جواب شبه آخوندیسم در ایران در ۲ قسمت.
قسمت ۲:
6_ نویسندۀ جاهل گمان کرده لقب «سید» از دوره صفویه وارد فرهنگ ما شده است آنجا که میگوید: « مراد در آنجا خود را سید مراد معرفی میکند و لقب سید از اینجا ببعد وارد فرهنگ ما میشود . زیرا او خود را سید مراد هندی معرفی میکند» این در حالی است که لقب «سید» از قرنها قبل از مجلسی ها در فرهنگ ما وجود داشته است. برای نمونه «میر سید شریف جرجانی» که در دوره حافظ می زیسته است اصلاً معروف به «سید» بوده است. همچنین است کسانی مثل سید رضی و سید مرتضی و سید بن طاووس که ملقب به سید بوده اند و قرنها قبل از مجلسی ها این لقب را داشته اند. همچنین اینکه نویسنده گفته لقب «طباطبایی» ابداع محمد تقی مجلسی است نیز سخنی کاملا باطل است؛ زیرا لقب طباطبایی قرنها قبل از مجلسی ها لقب گروهی از سادات حسنی (از جمله لقب اسماعیل بن ابراهیم طباطبا) بوده و این لقب از مدتها قبل وجود داشته است.
7_ نویسنده نادان گفته است که محمد تقی و محمد باقر مجلسی در عراق دروس حوزه را خوانده اند، در حالی که در دوره صفویه مرکز علوم حوزوی شهر اصفهان بوده و محمد باقر و محمد تقی مجلسی در حوزه اصفهان مشغول به تحصیل بوده اند و ارتباطی با حوزه عراق نداشته اند.
8_ برخلاف تصور نویسندۀ یادداشت، حوزه ها و مدارس علمیه از قرنها پیش از خاندان مجلسی در ایران وجود داشته و اصلا مدارس نظامیه که خواجه نظام الملک طوسی در دوره سلجوقیان تأسیس کرد به نوعی حوزه علمیه بوده که در آنها علوم دینی خوانده می شده. پس تأسیس مراکز حوزوی کاری ابداعی مجلسی ها نبوده است.
9_ ادعای جاهلانه دیگری که نویسنده کرده این است که گفته: «محمد تقی برای تمام امور و اوقات شیعیان ؛ از بدو تولد تا لحظه مرگ؛ دعاهای مخصوص را اختراع میکند» این در حالی است که هم محمد تقی مجلسی و هم محمد باقر مجلسی هر دو در کتابهایشان سند و مأخذ تمام مطالب و دعاهایی را که نقل کرده اند به دقت ذکر کرده اند و بنابراین دعاهای فراوانی که نقل کرده اند به هیچ وجه اختراع آنها نیست و در کتب قبل از آنان نیز آمده است. اگر این دعاها اختراع مجلسی ها بود، نباید در کتابهای قبل از آنان پیدا می شد در حالی که دعاهایی که آنان نقل کرده اند در نسخه های خطی و نیز کتابهایی مثل «اصول کافی» کلینی و «مصباح المتهجد» شیخ طوسی که چند صد سال قبل از مجلسی ها نوشته شده اند وجود دارد.
10_ نویسنده یادداشت گفته است «وحید بهبهانی معروف همان که اجتهاد و تقلید در شیعه را اختراع میکند» در حالی که اجتهاد و تقلید اختراع او نبوده و از صدر اسلام در میان شیعه و سنی وجود داشته است. استنباط احکام و اجتهاد از قرون اولیه وجود داشته و تألیف رسالههای عملیهای مثل «نهایۀ» شیخ طوسی و «جامع عباسی» شیخ بهایی قبل از وحید بهبهانی همگی نشاندهندۀ وجود اجتهاد و تقلید در شیعه قبل از وحید بهبهانی بوده است.
11_ ادعای مضحک دیگر نویسنده اینکه می گوید: «از آنروز تا کنون ؛ بیشتر امامان جمعه ؛ فرزندان میر محمد حسین بوده اند» در حالی که منصب امامت جمعه منصبی نبوده که به ارث برسد و خاندانی باشد بلکه بر اساس ملاکهای دیگر مشخص می شده و چنین نیست که بیشتر امامان جمعه فرزندان میرمحمدحسین بوده باشند.
12_ دیگر ادعای غلط نویسنده اینکه گفته است: «آخوندها از بدو بوجود آمدن؛در تمام مدت ورودشان به عرصه تاریخ؛جزء مخالفان سرسخت روشنفکری و جریانات اصلاحی در کشور بوده اند» چنین سخنی با این کلیّت و اطلاق درست نیست. بله برخی آخوندها به دلایلی با برخی جریانات اصلاحی مخالفت داشته اند ولی برخی دیگر از آخوندها هم خودشان حامی جریانات اصلاحی بوده اند. مثلاً آخوند خراسانی خودش یکی از حامیان سرسخت مشروطه بود و نهضت سواد آموزی در ایران هم اساساً بعد از انقلاب و زیر نظر یک روحانی شیعی شکل گرفت.
13_ برای آگاهی دقیق از احوال و آثار خاندان مجلسی به کتابهای معتبری چون «علامۀ مجلسی» نوشتۀ دکتر حسن طارمی و «زندگی نامۀ علامۀ مجلسی» نوشتۀ سید مصلح الدین مهدوی رجوع شود.
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔴🔶خلاصه کتاب اخبار را دنبال نکنید.
مقدمه:
12 آوریل 2013 من از طرف روزنامۀ گاردین برای مصاحبه دعوت شدم. آنها از من خواستند در مورد آخرین مقالهام درخصوص اخبار صحبت کنم. با احتیاط فراوان شروع به حرف زدن کردم و دلایلی را یکی پس از دیگری در باب اینکه چرا بهتر است از دنبال کردن اخبار اجتناب کنیم بیان میکردم. بعد از بیست دقیقه که دلایلم را توضیح دادم، سخنانم را با این نتیجه گیری به پایان رساندم؛ «صادقانه بگویم، خانمها و آقایان آنچه شما اینجا انجام میدهید، اساساً چیزی جز سرگرمی نیست.»
کتابی که اکنون در دستان خود دارید بر اساس آن مقالۀ جنجالی نوشته شده است. اما این کتاب حاوی موارد بسیار بیشتری است؛ دلایل بیشتری برای عدم مصرف اخبار، تحقیقاتی افزونتر در مورد تأثیر خواندن اخبار و نکاتی بیشتر در مورد چگونگی از بین بردن این عادت. عصر دیجیتال، اخبار را از یک نوع سرگرمی بیضرر به یک سلاح کشتار جمعی تبدیل کرده که مستقیماً سلامت روان ما را نشانه رفته است. ما باید خود را از سر راه این سلاح نابودگر کنار بکشیم.
ذکر یک نکته در اینجا بسیار مهم است؛ در راه محدود کردن خودتان در مصرف اخبار، قرار نیست چیزی را فدا کنید. این کار پاداش و فواید فراوانی برایتان به همراه خواهد داشت؛ زمان بیشتر و نگاهی تازه به آنچه واقعاً مهم است، آنچه حقیقتاً خوشحالتان میکند.
#اخبار_را_دنبال_نکنید
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔴🔶خلاصه کتاب اخبار را دنبال نکنید.
چگونه از اخبار دست کشیدم: قسمت 1 و 2
عصر دیجیتال، اخبار را از یک نوع سرگرمی بیضرر به یک سلاح کشتار جمعی تبدیل کرده که مستقیماً سلامت روان ما را نشانه رفته است. ما باید خود را از سر راه این سلاح نابودگر کنار بکشیم.
ذکر یک نکته در اینجا بسیار مهم است؛ در راه محدود کردن خودتان در مصرف اخبار، قرار نیست چیزی را فدا کنید. این کار پاداش و فواید فراوانی برایتان به همراه خواهد داشت؛ زمان بیشتر و نگاهی تازه به آنچه واقعاً مهم است، آنچه حقیقتاً خوشحالتان میکند.
با گذشت سالها من به یک خوانندۀ پروپاقرص روزنامهها تبدیل شدم و وقتی که روزنامهها را میخواندم، خودم را یک جوان بسیار آگاه و مطلع تصور میکردم که تحت تأثیر ابتذال زندگی روزمره نبود؛ یک روشنفکر متعالی.
رئیسجمهورها با یکدیگر دست میدادند، بلایای طبیعی و اقدام به کودتا. این یک جهان پهناور بود، جهانی که از اهمیت بالایی برخوردار بود و من حس میکردم که بخشی از آن هستم.
خواندن همۀ این روزنامهها و مجلات بینالمللی به من یک حس سرخوشی میداد. احساس میکردم که هر روز پرتویی از نور را به گوشهای از جهان درونم میتاباندم و این برایم اوج لذت بود.
من فقط اسیر روزنامه ها، مجله ها، تلویزیون و رادیو نشده بودم. با ظهور اینترنت در دهۀ 1990 ناگهان چیزهای دیگری برای دانستن وجود داشت. ناگهان همه چیز وجود داشت. اخبار از هر گوشهای از دنیا بهسویم سرازیر شد؛ جامع، فوری و رایگان. در همین حال، روزنامه ها و مجله های مطرح مشغول راهاندازی وبسایتهای خود بودند و بسیاری از نشریات محلی نیز به همین نتیجه رسیدند. با آن شرایط جدید شما واقعاً هیچوقت خواندن خبرها را تمام نمیکردید؛ اصلاً نمیتوانستید، چون همیشه تیتر دیگری برای خواندن وجود داشت و تازه هنگامی که شیرۀ آنها را کشیده بودید عناوین خبری جدیدی در سایت دیگری قرار میگرفتند.
پس از این همه سال اعتیاد به اخبار، من از خودم دو سؤال پرسیدم؛ «آیا اکنون دنیا را بهتر درک میکنی؟» و «آیا اکنون تصمیمات بهتری میگیری؟» جواب در هر دو مورد خیر بود.
شروع کردم به جدا کردن خودم از تئاتر اخبار. من به یک راه حل اساسی و فوری نیاز داشتم و یک روز، یک تصمیم گرفتم؛ دیگر هیچ خبری نمیخوانم، توقف کامل. این تصمیم شدید و فوری بود و البته مؤثر واقع شد.
امروز من "پاک" هستم. از سال 2010 کاملاً عاری از خبر بوده ام و میتوانم اثرات این آزادی را با تجربۀ دست اول خودم ببینم، احساس کنم و گزارش دهم؛ کیفیت زندگی بهتر، تفکر شفافتر، بینش باارزشتر و زمانی بسیار بیشتر. این بهعنوان یک آزمایش شخصی آغاز شد اما اکنون یک فلسفۀ زندگی است. وقتی از شما میخواهم که خواندن اخبار را متوقف کنید میتوانم با وجدانی آسوده این کار را انجام دهم. این کار زندگی شما را بهتر میکند و به من اعتماد کنید؛ چیز مهمی را از دست نمیدهید.
#اخبار_را_دنبال_نکنید
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔶🔴خلاصه کتاب اخبار را دنبال نکنید
اخبار برای ذهن مانند شکر برای بدن است – قسمت 3
اخبار دقیقاً چیست؟ این ساده ترین تعریف است: «اطلاعاتی از وقایع از سراسر جهان.» تصادف یک اتوبوس در استرالیا، زلزلهای در گواتمالا. رئیسجمهور A در حال ملاقات با رئیسجمهور B است. کابینۀ جدید ایتالیا فعالیت خود را آغاز کرد. یک موشک در کرۀ شمالی آزمایش شد. دبیر کل جدید سازمان ملل متحد انتخاب شد. لیست نامزدهای جایزۀ نوبل. یک توافقنامۀ صلح. چین در حال ساخت یک هواپیمای جدید است. یک رسوایی رشوه خواری. بانک مرکزی اروپا دربارۀ رکود هشدار میدهد. نشستهای گروه هفت و گروه بیست. دولت آرژانتین ورشکسته است. بهای پایانی شاخص داوجونز.
بعضی اوقات رسانه ها با جدیت به این تکههای اطلاعات میگویند؛ "اخبار فوری" یا "عناوین برتر جهان". چنین عناوینی این واقعیت را تغییر نمیدهد که این اخبار تا حد زیادی به دنیای شخصی شما بیربط هستند. شما میتوانید با اطمینان فرض کنید که هرچه اخباری بیشتر "فوری" باشد، در واقع کمتر برای شما اهمیت دارد.
انتشار اخبار و روزنامه به نسبت کتاب اختراع جدیدی است اما آنچه از زمان انتشار نخستین روزنامه تا به امروز شدت گرفته تنها جسارت، سرسختی و شدتی است که بهواسطۀ آن اخبار به عنوان یک موضوع مهم و مرتبط تبلیغ میشود.
شکی نیست که تفاله هایی که به عنوان خبر هر روز قاشق به قاشق به خورد ما داده میشوند نه تنها کاملاً بی ارزش هستند بلکه به طورجدی به ما آسیب میرسانند. در چند دهۀ گذشته ما یاد گرفتهایم که خطرات فراوان تغذیۀ نامناسب را بشناسیم؛ مقاومت به انسولین، چاقی، حساسیت به التهاب و خستگی. همۀ این عوامل میتواند به مرگ زودرس ما منجر شود. ما رژیمهای غذایی خود را تغییر دادهایم و یاد گرفتهایم که در برابر وسوسۀ شکر و سایر کربوهیدراتهای ساده مقاومت کنیم. اخبار برای ذهن ما مانند قند برای بدن است؛ اشتهاآور، به راحتی قابل هضم و بسیار مضر. برخلاف کتابها و مقالات خوب و طولانی مبتنی بر تحقیقات طولانی، اخبار نمیتوانند ما را راضی کنند. ما میتوانیم هر قدر که دلمان خواست مطالب خبری را بالا و پایین کنیم، اما در حقیقت کاری به جز بلعیدن توده های شکر و شیرینی نمیکنیم.
یک رژیم غذایی سالم برای بدن مهم است، اما تغذیۀ روانشناختی خوب نیز به همان اندازه بسیار مهم است، این کتاب را بهعنوان راهنمایی در برابر منوی "هر چقدر دوست دارید میتوانید بخوریدِ" اخبار در نظر بگیرید. بنابراین قوی بمانید. ترک ناگهانی یک عادت همیشه سخت است اما ارزشش را دارد.
#اخبار_را_دنبال_نکنید
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
#دانش_افزایی
گوگل اسکولار چیست؟
به جرأت میتوان گفت گوگل اسکولار یا گوگل اسکالر /ˈskɑl·ər/ بهترین موتور جستجوی رایگان منابع و مقالات علمی و پژوهشی است.
چندین روش برای یافتن منابع تحقیقاتی وجود دارد، اما این سرویس گوگل آسانترین روش برای تمامی افراد فعال در حوزههای علمی و تحقیقاتی است. مواردی که ممکن است یک محقق یا دانشجو به دنبال آن باشد میتواند دانلود کتاب، رساله، چیکده، متون قضایی و حقوقی، پایاننامههای مقاطع ارشد و دکتری و یا منابع دیگر باشد. شاید شما هم در روزگاری نه چندان دور به دنبال انجام کارهای چاپ مقاله در رشته خودتان بروید. این مقاله احتمالا بتواند بخشی از اطلاعاتی که برای شروع این کار لازم دارید به شما ارائه کند.
به طور کلی جستجو در گوگل آنقدرها معتبر نبود و بسیاری از مطالب قابل اعتماد و استناد نبودند، به همین منظور گوگل سرویس Google Scholar خود را طراحی و عرضه کرد. با گوگل اسکولار هنگام جستجوی کلیدواژهها، هزاران سایت با عناوین و موضوعات مختلف به شما نمایش داده نمیشوند و صرفا مستندات و مقالات و کتابهای علمی نمایش داده میشوند. برای نگارش مقاله ISI نیاز به مطالب بهروز دارید، بنابراین نیازمند فراهم کردن منابع معتبر برای ترجمه مقاله خود هستید.
گوگل اسکولار را میتوان یک نقطه شروع برای کار پژوهشی دانست اما این موتور جستجو همۀ ماجرا نیست! هنوز هم نیازمند مراجعه به منابع و مقالات دیگر هستید.
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
#معرفی_کتاب
خانواده پایدار از دیدگاه قرآن و سنت📕
مولف:صدرالدین شریعتی
ناشر: دانشگاه علامه طباطبایی
کتاب حاضر با توجه به نياز جامعه دانشگاهي و سرفصل درسي مرتبط با موضوع کتاب و نبود منبع جامعي در اين زمينه به رشته تحرير درآمده است. نهاد خانواده در اسلام بر موضوعاتي از قبيل نحوه انتخاب همسر، حقوق متقابل زن و شوهر، عوامل مؤثر در سلامت و ثبات خانواده و ... تمرکز دارد. اين اثر برگرفته از منابع اصيل و معتبر اسلامي است.
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔶🔴راهکارهای بیست گانه عملیاتی جهت کنترل و مهار استرس در خانواده در عهد کرونا
1تقویت ارتباط با خداوند بوسیله عبادات،دعا و توسل
2. تقویت هنر گفتگو در خانواده؛ اعضای خانواده مراقب باشند در گفتگوها تحقیر، توهین و تمسخر راه نیابد، زیرا گرفتاری ها را بیشتر می کند. از به رخ کشیدن ضعفها دوری کنید، چرا که حس بد وارد می کند.
3. زمانی برای دور هم بودن و انجام کاری که همه اعضای خانواده لذت می برند اعم از غذا خوردن، بازی کردن، فیلم دیدن، و ...
4. دوری از انتظارات بی خود از یکدیگر؛ بدانیم همه افراد دچار رنجش روحی هستند، پس از هر کسی در حد توانش انتظار داشته باشید.
5 قصه خوانی جمعی؛ کتاب قصه مناسبی را با مشورت معین کنید و هر شب در کنار یکدیگر بخوانید.
۵دعاخواندن دسته جمعی؛ زمانی برای دعاخوانی جمعی قرار دهید.
7 تشکیل جلسه قرآن در منزل؛ به تعبیر امام سجاد(ع) قرآن ناراحتی های درونی را از بین می برد.
8تقسیم کار در منزل و کمک به یکدیگر.
9دوری از تماشای فیلم های غمگین و نگران کننده.
10. ممنوعیت صحبت های مداوم پیرامون کرونا در خانه؛ از تعقیب کردن و توجه لحظه به لحظه آمار کرونا پرهیز باید کرد.
11 نصب تابلوی پذیرش؛ روی کاغذی بنویسید: بپذیریم در دنیا مشکلات وجود دارد، با مشکلات باید مقابله منطقی کرد.
12 استفاده از مواد غذایی آرام بخش مثل کاهو، آجیل آلات حرارت ندیده، پرتقال، ماهی، زنجبیل، عسل، ریحان، نعنا.13. برنامه ریزی صحیح برای ساعات زندگی؛ مراقب باشید بدون برنامه نباشید. برنامه خواب، خوراک، ورزش، دعا و... مشخص باشد.
14 خواب شبانه؛ به دلیل در خانه ماندن از خواب شب محروم نباید شد، خواب در نیمه اول شب از ساعت ۲۳ تا ۳ بامداد بهترین زمان برای رفع خستگی جسمی و روحی است.
15 عدم تمرکز بر مشکلات زندگی؛ در این روزها بر کاستی های زندگی فکر نکنید.
16 استحمام و نظافت افراد خانواده؛ اعضای خانواده مراقب تمیز بودن خود باشند، نظافت شخصی کمک به آرامش فردی و حس خوب جمعی می کند.
17 مرتب بودن خانه؛ از ریخت و پاش در خانواده دوری کنید، ظاهر خانه مرتب باشد، زیرا آشفتگی فکری و روحی می آورد.
18 مراقبت از حساسیت افراد خانواده؛ اگر فردی از اعضای خانواده به کاری یا حرفی حساس است، سعی کنید مراقب وضعیت روحی و فکری او باشید و نسبت به آنچه حساسیت دارد، مراعات نمایید. اگر از فلان لباس یا فلان غذا یا فلان حرف و رفتار بدش می آید، دست از آن کار بردارید.
19 تبسم مداوم؛ اخم و عبوس بودن را از صورت خود پاک کنید، چهره متبسم عامل نشاط در خانواده می شود.
20 انجام بازی در خانواده؛ می توانید از بازی های جمعی استفاده کنید و مسابقه برقرار کنید، نمونه بازی ها از این قرارند منچ، شطرنج، ماست خوری، سیب خوری، طناب کشی و...
خانواده ای متعادل و پایدار و با نشاط داشته باشیم.
دکتر اسماعیلی عضو شوری علمی پژوهشکده الهیات و خانواده
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔴🔶آثار وسعت دید در زنان و تمرکز دید در مردان
1-1 دید وسیع زنان و توجه به مشکلات زیاد
زنان به علت اینکه دارای دید گسترده هستند، حواس خود را به چندین مشکل معطوف مینمایند برخلاف مردان که همیشه روی یک مشکل تمرکز میکنند. ازاینرو، چهبسا در مواجهه با مشکلات و احتیاجات همسر، زنان خیلی زود کلافه و سردرگم شوند و برخورد تندی با همسر خود داشته باشند. یکی از عواملی که باعث میشود زنان زود کلافه و گیج شوند این است که خیلی سریع توانایی خود را در تعیین اولویتها از دست میدهند و نمیدانند کدامیک از مسائل و مشکلات را زودتر بررسی نمایند، این حالت سبب میشود که بیشتر آشفته شوند. آنها درحالیکه احساس مسئولیت و حتی احساس اجبار در انجام یکباره کارها دارند، ناگهان احساس میکنند که هیچگونه توانایی در خود نمیبینند. در چنین شرایطی اگر شوهر متوجه ناراحتی و آشفتگی درونی زن نباشد، در برابر رفتارهای او احساس عجز و ناامیدی میکند. او احساس میکند که زنش از او گله دارد و به همین دلیل است که زن از دست او غمگین است. شوهر در این حال، از خود دفاع میکند و اینگونه رفتارها را بیدلیل میداند و درباره او اینگونه قضاوت میکند که «زن از کاه، کوه میسازد».
مرد بداند هنگامیکه زن حالت کلافه و آشفته دارد، لزوماً منظورش شکایت کردن یا محکوم کردن کسی نیست، بلکه او محتاج این هست که با شوهرش درباره مشکلات حرف بزنند تا حالش بهتر شود. در چنین شرایطی، یک زن واقعاً به دو گوش شنوا نیاز دارد. معالأسف، بسیاری از مردان این راز را نمیدانند و برعکس، با این توجیه که همسرم نباید اینطور ناراحت و عصبی باشد، بهجای گوش دادن، تلاش میکنند با دادن راهحلهایی برای مشکلات خود احساس بهتری داشته باشند درحالیکه این نوع کوششِ شوهران سبب وخیمتر شدن وضعیت میشود.
حسن سراجزاده
عضو هیئت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده
#تفاوتهای_زن_مرد
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔴🔶آثار وسعت دید در زنان و تمرکز دید در مردان
1-2 دید وسیع زنان و پذیرش مسئولیتهای زیاد
به علت دید باز و گسترده در زنان، آنان در هنگام بروز مشکلات، درگیری یا شرایط نامطلوب در زندگی، بیشتر تمایل دارند که مسئولیت زیادی را به عهده بگیرند و پیش از اینکه سهم دیگران را در مسئولیتها بررسی کنند ابتدا خود را مسئول دانسته و از درون، خود را سرزنش میکنند؛ درحالیکه مردان در این مواقع، مستعدند تا ابتدا دیگران (ازجمله همسر) را مقصر دانسته و سپس خود را مسئولِ ایجاد مشکلات بدانند. مردان قادرند خیلی سریع به قصور دیگران توجه و آن را شناسایی کنند بعد به نواقص و قصور خود پی ببرند. این واگذاریِ تقصیر به دیگران و سرزنش کردن آنها بهجای سرزنش خود، ناشی از آگاهی و دید و توجه متمرکز مردان است، چراکه با چنین روحیهایی، مردان هر یک از مسائل و مشکلات را مانعی برای رسیدن به هدف میدانند و تقصیر را متوجه دیگران میکنند اما زنان که توجه متمرکز ندارند و بادید وسیع به مسائل مینگرند، مسائل و مشکلات را در یک بعد گستردهتری در نظر میگیرند و به همین سبب، بیدرنگ راههای مختلف رسیدن به هدف را بررسی کرده و نتایج آن را ملاحظه میکنند و به هنگام بروز مشکلات، در وجود خود احساس مسئولیت میکنند و خویشتن را در این رابطه مقصر میدانند.
توجه نکردن به این تفاوت زن و مرد، میتواند زمینهساز بروز اشکال در روابط زناشویی شود. برای نمونه هنگامیکه مردی در برابر مشکلی قرار میگیرد (مثل دیر رسیدن به یک میهمانی و انتقاد اطرافیان و میهمانان از دیر کردن آنها)، بر اساس روحیه مردانه، شوهر به جای اینکه خود را مقصر بداند، ممکن است تقصیر را به عهده همسر خود بیندازد و با سرزنش کردن زن، در برابر این وضعیت، از خود عکسالعمل نشان دهد. زن نیز در این حالت، بهاشتباه میپندارد که مرد قبلاً همانند زنان مسئولیت خود را در نظر گرفته و این منم که مقصر هستم و از اینرو، زن در تحتفشار روحی قرار میگیرد و بعد از اتمام میهمانی، باحالت تدافعی با شکایت و گلایه کردن، در برابر شوهر عکسالعمل نشان میدهد و اینگونه، روابط آنها دچار اشکال میشود.
حسن سراجزاده
عضو هیئت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده
#تفاوتهای_زن_مرد
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔴🔶آثار وسعت دید در زنان و تمرکز دید در مردان
1-3 وسعت دید در زنان و توجه زیاد به نیاز دیگران
بر اساس وسعت دید زنان، یکی از رایجترین مشکلات زنان در روابط زناشویی این است که نیازهای خود را فراموش کرده و بیش و پیش از خود، به فکر نیازهای شوهرشان میباشند. این حالت را در مواقعی که مرد یا زن بیمار میشوند میتوان دید که چگونه زن بیش از خود، به نیازهای مرد توجه دارد. زن به هنگام مریضی شوهر، با مراقبت از شوهر و رسیدگی به او درزمینه رفتن به دکتر، خوردن دارو و تهیه غذاهای مناسب، توجه ویژهای به او میکند اما به هنگام بیماری زن، شوهر بهاندازه زن به همسرش و رفع نیازهای او توجه نمیکند. در چنین شرایطی، اگر زن ببیند که شوهرش تنها به فکر خودش است ناخواسته سرخورده میشود؛ یعنی چنین تصور میکند که در شرایطی که او دارای نظری وسیع است و به نیازهای شوهر توجه دارد، چرا شوهرش تنگنظرانه برخورد میکند.
نکته قابلتوجه درباره واکنش مردان نسبت به بیماری خود یا همسر و احساس درد داشتن در هنگام بیماری این است که وقتی مردی تمام حواسش را روی کاری متمرکز نکرده باشد و به عبارتی فراغت بال داشته باشد، آستانه تحمل درد او خیلی پایینتر از زن است. وقتی مردی به همسرش ناله میکند و میگوید: برایم کمی سوپ مرغ درست کن... آبپرتقال تازه بگیر... کیسه آب گرم بیاور... به دکتر تلفن بزن... باید دانست که وی دچار یک سرماخوردگی ساده و جزئی شده است. متأسفانه همین مردان، نسبت به درد یا بیماری زنان خود توجه و حساسیت کمتری نشان میدهند و به رفع نیاز زنان در وقت بیماری توجه زیاد ندارند که همین امر، چه بسا زمینهساز برخی مشکلات خواهد شد.
حسن سراجزاده
عضو هیئت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده
#تفاوتهای_زن_مرد
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔴🔶آثار وسعت دید در زنان و تمرکز دید در مردان
1-4 وسعت دید زنان و تصمیمگیری سخت
زنان به علت اینکه دارای دید گسترده هستند، تصمیمگیری در کارها برایشان بسیار سخت است. زنانی که بیشازاندازه دیدشان گسترده است تمایل زیادی به یافتن چندین راهحل برای یک مشکلدارند و به همین علت نمیتوانند روی یکی از آنها تمرکز کرده و تصمیمگیری کنند. برای مثال، ممکن است زنی برای خرید و تهیه هدیه روز تولد شوهرش بکوشد تا هدیه مناسبی که دلش میخواهد، برای او بخرد اما بهاندازهای تنوع در انتخاب این هدیه میبیند که دیگر قادر به تصمیمگیری نیست، حتی اگر اقدام به خرید نیز بکند ممکن است پس از خرید، از انتخابی که کرده بود پشیمان شود و پسازاینکه به منزل بازگشت، با خود بگوید که ایکاش، کالای دیگر یا کالایی با رنگ دیگر را خریده بود.
این حالت زنان ممکن است برای یک مرد قابلدرک نباشد زیرا او زنان را با مردان مقایسه میکند. یک مرد وقتی بخواهد هدیهای تهیه کند فوراً فکر خود را روی خرید یک هدیه متمرکز میکند و سریعاً آن را میخرد. وی هرچند میتوانست احتمالاً هدیه بهتری بخرد اما او زمان بیشتری را برای خرید، صرف نمیکند.
حسن سراجزاده
عضو هیئت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده
#تفاوتهای_زن_مرد
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده
🔴🔶آثار وسعت دید در زنان و تمرکز دید در مردان
1-5 وسعت دید زنان و ذهنگرایی آنان
زنان به علت دید وسیع، ذهنگرا و خیالپرداز و آیندهگرا بوده و مردان بیشتر واقعگرا و حال نگر هستند. ذهنگرایی زنان سبب میشود که آنها تواناییهای شوهر یا ادعاهایی را که شوهر مبنی بر قدرت و توانایی خود میکند بپذیرند و بر همین اساس، بر روی آنها در عالم خیال و ذهن خود حساب باز کنند. برای نمونه ممکن است مردی با ادعای اینکه مردی توانا و شایسته است به همسر خود در دوران عقد یا اوایل زندگی، قول دهد که وی با تهیه خانه و ماشین مناسب یا بردن به سفرهای موردعلاقه همسرش و فراهم کردن یک زندگی ایدهآل او را خوشبخت خواهد کرد، زن نیز در ذهن خود او را مردی توانمند و موفق ارزیابی میکند و حاضر میشود برای رسیدن به آیندهای درخشان سختیهای اولیه زندگی را تحمل کند. در این حالت، زن با ذهنگرایی و خیالپردازیهایی که میکند، انتظار رسیدن به یک زندگی ایده آل را در آینده، میکشد. وی بااینکه آینده را هنوز ندیده است اما از هماکنون شاد و خوشحال خواهد بود. مانند کسی که به او یک چک یکمیلیاردی هدیه میدهند و با اینکه میداند سه ماه دیگر سررسید آن میرسد؛ اما رفتار او و نحوه خرج کردن آن همچون اشخاص ثروتمند خواهد بود. چنین شخصی با داشتن این چک، زمان حال را به آینده پیوند میزند و شادی و لذت آینده را در زمان حال تجربه میکند.
نکته شایان توجه این است که اگر این چک در زمان سررسید نقد نشود، زنِ خوشخیال چه احساسی خواهد داشت؟! به همین ترتیب، برای زنی که دارای روحیه آیندهنگری است و به قولهای شوهر امید بسته است، اگر در آینده خلاف آن محقق شود چه احساسی وجود خواهد داشت؟ با توجه به این روحیات زن، مرد باید به آنچه وعده داده عمل کند و سختیهایی را که زن برای رسیدن به آینده درخشان تحمل کرده جبران نماید یا اینکه از آغاز و در ابتدای زندگی درصورتیکه امکانات و شرایط او اقتضا نمیکند، به همسر خود وعدههای غیرواقعی یا دور از دسترس ندهد تا انتظارات همسر خود را بیشازاندازه بالا نبرد. البته زن نیز باید سعی کند، خیالپردازیهای خود را با واقعیتها و شرایط همسرش تعدیل کند.
حسن سراجزاده
عضو هیئت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده
#تفاوتهای_زن_مرد
#پژوهشکده_الهیات_و_خانواده