از مجلس و نمایندگان مجلس در مواجه با گرانی ارز چه خبر؟!
محسن زنگنه، نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته: ((سیاستهایی که از سال ۹۲ شروع شد، عملا ورود ارز صادراتی به کشور را محدود کرد.
یکی از این سیاستها، تعیین ارز نیمایی بود که صادرکنندگان مجبور به ارائه ارز در این سامانه بودند، در حالیکه باید به صادرکننده مشوق داد.
تعهد ارزی، سیاست دیگری بود که مشکلآفرین شد و صادرات بسیاری از کالاها را محدود کرد.))
❇️ فکر نمی کنم #وارانه_نمایی بهتر از این از مفاهم سیاست گذاری اقتصادی وجود داشته باشد!
اگر هیچ تعهد سپاری ارزی وجود نداشت و سامانه نیمایی به وجود نمی آمد در مواجه با این تحریم سخت اقتصادی، تا به امروز ایرانی وجود نداشت، مگر صادر کنندگان از منطق عقل معاش خارج بودند که ارز خود را به سادگی و با قیمت مصوب وارد کشور کنند؟ بدیهی بود که با حاصل دلار صادراتی در خارج از ایران می توانستند به سهولت سرمایه گذاری کنند.
اگر سامانه نیمایی نبود وارد کنندگان ارز مورد نیاز خود را از کجا تهیه می کردند؟
قیمت دلار سر به فلک می کشید!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید 👇
@hokmraniirani
چگونه بازار ارز قرار است مدیریت شود؟
۲۰ اقدام ایجابی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز
1ـ عرضه سکه طرح جدید در نماد سکه طرح جدید رفاه از محل منابع بانک مرکزی به منظور کاهش حباب سکه حدود ۵۰ هزار سکه
2ـ انتشار اوراق سکه بانک مرکزی در بورس کالا تحت نماد سلف تمام سکه مرکزی (سکه مرکزی) بدون مالیات و به منظور مدیریت تقاضا در بازار طلا و سکه حدود ۱۲۰ هزار سکه
3ـ انتشار اوراق گواهی ارزی بانک مرکزی از تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۲۵ با سررسید سه ماهه و بدون مالیات به منظور مدیریت بازار ارز و جلوگیری از هدایت نقدینگی به سمت بازار غیررسمی. تا کنون حدود
۱.۴۰۰.۰۰۰ دلار توسط مردم خریداری شده است.
4ـ راهاندازی فروش اسکناس از طریق شعب منتخب ارزی بانکها با هدف تقویت عرضه اسکناس در حدود ۲۰۰ شعبه بانکی. از ۱۶ آبان ماه حدود ۳۵ میلیون دلار تاکنون در شبکه بانکی به مردم ارز فروخته شده است
5ـ افزایش ۶۴ درصدی عرضه ارز بانک مرکزی و سایر صادرکنندگان در سامانه نیما، با هدف پوشش تقاضای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی، کالاهای ضروری، مواد اولیه تولید، ماشینآلات و سایر اقلام کالایی مورد نیاز کشور
6ـ تقویت عرضه اسکناس از طریق بازار متشکل معاملات ارزی به منظور پوشش نیازهای مصارف ارزی خدماتی و غیربازرگانی
7ـ مسدودی حسابهای بانکی سرشاخهها و دلالان ارزی و معاملهگران فردایی که از طریق شبکهسازی اقدام به ایجاد تقاضا برای ارز میکردند.
8ـ شناسایی شبکه دلالان و صرافیهای مؤثر در بازار غیررسمی با همکاری ضابطین.
9ـ راهاندازی سامانه نوبتدهی برخط برای فروش ارز در صرافیها در راستای ساماندهی فروش ارز در صرافیها و از بین رفتن ازدحام و صف در صرافیها
10ـ افزایش فروش ارز اسکناس به بازرگانان تا سقف ۶.۰۰۰یورو
11ـ مبادله حواله ارزی صادرکنندگان کشاورزی، صنایع دستی و دانشبنیان با اسکناس ارز برای تقویت عرضه ارز و حمایت از صادرات این بخشها
12ـ افزایش سقف حوالههای ارزی از ۵ به ۳۰ میلیون یورو برای واردات کالاهای اساسی
13ـ کاهش تخصیص ارز کالاهای اساسی و داروییها از ۳۰ روز به ۴۸ ساعت
14ـ ایجاد سازوکار تهاتر نفت و دارو
15ـ تأمین ارز کالاهای اساسی ( ۴ میلیارد دلار)
16ـ متنوعسازی سبد اسعار بانک مرکزی
17ـ دسترسی به ذخایر ارزی منابع چین و عمان
18ـ ایجاد مبادلات پولی و بانکی با روسیه
19ـ اقدام برای ایجاد پیمانهای دوجانبه (روسیه، ارمنستان، بلاروس و...)
20. تشکیل کمیته مشترک وزارت نفت، وزارت صمت و بانک مرکزی برای هماهنگی نقشه ارزی و نقشه تجاری کشور در جهت تسهیل نیازهای ارزی برای واردات.
منبع: مصاحبه رئیس کل بانک مرکزی، وب سایت دارایان داشته های اقتصاد ایران ۲۶ آذر ماه ۱۴۰۱!
✳️ این راهکارها می تواند باعث کاهش نرخ ارز یا تثبیت نرخ فعلی شود؟!
به نظر من تقریبا محال است اثر قابل توجهی با صرفا تکیه بر این اقدامات اتفاق بیافتد!!!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید👇
@hokmraniirani
چیزی به اسم نرخ واقعی ارز وجود ندارد!
#توئیت_نوشت
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید 👇
@hokmraniirani
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
یکی میگه محدودیت در روابط مالی با دنیا مشکل بازار ارزه
یکی میگه عدم اجرای مالیات بر عایدی سرمایه
یکی میگه نقدینگی
یکی میگه تحریم
یکی میگه اغتشاشات
یکی میگه عدم تطابق ارزهای عرضه شده و تقاضا شده
یکی میگه تسهیلات تکلیفی
یکی میگه سیاستهای بانک مرکزی آمریکا
هیچ کس نمیگه مدیریت بازار مشکل دارد. چرا؟
مگر مدیر نمیگذاریم که اثر عوامل بیرونی را حداقل کند و ثبات رو در بازار حاکم کند؟
https://eitaa.com/DrRezaGholami
✍ محمد حق شناس:
ببینید ایالات متحده چگونه بیش از دو سوم بودجه خود را از طریق خلق نقدینگی( چاپ دلار) در سال 2022 توسط فدرال رزرو تامین کرده است!
دولت ایالات متحده 4.9 تريليون دلار از کل بودجه مصوبه 6.29 تریلیون دلاری سال گذشته میلادی آمریکا را با خلق نقدینگی تامین کرده و مابقی 1.37 تریلیون دلار بودجه اش را نیز با سایر روش های و بدهی انباشته تامین کرده است.
جالبه تورم ایالات متحده با وجود این حجم خلق نقدینگی کمتر از ۸ درصد است!
آن وقت در ایران برخی اقتصاد خوانده ها و کارشناسان اقتصادی هر چی از تورم، گرانی، افزایش ارز و ... پیش می آید به کسری بودجه دولت و خلق نقدینگی ربط می دهند و دائم در جراید و روزنامه ها و تلوزیون تکرار می کنند.
به نظرم این کار باعث می شود دیگر هیچ کس دنبال دلایل و علل دیگر که باعث بالا رفتن نرخ ارز، گرانی و تورم می شود نگردد و اوضاع کشور به روز فعلی در اقتصاد بیافتد.
بدتر از همه اینکه دولت با انداختن مشکلات فوق، گردن نقدینگی، عملا دیگر تلاشی برای مدیریت بازار و مدیریت تقاضا نمی کند و اینگونه ده ها سال است حکمرانی اقتصادی کشور اصلاح نمی شود.
👇
@hokmraniirani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آماری عجیب از خروج دلار از کشور
🔹 از سال ۸۲ تا ۹۶ ( یک دوره ۱۴ ساله ) ، ۲۸۴ میلیارد دلار از سیستم بانکی کشور خارج شده است!
🔹این عدد معادل ۷ سال درآمد نفتی کشور است.
حالا فهمیدید چرا قیمت دلار و ارزهای خارجی افزایش می یابد؟ به خاطر تقاضای بالای تبدیل ریال به دلار و ارزهای خارجی برای خروج آن از کشور!
حال دولت چه باید بکند؟!
مانع از خارج شدن ذخایر ارزی حاصل از فروش نفت و صادرات غیر نفتی از کشور به جز در موارد واردات کالای ضروری و صرفا هزینه مسافرت ها شود!!!
یعنی نباید اجازه دهد مردم بدون دلیل دلار بخرند، آن را ذخیره کنند یا با فروش ثروت خود در ایران، آن را به دلار تبدیل کنند و از کشور خارج کنند و تعادل نسبت بین دلار و ریال را بهم بزنند!
اما چنین نمی کند!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید...
👇
@hokmraniirani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رئیس جمهور عزیز ما به درستی در ابتدا از نامشخص بودن علل گرانی ها گلایه کردند و بحث برخورد در مواردی که توجیهی ندارد را مطرح ساختند؛
اما در مورد بخش انتهایی که وظایف وزارت صمت را محدود به هدایت، حمایت و نظارت کردند در شرایط فعلی به نظر می رسد ایده قابل قبولی نباشد، در شرایط جنگ اقتصادی و تحریم که تولید به شدت آسیب دیده است و چشم امید مردم به دولت است، دولت باید از تمام پتانسیل های خود ولو دخالت مستقیم، خودتولیدگری و هر کار ممکن استفاده کند تا آسیب کمتری به اقتصاد و مردم برسد، با صرفا هدایت گری و حمایت کنندگی یا نظارت دولت و وزارت صمت در این شرایط بعید است بتوان بر این جنگ شدید اقتصادی فائق آمد.
دولت به دلیل قدرت و اختیارات سیاسی، توان بسیج کنندگی عمومی و نمایندگی عمومی همواره در شرایط بحرانی از هر بخش خصوصی بهتر می تواند بحران ها و تنگناها را رفع کند و حتی با تصدی گری و استفاده از منابع موجود کشور، کمبودها را رفع کند. دولت ها می توانند با جمع کردن آجر به آجر موجود در یک سرزمین پهناور، دیواری به عظمت دیوار چین و اهرامی به عظمت اهرام مصر بسازند که هیچ گروه یا دسته ای نمی تواند مشابه دولت چنین سازه هایی ایجاد کند.
@hokmraniirani
درس احقاق حق حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
موج جدید #تورم در راه است.
بازاری که در آن نرخ #ارز توافقی به فروش میرسد یک درصد بازار ارز کشور است ولی همان قیمت دارد مبنای قیمتگذاری کالاها و خدمات بطور خاص فلزات اساسی کشور میشود.
دولت سیزدهم هر روز موتور جدیدی را برای تورم روشن میکند.
https://eitaa.com/DrRezaGholami
✍ محمد حق شناس:
پتروس فداکار و اقتصاد ایران!
❇️ در مواجه با گرانی، ملت ما به پتروس فداکاری نیازمند است که فداکارانه مانع نشت آب از سوراخ های ریز سدهای نرخ ارز و تورم شود و با این کار از شکسته شدن پی در پی سدهای اقتصادی و جاری شدن سیل تورم و گرانی بر سرزمینمان جلوگیری کند.
✳️ وقتی به اندازه چند ریال، ارز خارجی در بازار غیر رسمی شروع به گران شدن می کند، دولت باید از همان لحظه بر روی این موضوع حساسیت نشان دهد و این درز ریز نشت را از همان نقطه ببندد تا مانع بازتر شدن و خرابی سد شود!
✳️ هر چه قیمت ارز بالا رود به همان نسبت همه چیز دستخوش تورم و گرانی خواهد شد.
✳️ اینکه چرا دولت در ایران باید برخلاف سایر کشورها مراقب نرخ ارز باشد و بازارهای غیر رسمی خرید و فروش دلار را تعطیل کند به موقعیت ایران و تحریم های بین المللی و فشار گسترده خارجی مربوط است، وضعیت سرزمینی ایران دقیقا مثل سرزمین داستان پتروس فداکار به شکلی است که جز با ساختن سد نمی توان مانع از خروج سرمایه، بالا رفتن نرخ ارز، تورم و ... شد.
پینوشت :
1⃣ «چرا پتروس فداکار انگشت خود را در سد فرو کرد؟» پتروس پسربچهای هلندی بود که روزی از مادرش پرسید: «مادرم! چرا در جایجای سرزمین من، سدهای آب فراوان به چشم میخورد؟»
مادر گفت: «فرزندم! کشور ما، سرزمینی مملو از رودهای پرآب و زمینهای پست میباشد. به همین خاطر، برای اینکه آبها زمینها را دربرنگیرند و در خود غرق نسازند، ما ناچار از احداث سدهای فراوان میباشیم.»
پتروس گفت: «مادرم! اگر روزی از یکی سدها سوراخ شود و بیم آن برود که زمینها را سیل ببرد، چه کسی مانع از فروپاشیشان خواهد شد؟» مادر به شوخی پاسخ داد: «فرزندم! پسرکی با انگشت خود.»
چند روز بعد پتروس در راه بازگشت از مدرسه، سدی را دید که سوراخ کوچکی در بدنهاش ایجاد شده بود. جلو رفت و انگشتش را در سوراخ سد فرو برد و منتظر نیروهای کمکی ماند، اما ساعتها گذشت و کسی از راه نرسید. انگشت پتروس از سرما و فشار آب، بیحس و کرخت شده بود.
سرانجام عدهای پتروس را دیدند، او را نجات دادند و به مادرش رسانیدند. مادر پتروس نیز به او غذا خورانید و طفل را در رختخواب خوابانید. بعدش هم محلیها سد را ترمیم کردند و راه تکرار بر خطر بستند…
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید 👇
@hokmraniirani
✍محمد حق شناس:
پذیرش و عادی انگاری گرانی و تورم توسط مسئولان اجرایی کشور خطر بزرگی برای کشور است!
📛 بدترین حالت اعتیاد زمانی است که فرد معتاد داشتن اعتیاد خود را بپذیرد، آن را عادی بشمارد و تلاش کند آن را برای خود توجیه کرده و ترک اعتیادش را مساوی با مرگ بداند.
در شرایط مدیریت اقتصادی ایران نیز دقیقا چنین حالتی اتفاق افتاده است، مسئولان اجرایی، گرانی و فلاکت اقتصادی طبقات متوسط و ضعیف جامعه را پدیرفته اند، افزایش مداوم آن را کاملا عادی و طبیعی برای ایران فرض گرفته اند و نبود آن را گاهی تا سر حد نابودی اقتصادی می دانند.
✳️ به خاطر همین هم هست که هرگز از زبان مسئولان مختلف اجرایی صراحتا نمی شنویم که نرخ ارز باید پایین بیاید، قیمت خودرو، مسکن، طلا و ارزاق مردم نصف شود و جلوی هر نوع گرانی گرفته شود، در بهترین حالت دائم مسئولان و برخی نمایندگان از تعادل قیمت ها، ثبات قیمت هاو مدیریت قیمت ها می گویند یعنی خودشان هم پذیرفته اند که گرانی جزئی از نظام اقتصادی کشور است و تنها بر مدیریت و تعادل بخشی به ان یا تک نرخی شدن آن تاکید دارند! این پذیرش آن ها دقیقا خط بحران اقتصادی کشور است.
✅ صحبت مقامات اروپایی و آمریکایی مهد اقتصاد مثلا آزاد را ببینید، صراحتا به بالا رفتن قیمت هر کالایی اعتراض می کنند، در بحرانی ترین شرایط انرژی زمستان امسال، هرگز حاضر نشدند قیمت مصارف گاز، برق و سوخت از حدی که تصمیم گیری کرده بودند با همه فشارها و سختی ها بالاتر برود! اصلا منطقی به اسم بازار آزاد و عرضه و تقاضا را به رسمیت نشناختند، تازه همین افزایش اندک قیمت فعلی در حامل های انرژی را نیز گفته اند باید با شروع فصل بهار برداشته شود و قیمت ها پایین بیاید.
🛑 پذیرش گرانی و تورم و رها کردن کشتی کشور در امواج پرخروش این دریای بی سر و ته اقتصاد جهانی، کشتی اقتصاد کشور را اگر غرق نکند در نهایت سرگردان و آسیب دیده خواهد کرد.
https://eitaa.com/hokmraniirani