eitaa logo
اقتصاد انرژی/همت قلی زاده
2.7هزار دنبال‌کننده
616 عکس
155 ویدیو
195 فایل
در این کانال به دلایل ریشه ای تورم و بیکاری و بی ثباتی اقتصادی از منظر تحولات انرژی خواهیم پرداخت.
مشاهده در ایتا
دانلود
علت اینکه با کاهش تقاضای داخلی، قیمت کالاها جهش می یابد، وفور نقدینگی نیست بلکه با کاهش شدید ارزش پول ملی و حذف کلیه موانع تجاری در قوانین برنامه، نیروی تقاضای خارجی نه فقط جبران کاهش تقاضای داخلی را کرده که چند برابر آن افزایش یافته است. نیروی کار و منابع کشور به خدمت مردم خارج درآمده است!
‏حذف ارز ترجیحی ۴۸۵ قلم کالا حتما اقدام اشتباهی بود و طی دو ماهه آینده ‎ را با ‎ مواجه خواهد ساخت. در بررسی با ‎ این نتیجه حاصل شد که حذف کامل ‎ فقط و فقط با حل معضل ‎ امکان پذیر است. ‎
برای انتخاب رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور چه شاخص های باید مد نظر قرار بگیرد؟ @hemmatgholizadeh
اقتصاد انرژی/همت قلی زاده
برای انتخاب رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور چه شاخص های باید مد نظر قرار بگیرد؟ @hemmatgholizadeh
‏یادمان نرود نقطه آغاز تحولات اقتصادی کشور از سازمان برنامه و بودجه و در حقیقت بودجه دولت شروع می شود، تقویت سازمان برنامه به منزله دولتی شدن اقتصاد نیست، تصور اداره نهادی مانند سازمان برنامه، با تیم محبوب و حلقه بسته و تنظیم بودجه دستوری تبعات ناگواری برای کشور دارد که باید از آن پرهیز کرد.
مدتهاست درباره قلب معانی برخی واژه های اقتصادی و وارونه نشان دادن واقعیت برخلاف منافع ملی مانند یارانه پنهان انرژی مطالبی می نویسم، برخی در برابر استدلالات روشن ما، دست به بازی کثیف تولید برچسب مانند اقتصاددان دستوری زدند. این دو ماده قانونی را که سالهاست در همین چارچوب نقد می کنم شما بفرمایید دستوری است یا نه؟ اگر این قیمتگذاری جهانی دستوری نیست پس چیست؟ هفت راهکاری که برای خروج از این بن بست مطرح کرده ام همگی در چارچوب علم و قوانین کشور تنظیم شده است و اتفاقا هیچکدام از این هفت پیشنهاد به هیچ وجه شبیه اقتصاد دستوری نیست. چرا ما نمی توانیم واقعیت را درست ببینیم؟ مستدل که حرف نمی زنید، اگر هم بازی را می بازید لااقل سعی کنید اخلاق را نبازید! @hemmatgholizadeh
‏شرایط اقتصادکشور بگونه ای بحرانی است که سکوت در این شرایط جایزنیست.رئیس جمهور ‎@drpezeshkian و دکتر ‎@JZarif بهتر از این حقیر میدانند اسامی که از کمیته ها درز پیدا می کند، نگران کننده و بعضاً از مسببین بحران اقتصادی هستند و لازم است دقت شود.فرصتی برای تکرار تجارب شکست خورده نداریم.
‏‎نه یارانه نقدی و گدا پروری نه جیره بندی و رعیت پروری فقط به کاربست علم و عقل اعتقاد دارم.
‏آقای دکتر پزشکیان ‎و همه بدانند که اقتصاد ایران در کنار تحریم از کجا و چطوری ضربه خورده است؟ یک روزی، یک نفر از خواب بیدار می شود، و با خودش می گوید چرا نفت و گاز ملی کشور را نباید به قیمت جهانی به مردم مظلوم ایران فروخت... این جمله الان همه ی ما را گرفتار کرده است! @hemmatgholizadeh
چیزی بنام یارانه پنهان انرژی که وقیحانه طی سالهای اخیر از آن به عنوان یارانه نام می برند نداریم. ما به مردم چیزی نمی دهیم، کاهش ارزش پول ملی را که تاوانش را مردم می دهند، مجددا می خواهیم با جعل واژه به نام یارانه پنهان، هزینه سقوط پول ملی را با جیب بری مردم جبران کنیم. موضوع بنزین به تنهایی بدون توجه به منظومه انرژی ایران فقط یک مغلطه است، نفت ملی هم مال دولت نیست که دولت بخواهد چیزی به مردم بدهد، وقتی اصرار دارم عزیزان اشراف کامل به سیستم قیمت‌گذاری انرژی ایران ندارند به همین دلیل است. شکل مسأله الان این است که مردم بنزین را به قیمت جهانی از پالایشگاه می خرند منتهی بخشی از آنرا نقدی به اندازه ۳۰۰۰ تومان پرداخت می کنند و فاصله ۳۰۰۰ تا قیمت در فوب خلیج فارس (حدود ۶۵ سنت) را با نفت ملی تهاتر می کنند. فارغ از مسأله سیستم حمل و نقل ، کیفیت استاندارد ابزار آلات و ماشین آلات انرژی بر و .... سئوال اصلی اینست که نتیجه فروش محصولات پالایشگاهی به قیمت جهانی از سال ۸۶ تا الان چه بوده است؟ آیا نتیجه ای جز غارت مردم داشته است؟ روند سودهای پالایشگاه ها رو دیده اید؟ در کجا جهان و با کدام منطق، باید در قوانین ما، تضمین قانونی شود که بنگاه خصوصی محصولات خود را به قیمت جهانی بفروشد (ماده ۷۱ قانون تنظیم ۱ و ماده ۱ قانون هدرمندسازی) تأکید می شود چیزی به نام یارانه پنهان انرژی آنگونه که در ایران ساخته و پرداخته شده است وجود ندارد، جعل علم محسوب می شود و فقط یک عملیات فریب علیه مردم مظلوم می باشد. وضعیت برخورد با گاز از این زاویه اسفناک تر است که دیروز توضیح دادم.
عزیزان من! نگاه هیاهو و پچ پچ ها نکنید، این موضوع را در ۳۰ دانشگاه کشور ارایه کرده ام، مباحث فقط یک ادعا و این چند خط ساده نیستند، جنبه های علمی متعددی دارد، یک نکته جالب به شما بگویم، یکی از مدیران نفتی که نزدیک ۳۰ سال سابقه و لیسانس و ارشد اقتصاد را از دانشگاه تهران و دکترای خود را از منچستر انگلستان گرفته دو ماه پیش در تلگرام به من پیام داده که آقا میشه درباره یارانه پنهان گاز چیزی نگویی، چون تو تحلیل می کنی، اینجا آقایان از من می خواهند جوابش را بنویسم، ولی من چندین بار به مقامات نفتی گفته ام که استدلال قلی زاده صحیح است چند بار به شما گفتم اینقدر یارانه، یارانه نکنید،چون مبنای صحیحی ندارد... عزیزان من! دقت کنید که اولین بار یارانه انرژی را از کجا شنیده اید؟ به احتمال زیاد اگر دقت کنید اغلب شما (حالا شاید اینجا نه، ولی قطعا عامه مردم ) آنرا از تلویزیون و رسانه فقط شنیده اند، چیز دیگری نیست، استدلال علمی وجود ندارد، یک روز یک نفر از خواب بیدار شده و به فکرش رسیده که چرا نفت ملی را به قیمت جهانی نباید به مردم بفروشیم، چیزی که احمدی نژاد در مصاحبه با صادق الحسینی آنرا توضیح می دهد، ... این موضوع هم برای وزارت نفت و نیرو هم بشدت جذاب بوده و یکی از مهمترین کارهای این دو وزارتخانه طی این سی سال اخیر، دادن پول به صدا و سیما و انواع رسانه‌های دیگر بوده که آنها دایما با بمباران خبری این واژه را در ذهن جامعه حک کنند. من در اولین تحلیل خودم ، یارانه‌ پنهان را تحلیل جهان سایه ها نامیدم و جدول ۲۲-۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ را هم فاکتوری علیه مردم و شمشیری بالای سر سفره مردم یاد کرده ام . از سال ۱۳۸۶ اقتصاد ایران به کما رفته است. آنها فکر می کردند که می توانند بار تحریم های هسته ای را با فروش منابع ملی و طبیعی کشور به قیمت جهانی به مردم را مدیریت کنند ولی نمی دانستند که ماشین تورم نفتی-ارزی را روشن کرده اند که دمار از روزگار اقتصاد ایران در میآورد.
همکاران گرامی از من بشنوید چیزی بنام یارانه پنهان انرژی آنگونه که در ایران به آن پرداخته می شود نه علمی است و نه وجود خارجی دارد، فقط یک عملیات فریب علیه ملت ایران بود و این شکلی اقتصاد ایران در باتلاق افتاد ‌‌.
کاهش ارزش پول ملی از طریق مفهومی جعلی بنام یارانه پنهان انرژی علیه ملت فاکتور می شود. جدول ۲۲ در پیوست ماده واحد بودجه سال ۱۴۰۳: مبلغ ۱۲۸ میلیارد دلار عدد جعلی یارانه پنهان
انتظار هم دارند مردم انرژی مصرف نکنند، در کمال ناجوانمردی‌ به دروغ می گویند آنقدر مردم کولر روشن می کنند اتاقشان سرد می شود و پنجره را باز می کنند تا هوای گرم وارد خانه شود، در زمستان هم می گویند خانه را آنقدر گرم می کنند و از گرما پنجره را باز می کنند که هوای سرد وارد خانه شود... این حرفها و ادعاها نه فقط پوپولیستی و ..‌ نیست که یک دروغ وقیحانه و بی‌شرمانه است. آنها بدانند تا ابد نمی توانند با این حرفها و ایجاد تورم نفتی-ارزی، شیره جان ملت را بمکند و از طریق افزایش ارزش اسمی، مردم را غارت کنند. آنها بیشتر از اینکه از اقتصاد حرف بزنند، باید تاریخ را بیشتر مطالعه کنند چون این موجودی که تحت سیاستهای ما است اسمش انسان و دارای شعور است. یادمان نرود همین الان گوشت در حال رسیدن به کیلویی یک میلیون تومان است، ما بقی را هم بهتر از بنده می دانید.
من درباره افزایش یا عدم افرایش قیمت حامل‌های انرژی هیچوقت مطلبی نوشته ام، موضوع من، مسیر تغییر قیمتها هستند، اتصال قیمتها به فوب خلیج فارس برای بنزین و گازوییل و ... و گاز به هلند و انگلستان یک کار غیر کارشناسی و غیر علمی است چون این اقدام موجب تورم نفتی شده است. باید سیستم قیمت‌گذاری جهانی به سیستم قیمت‌گذاری داخلی برای مردم و صنایع تغییر کند، چه قبول کنیم چه نکنیم جبر زمانه این کار را خواهد کرد. چون این اقدام همه شاخص های اقتصادی کشور را به هم ریخته است.
ترکیه جشن رکورد مصرف برق می گیرد، ما اینجا سالهاست تابستان و زمستان یقه ملت را گرفته ایم و رها نمی کنیم و بارها با تعرفه و قیمت مردم را جریمه کرده ایم، جالب تر اینکه ایران یکی از کشورهایی است که کمترین مصرف برق را دارد. اینکه در زمانهای پیک دچار مشکل می شویم بدلیل تغییر رفتار مردم نیست که آمارها کاهش سرانه مصرف انرژی را تایید می کنند بی عرضگی سمت تولید را به حساب مردم نباید فاکتور کنیم، تقریبا به اجماع نسبی رسیده ایم که جهانی سازی قیمت منابع ملی و طبیعی کشور از ریشه های اصلی تورم است. ما حتی نتوانستیم یک کولر خوب در اختیار مردم قرار دهیم ولی صبح تا شب از یقه ملت چسبیده ایم، جدول سه پله استاندارد جهانی را به یک ماتریس ۱۲ پله ای و شش اقلیمی تقسیم کرده ایم، تمام حساب و کتابها و ارزیابی ها با دلار ثبت و محاسبه می شود، این آمارها باید شفاف شود که جزییات مالی نیروگاه ها با پرهیز از کلی گویی شفاف شود، نمی توانیم هر تابستان طوری تیتر طلبکارانه بزنیم که گویا مقصر ناکارآمدی اداره کشور، مردم هستند ، ما در حوزه انرژی و سیستم قیمت‌گذاری آن اشکالات عمیق داریم که به دکتر منظور هم حضورا عرض کرده ام. حالا یک عزیزی نیاید بگوید بنزین مفت است، چون از بنزین حرفی نزده ام، بنزین ۱۰ درصد انرژی کشور است، در حالیکه ۷۶ درصد عدد موهومی یارانه پنهان موضوع جدول شماره ۲۲ قانون بودجه سال۱۴۰۳ مربوط به گاز است... تابستان رد می شود تا به خودمان بیایم زمستان فرا می رسد اینبار بخاطر گاز یقه ملت را می گیریم، در حالیکه بطور مداوم طی ۱۷ سال مصرف سرانه گاز (نه تجمعی) کاهشی بوده، و مردم به انحای مختلف دست به صرفه جویی زده اند، منتهی در کمال تعجب شاهد گزارشات تکراری با متن تکراری با هدف مقصر جلوه دادن مردم از طرف نهادهای رسمی منتشر می شود، می بینیم که این روشها جواب نداده است و لازم است سازمان بطور رسمی وارد این موضوع شود‌
آقای پازوکی من ارزشی نیستم بیشتر ورزشی هستم، من اینجا از بنزین حرفی نزده ام، شما هم وکیل مدافع پالایشگاه ها نیستید، یک تصویری از من در ذهنتان ساخته آید و دایما تکرار می کنید هر اندازه هم محترمانه پاسخ می دهد شما کمتر رعایت می کنید. شما هم کسی هستید که تا زمانی که مسئولیت نداشتید دایما به دولت روحانی می تاختید تا سمت گرفتید با اینکه شرایط بدتر شد حتی یک کلمه ننوشتید اینکه بی جهت به آدمها برچسب می زنید در شأن شما نیست، درباره بنزین و اقتصاد پالایشگاه هر وقت بفرمایید در قالب یک گفتگو در خدمت شما هستم. به زعم بنده شما از اقتصاد انرژی ایران تقریبا چیزی نمی دانید و تکرار چند کلمه ارزشی و ورزشی باعث نمی شود یک انسان تحقیر و تخریب شود. قیمت بنزین اگر چند سال تغییر نکرده به خاطر اشتباهی بود که در آبان ۹۸ و کشته شدن چندین انسان بی گناه اتفاق افتاد و بعد از آن از ترس این مسأله کسی به بنزین نزدیک نمی شود. چرا به گزارش ۱۲ صفحه ای که من در تابستان ۹۸ به مسئولان میانی وقت سازمان دریاره بنزین دادم اشاره نمی کنید مگر رفقای شما همان تابستان ۹۸ نمی گفتند بنزین باید ۱۰ هزار تومان بشود همه چیز حل می شود. کمی به این مردم بدبخت رحم کنید خدا شاهد است بندهای آخر طناب است که اگر پاره شود شما جرات نخواهید کرد جلوی ملت از این حرف ها بزنید .
اینکه یک کارگر آلمانی ماهانه ۲۲۰۰ یورو دریافت می کند و از این مبلغ ۶۰۰ یورو (بیش از ۲ برابر حقوق کارگر ایرانی) مالیات می دهد و ادعا کنیم مالیات کارگر آلمانی بیشتر از مالیات کارگر ایرانی است، این نوع نگرش و حرف بی اساس را نمی دانم چه اسمی می توان روی آن گذاشت ، هر چه که هست نمی تواند یک نظر کارشناسی در حد سازمان برنامه باشد. پرواضح است که با کاهش شدید ارزش پول ملی، نیروی انسانی و منابع کشور بصورت مفت به خدمت مردمان خارج درآمده است و کارگر ایرانی هم در حال استثمار شدن است. ما باید به مسأله نه در قالب چهار تا عدد ریاضی بلکه بصورت جامع،سیستمی و انسانی نگاه کنیم. حتی اینکه گفته می شود بهره وری کارگر ایرانی کمتر از بهره وری کارگر فلان کشور است حتما یک دروغ سیستماتیک است که به افکار برخی از ما تزریق شده است. اگر شرایط مادی و حقوقی و اجتماعی کارگران اروپایی را کارگران ایرانی می داشتند آیا باز هم این ادعا صحیح می بود یا نه، در نگرش خودتحقیرانه به فرهنگ و رفتار آنها خدشه وارد می کردید. کارگر ایرانی از جان مایه می گذارد و تقریبا از هیچ حقوقی برخوردار نیست.
این گفتگوها 👆 در گروه تلگرامی که همه آنها کارمندان سازمان برنامه و بودجه کشور هستند، توسط بنده ارایه شده است.
‏دیوان محاسبات به دولت نامه زده که عملکرد ‎ را گزارش کنید! شما گفتید جدول ۲۲-۴ با عنوان یارانه پنهان فقط یک جدول بی اثر است ولی من آنرا ‎ و ‎ سفره مردم توصیف کردم. آن جدول سیاه بی اثر نخواهدبود، ‎ علیه ‎ عمل خواهدکرد. @hemmatgholizadeh
حدود هشت ماه پیش رفته بودیم پیش آقای لاریجانی، پانزده دقیقه چکیده ای از مفهوم جهانی سازی قیمتها، دلاری فروشی منابع ملی و طبیعی و مفهوم و آثار یارانه پنهان انرژی جعلی را برای ایشان توضیح دادم، در رد استدلال من جواب دادند: آقای قلی زاده اینها موضوعات حل شده است و نیازی به بحث نیست!
آ.‏احمدی نژاد مصوبه فروش مرزی فرآورده های نفتی را صادر کرد که مغایر با منافع ملی بود و عده خاصی از آن سود می بردند، در کارگروه فروش مرزی فرآورده‌های نفتی جلوی این مصوبه ایستادم و آ.رحمانی فضلی یک نامه مفصل تندی علیه من به آقای نوبخت زد و با زدن چند برچسب غیرواقعی درخواست کرده بود با من برخورد شدید کنند. سالها بعد خود آ.زنگنه هم گفت آن مصوبه به کشور و بازار فرآورده‌های نفتی ایران صدمه جدی زده است.
آقای جباری مانند سیمپسون ها شش ماه پیش یک توییت پیشگویانه نوشتم و هنوز هم در دسترس است، نوشتم: ظاهراً تقدیر اینگونه است که اقتصاد مفلوک ایران را آذری ها نجات خواهند داد. این قوم(استثنائات رو کنار بگذارید) یک ویژگی برجسته نسبت به اقوام دیگر دارند، و آن هم این که سیاست بلد نیستند، زبان قلب و دهانشان یکی است، و به اصطلاح به آنها آدمهای ساده می گویند. خدایی ناکرده از این مطلب قوم گرایی برداشت نشود ولی واقعیت رو اگر ببینیم در نظام اداری کشور با افراد بشدت عجیبی روبرو هستیم، با شما سر سفره نان و نمک می خورد، تعریفت را می کند، دو ساعت بعدش می بینی به خاطر چندر غاز اضافه کار چنان زیرآبی ازت زده که برق از کله آدم می پرد. آنها هم رشد می کنند و همه این گند اقتصادی را بار آورده اند، جرات بیان یک کلمه از حقیقت را نزد مافوق ندارند، پشت میزشان و در خفا غرولند می کنند، در جلسات تابع کسینوسی حرکات لبان رییس را برآورد می کند و هر چه که رییس می گوید با تکان دادن سر هر آنچه به غلط و یا درست را تایید می کنند. سخن در این باب بسیار است و شاید هم به نژاد و قوم و جغرافیا ربطی نداشته باشد ولی برگردیم ببینیم اینچنین است یا نه!
‏یک مدیری داشتم که لیسانس زمین شناسی و مسئولیتش در حوزه انرژی بود. می گفت من به قلی زاده می گویم برود در صدا و سیما بگوید قیمت جهانی خوب است او می رود می گوید قیمت جهانی غلط است! او ۸ سال مرا بیکار و تنزل درجه داد و اغلب دریافتی مرا بعضاً تا سطح صفر ریال کاهش داد! از او به خدا شکایت بردم.
‏اگر ‎ را علمی می دانید، ‎ را هم باید علمی بدانید! قرار بر این نیست کلاهبرداری کنیم و گرنه ظلم است.
‏من درباره وضعیت شرکت ملی نفت و گاز و کیفیت پایین بودجه آنها با آقایان نوبخت و میرکاظمی و منظور صحبت کرده ام. هر سه بزرگوار در تائید عرایض بنده گفتند بله حق با شماست: «شرکتهای نفت و گاز تاریکخانه کشور هستند.» خوب عزیزان... چرا چراغ نتاباندید؟! پ.ن:(صحبت‌ها در جمع مطرح شده است)