مسجد جامع خرمشهر کجاست؟
مسجد جامع خرمشهر در طول جنگ تحمیلی، قلب تپنده ملت ایران بود. این بنا علاوه بر قدمت تاریخی و اهمیت معماری، دارای ارزش معنوی است؛ جایی که ایمان و معنویت رزمندگان، معادلات را برهم میزد. این بنای ارزشمند از جاهای دیدنی استان خوزستان به شمار میآید و سی هزارمین اثر تاریخی ایران است که در سال ۱۳۹۰، در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
تاریخچه مسجد جامع خرمشهر
مسجد جامع خرمشهر بیش از ۱۲۰ سال قدمت دارد؛ ولی از مؤسس و بانی آن اطلاعات دقیقی در دست نیست. در سال ۱۳۴۸، قطعه زمینی را از ضلع غربی به مسجد اضافه و آن را بهصورت فعلی تجدید بنا کردند، با مساحت ۱۲۰۹ مترمربع. در طول جنگ تحمیلی ۴۰ درصد مسجد تخریب شد؛ بهگونهای که دو گلدسته آن کاملا نابود شدند و گنبد بزرگ نیز بر اثر توپ دشمن آسیب دید.
معماری مسجد جامع خرمشهر
مسجد جامع خرمشهر با نمایی آجری، حدود هزار مترمربع کاشی منقش به آیات خشتی و ۷۷۰ مترمربع کاشیکاری معرق دارد. این بنا دارای دو گلدسته با ارتفاع ۲۸ متر از کف زمین و دو گنبد بزرگ و کوچک است. گنبد بزرگ و گلدستهها با کاشی معرق تزیین شدهاند.
مسجد جامع خرمشهر و جنگ تحمیلی
مسجد جامع خرمشهر در میان هزاران مسجد دیگر، دارای نقشی برجسته و اثربخش در طول دوران دفاع مقدس بود؛ بهطوری که اگر این مسجد نبود، در همان روزهای نخست، خرمشهر به اشغال دشمن در میآمد. مسجد خرمشهر با پشتیبانی از رزمندگانی که از شهر دفاع میکردند، در واقع مرکز ثقل دفاع جانانه این شهر بود.
زمانی که جنگ در مرز شلمچه آغاز شد، سپاه تازهبنیان خرمشهر، مسجد جامع را بهعنوان قرارگاه نیروهای مقاومت مردمی انتخاب کرد. جنگ نفربهنفر درگرفت، پیشروی ارتش بعث بهسمت شهر آغاز شد و درگیریهای سنگین میان ارتش تا دندان مسلح بعث عراق، نفربرها و انبوهی از تانکها با نیروهای مقاومت مردمی ادامه یافت؛ نیروهایی که از تکاوران کلاهسبز نیروی دریایی ارتش، دانشجویان دانشگاه افسری، نیروهای سپاه (شهید سید محمد جهانآرا) و مردم خرمشهر تشکیل شده بود.
نیروهای مقاومت موفق شدند که ۴۵ روز، ارتش تا دندان مسلح را در کوچه و پسکوچههای شهر نگه دارند و در این مدت مسجد جامع، کانون مقاومت بود. مسجد جامعی که نقش بیمارستان و ستاد عملیات مقاومت شهر را بر عهده داشت، در تیررس دشمن قرار گرفت و بهشدت آسیب دید. در ۴ آبان ۱۳۵۹ سقوط خرمشهر رسما اعلام شد؛ سقوط مسجد جامع سقوط خرمشهر بود.
در نهایت این شهر پر حادثه پس از ۵۷۸ روز اشغال، در روز سوم خرداد سال ۱۳۶۱ در عملیات بیت المقدس آزاد شد. این عملیات توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران (به فرماندهای علی صیاد شیرازی) و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (به فرماندهای محسن رضایی) انجام گرفت. فتح خرمشهر انعکاس جهانی داشت و عراق با از دست دادن خرمشهر، از نظر سیاسی تکیهگاهش را برای مذاکره از دست داد.
منتظر عکس ها،کلیپ ها،دلنوشته ها و خاطرات شمادوستان در طی سفر هستیم😍❤💎
ارتباط با ادمین: @khademolreza110