✅نکته بعدی در همسرداری : لزوم شناخت تفاوتهای تکوینی زن و مرد
✨أَ وَ مَنْ يُنَشَّؤُا فِي الْحِلْيَةِ وَ هُوَ فِي الْخِصامِ غَيْرُ مُبِينٍ «زخرف/۱۸»
آيا كسى را كه در زيور پرورش يافته و در مجادله بيانش غير روشن است (شايسته نسبت دادن به خداست؟)
✅آیه در جواب کسانی نازل شده که دختران را نعوذبالله جزو دختران خدا میدانستند که قرآن پاسخ میدهد با این دو ویژگی که در دختران هست چگونه این نسبت را به خدا میدهید .
🌹از این آیه در موضوعات خانوادگی هم میتوان بهره برد
این دو ویژگی که خداوند در این آیه اشاره کرده👈همان تفاوتهای تکوینی و ذاتی بین زن و مرد هست
استاد قرائتی درنکات این آیه فرموده :
"۱_زينتطلبى و زيورگرايى، براى زنان و دختران امرى طبيعى است. «يُنَشَّؤُا فِي الْحِلْيَةِ»
۲- زن از جهت عاطفه و احساسات قوىتر از مرد و از جهت برخورد و مجادله ضعیف تر است .«وَ هُوَ فِي الْخِصامِ غَيْرُ مُبِينٍ»"
🔺این تفاوتهای تکوینی که استاد قرائتی در تبیین آیه مشخص کردند در غالب زنان وجود دارد . دانستن تفاوتهای تکوینی زن ومرد در زندگی یک سری از مشکلات خانوادگی را حل میکند .
✅توصیه میکنم زوجین حتما قبل از ازدواج یا در دوران نامزدی این تفاوتهای عمومی بین دو جنس را بشناسند
و البته زمان #خواستگاری هم لازم است
با سوالات خواستگاری و تحقیق درباره
👈تفاوتهای دیگر همدیگر از جمله تفاوتهای اعتقادی و فرهنگی هم بپرسند وتحقیق کنند و آگاه بشند.
👈اگر تفاوتها به خصوص در زمینه اعتقادی بیش از حد بود، توجه داشته باشند که این ازدواج به صلاح طرفین نیست .
📝محمدلو
نکته بعدی در خانواده توجه به قوامیت مرد در خانواده است
🚨تبیین بحث قوامیت در قرآن
✨الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّساءِ بِما فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلى بَعْضٍ وَ بِما أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوالِهِمْ فَالصَّالِحاتُ قانِتاتٌ حافِظاتٌ لِلْغَيْبِ بِما حَفِظَ الله(نساء/۳۴)»
مردان داراى ولايت بر زنانند از آن جهت كه خدا بعضى از ايشان (مردان) را بر بعضى (زنان) برترى داده (قدرت بدنى، توليدى واراده بيشترى دارند) و از آن جهت كه از اموال خود نفقه مىدهند، پس زنانِ شايسته، فرمان بردارند و نگهدار آنچه خدا (براى آنان) حفظ كرده، (حقوق واسرار شوهر،) در غياب اويند.
🌹امام خامنه ای درباره این آیه می فرمایند:
قرآن می فرماید آیه «الرجال قوامون علی النساء». این آیه بدین معناست که سرپرستی امور خانه به دوش مرد است. مرد باید برود کار کند.معیشت خانواده به عهده اوست. زن هر چه ثروت دارد مال خودش است اما معیشت خانواده به دوش او نیست.
این طور هم نیست که بگوییم همه جا باید خانم از آقا تبعیت کند،نخیر. چنین چیزی نه در اسلام داریم و نه در شرع. آیه «الرجال قوامون علی النساء» معنایش این نیست که زن باید در تمام امور تابع شوهر باشد.نه! یا مثل برخی از این اروپا ندیده های بدتر از اروپا و مقلد اروپا ،بگوییم که زن بایستی همه کاره باشدو مرد باید تابع باشد. نه این هم غلط است.
بالاخره دو تا شریک و دو تا رفیق هستند. یک جا مرد کوتاه بیاید و یک جا زن کوتاه بیاید. یکی اینجا از سلیقه و خواست خود بگذرد و دیگری در جای دیگر، تا بتوانید با هم زندگی کنید.
اما خداوند متعال تفاوت طبیعی را در زن و مرد قرار داده است. خدای متعال طبیعت زن را ظریف قرار داده است. بعضی از انگشتها خیلی درشت و گنده هستند و برای کندن یک سنگ از زمین خیلی مناسب است، اما اگر بخواهند یک جواهر خیلی ریز را لمس کنند معلوم نیست بتوانند بردارند.
اما بعضی از انگشتها ظریف و باریکند. آن سنگ را نمی توانند بردارند اما آن خرده جواهر و خرده طلا را می توانند از روی زمین جمع کنند. زن و مرد این طورند. هر کدام یک مسئولیتی دارند. نمی شود هم گفت که مسئولیت کدامیک سنگین تر است. مسئولیت هر دو سنگین است. هر دو لازم است. خدا اینها را اینطور کنار هم قرار داده است . ۷۹/۶/۲۸
🌺🌺🌺🌺
✅تبیین آیه سوره نساء
🚨برتری که خداوند در این آیه کریمه اشاره کرده
1⃣اولا در چهارچوب خانواده مطرح است چون در ادامه آیه بحث نفقه مطرح شده
و نفقه هم فقط در خانواده مردان بر زنان برعهده دارند .
2⃣ثانیا برتری هم برمیگردد به تفاوتهای زن و مرد در خلقت آفرینش که خداوند مرد را از لحاظ جسمی برتری داده
👈یعنی اولا قدرت بدنی و جسمی مرد بیشتر است.
👈ثانیا از لحاظ عقلی و عاطفی باتوجه به اینکه عقل و عاطفه در هر دو جنس زن و مرد وجود دارد . اما ظهور و بروز آن در دو جنس متفاوت است
👈قدرت و ظهور #عاطفه و احساسات در #زن قوی تر و بیشتر است به همین خاطر تربیت فرزند بر عهده مادر بیشتر گذاشته میشود چون تربیت فرزند نیاز به عاطفه و محبت بیشتر دارد.
✅✅پس همین #تفاوتهای_تکوینی در دو جنس زن ومرد باعث تفاوت در وظایف و مسئولیتهای اجتماعی در زنان و مردان در خانواده و جامعه شده است . و هرکدام بهتر هست که در چهارچوب استعداد و وظایف خود عهده دار مسئولیت های محوله خود باشند .
✅نتیجه بحث اینکه در قسمت اول این آیه بحث قوامیت مردان ومدیریت مردان در خانواده مطرح شده که اشاره کردیم که منظور قدرت جسمی بیشتر مرد هست به همین خاطر وظیفه نفقه هم بر عهده او گذاشته شده در خانواده
✅و در ادامه آیه هم ویژگی خوب زنان در خانواده مطرح شده:
1⃣زنان صالح
2⃣زنان متواضع و فرمانبردار👈 نه لجباز
3⃣زنان عفیف و پاکدامن
👈که اگر خواهران محترم این سه ویژگی را به خصوص در چهارچوب خانواده رعایت کنند ، زندگی هایشان شیرین ومحکم میشود.
📝محمدلو
✅نکته بعدی در همسرداری نیکو سخن گفتن نیکو در خانواده است
🌺کلام طیب و عمل شایسته داشته باشیم
✨مَنْ كانَ يُرِيدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِيعاً إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَ الْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ وَ الَّذِينَ يَمْكُرُونَ السَّيِّئاتِ لَهُمْ عَذابٌ شَدِيدٌ وَ مَكْرُ أُولئِكَ هُوَ يَبُورُ «فاطر/۱۰»
هر كس خواهان عزّت است، پس عزّت، همه از آن اوست (و به هر كه بخواهد مىدهد.)
تنها سخن (و عقيدهى) پاك به سوى او بالا مىرود، و كار شايسته آن را بالا مىبرد،
و كسانى كه براى انجام بدىها نقشه مىكشند، برايشان عذاب سختى است و نيرنگ آنان است كه تباه مىشود
✨✨✨
🌹 ابتدا بررسی معنای کلام طیب
1⃣«طیب» در لغت به معنای پاکیزه، دلپذیر و خوشایند است. راغب میگوید: «طیب آن است که حواس و نفس از آن لذت میبرد».
2⃣"طیب، به معنای حلال، پاک و پاکیزه و نظیف است.
👈گفتار سنجیده ی بی غل و غش و یا سخن نیکو و بی ریا، فضیلتی والا مرتبه ی قرآنی است که صفای قلب و صداقت زبان انسان به آن شناخته می شود.
وقتی خداوند، قلبی پاک و مالامال از احساس و زبانی شیرین و خوش بیان[ و دور از فریبکاری] را روزی آدمی نمود، به یقین سرافرازی و موفقیت را به وی بخشیده.
👌 سخن وگفتار پاکیزه و بی آلایش هم چون سحر در انسان اثر می گذارد، به قلبش نیرو می بخشد، روانش را آرام نگه می دارد و #آرامش و #سعه_ی_صدر به او می دهد."
📝دکتر احمد شرباصی مصری
3⃣برخی هم گفته اند کلمه «طیب» در مقابل کلمه «خبیث» معنای ملایمت با نفس و طبع هرچیزی را میدهد، مثل «کلمه طیب» که به معنای آن سخنی است که گوش از شنیدنش خوش آید
🔰در مباحث خانوادگی هم از این آیه میتوان استفاده کرد👇
🌹سخن شایسته کلام زیبا به همراه اعمال شایسته در زندگی معجزه میکند هم خدا از کلام زیبا خوشش می آید و هم زندگی زیبا میشود و هم اجر و قرب انسان در زندگی بین همسر و اقوام و فامیل او بیشتر میشود. به عبارتی عزت انسان زیاد میشود.
📝محمدلو
✅ مراقب سخن گفتن خود باشید و نیکو سخن بگویید
✨وَ قُلْ لِعِبادِي يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ الشَّيْطانَ يَنْزَغُ بَيْنَهُمْ إِنَّ الشَّيْطانَ كانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوًّا مُبِيناً «اسراء/۵۳»
وبه بندگانم بگو: سخنى گويند كه نيكوتر است، چرا كه شيطان (با سخنان ناموزون) ميان آنان فتنه وفساد مىكند. همانا شيطان همواره براى انسان، دشمنى آشكار بوده است.
نکته
✅كلام احسن» شامل هر نوع سخن شايسته است، همچون: سلام، دعا، ارشاد، اظهار محبّت، امربهمعروف و نهى از منكر، ذكر خدا، توبه و استغفار و امثال آن.
🔺- در دعوت به كلام نيكو، بايد خود نيكو سخن بود. «يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ»
🔺 كلام و گفتار خوب، زمينهساز محبّت، و سخنناروا، زمينهساز انواع وسوسههاى شيطانى است. آرى سخن نيكو، زمينهى وسوسه را مىزدايد. يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ الشَّيْطانَ يَنْزَغُ ...
🔺در خانواده بخصوص باید سخن گفتن نیکو ترویج شود . باید اعضای خانواده خود را ملزم کنند که با کلام زیبا با هم سخن بگویند .
🌹کلامی محبت آمیز
🌹 کلامی بدون طعنه و کنایه
🌹 و کلامی بدون توهین و سرزنش و تحقیر...
🔰شیطان در کمین خانواده هاست اگر مراقبت نباشد.
✅نکته بسیار مهم کلیدی در همسرداری : توجه به وفای به عهد و پیمان در خانواده میباشد.
✨يأيهَا الَّذينَ ءَامَنوا أَوفوا بِالعُقودِ...»
ای کسانی که ایمان آورده اید، به پیمان ها وفا کنید
✅در اسلام وفای به عهد و پیمان سفارش شده است .
✅زهرا حیدری کارشناس دینی فرمودند :
وفای به عهد عالیترین و بهترین خصلت در خانواده است در محیط خانواده نه تنها زن و شوهر باید نسبت به هم وفادار باشند، بلکه در مورد فرزندان هم باید به همین منوال باشد.
✅کسانی که در زندگی مشترک نسبت به همسر خود وفادار هستند، سه خصلت نیکو در زندگی نصیب آنها میشود.
1⃣اولین خصلت این است که در زندگی آرامش دارند،
2⃣ همچنین مردم به آنها اعتماد دارندو
3⃣سومین ویژگی این افراد این است که رحمت الهی از نظر مادی و معنوی بر آنها نازل میشود.
حیدری با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) اظهار کرد: ایشان فرمودهاند: «همنشین من در قیامت وفادارترین شما نسبت به همسرانشان است»، بنابراین نتیجه میگیریم که وفاداری در محیط خانواده از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ ملاک همنشینی با پیامبر(ص) عبادت بسیار نیست، بلکه وفاداری و پایبند بودن به عهد و پیمان است.
وی عنوان کرد: امام علی(ع) نیز وفاداری را یکی از عالیترین خلق و خوهای بین زن و شوهر معرفی کردهاند، چنانچه زن و شوهر در محیط خانواده به این مسئله توجه داشته باشند و نسبت به هم وفادار باشند، همنشینان و دوستان خوبی برای هم خواهند بود و محیط خانواده سرشار از آرامش میشود.
وی با بیان اینکه وفاداری و وفای به عهد عالیترین و بهترین خصلت در خانواده است، اظهار کرد: در محیط خانواده زن و شوهر باید نسبت به هم وفادار باشند
✅حجت الاسلام و المسلمین موسویان هم گفت:
📍 بر اساس پیمان نامه و عهدنامه در نظام خانواده اگر وفای به عهد انجام شود اطمینان میوه التزام عهد است و اگر عهدشکنی در میان باشد بنیان خانواده متزلزل می شود. اگر وفای به عهد انجامی شود افراد خانواده و جامعه به یکباره دچار شک و تردید و دو دلی می شوند که باید ریشه یابی شود. آرامش قلبی و امنیت نتیجه وفای به عهد و استرس و اضطراب و تشنج حاصل عهد شکنی است که تشنج در جامعه را نیز به همراه دارد.
درباره تاثیرات وفای به عهد« ترویج صداقت»،«از بین رفتن سوء ظن ها »، «اعتماد» و «محبت آفرینی» مهمترین آثار وفای عهد در خانواده و جامعه هستند.
✅در قبال نیکی، نیکی کنیم ..
✨هَلْ جَزاءُ الْإِحْسانِ إِلَّا الْإِحْسانُ «الرحمن/۶۰»
آيا پاداش نيكى جز نيكى است
✅ آیه زیبایی که در همه جا بخصوص زندگی خانوادگی ،خیلی به کار می آید. خداوند می فرماید اگر کسی به شما نیکی کرد پاسخش را به نیکی بدهید مقابله به مثل در نیکی ها
🚨برخی ها را دیدید به کسی نیکی میکنند و اما طرف مقابلشان جوابشان را به بدی میدهد یا نیکی را نمی فهمد و این جوری باعث میشوند طرف مقابلشان از نیکی کردن به همه دلسرد شود ..
👈قرآن میخواهد که انسان ها پاسخ نیکی را با نیکی بدهند. قرآن میخواهد انسانها را شاکر تربیت کند .
وقتی در مقابل بنده شاکر باشند یاد میگیرند نسبت به خالقشان هم شاکرتر باشند .
🔺چه بد دردی است درد ناشکری و ناسپاسی
🌹امام باقر (علیه السلام)فرمودند: چهار چیز زود عقوبت میآورند، مردی به دیگری احسان میکند و او در برابر آن بدی میکند.
📚تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۵، ص۴۳۲
الخصال، ج۱، ص۲۳۰/ نورالثقلین
🌹امام صادق (علیه السلام) فرمودند :خدا لعنت کند کسانی را که راه احسان و نیکی را میگیرند، گفته شد: «آنان که جلوی احسان را میگیرند چه کسانی هستند»؟ حضرت (علیه السلام) فرمود: «کسی که دربارهی او احسان و نیکی شود و او [در مقابل آن ناسپاسی نماید، که در اثر آن صاحب احسان و نیکی [بهواسطهی ناسپاسی وی] از احسان به دیگران خودداری میکند».
📚تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۵، ص۴۳۲
الإختصاص، ص۲۴۱/ نورالثقلین
✅✅در زندگی خانوادگی در مقابل نیکی های پدر و مادر، همسر و فرزندانمان، شاکر باشیم.
✅ تاثیر تشکر و قدردانی در خانواده
✨وَ إِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَ لَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذابِي لَشَدِيدٌ «ابراهیم/۷»
و (نيز به يادآور) هنگامى كه پروردگارتان اعلام فرمود: همانا اگر شكر كنيد، قطعاً (نعمتهاى) شما را مىافزايم، و اگر كفران كنيد البتّه عذاب من سخت است.
✅این آیه درباره نعمتهای خدای متعال گفته شده اما میتوان در زندگی خانوادگی هم از آن بهره جست .چراکه
🌹امام رضا (ع) ميفرمود: هر كه سپاس مردم نعمت دهنده را نگويد، سپاس خداي بزرگ را نگفته است.
📚وسائل الشیعه،حدیث ۲۱۶۳۷
🌹تشکر به معنای اظهار تقدیر و تجلیل در برابر نعمت ظاهری یا معنوی است که از سوی منعم به فرد میرسد .
👈در مقابل آن کفران به معنای پوشاندن نعمت و تقدیر نکردن از نعمت دادن مُنعم است
✅✅نقش تشکر در تحکیم بنیاد خانواده تا جایی است که امام صادق علیه السلام آن را ملاک بهترین همسر معرفی کرده و فرموده اند :
🌹بهترین همسران شما زنی است که اگر به او عطا شود مراتب سپاس را به جا آورد و اگر چیزی از او دریغ شود، راضی باشد .📚مستدرک الوسائل ،ج۱۴،ص۱۶۱
✅برخی آثار تشکر از همسر که در منابع دینی مورد توجه قرار گرفته :
1⃣بقای نعمت
همسری که از زحمات همسر خود قدردانی میکند بیش از همه خود را در تداوم لطف همسر بهره مند میسازد .
2⃣افزایش نعمت
همسری که از زحمات همسر خود تشکر میکند به مثابه تقویت کننده ای است که رفتار خوب شوهرش را تقویت میکند و باعث افزایش ان میسود
3⃣تقویت محبت
تشکر و قدردانی از همدیگر باعث تشدید علاقه و محبت بین همسران میشود
🚨انواع سپاسگذاری:
✅تشکر گفتاری، تشکر عملی
🌹 #تشکر_گفتاری و کلامی همین کلمات محبت آمیزی است که بین همسران به کار گرفته میشود. مثلا با کلمه متشکرم یا مثلا خیلی خوشحالم کردی خیلی ممنونم خیلی بهت افتخار میکنم و..
🌹 #تشکر_رفتاری هم میتواند شامل نگاه محبت آمیز لبخند زدن، هدیه دادن و ..باشد .
🚨اما یک نکته مهم دیگر
❓❓اگر همسری کلی تلاش کرد و زحمت کشید اما همسرش از او قدردانی نکند، اون وقت چی ؟؟
✅✅ اینجا دیگه مرحله آزمایش انسان است .
👈اولا نبایستی ناامید شود .
👈بلکه باید با خدا معامله کرد.
توقع خود را از مردم کم کرد
و پاداش کار خود را از خدا طلب کند
🌹خدا خیلی عادل است ذره ای عمل صالح از دید او مخفی نمی ماند.
✨فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ «زلزال/۷»
✨وَ مَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ «زلزال/۸»
پس هر كس به مقدار ذرّهاى كار نيك كرده باشد همان را ببيند. و هركس هم وزن ذرهاى كار بد كرده باشد آن را ببيند.
📝برگرفته از سایت راسخون با اضافاتی
✅در پایان دعایی زیبا در حق خود و خانواده که در قرآن بیان شده است
✨وَ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّيَّاتِنا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقِينَ إِماماً «فرقان/۷۴»
و كسانىاند كه مىگويند: پروردگارا! به ما از ناحيهى همسران و فرزندانمان مايهى روشنى چشم عطا كن و مارا پيشواى پرهيزگاران قرار ده.
✅دعای فوق العاده زیبا برای انسان و خانواده اش
🌹نکته های این دعا
انسان در برابر همسر و فرزند و نسل خود متعهّد است و بايد براى عاقبت نيكوى آنها تلاش و دعا كند. رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا ...
در تربيت علاوه بر علم وتلاش بايد از خدا نيز كمك خواست. رَبَّنا هَبْ لَنا ...
- فرزند صالح، نور چشم است. «قُرَّةَ أَعْيُنٍ»
- تشكيل خانواده وداشتن همسر و فرزند و دعا براى بدست آوردن آنها، مورد توجّه اسلام است. رَبَّنا هَبْ لَنا ...
- در دست گرفتن مديريّت جامعه، آرزوى عبادالرحمن است، زيرا عهدهدار شدن امامت و رهبرى متّقين، ارزش است. «وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقِينَ إِماماً»
در دعا به حداقل اكتفا نكنيد، بلند همّت باشيد. «وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقِينَ إِماماً» (خدايا مارا در رسيدن به كمال، رهبر متّقين قرار ده، نه آنكه تنها از متّقين باشيم)
- بندگان خدا، وحدت هدف و وحدت كلمه دارند. «إِماماً» و نفرمود:/ «ائمة».
(ممكن است كلمه «امام» به جاى «ائمة»، رمز آن باشد كه در جامعه اسلامى رهبر بايد يك نفر باشد)
✅ توجه به نکته های کلیدی زندگی خانوادگی همسران
1⃣رعایت تقوا بین همسران
2⃣توجه به هدف ازدواج و ثمره آن
هدف ازدواج آرامش زوجین و ثمره آن ایجاد مودت و رحمت بین همسدان
3⃣ توجه به تفاوتهای زن و مرد
4⃣توجه به قوامیت مرد در خانواده
5⃣زن و مرد چون لباس برای همدیگر هستند توجه به ویژگی های لباس
6⃣ سخن گفتن نیکو در خانواده
7⃣وفاداری بین همسران
8⃣دعا برای همسدان
✅۵ خصیصه کلی و شاخصه های رفتاری پیامبر اکرم در رفتار با همسرانشان
1⃣رعایت عدالت بین همسران
پیامبر :عدالت در مهریه ؛ نفقه ؛همنشینی؛اعطای هدایا هر کدام از همسران خود را یکسان در نظر میگرفتند .
2⃣صبر در ناسازگاری
3⃣مخالفت با تنبیه بدنی
4⃣احترام به روحیات همسران
5⃣کلمات محبت آمیز
درباره عدالت برای مثال در این زمینه گاهی پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به سختی میافتاد، به همین جهت آیه تخییر نازل شد: «ترجی من تشاء منهن و توؤی الیک من تشاء و من ابتغیت ممن عزلت فلا جناح علیک....؛ [۲۸] هر یک از همسرانت را بخواهی میتوانی به تاخیراندازی و هر کدام را بخواهی نزد خود جای دهی و هر گاه بعضی آنها را که برکنار ساختهای بخواهی نزد خود جای دهی گناهی بر تو نیست...»
خداوند نیز پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) را از این قید آزاد کرد؛ ولی با این حال پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) همچنان عدالت را در این زمینه رعایت کرد.
←← عدالت در اعطای هدایا
پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در زمینه اعطای هدایا به همسران خود نیز مساوات را رعایت میکرد. به عنوان نمونه ایشان برای پادشاه «حبشه» هدایایی فرستاد؛ اما با رسیدن خبر مرگ "نجاشی"، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) هدایا را به طور مساوی بین همسران تقسیم کرد. [۲۹]
← صبر در برابر ناسازگاری
اگر پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) از یکی از همسران خود ناسازگاری میدید، سریع خشم نمیگرفت. بلکه از راههای مختلف همچون ترک مراوده و صحبت نکردن موقت و... سعی میکرد، او را متوجه اشتباه خود کند. [۳۰] [۳۱]
←← مخالفت با تنبیه بدنی
ایشان با تنبیه بدنی همسران بسیار مخالف بود. زمانی بانویی نزد ایشان آمد، از همسرش به جهت تنبیه او شکوه کرد، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) سخت بر آشفت و فرمود: «شگفتا کسی از شما همسران خود را چون بردگان میزند و سپس بدون دلجویی با او مراوده میکند.» [۳۲]
← احترام به روحیات همسران
از دیگر ویژگیهای پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) احترام به روحیات همسران مناسب با شان هر یک بود.
←← کلمات محبتآمیز
وقتی با عایشه روبهرو میشد با گفتن یا "حمیرا" [۴۲] به او محبت میکرد. در دیدار با "امسلمه" و فرزندانش احوال آنان را میپرسید و با اسم خاصی آنها را صدا میزد. [۴۳] [۴۴]
←← دلجویی
در حجةالوداع وقتی شتر "صفیه" حرکت نکرد و او گریه میکرد، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) با دست خود اشک او را پاک کرد و او را دلداری داد و دستور داد، قافله آنجا فرود آید.
[۴۵] [۴۶]
←← پذیرش عذر
در قضیه گذشته وقتی به "زینب بنت جحش" فرمود: «آیا صفیه را بر شتر خود سوار میکنی؟» گفت: من زن یهودی تو را مهمان کنم؟ پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) ناراحت شد و مدتی از او دور شد؛ اما با پشیمانی زینب، ایشان هم با پذیرش عذر وی برای نشان دادن محبت خود اتاق او را مرتب کرد. [۴۷] [۴۸]
←← مهربانتر از پدر
در اختلافی که بین پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) و حفصه رخ داد، ایشان فرمود: «آیا میخواهی داوری بین ما قضاوت کند؟» او پذیرفت. پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به دنبال عمر فرستاد و عمر پس از شنیدن قضیه خواست، سیلی بر دختر خود زند که پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) او را منع کرد و این نشان از آن دارد که پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) مهربانتر از پدر به او بود و بدیهای او را تحمل میکرد. [۴۹]
← اختیار در انتخاب
پس از پیروزی پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در جنگها بعضی از همسران تقاضای مال کردند، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) نپذیرفت و سخنان درشت آنان را نادیده گرفت. [۵۰] [۵۱] پس وحی آمد، «زنان خود را مخیر کن تا یکی از دو راه را انتخاب کند که هر کدام به ادامه همسری تو علاقمند است باید افزونطلبی را ترک کند... و هر که مال دنیا را بر تو ترجیح دهد، او را به نحو شایسته رها کن.» [۵۲]
← کمک به همسران
پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در خانه به همسران کمک میکرد، اتاق زینب را مرتب میکرد. [۵۳] [۵۴] لباسهایش را خود وارسی کرد؛ کفشش را اصلاح میکرد، [۵۵] با دست خود گوشت خرد میکرد. [۵۶]
روایات پیامبر در همسرداری و خانواده
[ویرایش]
«بهترین شما، بهترین کس برای همسر خویش است و من بهترین شما نسبت به همسر خویشم» [۵۷]
«از رحمت خدا به دور باد کسی که خانواده خود را ضایع کند و آنها را به حال خود واگذار نماید.» [۵۸]
«همواره جبرئیل مرا درباره زن سفارش نمود، تا جایی که گمان بردم شایسته نباشد آنها را طلاق داد؛ مگر زمانی که آشکارا کار زشتی از آنها سر زند» [۵۹]
«اگر مردی زن خود را بیازارد، هیچ عبادت و عمل نیکش پذیرفته نیست تا همسرش را خشنود نماید» [۶۰]
نشستن مرد کنار زن و فرزندش نزد خدا محبوبتر از اعتکاف در مسجد من است.» [۶۱]
«هر چه ایمان بنده بیشتر شود زن دوستی او افزونتر میشود.» [۶۲]
مداحی آنلاین - اوف بر زمین بگوید اگر اوف به آمنه - حاج احمد واعظی.mp3
16.43M
🌸 #میلاد_پیامبر_اکرم(ص)
🌸 #میلاد_امام_جعفر_صادق(ع)
💐اوف بر زمین بگوید اگر اوف به آمنه
💐چشم زمان زمان توقف به آمنه
🎤حاج #احمد_واعظی
👏 #مدیحه_سرایی
👌بسیار دلنشین
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌸 #میلاد_پیامبر_اکرم(ص)
🌸 #میلاد_امام_جعفر_صادق(ع)
💐عرش چراغونیه
💐فرش غزل خونیه
🎤 #جوادمقدم
👏 #سرود
👌بسیار زیبا
🌹دعای سلامتی امام عصر عج
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن صَلَواتُکَ علَیهِ و عَلی آبائِهِ فِی هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِی کُلِّ سَاعَةٍ وَلِیّاً وَ حَافِظاً وَ قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیْناً حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتعَهُ فِیهَا طَوِیلا
✨سلامتی و تعجیل در فرج امام عصر عج #صلوات✨
@hagigatevasel
️حقیقت واصل
بسم الله الرحمن الرحیم سلام علیکم به منظور عرض ارادت به پیامبر خدا ؛ سلسه جلسات مشاوره خانواده در
بسم الله الرحمن الرحیم
راه های کاهش طلاق مطلب خوبی بود به صفحه اصلی استان های خبرگزاری حوزه و تیتر اصلی راه یافته و اونجا هم منتشر شده است.
#محمد_رسول_الله
#ما_امت_رسول_الله_هستیم
#نحن_أمة_رسول_الله
#محبوب_دلها
️حقیقت واصل
بسم الله الرحمن الرحیم دومین نشست کارگاه مجازی مشاوره خانواده با موضوع همسرداری در آیات و روایات پ
توجه به تفاوتهای تکوینی زوجین، بسیاری از مشکلات را حل میکند
حوزه/ محمدلو گفت: روحیه زنانگی لطیف بودن، داشتن عاطفه و احساسات قویتر از مرد و میل به زینت و زیور را اقتضا میکند و در مقابل، مرد برخی خصوصیاتی را دارد که در زنان نیست و دانستن این تفاوتهای تکوینی بسیاری از مشکلات را حل خواهد کرد.
ادامه مطلب در خبرگزاری حوزه 👇
https://hawzahnews.com/x9SHQ
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم ضمن عرض تبریک و تهنیت میلاد باسعادت خاتم پیامبران حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و امام جعفرصادق علیه السلام و فرارسیدن یوم الله ۱۳ آبان
به اطلاع میرسانیم
سلسه جلسات کارگاه مشاوره خانواده
1⃣امشب با موضوع تربیت فرزند از دیدگاه قرآن و پیامبر اکرم ساعت ۱۰ شب
2⃣راههای خروج از مشکلات زندگی ساعت ۱۰ صبح فردا قبل از بیانات حضرت آقا
3⃣و استکبار ستیزی پیامبر و نقش پیامبر در وحدت مسلمین و ۱۳ آبان فردا شب ساعت ۱۰
به حول و قوه الهی توسط خانم محمدلو در کانال حقیقت واصل برگزار میشود .
✅این مراسم یک نذر فرهنگی است تقدیم به ساحت مقدس نبی مکرم اسلام حضرت محمدصلی الله علیه و آله و سلم میباشد.
#من_پیامبر_مان_محمد_را_دوست_دارم
#لبیک_یارسول_الله❤️
️حقیقت واصل
بسم الله الرحمن الرحیم دومین نشست کارگاه مجازی مشاوره خانواده با موضوع همسرداری در آیات و روایات پ
بسم الله الرحمن الرحیم
سومین نشست کارگاه مجازی مشاوره خانواده با موضوع تربیت فرزند در آیات و روایات پیامبر و اهل بیت عصمت و طهارت امشب در کانال حقیقت واصل
🌺تقدیم به محضر آقا رسول الله 🌺
بسم الله الرحمن الرحیم
✅در خصوص فرزند و داشتن فرزند اول باید امید به خدا داشت
✅هیچ گاه ناامید نباید شد از لطف و رحمت الهی مخصوصا اگه اهل کار خیر باشید
✨وَ زَكَرِيَّا إِذْ نادى رَبَّهُ رَبِّ لا تَذَرْنِي فَرْداً وَ أَنْتَ خَيْرُ الْوارِثِينَ «انبیاء/۸۹»
و زكريّا (را ياد كن) آنگاه كه پروردگارش را ندا داد: پروردگارا! مرا تنها مگذار و (فرزندى به عنوان وارث به من عطا فرما و البتّه كه) تو خود، بهترين وارثان هستى.
✨فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ وَهَبْنا لَهُ يَحْيى وَ أَصْلَحْنا لَهُ زَوْجَهُ إِنَّهُمْ كانُوا يُسارِعُونَ فِي الْخَيْراتِ وَ يَدْعُونَنا رَغَباً وَ رَهَباً وَ كانُوا لَنا خاشِعِينَ «انبیاء/۹۰»
پس (دعاى) او را مستجاب كرديم و يحيى را به او بخشيديم، و همسرش را (كه نازا بود) براى او شايسته قرار داديم (و اين بخاطر آن بود كه) همانا آنان در كارهاى نيك، شتاب داشتند و مارا از روى اميد و بيم مىخواندند و در برابر ما فروتن بودند.
🌹 نظیر این مسئله در داستان حضرت ابراهیم هم آمده است
✨قالَتْ يا وَيْلَتى أَ أَلِدُ وَ أَنَا عَجُوزٌ وَ هذا بَعْلِي شَيْخاً إِنَّ هذا لَشَيْءٌ عَجِيبٌ «هود/۷۲»
(همسر ابراهيم) گفت: اى واى بر من! آيا داراى فرزند مىشوم در حالى كه من پيرزنم و اين شوهرم پيرمرد؟ براستى كه اين چيز عجيبى است!
قالُوا أَ تَعْجَبِينَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ رَحْمَتُ اللَّهِ وَ بَرَكاتُهُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الْبَيْتِ إِنَّهُ حَمِيدٌ مَجِيدٌ «هود/۷۳»
(فرشتگان به همسر ابراهيم) گفتند: آيا از كار خداوند تعجّب مىكنى؟ رحمت و بركات الهى بر شما اهل خانه (و خاندان رسالت) نازل باد، همانا او (پروردگارى) ستوده و بزرگوار است.
✨الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْماعِيلَ وَ إِسْحاقَ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعاءِ «ابراهیم/۳۹»
ستايش خداوندى را كه در پيرى، اسماعيل و اسحاق را به من عطا فرمود. قطعاً پروردگارم شنونده دعاست (و آن را مستجاب مىكند.)
🌺🌺🌺
✅نکته اول : افرادی که بچه دار نمی شوند از رحمت الهی ناامید نشند .
🌹خدایی که به حضرت زکریا در سنین پیری بچه داد.
🌹خدایی که به حضرت ابراهیم در سن پیری اسحاق و اسماعیل را داد.
🌹خدایی که برای حضرت مریم بدون پدر فرزند صالح داد .
🌹همان خدا قادر است که برای کسانی که علاقه مند به داشتن فرزند هستند فرزند صالح عطا نماید . کافیست دعا کنید و امیدوار باشید
✅نکته دوم :ویژگی های خانواده دینی در این آیه به زیبایی به تصویر کشیده شده
🌺 زن و مردی که در کارهای نیک شتاب میکنند .
🌺 زن و مردی که خداوند را از روی بیم و امید میخوانند
🌺زن و مردی که در مقابل خداوند فروتن و متواضع هستند .
✅چه خوب است خانواده ها این ویژگی ها را در خود ایجاد کنند .
✅✅نکته های اول کلیدی در #تربیت #فرزندان : 🌹#نیّت خوش مادر
✨إِذْ قَالَتِ امْرَأَتُ عِمْرَانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ مَا فِي بَطْنِي مُحَرَّرًا فَتَقَبَّلْ مِنِّي إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (آل عمران/۳۵)
چون زن عمران گفت پروردگارا آنچه در شكم خود دارم نذر تو كردم تا آزاد شده [از مشاغل دنيا و پرستشگر تو] باشد پس از من بپذير كه تو خود شنواى دانايى
فَلَمَّا وَضَعَتْها قالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُها أُنْثى وَ اللَّهُ أَعْلَمُ بِما وَضَعَتْ وَ لَيْسَ الذَّكَرُ كَالْأُنْثى وَ إِنِّي سَمَّيْتُها مَرْيَمَ وَ إِنِّي أُعِيذُها بِكَ وَ ذُرِّيَّتَها مِنَ الشَّيْطانِ الرَّجِيمِ(آل عمران/۳۶)
پس چون فرزند را به دنيا آورد گفت: پروردگارا! من دختر زادهام- در حالى كه خداوند به آنچه او زاده داناتر است و پسر مانند دختر نيست- و من نامش را مريم ناميدم و من او و فرزندانش را از (شرّ) شيطان رانده شده، در پناه تو قرار مىدهم.
فَتَقَبَّلَها رَبُّها بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَ أَنْبَتَها نَباتاً حَسَناً وَ كَفَّلَها زَكَرِيَّا كُلَّما دَخَلَ عَلَيْها زَكَرِيَّا الْمِحْرابَ وَجَدَ عِنْدَها رِزْقاً قالَ يا مَرْيَمُ أَنَّى لَكِ هذا قالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَرْزُقُ مَنْ يَشاءُ بِغَيْرِ حِسابٍ(آل عمران/۳۷)
پس پروردگارش او را به پذيرشى نيكو پذيرفت و به رويشى نيكو روياند و سرپرستى او را به زكريّا سپرد. هرگاه زكريّا در محراب عبادت بر مريم وارد مىشد، خوراكى (شگفتآورى) نزد او مىيافت. مىپرسيد: اى مريم اين (غدا و خوراك تو) از كجاست؟! مريم در پاسخ مىگفت: آن از نزد خداست. همانا خداوند به هركس كه بخواهد بىشمار روزى مىدهد.
هُنالِكَ دَعا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قالَ رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعاءِ(آل عمران۳۸)
در اين هنگام زكريّا (كه اين همه كرامت و مائده آسمانى را ديد) پروردگارش را خواند و گفت: پروردگارا! از جانب خود نسلى پاك و پسنديده به من عطا كن كه همانا تو شنونده دعائى
✅✅نکته های آیه ۳۶ آل عمران در تفسیر آقای قرائتی :
مادر انتظار داشت فرزندش پسر باشد، تا بتواند خدمتكار بيتالمقدّس شود، لذا چون نوزاد دختر به دنيا آمد، با حسرت گفت: پروردگارا! فرزند دخترى زادهام حال چگونه به نذرم عمل كنم؟ امّا خداوند براى تسلّى خاطر اين مادر مىفرمايد: آن پسرى كه انتظارش را داشتى به خوبى اين دختر نيست، زيرا اين دختر داراى كمالاتى است و مادرِ پسرى مىشود كه او نيز مايهى بركت خواهد بود، پس بهرهى تو از نسل مبارك چندان برابر خواهد شد.
«مَريم» به معناى «عابده» و «خادمه» است و اين نام ۳۴ مرتبه در قرآن آمده است.
🌹پیام ها
۱- تمايلات انسان مهم نيست، مصلحت و خواست خداوند مهم است. «وَ اللَّهُ أَعْلَمُ بِما وَضَعَتْ»
👈۲- گاهى دختر در پاكى و پاكدامنى، به جايى مىرسد كه هرگز پسر به آن نمىرسد. «لَيْسَ الذَّكَرُ كَالْأُنْثى»
۳- حضرت مريم مقام والايى دارد. «لَيْسَ الذَّكَرُ كَالْأُنْثى» مراد از «الانثى» زن خاصّى است.
👈۴- براى فرزندان خود، نام نيكو انتخاب كنيد. «إِنِّي سَمَّيْتُها مَرْيَمَ»
۵_ مادر، حقّ نامگذارى فرزند خود را دارد. «إِنِّي سَمَّيْتُها»
👈۶_ تغييرات جزيى، شما را از خدا و اهداف عالى دور نكند. با اينكه فرزند بر
خلاف تصوّر دختر شد، امّا نام او را مريم كه به معناى خادمه است گذاشت.
«سَمَّيْتُها مَرْيَمَ»
👈۷_ قبل از هر چيز، به فكر سلامتى فرزند از شرّ شيطان باشيد. «أُعِيذُها»
۸- تنها فرزندان بلافصل را در نظر نگيريد وبا دورانديشى، نسلهاى بعدى را نيز در نظر داشته باشيد. «أُعِيذُها بِكَ وَ ذُرِّيَّتَها»
👈۹_ براى تأمين سعادت فرزند، تنها به تربيت خود متّكى نباشيم، او را به خدا بسپاريم كه توانايىهاى ما محدود وعوامل انحراف زياد است. «أُعِيذُها بِكَ»
۱۰_ مادر مريم، جايگاهى خاص دارد. از بيان نذر او، اخلاص او، نامگذارى او و استعاذه او اين برداشت استفاده مىشود. «نَذَرْتُ لَكَ، سَمَّيْتُها، أُعِيذُها بِكَ»
۱۱- شيطان، دشمن ديرينه نسل بشر است. «أُعِيذُها ... مِنَ الشَّيْطانِ الرَّجِيمِ»
🌺🌺🌺
✅✅نکته های زیبا و حکیمانه استاد قرائتی در تبیین آیه ۳۶ آل عمران یک کلاس درس برای تمام خانواده ها هست👆
1⃣ فرزندان دختر وپسر در نزد خدا ارزش یکسان دارند.
2⃣نیت خوب مادر در عاقبت به خیری فرزند نقش دارد
3⃣ حضرت مریم با نیت خوب مادرش به جایی میرسد که👈 خود خداوند هم نذر مادرش را به بهترین وجه قبول میکند
👈و هم عهده دار تربیتش میشود تا حدی میرسد مقام این دختر که پیامبر خدا زکریای نبی را به شگفتی وا میدارد .
3⃣ پس با نیت خوب تربیت فرزندان خود را در درجه اول به خود خدا بسپاریم ..
📝محمدلو
✅ نکته بعدی ایمان فرزند بر پدر ومادر تاثیر دارد. اعمال صالح پدر ومادر هم بر آینده فرزندشان تاثیر دارد.
✨َ أَمَّا الْغُلامُ فَكانَ أَبَواهُ مُؤْمِنَيْنِ فَخَشِينا أَنْ يُرْهِقَهُما طُغْياناً وَ كُفْراً «کهف/۸۰»
و امّا نوجوان (كه او را كشتم) پدر و مادرش هر دو مؤمن بودند. ترسيديم كه او آن دو را به كفر و طغيان وا دارد.
✨فَأَرَدْنا أَنْ يُبْدِلَهُما رَبُّهُما خَيْراً مِنْهُ زَكاةً وَ أَقْرَبَ رُحْماً «کهف/۸۱»
(از اين رو) خواستيم كه پروردگارشان به جاى او (فرزندى) پاكتر و بهتر و با محبّتتر به آن دو بدهد.
✨وَ أَمَّا الْجِدارُ فَكانَ لِغُلامَيْنِ يَتِيمَيْنِ فِي الْمَدِينَةِ وَ كانَ تَحْتَهُ كَنْزٌ لَهُما وَ كانَ أَبُوهُما صالِحاً فَأَرادَ رَبُّكَ أَنْ يَبْلُغا أَشُدَّهُما وَ يَسْتَخْرِجا كَنزَهُما رَحْمَةً مِنْ رَبِّكَ وَ ما فَعَلْتُهُ عَنْ أَمْرِي ذلِكَ تَأْوِيلُ ما لَمْ تَسْطِعْ عَلَيْهِ صَبْراً «کهف/۸۲»
و امّا آن ديوار، از آنِ دو نوجوان يتيم در آن شهر بود و زير آن ديوار، گنجى براى آن دو بود و پدرشان مردى صالح بود. پس پروردگارت اراده كرد كه آن دو به حدّ رشد (و بلوغ) خود برسند و گنج خويش را كه رحمتى از سوى پروردگارت بود استخراج كنند و من اين كارها را خودسرانه انجام ندادم. اين بود تأويل و راز آنچه نتوانستى بر آن صبر و شكيبايى ورزى.
✅ آیات سوره کهف در داستان حضرت خضر و حضرت موسی نبی چند نکته زیبا به چشم میخورد
از جمله اینکه بدانیم
1⃣مردم دشمن آنند که نمیدانند .
2⃣دوم در خصوص احترام به استاد آگاهی یابیم.
اما ما اینجا میخواهیم آیات مربوط به مباحث خانوادگی را دنبال کنیم .
3⃣در آیه ۸۰ و ۸۱ شاهد کوتاهی عمر فرزند به خاطر آزار پدر ومادر را شاهد هستیم .
4⃣در آیه ۸۲ هم شاهد رفتار پدران صالح در آینده فرزندانشان هستیم
✅حواسمان باشد که هم ایمان فرزند میتواند بر پدر و مادر تاثیر داشته باشد و هم رفتار صالح پدر ومادر میتواند بر آینده فرزندان تاثیر داشته باشد.
✅ موضوع: فرزندان ما را از خدا غافل نکنند ..
✨هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ جَعَلَ مِنْها زَوْجَها لِيَسْكُنَ إِلَيْها فَلَمَّا تَغَشَّاها حَمَلَتْ حَمْلًا خَفِيفاً فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَتْ دَعَوَا اللَّهَ رَبَّهُما لَئِنْ آتَيْتَنا صالِحاً لَنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِينَ «اعراف/۱۸۹»
او خدايى است كه شما را از يك نفس (جان) آفريد و همسرش را از (نوع) او قرار داد تا بدان آرام گيرد. پس چون با او بياميخت، بارى سبك بر گرفت (و باردار شد) و (مدّتى) با آن سر كرد، چون زن سنگين شد، آن دو (زن و شوهر) از خداوند، پروردگارشان، درخواست كرده (و گفتند:) كه اگر فرزند شايستهاى به ما بدهى، قطعاً از سپاسگزاران خواهيم بود.
✨فَلَمَّا آتاهُما صالِحاً جَعَلا لَهُ شُرَكاءَ فِيما آتاهُما فَتَعالَى اللَّهُ عَمَّا يُشْرِكُونَ «اعراف/۱۹۰»
پس چون (خداوند) به آن دو، فرزندى صالح داد، آنان در آنچه به ايشان عطا نمود، براى خدا شريكانى قرار دادند، ولى خداوند از آنچه كه آنان شريك او قرار مىدهند، برتر است.
✨أَ يُشْرِكُونَ ما لا يَخْلُقُ شَيْئاً وَ هُمْ يُخْلَقُونَ «اعراف/۱۹۱»
آيا چيزهايى را شريك خدا قرار مىدهند كه چيزى نمىآفرينند و خودشان نيز مخلوقند؟!
✨وَ اعْلَمُوا أَنَّما أَمْوالُكُمْ وَ أَوْلادُكُمْ فِتْنَةٌ وَ أَنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ «انفال/۲۸»
و بدانيد كه اموال و فرزندانتان آزمايشى (براى شما) هستند و البتّه نزد خداوند (براى كسانى كه از عهدهى آزمايش برآيند)، پاداشى بزرگ است.
🌺🌺🌺
🚨آزمایش با مال و فرزند خیلی سخت است ،والدین بایستی بیشتر مراقب باشند، تعبیر قرآن از فرزند کلمه #فتنه است پس مال و فرزند میتوانند فریبنده باشند . مصادیقش را در جریانات روزمره حتما دیده اید.
👈 والدینی که به خاطر فرزند مرتکب گناه میشوند
👈به خاطر فرزند دعوا میکنند
👈 به خاطر رفاه فرزند است دست به مال حرام میزنند
👈خلاصه اینکه والدینی که به خاطر فرزند و محبت فرزند از خالق خود خدای هستی بخش، غافل میشوند.
✅فرزند نعمت الهی است والدین بایستی شکر الهی را به خاطر داشتن آن به جای آورند ..اما متاسفانه گاهی از یاد میبرند..
👈در آیه ۱۸۹ سوره اعراف به والدینی اشاره میشود که از خدا میخواستند فرزندی به آنها عطا کند تا #شکر خدا به جای آورند ، منتها وقتی صاحب فرزند شدند برای خدا شریکانی قرار دادند..
🚨بایستی همه مراقب باشیم که به خاطر فرزندی که از لطف خدا به ما رسیده ، خود خدا را ناسپاسی و از یاد نبریم ..
1⃣ البته اگر خداوند در سوره أنفال آیه ۲۸ فرموده:« وَ اعْلَمُوا أَنَّما أَمْوالُکُمْ وَ أَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ وَ أَنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظیمٌ ؛ و بدانید اموال و اولاد شما، وسیله آزمایش است و (براى کسانى که از عهده امتحان برآیند،) پاداش عظیمى نزد خداست!».
👈و یا در سوره تغابن آیه ی ۱۵ فرموده: «إِنَّما أَمْوالُکُمْ وَ أَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ وَ اللَّهُ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظیمٌ؛ اموال و فرزندانتان فقط وسیله آزمایش شما هستند و خداست که پاداش عظیم نزد اوست!».
2⃣ در آیه ی ۴۷ سوره ی مبارکه ی کهف هم فرموده: «الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلًا؛ اموال و فرزندان #زینت حیات دنیا هستند باقیات صالحات - یعنى ارزشهاى پایدار و شایسته -، نزد پروردگارت ثوابش بهتر و امیدبخش تر است».
✅✅حالا جمع بین این دو دسته آیات :
این دو دسته آیات که مکمل هم هستند و منافات با یگدیگر هم ندارند، بیان می کنند که:
👈مال و فرزندان زینت زندگى دنیایى هستند؛ یعنى، بدون آنها زندگى دنیا جلوه اى ندارد و وجود آنها است که چرخه زندگى را به گردش در مى آورد و آن را گرم نگه مى دارد.
👈ولى همین زن و فرزند و تعلقات دیگر نیز، زمینه ابتلا و آزمایش و بروز شخصیت افراد هستند؛
👈 که آیا اولاً حقوق آنها رعایت مى شود یا نه
👈و ثانیاً آیا به خاطر آنها مرتکب گناه مى شوند یا نه و...؟
1⃣بنابراین اموال و فرزندان از یک سو زینت دنیا و نعمت پروردگار هستند
2⃣ و از سوى دیگر، ابزارى براى ابتلا و امتحان. فراموش نکردن هدف اصلى از زندگى - که همان تقرّب به خداوند در پرتو عبودیت او است - محور اصلى براى مصون ماندن از خطر فتنه مال و فرزند است.
✅نقش مادر و محیط در تربیت فرزند
✨وَهِيَ تَجْرِي بِهِمْ فِي مَوْجٍ كَالْجِبالِ وَ نادى نُوحٌ ابْنَهُ وَ كانَ فِي مَعْزِلٍ يا بُنَيَّ ارْكَبْ مَعَنا وَ لا تَكُنْ مَعَ الْكافِرِينَ «هود/۴۲»
و آن (كشتى) آنها را از لابلاى امواجى همچون كوه پيش مىبرد. (در اين هنگام) نوح، فرزندش را كه در گوشهاى قرار داشت صدا زد (وگفت:) اى پسرم! (ايمان بياور و) با ما سوار شو و با كافران مباش.
✨قالَ سَآوِي إِلى جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْماءِ قالَ لا عاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ إِلَّا مَنْ رَحِمَ وَ حالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكانَ مِنَ الْمُغْرَقِينَ «هود/۴۳»
(پسر نوح) گفت: بزودى به كوهى پناه مىبرم تا مرا از آب حفظ كند. (نوح) گفت: امروز جز (براى افراد مؤمن) و كسانى كه مورد رحم قرار گرفتهاند، هيچ حافظ (و پناهگاهى) در مقابل قهر الهى نيست. (در اين هنگام) موجى ميان آن دو جدايى انداخت و او (پسر نوح) غرق گرديد.
🌺🌺🌺
🚨نکات مهم داستان زندگی حضرت نوح که در مباحث خانواده میخواهیم از آن بهره بگیریم .
👈داستان پسر حضرت نوح است که جزو غرق شدگان شد حالا چرا ؟
1⃣یک دلیلش میتواند اشاره به #مادر همین پسر باشد که جزو ناصالحان بوده که درسوره تحریم به این نکته اشاره شده
✨ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ كَفَرُوا امْرَأَتَ نُوحٍ وَ امْرَأَتَ لُوطٍ كانَتا تَحْتَ عَبْدَيْنِ مِنْ عِبادِنا صالِحَيْنِ فَخانَتاهُما فَلَمْ يُغْنِيا عَنْهُما مِنَ اللَّهِ شَيْئاً وَ قِيلَ ادْخُلَا النَّارَ مَعَ الدَّاخِلِينَ «تحریم/۱۰»
خداوند براى كسانىكه كفر ورزيدند، همسر نوح و همسر لوط را مثال زده است كه اين دو زن، همسر (و از خانواده) دو بنده صالح از بندگان ما بودند، ولى به آن دو خيانت كردند. پس در برابر (كيفر) خداوند، براى آن دو زن هيچ كارى از آن دو پيامبر ساخته نبود و به آنان گفته شد: به آتش وارد شويد با وارد شوندگان.
🚨پس انتخاب همسر خیلی مهم است و در تربیت فرزندان هم نقش دارد.
2⃣دلیل دیگر انحراف پسر حضرت نوح میتواند #همنشینان_نامناسب باشد که در تفسیر نور آقای قرائتی آمده است که :
👈 همنشينى با كافران، حتّى پسر پيامبر را نيز از آئين حقّ جدا مىسازد. «لا تَكُنْ مَعَ الْكافِرِينَ» سعدى در اين باره مىگويد:
پسر نوح با بدان بنشست
خاندان نبوّتش گم شد
👈 سالم بودن خانواده به تنهايى كافى نيست، محيط كفرآلود مايهى بسيارى از انحرافات مىشود. «لا تَكُنْ مَعَ الْكافِرِينَ
🚨پس معلوم میشود که والدین بایستی به دوستان و همنشینان فرزندانشان حساس باشند.
➖➖➖
🚨درباره این قسمت آیه "انه عمل غیر صالح" هم مطرح شده
قرائتهای مختلفی در عبارت «عمل غیر صالح» موجود در آیه ۴۶ سوره هود وجود دارد.
👈 مشهور آنرا به صورت اسمی«عَمَلٌ غَیْرُ صالِح» یعنی به رفع «راء» قرائت نموده و معتقدند، اگر چه پسر نوح از خانواده او است، ولى صالح نیست؛ براى اینکه او از نظر عمل، غیر صالح است. و اگر خداى تعالى او را عمل غیر صالح خوانده از باب مبالغه است. همانطور که وقتى بخواهى در عدالت شخصی مبالغه کنى، میگویى او سرا پا عدالت است: «هو عدل»، یعنى او آنقدر داراى عدالت است که میتوان گفت او خود عدالت است. فرزند نوح(ع) نیز آنقدر با بدان نشست و در اعمال زشت و افکار نادرستشان غوطهور شد که گویى وجودش تبدیل به یک عمل غیر صالح شد.
👈اما گروهی دیگر آنرا به صورت فعلی و به کسر "میم" و فتح "لام" و به فتح "راء"، قرائت کردهاند: «عمِلَ غیرَ صالح». و تقدیر آن چنین است: «عمِلَ عملا غیرَ صالح». در این قرائت موصوف حذف شد و صفت جایگزین آن شد؛ یعنی او عمل غیر صالح انجام داده است؛ عمل مشرکانه، کفرآمیز و تکذیب که همه اینها اعمال غیر صالح است. و بدین سبب از مجموعه اطرافیان نوح(ع) که خصوص صالحان از خواص حضرتشان بودند خارج شد.
📚برگرفته از نکات قرآنی استاد قرائتی
✅اهمیت شیر مادر در سلامت جسم و جان فرزندان
در آیات متعددی از قرآم کریم به شیر دادن توسط مادر و دایه، مدت شیردهی و حقوق مادر و کودک توجه شده است(بقره ۲۳۳، احقاف ۱۵، لقمان ۱۴، طلاق ۶ و قصص ۷).
✨ «وَالْوَالِدَاتُ یُرْضِعْنَ أَوْلاَدَهُنَّ حَوْلَیْنِ کَامِلَیْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَن یُتِمَّ الرَّضَاعَةَ وَعَلَى الْمَوْلُودِ لَهُ رِزْقُهُنَّ وَکِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ لاَ تُکَلَّفُ نَفْسٌ إِلَّا وُسْعَهَا لاَ تُضَارَّ وَالِدَةٌ بِوَلَدِهَا وَلاَ مَوْلُودٌ لَهُ بِوَلَدِهِ وَعَلَى الْوَارِثِ مِثْلُ ذلِکَ فَإِنْ أَرَادَا فِصَالاً عَن تَرَاضٍ مِنْهُمَا وَتَشَاوُرٍ فَلاَ جُنَاحَ عَلَیْهِمَا وَإِنْ أَرَدْتُّمْ أَن تَسْتَرْضِعُوا أَوْلاَدَکُمْ فَلاَ جُنَاحَ عَلَیْکُمْ إِذَا سَلَّمْتُمْ مَا آتَیْتُمْ بِالْمَعْرُوفِ؛ و مادران فرزندانشان را دو سال کامل شیر مىدهند، (این) براى کسى است که بخواهد شیر دادن را به اتمام رساند و بر کسی که نوزاد برایش متولد شده، خوراک آنان و پوشاک آنان به طور پسندیده در دوران شیر دادن لازم است؛ کسی جز به اندازه توانایىاش تکلیف نمىشود و مادرى به خاطر فرزندش ضرر نمیبیند و کسىکه فرزند برایش متولد شده، به خاطر فرزندش(ضرر نمیبیند) و مانند این(احکام بر وارث) است و اگر آن دو، با رضایت و مشورت یکدیگر، بخواهند کودک را زودتر از شیر باز گیرند، پس گناهى بر آن دو نیست و اگر خواستید دایهاى براى فرزندان خود بگیرید، پس هیچ گناهى بر شما نیست؛ هنگامى که آنچه را وعده دادهاید، به طور پسندیده بپردازید و خودتان را از عذاب خدا نگه دارید».(بقره/۲۳۳)
✨وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلى وَهْنٍ وَ فِصالُهُ فِي عامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَ لِوالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ
«لقمان/۱۴»
و ما انسان را دربارهى پدر و مادرش سفارش كرديم، مادرش او را حمل كرد، در حالى كه هر روز ناتوانتر مىشد، (و شير دادن) و از شير گرفتنش در دو سال است، (به او سفارش كرديم كه) براى من و پدر و مادرت سپاس گزار، كه بازگشت (همه) فقط به سوى من است.
✨وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ إِحْساناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهاً وَ وَضَعَتْهُ كُرْهاً وَ حَمْلُهُ وَ فِصالُهُ ثَلاثُونَ شَهْراً حَتَّى إِذا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَ بَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَ عَلى والِدَيَّ وَ أَنْ أَعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَ إِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ «احقاف/۱۵»
و ما انسان را سفارش كرديم كه به والدين خود نيكى كند، مادرش او را با سختى حمل كرد و با سختى به دنيا آورد و دوران حمل تا از شير گرفتنش سى ماه (به طول كشد)، تا آنگاه كه به رشد كامل رسد و چهل ساله شود، گويد: پروردگارا! مرا توفيق ده تا نعمتى را كه بر من و بر پدر و مادر من لطف كردى، شكرگزارى كنم و عمل شايسته اى انجام دهم كه تو آن را بپسندى و فرزندانم را براى من صالح و شايسته گردان، همانا من به سوی تو بازگشته و از تسلیم شدگانم .
✅در این آیات اهمیت شیر مادر نشان داده میشود جالب هست که تحقیقات علمی هم این مسئله اهمیت تغذیه با شیر مادر را تایید میکند چیزی که قرآن ۱۴۰۰ سال پیش گفته
اما در این آیات در یک جا برای شیردادن ۲ سال ذکر شده و در جای دیگر کمتر از آن ذکر شده یعنی ۲۱ ماه
یعنی حداکثر زمان شیردهی در قرآن ۲ سال هست و حداقل آن ۲۱ ماه است .
📍اهمیت شیر مادر از لحاظ علمی👇
https://gilan.iqna.ir/fa/news/2611521/
📍علت تفاوت ۲۴ ماه و ۲۱ ماه در قرآن 👇
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa6946