اگر پاسخ معمای مشکل تورم بالای اقتصاد ایران یعنی روابط مالی-عملیاتی نفت و گاز که نرخ ارز را هم شامل می شود، نادیده گرفته شود، کاری که نرخ تورم با جامعه ایران خواهد کرد بمب اتمی در هیروشیما نتوانسته انجام دهد. جامعه ایرانی از بابت تورم بشدت آسیب دیده است و جبرانش کار آسانی نیست.
رادیو گفتگو اول صبح با یک کارشناس نما بنام سهرابی بصورت تلفنی درباره قیمت برنج صحبت می کرد خیلی رک می گفت:
ما مصرف سرانه برنج مردم را باید پایین بیاریم!
باورکنید حرفها باعث نمی شوند دردی از مردم کم شود، عددها درحال درآوردن پدر مردم هستند، به جای خزعبلات باید رنج مردم را کاهش داد.
اقتصاد انرژی/همت قلی زاده
رادیو گفتگو اول صبح با یک کارشناس نما بنام سهرابی بصورت تلفنی درباره قیمت برنج صحبت می کرد خیلی رک
آقای کارشناس نما!
مصرف سرانه برنج در چین 129 کیلوگرم، در هندوستان 104 کیلوگرم و در ایرانی که شما می خواهی مصرف سرانه اش را به بهانه چاقی دور شکم پایین بیاوری فقط 37 کیلوگرم در سال است.
البته آقای هاشمی مجری خوب رادیوگفتگو هم جواب دندانشکنی داد، گفت:
موقع خدمات دادن ما رو با سیرالئون و گینه بیسائو مقایسه می کنید موقع بالا بردن قیمت ما رو با انگلستان و سوئیس و ... مقایسه می کنید!
@hemmatgholizadeh
ریشهٔ سلطه مالی را در جهانی سازی قیمت منابع ملی و طبیعی کشور جستجو کنید.
در مراحلی هستیم که باید از کلی گویی پرهیز کرد و باید وارد جزئیات شد.
#تورم_نفتی_ارزی
با صدای بلند می گویم #درد_هزینه_های_دندانپزشکی از #دندان_درد خیلی بیشتر است.
گواهی زیر فقط هزینه عصب کشی و ترمیم یک عدد دندان است.
#تورم_نفتی_ارزی
#یارانه_پنهان_جعلی_انرژی
#نفت_ملی
@hemmatgholizadeh
رهبر انقلاب:
«ما می خواهیم اگر کسی در یک خانواده مریض شد، بیش از رنج مریض داری، رنج دیگری نداشته باشد».
از رنگ و لعاب فرهنگ«اَنا رَجُل» بکاهیم.
من یک نفر هستم با مجموعه ای از افکارم، قضاوت می شوم، اشتباه می کنم، بخشی از رفتارم از سلولهای والدینم نشأت گرفته، بخشی از محیط زیست اطرافم، بخشی دیگر از مطالعاتم، معاشرت هایم و ...
من فقط یک نفر هستم نه بیش و نه کم،
گاهی ببخشیم، رد شویم و برویم.
در باره خرید داخلی و واردات بنزین توسط دولت
بطور خلاصه میتوان گفت که دولت نفت خام را به قیمت صادراتی منهای ۵درصد به پالایشگاه ها خصوصی و دولتی میفروشد.
در مقابل محصولات اصلی آنها را به قیمت فوب از اونها میخرد و به قیمتهایی که میبینیم عرضه میکند. سایر محصولات فرعی را هم خودشان در بورس یا صادرات میفروشند.البته بده و بستان آنها با دولت عمدتا بصورت تسویه حساب است و ما به التفاوت نقدی است. بنابر این نه رانت خاصی دارند و نه اینکه بنزین مفتی وجود داشته باشد.
واردات بنزین هم امسال حدود ۳میلیارد دلار هست حد اقل.
قیمت وارداتی هم حدودا نیم دلار.
سال آینده و سالهای بعد هم با افزایش مصرف به میزان واردات افزوده خواهدشد.
به قلم احمد داودی
این متن که توسط آقای داودی مدیر اسبق دفتر انرژی سازمان برنامه و بودجه کشور نوشته شده چند نکته دارد که لازم است آنها تبیین شود. قبل از پرداختن به ایرادات متن نوشته شده لازم است اشاره شود آقای داودی از مدیران استخوان دار و چارچوب دار و آخرین مدیر خوب دفتر انرژی سازمان برنامه و بودجه بودند.
در متن ایشان، دو نکته اصلی وجود دارد:
نکته اول: در تحلیل کوتاه ارایه شده تأکید شده که پالایشگاه های کشور خوراک نفتخام را به قیمت فوب خلیج فارس با پنج درصد تخفیف می خرند و در مقابل پالایشگاه ها نیز فرآوردههای اصلی (بنزین، گازوئیل، مازوت، نفت سفید و گاز مایع) را با قیمت صد در صدی فوب خلیج فارس تحویل دولت می دهند که از لحاظ نویسنده این تهاتر فاقد ایراد و رانت می باشد. این نکته در صورتی می تواند درست که کیفیت فرآورده های نفتی اشاره شده در تراز فرآوردههای نفتی مورد معامله در بازار بین المللی خلیج فارس باشد و در واقع قیمت واقعی آنها همانی باشد که در بازار بین المللی خلیج فارس کشف شده است در حالیکه بارها با مستندات نشان داده شده است که برعکس ادعای صورت گرفته، این مراوده (ظاهراً تهاتری) دارای ایراد و رانت مالی فراوانی می باشد، آنجا که بارها اشاره کرده ام دولت می تواند نفت خود را با همان قیمتی که به پالایشگاه ها می فروشد، به خارج از کشور نیز صادر کند، اما پالایشگاهها نمی توانند فرآوردههای اصلی نفتی تولیدی خود را که با قیمت فوب خلیج فارس تحویل دولت می دهند، به مشتریان خارجی بفروشد و اتفاقا این رابطه مالی حاوی رانت شدیدی برای پالایشگاهها و به ضرر بودجه عمومی می باشد و در صورتی که دولت با کارگروه کارشناسی وارد این جزئیات شود حتی می توان ادعا کرد با همین روابط مالی مبتنی بر یارانه پنهان، کسری بودجه دولت قابل رفع شدن است!
نکته بعدی که آقای داودی به آن اشاره کرده و خیلی کوتاه از آن عبور می کنند مسأله فرآوردههای ویژه است که می گویند پالایشگاه ها آنها را در بورس می فروشند. این مسأله در حالی مشکلات فراوانی دارد که نگارنده به آن اشاره نکرده است. اولا، یک مسأله اصلی اثر حجم فروش این فرآورده های نفتی و مکانیسم قیمتگذاری (جهانی) است. گزارشات نشان می دهند روزانه در حدود ۴۰۰ هزار بشکه از خوراک نفتخام به فرآورده های ویژه تبدیل می شود که حداقل ۱۰ و حداکثر سی درصد بیشتر از قیمت فوب خلیج فارس (براساس گزارش نشریه پلتس) دم درب پالایشگاه تحویل می شود، که به طور خلاصه، براساس فرآیندی که در برنامه تقاطع شبکه چهار سیما به آن پرداختم ارزش این حجم فرآوردههای ویژه در درب پالایشگاه ۱۲ میلیارد دلار در سال می باشد که نهایتا با مکانیسم تأثیر قیمت جهانی و تورم داخلی مؤثر بر آن با رقم حدودی ۹۰ میلیارد دلار به دست مصرف کننده نهایی می رسد که علاوه بر تشدید نرخ تورم، رانت شدیدی را نصیب پالایشگاه ها می کند. زیرا سیستم قیمتگذاری طوری تعیین شده است که پالایشگاه ها از صادرات به داخل سود هنگفتی می برند تا فروش به خارج از کشور!
نکته نهایی متن آقای داودی اشاره به مسأله واردات بنزین است که با مکانیسم فوق الذکر بارها با جزئیات نشان داده ام که واردات بنزین با رابطه مالی کنونی تنظیم شده در داخل کشور، به نفع دولت، کشور و مردم می باشد. زیرا، دولت در این صورت بنزین با کیفیت تری را با قیمتی در تراز مشخصات فنی وارد می کند که علاوه بر به سوزی، آلودگی کمتری نیز ایجاد می کند و آسیب کمتری نیز به سیستم موتور خودروهای مردم وارد می سازد.
محاسبات مالی/عملیاتی این چند سطر بارها در دانشگاه ها، پژوهشکدهها، اندیشکده ها، کمیسیون های مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه و اثبات شده است.
همت قلی زاده
کارشناس اقتصاد انرژی
@hemmatgholizadeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
این جریان رو صاف به مردم نمی گوییم که از سال ۱۳۸۶ به بعد #نفت_ملی را آنگونه که به مردم خارج می فروشیم به شما می فروشیم!
#تورم_نفتی_ارزی
#یارانه_پنهان_جعلی
@hemmatgholizadeh
قیمت تمام شدهٔ هر لیتر #بنزین در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ برای پالایشگاههای اصفهان، تهران، لاوان، شیراز، تبریز و بندرعباس مستند به صورتهای مالی منتشر شده این شرکتها درسایت کدال چند تومان است؟ #قیمت_تمام_شده_بنزین بدون #نفت در سال ۱۴۰۲ کاهش هم داشته است!
دو نکته مهم در این محاسبات باید گفته شود:
۱- نفت ملی تا سال ۱۳۸۵ در محاسبات صفر ریال لحاظ می شد ولی در حال حاضر، هر لیتر نفتخام به قیمت جهانی وارد محاسبات شده و من برای امکان قیاس، بهای تمام شده بدون نفت را نیز حساب کرده ام.
۲- سلطه دلار در زندگی روزمره ما از طریق قیمت نفت جهانی متاسفانه محرز است. هر اندازه نرخ ارز افزایش یابد سفره ملت از این طریق غارت می شود!
⚠️این محاسبات برای اولین بار منتشر می شود.
@hemmatgholizadeh
در مناقشه #یارانه_پنهان_جعلی هدف این نیست که نفت رایگان یا پولی باشد،موضوع اینست در این مباحثات، هدف کاهش #تورم، بهبود #عدالت و رفع #کسری_بودجه دولت است.
معتقدم مبتنی بر علم/اعداد/اسناد ریشه تورم های غیرمتعارف پس از سالهای۸۶ مفهوم یارانه پنهان انرژی و نحوه مواجهه با #نرخ_ارز است.
اقتصاد انرژی/همت قلی زاده
قیمت تمام شدهٔ هر لیتر #بنزین در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ برای پالایشگاههای اصفهان، تهران، لاوان، شیراز،
حواشی رو رها کنید، یک سئوال فنی می خواهم بپرسم، هر کسی درست جواب داد حتما اقتصاد انرژی ایران را بلد است:
چرا در برخی پالایشگاهها بهای تمام شده بنزین در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است؟
آیا مردم ایران دو بار پول نفت را پرداخت می کنند؟
منطقی نگاه کنید:
۱- شرکت ملی نفت، نفت ملت ایران را استخراج می کند و بابت این موضوع ۱۴/۵٪ از فروش داخلی و صادرات نفت را بابت این موضوع دریافت می کند.
۲- آیا مجددا مردم باید پول نفت را آن هم به قیمت جهانی به پالایشگاهها پرداخت کنند؟
همیشه گفته ام جای حقوقدانان برجسته خالی است!
از مد رسانه ای برای مباحث اداره کشور پرهیز کنیم و مستند به آمارهای رسمی صحبت کنیم، فقط نگاه کنید ساختمان وزارتخانه ها و معاونت های دولت در چه سالهایی احداث شده اند؟!
روند بودجه واقعی(تورم زدایی شده) دولت را دیده اید؟
مبادا به دلیل ضدیت با دولت با اشاعه کلی گویی و برچسب زدن، نهاد دولت را مضمحل کنید!
سرویس ادارت، مهد کودک های ادارت، درمانگاه ها، سالنهای ورزشی، خانه های سازمانی دولتی، خودروهای خارجی مورد استفاده مدیران و برای مأموریتها، پاداش های پایان سال، هزینه سفر و ... سالهاست حذف شده اند، سالهاست حقوق کارمندان هم کمتر از تورم رشد می کند، چوب ضدیت با دولت را مردم می خورند!
خصومت با نهاد دولت و بی حرمت کردن کارکنان دولت در کنار سرکوب های شدید مالی باعث می شود آدمهای ارزان وارد نهاد دولت شوند، یادتان نرود بد یا خوب همین آدمهای ارزان کشور شما و ما را اداره می کنند!
دو تا کاغذ به ظاهر ساده است ولی حقوق یک ماه یک مهندس ده سال سابقه ایرانی است:
۳۸.۶۲۴.۰۰۰ تومان
#انسان_ارزان
@hemmatgholizadeh
دارو اگر اشتباهی تجویز شود بیمار را می کشد. کدام تحلیل علمی مصداق داروی صحیح است؟!
خدا کند تحلیل نویسان همانی نباشند که بیماران گرفتار حوادث آبان ۹۸ شدند!
واللّه من هم می توانم برای دلبری نفتی ها و دولت دائما بنویسم بنزین باید لیتری ۳۵ هزار تومان شود، ولی هر چه فکر می کنم می بینم وجدانی هم هست، شرافتی هست، آخرتی هست، روزهای سخت رو تحمل میکنم تا حرف درست دفن نشود.
مرد باشیم همه اش نمی شود دنبال پست و پول بود، ما انسانیم باید به هم رحم کنیم.