✍ محمد حق شناس:
زیاد شنیده اید که مردم در شرایط تورمی ناچار هستند که برای حفظ ارزش پولشان، پولشان را به خودرو، مسکن، ارز و طلا تبدیل کنند و به خاطر همین این کالاها از کالای مصرفی به کالای سرمایه ای تبدیل شده و با حجوم تقاضا زیاد، قیمت آن به شکل تصاعدی بالا رفته است.
این ادعا از اساس دروغ و فریبنده است.
چرا؟
این ریال یا نقدینگی از کجا با این حجم آمده دست فرد که برای حفظ ارزش آن، خودرو یا مسکن می خرد؟
اگر تولید کننده باشد و از فروش محصولاتش باشد که منطقا درآمد خود را صرف توسعه کارش می کند، اگر تاجر صادر کننده یا وارد کننده کالا باشد که لاجرم باید درآمد خود را صرف ثبت سفارش جدید یا رونق کار خود کند، اگر متخصص و فنی کار قوی با درآمد سرشار باشد باز هم بعید است حوزه اصلی خود را رها کند و درآمد اختصاصی شرکت حقوقی خود را صرف خرید خورو و مسکن حقیقی خود کند.
پس این پول نقد از کجا می آید؟
همه اش وام بانکی است... افرادی از سیستم بانکی وامی با حداکثر بهره ۱۸ درصد می گیرند و به مسکن و خودرو تبدیل می کنند.
تقریبا اکثر خریداران خودروها و واحدهای مسکونی از نقدینگی حاصل از تسهیلات بانکی و نه درآمد مربوط به شغلشان استفاده می کنند.
به طور نمونه یک سری به مشاور املاک محله خود بزنید یا بنگاه های معاملاتی خودرو، در همان زمان حضورتان، جماعتی را می بینید که با تسهیلات بانکی و شارژ حسابشان با انواع وام، آمده اند برای خرید، به راحتی و سهولت خودرو یا مسکن را تهیه می کنند و مدت ها بعد می فروشند و دائم با وام گرفتن و جای هم انداختن آن ها با وام های بعدی و خرید خودرو و مسکن ترقی می کنند.
با ۳۰۰ میلیون تسهیلات بانکی سال قبل فردی یک ماشین دنا خریده، امسال آن خودرو بالای ۵۰۰ میلیون است اما نهایتا ۳۵۰ میلیون به بانک بدهکار است!!!
برای دیدن مطالب بیشتر به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید👇
https://eitaa.com/hokmraniirani
✍ محمد حق شناس:
پیش به سوی بازار آزاد و نه به اقتصاد دستوری
آقایان مسئول، کاش از #بازار_آزاد می ترسیدید، از بازاری که تنها بخشی از جامعه با کمک دسترسی به منابع بانکی می توانند ارز، طلا، خودرو و مسکن بخرند و هر روز با بالا بردن نرخ آن موجبات تحمیل فقر به مردم را به وجود آورند.
کاش از چنین بازاری می ترسیدید.
کاش درک می کردید در این زمانه جای تردید نیست که کشور به دولت مقتدر و سیاست های اقتصادی دستوری نیاز دارد که به الجبار نقش تنظیم گر و تعادل بخشی به بازار را بر عهده بگیرد و اجازه ندهد اقتصاد کشور همه اش رانت، دلالی، سوداگری و سفته بازی بشود.
کاش می فهمیدید که اقتصاد به دستوری نیاز دارد که تنها اجازه خلق نقدینگی برای تولید را صادر کند، بانک ها را افسار بزند که تنها تسهیلات برای تولید و خلق ارزش افزوده بدهند و از پرداخت تسهیلات برای سوداگری پرهیز کنند، هر گونه معامله ارزی بدون توجیه و این حاتم بخشی دلار از منابع ارزی کشور را ممنوع کند، هر گونه خرید طلا و سکه را بدون منطق استفاده زینتی و صرفا برای نگهداری مانع شود، مجاز نداند افراد بیش از نیاز خانوار واحدهای مسکونی را بخرند و مانع از خرید و فروش و دلالی خودرو شود!
اما چه حیف که اشتباهی دولت مردان در میانه جنگ اقتصادی و تحریم معتقد به برداشتن اقتصاد دستوری شده اند و عاشق اقتصاد بازار آزاد!
ان ها نمی دانند معنی دیگر، بازار آزاد، قانون جنگل است، قانونی که صاحبان منفعت و افراد دارا و ثروتمند به راحتی فرمانروایی می کنند و طبقات متوسط و ضعیف هر روز زیر بار اقدامات سوداگرانه و شکاف قیمتی تحمیلی آن ها لگد کوب می شوند!
مطمئنم که این افزایش نرخ ارز، طلا، خودرو و مسکن بازار آزاد همچنان به شکل جهشی ادامه خواهد یافت و به سرعت آثار دمینوار جهش قیمتی آن به سایر بازارها مثل لوازم خانگی، نهادهای دامی، مواد اولیه تولید ، پوشاک و خوراک مردم هم کشیده خواهد شد.
در ماه های آتی با همین دست فرمان زندگی برای مردم بسیار سخت و همه چیز پیچیده خواهد شد، دولت ناچار است در مواجه با این گرانی عجیب برای کمک به حق حیات بسیاری از طبقات محروم و متوسط جامعه، حداقل حقوق، کارگران و کارکنان را برای سال آینده تا ۱۰۰٪ مبلغ فعلی افزایش دهد، اگر چنین نکند بخش قابل توجهی از مردم در سال آینده از حداقل های زندگی نیز محروم می شوند و آنگاه گرسنگی و فقر دامن نظام جمهوری اسلامی ایران را خواهد گرفت.
بسیاری از اقشار که خود را در تنگنا و شکست شغلی و درآمدی می بیینند دست از کار تولیدی که درآمد اندک دارد شسته و تلاش می کنند از این سفره رانت و دلالی پهن شده ارتزاق کنند، طلا، ارز، خودرو و مسکن می خرند و دست به دست می کنند بی آنکه تولید یا ارزش افزوده ای برای کشور داشته باشند و هر ماه به سود دوچندان می رسند.
جمع برآیند اقتصادی کشور مثل دهه ۹۰، صفر خواهد بود و عملا همه ارکان و پتانسیل های کشور در خدمت نظام اقتصاد بازار آزاد و دلالی و سوداگری در خواهد آمد!
برای دیدن مطالب بیشتر به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید👇
https://eitaa.com/hokmraniirani
از مجلس و نمایندگان مجلس در مواجه با گرانی ارز چه خبر؟!
محسن زنگنه، نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته: ((سیاستهایی که از سال ۹۲ شروع شد، عملا ورود ارز صادراتی به کشور را محدود کرد.
یکی از این سیاستها، تعیین ارز نیمایی بود که صادرکنندگان مجبور به ارائه ارز در این سامانه بودند، در حالیکه باید به صادرکننده مشوق داد.
تعهد ارزی، سیاست دیگری بود که مشکلآفرین شد و صادرات بسیاری از کالاها را محدود کرد.))
❇️ فکر نمی کنم #وارانه_نمایی بهتر از این از مفاهم سیاست گذاری اقتصادی وجود داشته باشد!
اگر هیچ تعهد سپاری ارزی وجود نداشت و سامانه نیمایی به وجود نمی آمد در مواجه با این تحریم سخت اقتصادی، تا به امروز ایرانی وجود نداشت، مگر صادر کنندگان از منطق عقل معاش خارج بودند که ارز خود را به سادگی و با قیمت مصوب وارد کشور کنند؟ بدیهی بود که با حاصل دلار صادراتی در خارج از ایران می توانستند به سهولت سرمایه گذاری کنند.
اگر سامانه نیمایی نبود وارد کنندگان ارز مورد نیاز خود را از کجا تهیه می کردند؟
قیمت دلار سر به فلک می کشید!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید 👇
@hokmraniirani
چگونه بازار ارز قرار است مدیریت شود؟
۲۰ اقدام ایجابی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز
1ـ عرضه سکه طرح جدید در نماد سکه طرح جدید رفاه از محل منابع بانک مرکزی به منظور کاهش حباب سکه حدود ۵۰ هزار سکه
2ـ انتشار اوراق سکه بانک مرکزی در بورس کالا تحت نماد سلف تمام سکه مرکزی (سکه مرکزی) بدون مالیات و به منظور مدیریت تقاضا در بازار طلا و سکه حدود ۱۲۰ هزار سکه
3ـ انتشار اوراق گواهی ارزی بانک مرکزی از تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۲۵ با سررسید سه ماهه و بدون مالیات به منظور مدیریت بازار ارز و جلوگیری از هدایت نقدینگی به سمت بازار غیررسمی. تا کنون حدود
۱.۴۰۰.۰۰۰ دلار توسط مردم خریداری شده است.
4ـ راهاندازی فروش اسکناس از طریق شعب منتخب ارزی بانکها با هدف تقویت عرضه اسکناس در حدود ۲۰۰ شعبه بانکی. از ۱۶ آبان ماه حدود ۳۵ میلیون دلار تاکنون در شبکه بانکی به مردم ارز فروخته شده است
5ـ افزایش ۶۴ درصدی عرضه ارز بانک مرکزی و سایر صادرکنندگان در سامانه نیما، با هدف پوشش تقاضای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی، کالاهای ضروری، مواد اولیه تولید، ماشینآلات و سایر اقلام کالایی مورد نیاز کشور
6ـ تقویت عرضه اسکناس از طریق بازار متشکل معاملات ارزی به منظور پوشش نیازهای مصارف ارزی خدماتی و غیربازرگانی
7ـ مسدودی حسابهای بانکی سرشاخهها و دلالان ارزی و معاملهگران فردایی که از طریق شبکهسازی اقدام به ایجاد تقاضا برای ارز میکردند.
8ـ شناسایی شبکه دلالان و صرافیهای مؤثر در بازار غیررسمی با همکاری ضابطین.
9ـ راهاندازی سامانه نوبتدهی برخط برای فروش ارز در صرافیها در راستای ساماندهی فروش ارز در صرافیها و از بین رفتن ازدحام و صف در صرافیها
10ـ افزایش فروش ارز اسکناس به بازرگانان تا سقف ۶.۰۰۰یورو
11ـ مبادله حواله ارزی صادرکنندگان کشاورزی، صنایع دستی و دانشبنیان با اسکناس ارز برای تقویت عرضه ارز و حمایت از صادرات این بخشها
12ـ افزایش سقف حوالههای ارزی از ۵ به ۳۰ میلیون یورو برای واردات کالاهای اساسی
13ـ کاهش تخصیص ارز کالاهای اساسی و داروییها از ۳۰ روز به ۴۸ ساعت
14ـ ایجاد سازوکار تهاتر نفت و دارو
15ـ تأمین ارز کالاهای اساسی ( ۴ میلیارد دلار)
16ـ متنوعسازی سبد اسعار بانک مرکزی
17ـ دسترسی به ذخایر ارزی منابع چین و عمان
18ـ ایجاد مبادلات پولی و بانکی با روسیه
19ـ اقدام برای ایجاد پیمانهای دوجانبه (روسیه، ارمنستان، بلاروس و...)
20. تشکیل کمیته مشترک وزارت نفت، وزارت صمت و بانک مرکزی برای هماهنگی نقشه ارزی و نقشه تجاری کشور در جهت تسهیل نیازهای ارزی برای واردات.
منبع: مصاحبه رئیس کل بانک مرکزی، وب سایت دارایان داشته های اقتصاد ایران ۲۶ آذر ماه ۱۴۰۱!
✳️ این راهکارها می تواند باعث کاهش نرخ ارز یا تثبیت نرخ فعلی شود؟!
به نظر من تقریبا محال است اثر قابل توجهی با صرفا تکیه بر این اقدامات اتفاق بیافتد!!!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید👇
@hokmraniirani
چیزی به اسم نرخ واقعی ارز وجود ندارد!
#توئیت_نوشت
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید 👇
@hokmraniirani
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
یکی میگه محدودیت در روابط مالی با دنیا مشکل بازار ارزه
یکی میگه عدم اجرای مالیات بر عایدی سرمایه
یکی میگه نقدینگی
یکی میگه تحریم
یکی میگه اغتشاشات
یکی میگه عدم تطابق ارزهای عرضه شده و تقاضا شده
یکی میگه تسهیلات تکلیفی
یکی میگه سیاستهای بانک مرکزی آمریکا
هیچ کس نمیگه مدیریت بازار مشکل دارد. چرا؟
مگر مدیر نمیگذاریم که اثر عوامل بیرونی را حداقل کند و ثبات رو در بازار حاکم کند؟
https://eitaa.com/DrRezaGholami
✍ محمد حق شناس:
ببینید ایالات متحده چگونه بیش از دو سوم بودجه خود را از طریق خلق نقدینگی( چاپ دلار) در سال 2022 توسط فدرال رزرو تامین کرده است!
دولت ایالات متحده 4.9 تريليون دلار از کل بودجه مصوبه 6.29 تریلیون دلاری سال گذشته میلادی آمریکا را با خلق نقدینگی تامین کرده و مابقی 1.37 تریلیون دلار بودجه اش را نیز با سایر روش های و بدهی انباشته تامین کرده است.
جالبه تورم ایالات متحده با وجود این حجم خلق نقدینگی کمتر از ۸ درصد است!
آن وقت در ایران برخی اقتصاد خوانده ها و کارشناسان اقتصادی هر چی از تورم، گرانی، افزایش ارز و ... پیش می آید به کسری بودجه دولت و خلق نقدینگی ربط می دهند و دائم در جراید و روزنامه ها و تلوزیون تکرار می کنند.
به نظرم این کار باعث می شود دیگر هیچ کس دنبال دلایل و علل دیگر که باعث بالا رفتن نرخ ارز، گرانی و تورم می شود نگردد و اوضاع کشور به روز فعلی در اقتصاد بیافتد.
بدتر از همه اینکه دولت با انداختن مشکلات فوق، گردن نقدینگی، عملا دیگر تلاشی برای مدیریت بازار و مدیریت تقاضا نمی کند و اینگونه ده ها سال است حکمرانی اقتصادی کشور اصلاح نمی شود.
👇
@hokmraniirani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آماری عجیب از خروج دلار از کشور
🔹 از سال ۸۲ تا ۹۶ ( یک دوره ۱۴ ساله ) ، ۲۸۴ میلیارد دلار از سیستم بانکی کشور خارج شده است!
🔹این عدد معادل ۷ سال درآمد نفتی کشور است.
حالا فهمیدید چرا قیمت دلار و ارزهای خارجی افزایش می یابد؟ به خاطر تقاضای بالای تبدیل ریال به دلار و ارزهای خارجی برای خروج آن از کشور!
حال دولت چه باید بکند؟!
مانع از خارج شدن ذخایر ارزی حاصل از فروش نفت و صادرات غیر نفتی از کشور به جز در موارد واردات کالای ضروری و صرفا هزینه مسافرت ها شود!!!
یعنی نباید اجازه دهد مردم بدون دلیل دلار بخرند، آن را ذخیره کنند یا با فروش ثروت خود در ایران، آن را به دلار تبدیل کنند و از کشور خارج کنند و تعادل نسبت بین دلار و ریال را بهم بزنند!
اما چنین نمی کند!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید...
👇
@hokmraniirani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رئیس جمهور عزیز ما به درستی در ابتدا از نامشخص بودن علل گرانی ها گلایه کردند و بحث برخورد در مواردی که توجیهی ندارد را مطرح ساختند؛
اما در مورد بخش انتهایی که وظایف وزارت صمت را محدود به هدایت، حمایت و نظارت کردند در شرایط فعلی به نظر می رسد ایده قابل قبولی نباشد، در شرایط جنگ اقتصادی و تحریم که تولید به شدت آسیب دیده است و چشم امید مردم به دولت است، دولت باید از تمام پتانسیل های خود ولو دخالت مستقیم، خودتولیدگری و هر کار ممکن استفاده کند تا آسیب کمتری به اقتصاد و مردم برسد، با صرفا هدایت گری و حمایت کنندگی یا نظارت دولت و وزارت صمت در این شرایط بعید است بتوان بر این جنگ شدید اقتصادی فائق آمد.
دولت به دلیل قدرت و اختیارات سیاسی، توان بسیج کنندگی عمومی و نمایندگی عمومی همواره در شرایط بحرانی از هر بخش خصوصی بهتر می تواند بحران ها و تنگناها را رفع کند و حتی با تصدی گری و استفاده از منابع موجود کشور، کمبودها را رفع کند. دولت ها می توانند با جمع کردن آجر به آجر موجود در یک سرزمین پهناور، دیواری به عظمت دیوار چین و اهرامی به عظمت اهرام مصر بسازند که هیچ گروه یا دسته ای نمی تواند مشابه دولت چنین سازه هایی ایجاد کند.
@hokmraniirani
درس احقاق حق حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
موج جدید #تورم در راه است.
بازاری که در آن نرخ #ارز توافقی به فروش میرسد یک درصد بازار ارز کشور است ولی همان قیمت دارد مبنای قیمتگذاری کالاها و خدمات بطور خاص فلزات اساسی کشور میشود.
دولت سیزدهم هر روز موتور جدیدی را برای تورم روشن میکند.
https://eitaa.com/DrRezaGholami