هدایت شده از Beheshte_velayat
آیا احداث "راه آهن سراسری"، از خدمات رضاشاه بود؟
پاسخ👆 بدون تعصب بخوانید.
هدایت شده از Beheshte_velayat
«توصیف اوضاع اقتصادی زمان شاه» به روایت دربار و نزدیکان شاه👇
🔹 اردشیر زاهدی (وزیر امور خارجه در دولت هویدا، سفیر ایران در آمریکا، و داماد محمدرضا پهلوی):
«در سال 1329، وضع اقتصادی و کشاورزی ایران خراب بود. در آذربایجان، مردم از بینانی و قحطی در عذاب بودند. هر روز صبح که ما از خواب بیدار میشدیم، میدیدیم که چند نفر از گرسنگی مردهاند. در شمال ایران، اغلب بچهها، شکمهای بزرگ و رنگ پریده داشتند، چون به مالاریا مبتلا بودند. در کرمان و بندرعباس، کیفیت آب اینقدر بد بود که مردم به بیماریای به نام پیوک مبتلا بودند.»
🔸علینقی عالیخانی (وزیر اقتصاد در کابینههای عَلَم، منصور و هویدا در سالهای 41 تا 48)، عامل اساسی شکل دهنده به وضعیت اقتصادی زمان شاه را «رأس هرم حاکمیت» میدانست و می گفت:
«برای من قطعی بود که هر دفعه برای دولت، گرفتاری مالی پیش میآمد، بیشترش به خاطر برنامههای شاه و مرتب توپ زدن به بودجههای عمرانی بود، هویدا هم هیچ مقاومتی نشان نمیداد و زود تسلیم میشد.»
هدایت شده از Beheshte_velayat
رژیم پهلوی تو کل ۵۷ سال زمامداری، ۴۵۰۰ کیلومتر خطوط ریلی احداث کرد. اونم برا انتقال ادوات نظامی انگلیس.
جمهوری اسلامی در عرض ۴۰ سال، بیش از ۱۳ هزار و ۵۰۰ کیلومتر خطوط ریلی برا مردم احداث کرد.
هدایت شده از Beheshte_velayat
⚠️ امکانات زندگی مردم در «زمان شاه» تا این حد بود❗️
🔶 "مینو صمیمی" منشی امور بینالملل دفتر فرح پهلوی توصیفی از زندگی اجتماعی ایرانیان در دهه 40 ارائه میدهد:
«سال 1346، بسیاری از مردم ایران در خانههای گِلی، بدون برق و آب و بهداشت و در کوچههای تنگ و انباشته از زباله زندگی میکردند و کودکان آنها، با پای برهنه، در همین کوچهها بازی میکردند.» منبع: کتاب پشت پرده تخت طاووس، ص46
🔶 "اسدالله عَلَم" وزیر دربار و نخستوزیر در طی سالهای دهه 40 تا 50 هم میگه:
«ریاست جلسه رؤسای خانههای فرهنگ روستایی را بر عهده داشتم. وقتی اعلام شد که تا به حال، فقط یک درصد از دهکدههای ما از آب تمیز لولهکشی استفاده میکنند، خیلی ناراحت شدم. از هر 25 دهکده فقط یکی برق دارد. رقم مسخرهای است. با توجه به توسعهی ملّی باید شاه را آگاه کنم!» منبع: کتاب گفتگوهای من با شاه، ج2، ص578