۰
آثار ذکر در روایات اسلامى
در احادیثى که از معصومین: به ما رسیده درباره ذکر بحث هاى بسیار گسترده و آثار مهمى دیده مىشود، از جمله در حدیثى مى خوانیم که پیامبر اکرم(صل الله علیه و آله) به ابوذر فرمود: «ارْبَعٌ لا یُصِیبُهُنَّ الّا مُؤْمِنٌ... وَذِکْرُ اللَّهِ تَعَالَى عَلَى کُلِّ حَال»(9)؛ (چهار چیز است که فقط نصیب افراد با ایمان مى شود،
ازجمله یاد خداوند متعال در هر حال).
در حدیث دیگرى از همان حضرت مى خوانیم که فرمود: «اِنَّ رَبِّى أَمَرَنِى أَنْ یَکُونَ نُطْقِى ذِکْراً وَصَمْتِى فِکْراً وَنَظَرِى عِبْرَةً»(10)؛ (پروردگار من مرا مأمور ساخته است که سخنم ذکر خدا باشد و سکوتم فکر و اندیشه و نگاهم عبرتآموز).
امیرمؤمنان(علیه السلام) نیز مى فرماید: «ذِکْرُ اللَّهِ سَجِیَّةُ کُلِ مُحْسِنٍ وَشِیمَةُ کُلِّ مُؤْمِنٍ»(11)؛ (یاد خدا سجیه هر نیکوکار وروش هر فرد باایمان است)
برکات ذکر الله على کل حال
ذکرالله اثرات عجیبى در پرورش روح و جان انسان و نجات او از چنگال هواى نفس و وسوسه هاى شیطان دارد و مایه آرامش قلب و روح انسان است همان گونه که در قرآن مجید آمده است: «أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»(18)؛ (آگاه باشید! اطمینان و آرامش دل ها تنها با یاد خداست).
روایات معصومین: در این زمینه بسیار گسترده و پر معنا و پر محتواست:
ازجمله رسول خدا(صل الله علیه و اله) مى فرماید: «بِذِکْرِ اللَّهِ تَحْیَا الْقُلُوبُ وَبِنِسْیَانِهِ مَوْتُهَا»(19)؛ (با یاد خدا دل و جان زنده مى شود و با فراموشى آن مرگ آن فرا مى رسد).
در حدیثى از امیرمؤمنان على(علیه السلام) مىخوانیم: «الذِّکْرُ نُورُ الْعُقُولِ وَحَیَاةُ النُّفُوسِ وَجَلاَءُ الصُّدُور»(20)؛ (ذکر خدا مایه نورانیت عقل وحیات نفس و جلاء قلب [از انواع زنگار ها] مى شود).
در روایات اسلامى آثار بسیار گستردهاى براى ذکر و یاد خدا آمده است، از جمله:
ذکر باعث حیات قلوب است.
در حدیثى از امام امیرمؤمنان على(علیه السلام) مى خوانیم: «فِى الذِّکْرِ حیاةُ الْقُلُوبِ»(21)؛ (در ذکر، حیات دل هاست).
و در حدیث دیگرى از آن حضرت آمده است: «اذْکُرُوا اللَّهَ ذِکْراً خَالِصاً تَحْیَوْا بِهِ أَفْضَلَ الْحَیَاةِ وَتَسْلُکُوا بِهِ طَرِیقَ النَّجَاةِ»(22)؛ (ذکر خداوند را با خلوص انجام دهید که بهترین حیات و زندگى را پیدا مى کنید و راه هاى نجات را مى پیمایید).
«ذکر کثیر» به معناى واقعى کلمه؛ یعنى توجه به خداوند با تمام وجود، در تمام حالات؛ ذکر کثیرى که در همه اعمال و رفتار انسان تجلی پیدا کند؛ به هنگام عبادت با حضور قلب و اخلاص؛ به هنگام نعمت با یاد خدا و شکرگزاری؛ به هنگام گرفتاری و مشکلات با صبر و شکیبایی؛ و... .
مفسران قرآن با بهرهگیری از احادیث وارده در تفسیر آیه فوق، مصادیقی را به عنوان ذکر کثیر معرفی کردهاند؛ از جمله گفتهاند منظور از ذکر کثیر آن است که:
1. بنده هرگز خدا را فراموش نکند. بر اساس این معنا، مقصود از ذکر کثیر، توجه قلبى است که مؤمن بایستى همیشه و در همه حال به یاد حق تعالى باشد؛ زیرا که ذکر زبانی دائمى نمیشود.
2. منظور از ذکر کثیر آن است که انسان به یاد اسما و صفات حسنای الهی نیز باشد.
3. ذکر کثیر آن است که در همه احوال بگوید: «سبحان اللَّه و الحمد للَّه و لا اله الا اللَّه و اللَّه اکبر».[3]
4. هرگاه بنده در شبانه روز صد بار به یاد خدا باشد، ذکر کثیر کرده است: «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع... قَالَ إِذَا ذَکَرَ الْعَبْدُ رَبَّهُ فِی الْیَوْمِ مِائَةَ مَرَّةٍ کَانَ ذَلِکَ کَثِیراً».[4]
5. از امام صادق(ع) سؤال شد، کمترین مقدار ذکر کثیر چیست؟ فرمود: گفتن سی مرتبه تسبیح[5] بعد از هر نماز است: «قُلْتُ: مَا أَدْنَى الذِّکْرِ الْکَثِیرِ؟ فَقَالَ التَّسْبِیحُ فِی دُبُرِ کُلِّ صَلَاةٍ ثَلَاثِینَ مَرَّةً».[6]
6. منظور از ذکر کثیر، تسبیح حضرت زهرا(س) است: «تَسْبِیحُ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ ع مِنَ الذِّکْرِ الْکَثِیرِ»؛[7] یعنی کسی که تسبیحات حضرت زهرا(س) را بگوید، جزو کسانی است که خدا را بسیار یاد کرده است.
گفتنی است که از ابن عبّاس نقل شده است: هر دستورى را که خداوند مقرّر فرموده، حدّ و حدودى دارد، و به هنگام عذر، ساقط میشود، مگر ذکر خدا که نه محدود است، نه عذرى براى ترک آن وجود دارد.[8]
به هر حال، ذکر کثیر مفهومی وسیع و نسبی دارد که همه آنچه را که به عنوان مصداق بیان شده، در بر میگیرد و با آن قابل جمع است
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خوش آمد عرض می کنم خدمت اعضای جدید و محبان امام مهربانیها
کمتر از چهل روز به شروع ماه غم و اندوه و ماه
محرم و ماه سید الشهدا نمانده
به همین مناسبت با توکل بر حضرت حق و استمداد از مادر مظلومه حضرت سید الشهدا
حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا سلام الله علیها
چله معنوی حدیث کسا را به نیت برآورده شدن حاجات عزیزان ان شاالله و رفع گرفتاریهای تمامی شیعیان امیرالمومنین و باز شدن گره ها و در راس حوائج سلامتی و فرج آقا ابا صالح المهدی شروع میکنیم.
قربهً الی الله
🍃🌸🕊🕊🕊🌸🍃 1400/4/10
سلام قرص قمر
سلام اے دردانهے زهرا(سلام الله علیه)
زمین که لطف ندارد از آسمان چه خبر؟
از خدا که پنهان نیست از شما چه پنهان اینجا آلودگے دلهایمان از حد هشدار فراتر رفته نفسهایمان به شماره افتاده
سالهاست زندگیمان تعطیل رسمے است
هواے باریدن ندارےمولاجان؟
گِرهے کور ظهورت منم، قبول
اما خدا را چه دیدے شاید قرار است حُرّ تو باشم.
گذر ثانیه هاے نیامدنت سخت است همچو حال عباس حین خالے شدن مَشکَش
همه عمر پاییزِ نبودنت است که دانه دانه زمستان میشود موهایے که براے آمدنت شانه زده ام بیا و براے همیشه بهارے کن.
بیا و دلهاے مُردهیمان را که به شال سبزت گره زده ایم با دم مسیحایے خودت زنده کن.
اَللّٰهُمَ عَجْل لوَلِیِّکَ اَلفَرَج به حق حضرت زینب سلام الله علیها
🍃🌸🕊🕊🕊🕊🌸🍃