ما بارها گفته ایم که با این مدل قیمتگذاری انرژی یعنی مرجعیت خارجی قیمت برای اقتصاد انرژی داخلی،ارزش پول ملی کشور دائما کاهش می یابد.
@hemmatgholizadeh
وضعیت مبهم انتشار آمارنامه های انرژی
وزارت نیرو ترازنامه انرژی سال۱۳۹۹ را منتشر کرده ولی نکته جالب و قابل تأمل اینه که فقط بخش آمارهای جهانی انرژی(حاوی حدود ۱۰۰کشور جهان)را منتشر کرده و آمار داخلی انرژی ایران را منتشر نکرده است.این اتفاق واقعا جالب است که آمار۱۰۰ کشور رو منتشر کنی ولی آمار کشور خودتو فعلا منتشرنکنی!
سایت شرکت ملی پالایش وپخش، بخش شفافیت گذاشته ولی هیچی توش نیست. آمارها مربوط به سال۹۷ است. بدتر از آن، شرکت بهینه سازی در سایتش آمارهای مربوط به سال۹۶ رو دارد!
مگر در کشور کلی قانون برای شفافیت آماری تصویب نشده پس چرا این سایتها بروزرسانی نمیشوند؟
فقط کار رسانه ای که مصرف بالاست!
این نقشه رو بانک جهانی منتشر کرده و تورم مواد غذایی کشورهای جهان را نشان می دهد. کمترین تورم در جهان (تورم کمتر از ۲%)دارد مربوط به ۳ کشور سودان جنوبی، لیبریا و بنین است!
دقیقا در کنار این ۳ کشور، ۳ کشورهمسایه آنها یعنی اتیوپی، غنا و سیرالئون در رده پرتورم های (بیشتر از ۳۰%) جهان قرار دارد!
در این نقشه ۱۵ کشور با بالاترین تورم مواد غذایی در جهان وجود دارد که ایران هم یکی از آنها است. عمده کشورهای جهان (رنگ قرمز) هم نرخ تورم مواد غذایی ۵% تا ۳۰% را تجربه کرده اند.
۶ کشور نخست با تورم بالا(بدترین تورم) به ترتیب زیمبابوه ۳۲۱%، لبنان ۲۰۳%، ونزوئلا ۱۵۸%، ترکیه ۹۹%، آرژانتین ۹۲% و ایران ۸۴% هستند.
باید دید درآمد خانوارهای این کشورها (برحسب برابری قدرت خرید) چگونه است تا بشود مقایسه صحیح انجام داد.
@hemmatgholizadeh
در سال ۱۴۰۰ بانکها مجموعا ۲۹۶۸ همت تسهیلات پرداخت کرده اند که ۱۸۳ همت به بخش مسکن و ۴۹ همت صرفا برای خرید مسکن تسهیلات پرداخت شده است. مطابق قانون ۵۹۴ همت باید به بخش مسکن اختصاص پیدا می کرد که ۴۱۱ همت کمتر پرداخت شده و ۲۰% این ۴۱۱ یعنی ۸۲ همت بانکها طبق قانون جریمه خواهند شد.
مرجع قانونی این موضوع ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن مصوب ۱۴۰۰/۵/۱۷ مجلس شورای اسلامی می باشد.
البته مطابق تبصره (۱) ماده مزبور بانکهای تخصصی به تشخیص بانک مرکزی، به غیر از بانک مسکن از شمول احکام ماده(۴) قانون مستثنی هستند.
@hemmatgholizadeh
سود خالص پالایشگاه تبریز در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۱ نسبت به شش ماهه نخست سال ۱۴۰۰ در حالی از ۲۳۰۰ به ۵۲۰۰ میلیارد تومان جهش یافته که مقدار تولید فقط و فقط ۱% تغییر کرده است.
@hemmatgholizadeh
سودخالص پالایشگاه اصفهان در ۶ماهه اول سال۱۴۰۱ بدون اینکه تغییر محسوسی در تولیدش نسبت به دوره مشابه سال قبل داشته باشد به ۲۱/۱ همت رسیده است. این سود از سود خالص ۱۶/۵ همت کل سال ۱۴۰۰ به میزان ۲۸% بیشتر است.
آهای اقتصاددانان! این سود هنگفت از کجا بدست آمده است و مفهوم دقیقش چیست؟!
@hemmatgholizadeh
پالایشگاه تهران هم در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ از سود خالص ۱۶/۳ همت برخوردار شده در حالیکه کل سود سال ۱۴۰۰ این پالایشگاه ۱۵/۳ همت بوده است. شما بگویید در ۶ماهه سالجاری چه اتفاقی افتاده که این پالایشگاهها اینگونه سود نشان می دهند؟ سیاهچاله یارانه پنهان و ابعاد سیاه آنرا درک نکرده اید!
@hemmatgholizadeh
پالایشگاه بندرعباس هم در ۶ماهه نخست سال ۱۴۰۱ درحالی ۲۲/۱همت سود (رانت ناشی از ارز) درو کرده که این رقم حدودا برابر سودخالص کل سال۱۴۰۰ یعنی ۲۲/۷همت بود و مقدار تولیدش تنها و تنها ۲% در ۶ماهه امسال نسبت به ۶ماهه مشابه سال قبل تغییر کرده است. اینها اَبَر داده های اقتصاد کشور هستند!
@hemmatgholizadeh
اقتصاد انرژی/همت قلی زاده
مقدار صادرات بنزین از سال ۱۳۹۳ تا پایان شهریور ۱۴۰۱ چگونه بوده و با چه قیمتی صادر شده است؟ @hemmat
براساس گزارش گمرک ایران قیمت هرلیتر بنزین صادراتی درسال ۱۴۰۱ درحدود ۲۷ سِنت گزارش شده که با ارز نیمایی حدودا ۷۳۰۰ تومان می شود. پالایشگاه بندرعباس در صورت مالی ۶ ماهه قیمت هر لیتر بنزین صادراتی را در این دوره ۱۸۹۵۰ تومان ثبت کرده است. دلیلش ثبت ارقام مالی براساس یارانه پنهان است!
وقتی بنزین لیتری ۰/۲۷ دلار به خارج از کشور صادر شده و پالایشگاه ها بابت صادرات همان بنزین برای هر لیتر رقم ۱۸۹۵۰ تومان در صورتهای مالی خودشان ثبت کرده اند مفهومش اینست این ارزان فروشی نه از جیب پالایشگاه ها که از نفت ملی جبران شده است.
@hemmatgholizadeh
ریشه سودهای غیر متعارف پالایشگاهها در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۱ چیست؟
گاهی برخی به دروغ زیر توییت ما می نویسند پالایشگاههای کشور زیان ده هستند با آنکه قبلا هم صفحات مربوطه صورتهای مالی را از کدال منتشر کرده ام صورت مالی ۶ماهه آنها را منتشر می کنم و مجددا به دلیل اصلی ابرسودهای آنها (تغییر ارز) می پردازم. در حالیکه مقدار تغییرخاصی نکرده است.
اغلب پالایشگاههای غیردولتی در ۶ماهه نخست سال ۱۴۰۱ بیش از کل سال۱۴۰۰ سودخالص داشته اند. آنهم درشرایطی که مقدار خوراک پالایش شده تغییر محسوسی نکرده و این رشد حاصل تغییر نرخ ارز است. با افزایش نرخ ارز، قیمت جهانی نفتخام و قیمت جهانی فرآورده ها سود آنها منفجر می شود! و این دقیقا یعنی تورم.
پالایشگاههایی که هزاران میلیارد تومان سود کسب کرده اند و نکته مهمتر اینکه، این سود نه از صادرات و نه از تغییر مقدار تولید به دست آمده است، یک مفهوم اصلی دارد و آن اینکه همهٔ این مبالغ را از اقتصاد داخل جمع کرده اند. اگر دنبال ریشه اصلی تورم های عجیب می گردید نکته دقیقا همینجاست.
جداول تحلیل حساسیت ۴ پالایشگاه تهران، اصفهان، لاوان و تبریز که نشان می دهد سود آنها با افزایش نرخ ارز (اثر شدید) و قیمت جهانی نفتخام افزایش می یابد. این ارقام دلیل سود هنگفت پالایشگاههای کشور است که در قبال تولید به دست نیامده بلکه بخاطر عوامل خارج از پالایشگاه اتفاق افتاده است.
مفهوم یارانه جعلی پنهان از طریق مکانیسم نادرست بودجه بندی شرکتهای نفتی و پالایشی کشور به عینیت می رسد.در بودجه سال ۱۴۰۱ نرخ ارز ۲۳۰۰۰تومان لحاظ شده که نسبت به بودجه سال ۱۴۰۰ که رقم میانگین نرخ ارز ۱۱۵۰۰ بود ۱۰۰% افزایش یافته است. ریشه سودغیرمتعارف(اسمی) پالایشگاهها این ارقام است.
@hemmatgholizadeh
متنی در فضای مجازی دست به دست می شود که به سهم دولتها از درآمد نفتی پرداخته است. این متن غلط است. چون آن ارقام فقط مربوط به صادرات نفتخام به خارج از کشور است و هیچ اشاره ای به سهم دولتها از فروش نفت به داخل کشور نکرده است. از سال۸۶ به بعد نفت به قیمت جهانی به داخل فروخته شده است!
بررسی صورت مالی ۶ ماهه سال ۱۴۰۱ پالایشگاه شیراز نشان می دهد در حالی که مقدار تولید این پالایشگاه در ۶ ماهه نخست سالجاری نسبت به دوره مشابه سال قبل ۶ درصد کاهش یافته، در نیمه اول سالجاری ۲/۸ همت سود خالص شناسایی کرده که از کل سودخالص سال ۱۴۰۰ به میزان ۲/۷ همت حدود ۴% بیشتر است.
@hemmatgholizadeh
از نفت ملی چه میزان به پالایشگاه ها تخفیف داده می شود؟
@hemmatgholizadeh
هدایت شده از اقتصاد انرژی/همت قلی زاده
براساس گزارش گمرک ایران قیمت هرلیتر بنزین صادراتی درسال ۱۴۰۱ درحدود ۲۷ سِنت گزارش شده که با ارز نیمایی حدودا ۷۳۰۰ تومان می شود. پالایشگاه بندرعباس در صورت مالی ۶ ماهه قیمت هر لیتر بنزین صادراتی را در این دوره ۱۸۹۵۰ تومان ثبت کرده است. دلیلش ثبت ارقام مالی براساس یارانه پنهان است!
وقتی بنزین لیتری ۰/۲۷ دلار به خارج از کشور صادر شده و پالایشگاه ها بابت صادرات همان بنزین برای هر لیتر رقم ۱۸۹۵۰ تومان در صورتهای مالی خودشان ثبت کرده اند مفهومش اینست این ارزان فروشی نه از جیب پالایشگاه ها که از نفت ملی جبران شده است.
@hemmatgholizadeh
برای دوستانی که دائما عنوان می کنند موضوعات مورد نظر را در قالب مقاله منتشر کنم در #شب_یلدا دو چکیده #مقاله با موضوع:
۱- «یارانه پنهان:خطای راهبردی در نظام بودجه بندی»
و
۲- «اصلاح ساختار بودجه:مطالعه موردی شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی»
برای همایش #حکمرانی_بودجه ارسال کردم. هرچند قبلا هم مقالات زیادی در این رابطه نوشته ام.
Ectno.108.pdf
1.24M
نماگرهای اقتصادی شماره 108، سه ماهه اول سال 1401 در سایت بانک مرکزی انتشار یافت.
شاخص های عمده اقتصادی در این نشریه در سه بخش واقعی، خارجی و مالی تفکیک شده است. بخش واقعی شامل حساب های ملی، انرژی، صنعت، ساختمان، روند قیمت و بازرگانی داخلی است و در بخش دوم یا همان بخش خارجی به تراز پرداخت ها، بدهیهاي خارجی، سررسید بدهیهاي خارجی، وضعیت بازرگانی خارجی کشور و نرخ ارز اشاره شده است؛ همچنین در بخش مالی به تفکیک نرخ های سود بانکی، متغیرهای پولی و اعتباری، وضع مالی دولت و فعالیت بورس اوراق بهادار تهران آمده است.
@hemmatgholizadeh