⭕️رهنمایان ره گم کرده: دشواره اخلاقیِ مواجهه با سلبریتی ها
♈️ الف)
حضور «سلبریتی»ها امروزه بخشی (جدایی ناپذیر؟) از فضای مجازی شده است. از آن دسته از این افراد که از شهرت خود در راستای #اهداف_اخلاقی استفاده می کنند که بگذریم، نوع حضورِ بخش قابل توجهی از آنها تبدیل به یک معضل اخلاقی شده است. این معضل صرفا به خاطر گفتار و رفتار نادرست این افراد نیست؛ بلکه به خاطر «#چگونگی» برخورد با آنها «هم» هست. مواجهه با آنها انسان های اخلاق مدار را بر سر یک تزاحم اخلاقی (Moral Dilemma) قرار می دهد. توضیح مطلب این که: این افراد تشنه «دیده شدن» و جلب توجه هستند و شهرتی که از این راه به دست می آورند برای شان هم لذت بخش است هم ثروت آفرین. به همین خاطر:
🔻 اولا، برای #دیده_شدنِ بیشتر دست به هر اقدامی می زنند؛ از به اشتراک گذاشتن جزیی ترین مسائل زندگی شان، تا خبرسازی های راست و دروغ درباره خودشان و دیگران. «بُتِ عیّاری» هستند که برای دیده شدن هر لحظه به رنگی در می آیند.
🔻ثانیا، براثر اقبال دیگران کم کم نوعی #اعتماد_به_نفس_کاذب، احساس «خود همه چیز دان بودن»، و احساس مسوولیت برای «راهنما» و مرشد دیگران شدن به آنها دست می دهد. بر همین اساس در عرصه های مختلف ورود می کنند بدون این که صلاحیت لازم را کسب کرده باشند. یک روز شاعر می شوند، یک روز متخصص اخلاق و تعلیم و تربیت، یک روز حقوق دان، یک روز مبلغ دین، یک روز مصلح اجتماعی، یک روز منتقد سیاسی، یک روز روان شناس و مشاور خانواده، و یک روز فیلم ساز.
🔻ثالثا، کم کم #توهمِ «خودبرتر بینی» به آنها دست می دهد و گمان می کنند «همه» آنچه کمتر به مدد تلاش، و بیشتر به خاطر شهرت و ثروت، یا موقعیت جغرافیایی و خانوادگی «امکان» انجام آن را یافته اند «صِرفا» حاصل تلاش و زحمات طاقت فرسا و درایت و ذکاوت شان بوده، و اگر دیگران به چنین جایگاهی نرسیده اند به خاطر «بی دست و پا بودن» و بی عرضه گی خودشان بوده است. این توهم موجب نگاه از بالا به پایین و تحقیرآمیز به دیگران می شود.
♈️ب)
با توجه به آنچه گفته شد، مواجهه با این افراد انسان های اخلاق گرا را بر سر یک دو راهی یا #تزاحم_اخلاقی قرار می دهد:
1. اگر به آنها بی توجهی کنند، این کار موجب تداوم توهمات آنها، جری تر شدن در تداوم کارهای نادرست، و جذب طرف داران بیشتر می شود. و این مطلوب آنان است.
2. اگر به آنها توجه کنند، نقد و بررسی آنها موجب جلب توجه دیگران می شود و این همان چیزی است که این دسته از سلبریتی ها از آن استقبال می کنند. برخی از آنها نه تنها از انتقاد دیگران پروایی ندارند بلکه گاه برای دیده شدن دست به سخیف ترین کارها می زنند.
♈️ج)
چه باید کرد؟
هرچند با توجه به وضعیتی که ترسیم شد به نظر می رسد هرگونه مواجهه با این افراد در ظاهر به نفع آنان است، ولی روش دوم در مجموع درست تر است. یعنی همه کسانی که دغدغه زیست اخلاقی شهروند-کاربران در فضای مجازی و فضای فیزیکی را دارند نباید نسبت به گفتار و رفتار این دسته از مشهورانِ فضای مجازی بی تفاوت باشند. «مواجهه انتقادی» نسبت به این افراد یک وظیفه اخلاقی و مسوولیت اجتماعی است و منافع آن برای جامعه (و حتی برای خود این افراد) از مضراتش بیشتر است.
🔻البته این رویکرد انتقادی باید ناظر به دو گروه باشد:
1. خود این سلبریتی ها: نقد اینها موجب می شود که به اندازه ای که وجدان اخلاقی شان بیدار است نسبت به #اصلاح رفتارهای خود اقدام کنند.
2. کاربران شبکه های اجتماعی: گوشزد کردن مسوولیت اخلاقی این افراد و افزایش سواد رسانه ای آنها موجب می شود که در مواجهه با سلبریتی ها رویکردی انتقادی داشته باشند و از کارهایی که موجب تشجیع و ترغیب آنها به کارهای نادرست می شود (مانند عضویت در کانال ها و صفحات شان، ارسال مطالب این افراد برای دیگران، و لایک و کامنت گذاری تاییدآمیز ذیل پُست های شان) خودداری کنند.
✍️ حسینعلی رحمتی
18 آبان 1400
@harahmati
| اندکی اندیشه |
⭕️رهنمایان ره گم کرده: دشواره اخلاقیِ مواجهه با سلبریتی ها ♈️ الف) حضور «سلبریتی»ها امروزه بخشی (ج
ویدیویی در ارتباط با این مطلب در کانال گذاشته بودم ولی از آنجا که نمی خواهم آن مطلب بیش از اندازه صبغه شخصی و ناظر به یک فرد خاص پیدا کند آن ویدیو را حذف کردم.
ا____________________
⭕اخلاقی زیستن در فضای مجازی نیازمند آموزش است. موارد بیشتر در کانال «اندکی اندیشه»👈 @harahmati
در یکی از اتاق های کلاب هاوس بحث درباره روش خرید زمین و مِلک در #متاورس بود؛ فرا-جهانی که هنوز نیامده با خود مالکیت، پول، و اصطلاحات خاص خود را آورده است.
✳️در این فضا چگونه #اخلاقی باشیم؟
💢 متاورس را جدی بگیرید...دنیای جدیدی در راه است.
@harahmati
«موکسی» Moxie ربات-بچهٔ هوشمند ساخت شرکت امبادید Embodied است که قرار است نه تنها همبازی بچه ها، بلکه آموزگار ِ مهارت های اجتماعی، عاطفی و شناختی به آنها باشد.
⭕️ به نظر شما اگر این رباتک در اختیار بچه های کشور ما قرار گیرد آیا بر روی اخلاقیات آنها هم تاثیر می گذارد؟
⭕️ در این صورت، هنجارهای اخلاقیِ سازندگان خود را به بچه ها منتقل می کند یا ارزش های اخلاقی جامعه ما را؟
⭕️آیا موکسی ها از نظر اخلاقی تربیت پذیرند؟
حسینعلی رحمتی
۳۰ آبان ۱۴۰۰
ا____________________
✅اخلاقی زیستن در فضای مجازی نیازمند آموزش است. موارد بیشتر در کانال «اندکی اندیشه»👈 @harahmati
♦️آیا «کم آبی» به اخلاق هم ربط دارد؟
✅ کم آبی یکی از معضلات اساسی عصر حاضر نه تنها در کشور ما بلکه در تمام جهان است. این موضوع جدای از از وجوه اقتصادی، اجتماعی ، و حتی سیاسی و امنیتی اش از نظر اخلاقی هم موضوع بسیار مهمی است و در کشور های دیگر درباره «اخلاقِ آب» Water Ethics امروزه آثار فراوانی نگاشته شده است. اما در کشورمان متاسفانه در این زمینه به اندازه کافی کار نشده است.
✅ برای آشنایی با برخی از موضوعات و مسائل اخلاقی مربوط به آب، در اینجا به معرفی یکی از کتاب هایی می پردازیم که در این زمینه نگاشته شده است. عنوان این کتاب «اخلاق آب» است. این کتاب مجموعه مقالاتی از نویسندگان مختلف که در سال ۲۰۰۹ توسط انتشارات تیلور اند فرانسیس در 350 صفحه منتشر شده است. رامون لاماس، لوئیس مارتینز-کورتینا، و ادیتی موکرجی سر ویراستاران علمی این کتاب هستند.
⭕️Water Ethics, eds by: M. Ramón Llamas, Luis Martínez-Cortina, Aditi Mukherji, Taylor & Francis Group, London, 2009.
✅ کتاب حاوی ۱۹ مقاله است که در هشت بخش تدوین شده است. عناوین هربخش و مقالات ذیل آن از این قرار است:
🔻بخش اول: برخی رهیافت های فرهنگی و سنتی درباره اخلاق آب:
1. «تصویر آب و حکمت در آثار تالس ملطی»
2. «درگیری های مربوط به آب: اخلاق چه کسی در نهایت غلبه می کند؟»
3. «اخلاق مدیریت آب در چارچوب اخلاق عام و زیست محیطی: بررسی موردی اخلاق اسلامی درباره آب»
🔻 بخش دوم: برخی ابعاد اخلاقی سیستم های مدیریتی جدید درباره آب
4. «حق آبه و سیاستگذاری آب: مورد مهم سیاستگذاریِ بین رشته ای»
5. «اخلاق و عدم قطعیت در مدیریت یکپارچه منابع آبی؛ با توجه به مسائل بین المللی»
6. «آب و مسئله اخلاق در تهیه و تولید مواد غذایی: چگونگی حصول اطمینان درباب عدالت و امنیت غذایی در قرن بیست و یکم»
🔻بخش سوم آب به مثابه یک حق بشری و به مثابه یک منبع اقتصادی
7. «آب؛ یک حق بشری یا یک منبع اقتصادی؟»
8. «آب به مثابه یک حق بشری و یک منبع اقتصادی: بررسی موردی کشور مکزیک»
🔻بخش چهارم: آیا بین آب و مسئله فقر ارتباطی وجود دارد؟
9. «فقر و اصول اخلاقی مربوط به توسعه آب»
10. «نظارت بر فقر آب: بررسی از منظر دست اندرکاران توسعه آب»
11. «آب و چالش دوگانه تغذیه ۳ میلیارد شهروند جدید و پایان دادن به فقر در مناطق روستایی»
🔻بخش پنجم: اخلاقِ استفاده از آبهای زیرزمینی
12. «ابعاد اخلاقیِ خاص استفاده از آبهای زیرزمینی»
13. «ابعاد اقتصادی، اخلاقی و سیاسی آبهای زیرزمینی: بررسی موردی بنگال غربی در هند»
🔻بخش ششم: اخلاق مالکیت و مدیریت آب
14. «رسیدن به رفتار تجاری اخلاقی در شرکت های عمومی و خصوصی مربوط به آب: چالش های دردسرساز، یا فرصت های روزافزون؟»
15. « اخلاق آب در عرصه تجارت»
🔻بخش هفتم: فساد، شفافیت، و مشارکت در صنعت آب
16. «فساد و شفافیت در بخش آب»
17. «مشارکت عمومی برای ترویج اخلاق و شفافیت در حوزه آب»
🔻بخش هشتم: ابعاد اخلاقی مدیریت حوادث شدید و غیر مترقبه، از قبیل سیل و خشکسالی
18. «بلایای طبیعی مربوط به آب و مسئله اخلاق»
19. «ضرورت شناسایی راههای کاهش پیامدهای خشکسالی»
✍️حسینعلی رحمتی
4 آذر 1400
⭕️@harahmati
🔺🔻 اين دیوار را کلنگی نکنیم، روي همه خراب مي شود
(مطلب حاضر به بهانه محکومیت اخیر مدیر پلتفرم #دیوار ، و البته ناظر به همه شبکه های اجتماعی، #بازنشر میشود)
✅ 1. خوشمزگي/ بي مسووليتي / بدجنسي برخي از ما در فضاي مجازي مثل اين كه تمامي ندارد و فقط دنبال فرصت مناسب هستيم. سايت / برنامه «ديوار» را راه اندازي كرده اند تا همه افراد جامعه بتوانند به راحتي، با حذف واسطه ها و با صرفه جويي در وقت و هزينه كالاهاي مورد نياز خود را بخرند يا بفروشند. هزاران نفر هم هر روز با استفاده از اين سايت در حال رفع مشكلات خود و حتي كسب درآمد هستند. در كنار آن، يك نفر مي آيد وسائل استعمال موارد مخدر را مي فروشد، آن ديگري سر ديگران را كلاه مي گذارد، و حتي آن را ابزاري براي خفت گيري و زورگيري در فضاي حقيقي قرار مي دهد، از مشتري هزينه دريافت مي كند بدون اين كه جنسي تحويل دهد، شرايط دروغين براي كالاي خود اعلام مي كند، در فضاي حقيقي با فروشنده قرار مي گذارد و به بهانه بررسي كيفيت خودرو، آن را سرقت مي كند. نتيجه اين كه پليس فتا با ارسال نامهای به دادسرای جرایم رایانهای خواستار مسدودسازی این سایت مي شود (سايت پارسينه، ۱۸ بهمن ۱۳۹۷)، هرچند خوشبختانه هنوز فيلتر نشده است.
✅2. هدف مكتوب حاضر دفاع از سايت «ديوار» به طور خاص نيست؛ بلكه آن را بهانه اي قرار داده براي آسيب شناسي رفتارمان در فضاي مجازي، و تاكيد بر اين كه چگونه سوءاستفاده عده اي محدود، مي تواند به آساني موجب ضرر و زيان هزاران نفر ديگر و محروم شدن كل جامعه از امكانات اين فضا شود. جالب اين كه به مجرد فيلتر شدن همه ما به نهادهاي فيلتركننده اعتراض مي كنيم، بدون اين كه در مواردي كه رفتار خودمان موجب آن شده، به اين رفتارها اعتراضي داشته باشيم.
✅ 3. اخلاقي شدن / بودن فضاي مجازي و تداوم خدمات آن نيازمند احساس مسووليت چند گروه است و بدون همكاري همه آنها اين كار به سامان نمي رسد. يكي نهادهاي حاكميتي، ديگر كاربران، و بالاخره مديران كانال ها، سايت ها وصفحات. البته واقعيت اين است كه با توجه به حجم محتوا و تعداد زياد كاربران، نظارت بر همه آنها توسط مديران امكان پذير نيست. به همين خاطر، هر يك از ما كاربران هم بايد از يك طرف آموزش هاي لازم براي استفاده درست از آن را فرابگيريم و از سوي ديگر بر رفتار خود و ديگران در اين فضا نظارت كنيم.
✅4. قرآن كريم ما را از پيروي كساني كه مانع رسيدن خیر به دیگران می شوند منع كرده است (وَ لا تُطِعْ ]...[ مَّنَّاعٍ لِّلْخَیرِ؛ سوره قلم، آیه 12). امروزه فراهم كردن استفاده از امكانات فضاي مجازي يكي از مصاديق بارز كارهاي خير است. بنابراين وظيفه اخلاقي و انساني ماست كه با رفتار مسوولانه، اين فضا را به ديواري براي تبليغ و ترويج رفتارهاي اخلاقي تبديل كنيم، نه سدي براي مانع شدن از كارهاي نيك. دود كارهاي غيراخلاقي در اين فضا به چشم همه مان مي رود.
🌅#حسينعلي_رحمتي
16 اسفند 1397
@harahmati
4_532534738787762326.pdf
97.8K
فهرست ۱۶۰ موضوع درباره #اخلاق_فناوری_اطلاعات. برای کسانی که میخواهند دراین عرصه فعالیت علمی پژوهشی داشته باشند و دنبال موضوع می گردند.
ا____________________
✅اخلاقی زیستن در فضای مجازی نیازمند آموزش است. موارد بیشتر در کانال «اندکی اندیشه»👈 @harahmati
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دستکش Haptic را شرکت #متا برای انتقال حس لمس اشیا در دنیای متاورس طراحی کرده است. این یعنی فضای مجازیِ بعدی دیگر صِرف انتقال داده ها نیست. #محیط_زندگی است. «از آن» استفاده نمی شود، «در آن» زندگی میشود.
✅اگر گام های بعدی، بازسازی احساسات و عواطف، و سپس #اخلاقیات باشد تکلیف چیست؟ آیا چالش های جدیدی ایجاد خواهد کرد؟ آیا اخلاق دنیای فیزیکی فعلی در فضای مجازی آینده کاربرد دارد؟
🔻به اخلاق پژوهان کشورمان پیشنهاد میشود از این بعد اخبار #متاورس را با دقت و حساسیت بیشتری پیگیری کنند.
حسینعلی رحمتی
۱۷ آذر ۱۴۰۰
ا____________________
✅اخلاقی زیستن در فضای مجازی نیازمند آموزش است. موارد بیشتر در کانال «اندکی اندیشه»👈 @harahmati
📣 🔰نشست علمی "درآمدی بر تئوریزه کردن آموزه های وحیانی" برگزار می شود.
💠 از سلسله نشست های علمی وبیناری پژوهشگاه قرآن و حدیث با مشارکت معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی – اسلامی
ارائه کننده:
🎤 حجت الاسلام دکتر عباس پسندیده
(رئیس پژوهشکده اخلاق و روان شناسی اسلامی پژوهشگاه قرآن و حدیث)
🔸دبیر علمی:
حجت الاسلام دکتر حسینعلی رحمتی
(عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث)
🗓 زمان: شنبه 20 آذر ماه
🕚 ساعت: 10 تا 12
👈مکان: سالن جلسات موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث
@harahmati
🌐لینک شرکت در جلسه:
https://vc1.qhu.ac.ir/p-neshast
📣 🔰نشست علمی "ایده یابی قرآنی در دانش اخلاق؛ مورد پژوهی اخلاق فناوری اطلاعات" برگزار می شود.
💠 ویژه سلسله نشست های علمی وبیناری پژوهشگاه قرآن و حدیث با مشارکت معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی – اسلامی
ارائه کننده:
🎤✍️ حجت الاسلام دکتر حسینعلی رحمتی
(عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث)
🔸دبیر علمی:
دکتر عبدالله عمادی
(عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث)
🗓 زمان: یکشنبه 21 آذر ماه
🕚 ساعت: 13 تا 14:30
👈مکان: سالن جلسات موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث
🌐لینک شرکت در جلسه:
https://vc1.qhu.ac.ir/p-neshast
ادامه خبر👇👇
http://www.riqh.ac.ir/post/72749/
@quran_hadith
@harahmati