اطلاق شده است.
در حقیقت، افراد پیروزمند، رستگار و خوشبخت، موانع را از سر راه بر مى دارند و راه خود را به سوى مقصد مى شکافند و پیش مى روند.
البته فلاح و رستگارى، معنى وسیعى دارد که هم پیروزى هاى مادى را شامل مى شود، و هم معنوى را، و در مورد مؤمنان هر دو بعد منظور است.
پیروزى و رستگارى دنیوى، در آن است که انسان آزاد، سربلند، عزیز و بى نیاز زندگى کند، و این امور، جز در سایه ایمان امکان پذیر نیست، و رستگارى آخرت در این است که در جوار رحمت پروردگار، در میان نعمت هاى جاویدان، در کنار دوستان شایسته و پاک، و در کمال عزت و سربلندى به سر برد.
راغب در مفردات ضمن تشریح این معنى، مى گوید: فلاح دنیوى در سه چیز خلاصه مى شود: بقاء و غنا و عزت، و فلاح اخروى در چهار چیز: بَقاءٌ بِلا فَناء، وَ غِنى بِلا فَقْر، وَ عِزٌّ بِلا ذُلّ، وَ عِلْمٌ بِلا جَهْل: بقاى بدون فنا، بى نیازى بدون فقر، عزت بدون ذلت، و علم خالى از جهل .
* * *
آن گاه به بیان این صفات پرداخته و قبل از هر چیز انگشت روى نماز مى گذارد، مى گوید: آنها کسانى هستند که در نمازشان خاشعند (الَّذِینَ هُمْ فِی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ).
خاشعون از ماده خشوع به معنى حالت تواضع و ادب جسمى و روحى است که در برابر شخص بزرگ یا حقیقت مهمى در انسان پیدا مى شود، و آثارش در بدن ظاهر مى گردد.
در اینجا قرآن اقامه صلوة (خواندن نماز) را نشانه مؤمنان نمى شمارد بلکه خشوع در نماز را از ویژگى هاى آنان مى شمرد، اشاره به این که نماز آنها الفاظ و حرکاتى بى روح و فاقد معنى نیست، بلکه به هنگام نماز آنچنان حالت توجه به پروردگار در آنها پیدا مى شود که از غیر او جدا مى گردند و به او مى پیوندند، چنان غرق حالت تفکر و حضور و راز و نیاز با پروردگار مى شوند، که بر تمام ذرات وجودشان اثر مى گذارد، خود را ذره اى مى بینند در برابر وجودى بى پایان، و قطره اى در برابر اقیانوسى بیکران.
لحظات این نماز، هر کدام براى او درسى است از خودسازى و تربیت انسانى و وسیله اى است براى تهذیب روح و جان.
در حدیثى مى خوانیم: پیامبر(صلى الله علیه وآله) مردى را دید که در حال نماز با ریش خود بازى مى کند فرمود: أَما أِنَّهُ لَوْ خَشَعَ قَلْبُهُ لَخَشَعَتْ جَوارِحُهُ!: اگر او در قلبش خشوع بود، اعضاى بدنش نیز خاشع مى شد .(۱)
اشاره به این که: خشوع یک حالت درونى است که در برون اثر مى گذارد.
پیشوایان بزرگ اسلام آنچنان خشوعى در حالت نماز داشتند که به کلى از ما سوى اللّه بیگانه مى شدند، تا آنجا که در حدیثى مى خوانیم: پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) گاه به هنگام نماز به آسمان نظر مى کرد، اما هنگامى که آیه فوق نازل شد دیگر سر بر نمى داشت و دائماً به زمین نگاه مى کرد .(۲)
✍ پی نوشت:
۱ ـ تفسیر صافى و تفسیر مجمع البیان ، جلد ۷، صفحه ۹۹، ذیل آیه مورد بحث.
۲ ـ مجمع البیان ، جلد ۷، صفحه ۹۹ و تفسیر فخر رازى ، جلد ۲۳، صفحه ۷۷، ذیل آیه مورد بحث.
↩️ ادامه دارد...https://eitaa.com/hafezanewahy
🎙 تفسیر صوتی آیات ۱ الی ۱۱ سوره مبارکه مومنون
📝 مفسّر : حجتالاسلاموالمسلمین قرائتیhttps://eitaa.com/hafezanewahy
📝 شرح و تفسیر حکمت ۴۱۷
🤲 شرایط توبه و استغفار واقعی
↩️ آنگاه مى فرمايد: «سوم اين است كه حقوقى را كه از مردم ضايع كرده اى به آن ها بازگردانى تا به هنگام ملاقات پروردگار (به هنگام مرگ يا محشور شدن در قيامت) حق كسى بر تو نباشد و چهارم اين كه هر واجبى كه از تو فوت شده است حق آن را ادا كنى (و قضاى آن را به جاى آورى)»; (وَ الثَّالِثُ أَنْ تُؤَدِّيَ إِلَى الَْمخْلُوقِينَ حُقُوقَهُمْ حَتَّى تَلْقَى اللّهَ أَمْلَسَ لَيْسَ عَلَيْكَ تَبِعَةٌ، وَالرَّابِعُ أَنْ تَعْمِدَ إِلَى كُلِّ فَرِيضَة عَلَيْكَ ضَيَّعْتَهَا فَتُؤَدِّيَ حَقَّهَا).
اين دو قسمت در حقيقت از آثار قطعى پشيمانى واقعى از گناه است زيرا كسى كه از كارى پشيمان شده سعى مى كند آن را جبران نمايد و جبران، در ضايع كردن حقوق مردم، بازگرداندن حقوق به آن ها و در تضييع حق الله قضاى آن است. بديهى است كه اين دو ركن در مواردى است كه قابل جبران باشد اما گناهانى كه از طريق قضا كردن يا اداى حقوق مردم قابل جبران نيست تنها با انجام اعمال صالح ديگر مى توان آثار آن را از روح و جان شست.
به همين دليل در آيات بسيارى بعد از ذكر توبه، ذكر اصلاح (جبران با اعمال صالحه) آمده است ازجمله در سوره بقره آيه 159 و 160 درباره علماى يهود كه حقايق را مخفى مى كردند مى خوانيم: «(إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَى مِنْ بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِى الْكِتَابِ أُوْلَئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللاَّعِنُونَ * إِلاَّ الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَبَيَّنُوا فَأُوْلَئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ وَأَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيمُ); كسانى كه دلايل روشن، و وسيله هدايتى را كه نازل كرده ايم، بعد از آن كه در كتاب براى مردم بيان نموديم، كتمان كنند، خدا آن ها را لعنت مى كند; و همه لعن كنندگان نيز آن ها را لعن مى كنند. مگر آن ها كه توبه و بازگشت كردند، و (اعمال بد خود را با اعمال نيك) اصلاح نمودند، (و آنچه را كتمان كرده بودند; آشكار ساختند;) من توبه آن ها را مى پذيرم; كه من توّاب و رحيمم».
در واقع شخص گنهكار به خصوص كسى كه اصرار بر گناه داشته مانند بيمارى است كه نيروهاى خود را از دست داده است; هنگامى كه بيمارى قطع شد بايد به تقويت خويشتن بپردازد تا نيروهاى از دست رفته بازگردد و به صورت نخستين درآيد. تأثير گناه بر روح انسان نيز همين گونه است و جبران و اصلاح آن نيز از طريق انجام اعمال صالحه است.
ادامه دارد
↩️https://eitaa.com/hafezanewahy
#در_محضر_اهل_بیت
✅ میـانشـان پيـكى نبـاشـد!
☀️ امام صادق علیه السلام :
✓ «زمانى كه قائم ما قيام كند، خداوند عز و جل گوشها و چشمهاى شيعيان ما را چنان توانا مىكند كه ميان آنان و قائم پيكى نباشد. از همان جايى كه هست با شيعيان سخن مىگويد و آنها سخنانش را مىشنوند و او را مىبينند».
⁙ «إنّ قائمَنا إذا قامَ مَدَّ اللّهُ عزّ وجلّ لِشيعتِنا في أسْماعِهِم وأبْصارِهِم، حتّى لا يكونَ بينَهُم وبينَ القائمِ بَريدٌ، يُكلِّمُهُم فيَسْمَعونَ، ويَنظُرُونَ إليهِ وهُو في مكانِهِ».
📚 الكافی: ج٨ ص٢٤١ ح٣٢٩
#امام_زمان علیهالسلامhttps://eitaa.com/hafezanewahy
احکام 1403.08.15.mp3
5.7M
#موعظه
🤲 آداب نماز
🎙 حجت الاسلام والمسلمین دادسرشت تهرانیhttps://eitaa.com/hafezanewahy
استاد.mp3
1.5M
.•🌼•.
🌱بیـان آیــات قـرآن از زبان امــام
چه خـــ⭐ـــوش اســت
🌸صــــوت قــرآن🌸
زِ تو دِلْــــ❤️ـــرُبا شـنـــیـدن
#استاد_مهندسی
╭─¬¬¬🍃🌹🌹🍃¬¬¬╮
https://eitaa.com/hafezanewahy
╰─¬¬¬🍃🌹🌹🍃¬¬¬╯
قطره ای از دریا صفحه ۱۹.mp3
2.05M
#قطرهای_از_دریا
صفحه ۱۹
👤 حجت الاسلام والمسلمین مهندسی
✅ استکبار ستیزی رو از قرآن بیاموزیم
╭─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╮
╰─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╯
قطره ای از دریا صفحه ۲۰.mp3
2.04M
#قطرهای_از_دریا
صفحه ۲۰
👤 حجت الاسلام والمسلمین مهندسی
❇️ خیلی هامون دغدغه بچه هامون رو داریم
چیکار کنیم براشون؟🤔
╭─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╮
https://eitaa.com/hafezanewahy
╰─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╯
قطره ای از دریا صفحه ۲۱.mp3
1.94M
#قطرهای_از_دریا
صفحه ۲۱
👤 حجت الاسلام والمسلمین مهندسی
🔸 تعصب بی مورد نداشته باشیم❌
╭─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╮
https://eitaa.com/hafezanewahy
╰─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╯
قطره ای از دریا صفحه ۲۲.mp3
3.59M
#قطرهای_از_دریا
صفحه ۲۲
👤 حجت الاسلام والمسلمین مهندسی
🔹مؤمن واقعی کیست؟
╭─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╮
https://eitaa.com/hafezanewahy
╰─¬¬¬┅🍃🌹🌹🍃┅¬¬¬╯