🏢 ارتفاع سازی، توسعه ی عمودی شهرها و شروع مشکلات زندگی !
اگر شیوه و شکل شهرسازی و معماری همین چندی قبل کشور خودمان را تصور کنیم، می بینیم مثلاً در هر کوچه، بیست، سی، خانه ی یک طبقه یا نهایتاً دو طبقه وجود داشته و جمعاً در آن کوچه، سی تا چهل خانوار زندگی می کردند.
هر چه جلوتر رفتیم با ارتفاع سازی، جمعیت کوچه را به طور تصاعدی و متمرکز بالا بردیم. کوچه ای که تا دیروز بیست خانه داشت و سی، چهل خانواده در آن زندگی می کردند، الان هر خانه به یک آپارتمان بیست واحدی تبدیل شده. در این مثال، کوچه از ٣٠ خانوار به ٣٠٠ خانوار رسیده. کوچه نماینده ی شهری است که همه یا اکثر کوچه ها و محلاتش چنین شکلی پیدا کرده است. تجمیع تصاعدی و متمرکز جمعیت!
کوچه ها همان کوچه های ده متری! اما با افزایشِ جمعیّت کوچه، وسایل نقلیه ی (موتور و ماشین و..) مورد استفاده افراد آن محله افزایش پیدا کرده. خیابان ها و محلّه هایی که ظرفیّت عبور و مرور وسایل نقلیه دیروز را داشت و برای آن میزان وسایل بهینه بود، حالا قرارست به سبب تراکم جمعیّتی، چند برابر ماشین و موتور در آن تردد کنند! با ارتفاع سازی و حذف حیاط خانه ها و حذف پوشش های گیاهی و افزایش وسایل نقلیه، آلودگی هوا هم به مشکل ترافیک و تراکم جمعیت اضافه شده است!
مردمِ این محلّه، در گذشته، به دلیل بهره مندی از فضای نسبتاً وسیع و بهره مندی از حیاط و باغچه، اگر فعالیت های تولیدی، شغل اصلیشان نبود، حداقل بخشی از زندگی خود را به فعاليت هاي تولیدی اختصاص می دادند، هرچند قبل تر از آن، تمام وقت و اصلاً شغل تمام وقت آن ها، تولیدی بود! با آپارتمان نشینی و حذف حیاط و باغ و باغچه شغل های تولیدی هم کنار می روند و مصرف گرایی بهینه می شود !
با حذف محیط هایی مثل حیاط و باغ و باغچه و کوچک شدن مساحت خانه و حذف فضاهای مناسب کار، محیط کار از خانه و خانواده جدا می شود و بین خانه و کار فاصله می افتد. با تفکیک محیط کار از محل سکونت، شاهد افزایش شدید رفت و آمدها و در نتیجه افزایش ترافیک، آلودگی و... هستیم. به تهران و کلانشهر ها نگاه کنید! غالب افراد از خانه تا محل کارشان باید یک ساعت در مسیر باشند!
با توجه به حذف حیاط از خانه ها و آپارتمان نشینی، غیر از تفکیک محل کار از سکونت، محل تفریح هم از محل خانه جدا می شود!
با این آپارتمان ها و قفس های هفتاد هشتاد متری، دیگر فرزند آوری، صله رحم و رعایت ارزش های اخلاقی چون حیا و عفّت هم بهینه نیستند!
این ها تنها بخشی از مشکلات ارتفاع سازی و توسعه عمودی شهرها و حذف حیاط از خانه هاست. چه بسا به خاطر همین مفاسد و آسیب های فراوانِ ارتفاع سازی است که در روایات بر آن فسق اطلاق کرده اند: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَکَّلَ مَلَکاً بِالْبِنَاءِ یَقُولُ لِمَنْ رَفَعَ سَقْفاً فَوْقَ ثَمَانِیَةِ أَذْرُعٍ أَیْنَ تُرِیدُ یَا فَاسِقُ. (١) (خداوند عزّوجل فرشته ای را مقرر فرمودند که هر کس سقفی بیش از هشت ذراع بنا می کند خطاب به او می گوید: ای فاسق! چه کار می کنی؟). إِذَا بَنَی الرَّجُلُ فَوْقَ ثَمَانِیَةِ أَذْرُعٍ نُودِیَ: یَا أَفْسَقَ الْفَاسِقِینَ أَیْنَ تُرِیدُ (٢).
١- کافی (ط - الاسلامیة) ج۶ ص۵٢٨
٢- محاسن برقی، ج٢، ص۶٠٨
حجت الاسلام مهران فر
دوشنبه ۶ تیرماه، بعد از نماز عصر
شهر مقدس قم
#معماری_و_شهرسازی_اسلامی
#احتکار_زمین
#احیاء_موات
📌جهانِ پساکرونا👇
🌐https://eitaa.com/joinchat/476184625C62ff62b069
برخی پیوست های پست بالا ( ارتفاع سازی، توسعه ی عمودی شهرها و شروع مشکلات زندگی)
📌جهانِ پساکرونا👇
🌐 @jahanepasakorona
⚡️معماری و حیا
🚪ساختمان شیشه ای در تهران!
نمای بیرونی این ساختمان ها از شیشه های رفلکس ساخته میشوند که نور را منعکس کرده و در روز،به هیچ عنوان دید ندارند.ولی در شب داخل ساختمان کاملا هویداست !
💠امام موسی کاظم میفرمایند:
ثَلَاثَةٌ لِلْمُؤْمِنِ فِیهِنَّ رَاحَةٌ دَارٌ وَاسِعَةٌ تُوَارِی عَوْرَتَهُ وَ سُوءَ حَالِهِ مِنَ النَّاسِ...
آسایش مؤمن در سه چیز است: [یکی از آن] خانه ی وسیعی که نادیدنی ها و ناموس او را بپوشاند و اسرار خانوادگی او را از مردم پنهان دارد...
📘الخصال، ج ١،ص١۵٩.
#معماری_و_شهرسازی_اسلامی
#احیاء_موات
#احتکار_زمین
#دار_واسعه
📌جهانِ پساکرونا👇
🌐https://eitaa.com/joinchat/476184625C62ff62b069
⭕️ ارزش های الهی در صناعت و تئوری، ارزش های شیطانی در طبیعت و عینیت!
▫️غربْ ارزش های خود را در خارج و واقع به عینیّت رساند ولی ما فقط از ارزش هایمان حرف می زنیم در حالی که طبیعتِ زندگی ما غربی است!
▫️در اندیشه و تئوری، قناعت و نیازْ محوری برایمان محترم است ولی در واقع، مصرف گرا زندگی می کنیم! کارشناس مذهبی شبکه ی قرآن می گوید: قناعت عزّت آورست؛ لکن، فیلم ها و تبلیغات رسانه و محتوایش، مصرف گرایی است! در ذهن و تئوری از حیا سخن می گوییم ولی مدلِ عینی معماری و طبیعت زندگی مان هیچ ربطی به حیا ندارد.از این نمونه ها بسیارست.
صناعت و آموزش های تئوری، الهی! طبیعت و واقع زندگی، شیطانی!
▫️▫️ زمینِ سراشیبی طبیعتش این است که آب در آن به پایین هدایت می شود، هرچه مطلوب ما این باشد که آب بالا رود! آنچه هدایت کننده و تربیّت کننده ی ماست، طبیعتِ زندگی است هرچند بوق و آموزش های تئوری چیزی غیر از آن را فریاد بزند!
▫️ کم کم، ارزش های الهی از تئوری و صناعت هم حذف خواهند شد و ارزش های حاکم بر طبیعت ها در اندیشه ها خواهد نشست!
✍ مهران فر
#معماری_و_تربیت
#طبیعت_و_صناعت
📌جهانِ پساکرونا👇
🌐 https://eitaa.com/joinchat/476184625C62ff62b069
🔺مطالبه گری اثر دارد: مرز زمینی عراق بدون نیاز به ویزا برای حضور انفرادی زائران باز شد.
👌زیارت عرفه ی سیدالشهدا (ع) را از دست ندهید...
📌جهانِ پساکرونا👇
🌐 @jahanepasakorona
🔴 نظام آموزشی کشور در سیطره دانشهای ذاتاً مسموم
✅ رهبر معظم انقلاب
🔹 اینکه بنده دربارهی علوم انسانی در دانشگاهها و خطر این دانشهای #ذاتاً مسموم هشدار دادم - هم به دانشگاهها، هم به مسئولان - به خاطر همین است. این علوم انسانیای که امروز رائج است، محتواهائی دارد که ماهیتاً #معارض و مخالف با حرکت اسلامی و #نظام_اسلامی است؛ متکی بر جهانبینی دیگری است؛ حرف دیگری دارد، هدف دیگری دارد.
🔹وقتی اینها رائج شد، مدیران بر اساس آنها تربیت میشوند؛ همین مدیران میآیند در رأس دانشگاه، در رأس اقتصاد کشور، در رأس مسائل سیاسی داخلی، خارجی، امنیت، غیره و غیره قرار میگیرند. حوزههای علمیه و علمای دین پشتوانههائی هستند که موظفند نظریات اسلامی را در این زمینه از متون الهی بیرون بکشند، مشخص کنند، آنها را در اختیار بگذارند، برای برنامهریزی، برای زمینهسازیهای گوناگون. پس نظام اسلامی پشتوانهاش علمای دین و علمای صاحب نظر و نظریات اسلامی است؛ لذا نظام موظف به حمایت از حوزههای علمیه است، چون تکیهگاه اوست.
📌جهانِ پساکرونا👇
🌐https://eitaa.com/joinchat/476184625C62ff62b069