#حکایت
👤شخصى محضر❣ امام زين العابدين رسيد و از وضع زندگيش شكايت نمود.
💐 امام فرمود: بيچاره فرزند آدم هر روز گرفتار سه مصيبت است كه از هيچكدام از آنها پند و عبرت نمى گيرد. اگر عبرت بگيرد دنيا و مشكلات آن برايش آسان مى شود.
🔺 مصيبت اول اينكه، هر روز از عمرش كاسته مى شود. اگر زيان در اموال وى پيش بيايد غمگين مى گردد، با اينكه سرمايه ممكن است بار ديگر باز گردد ولى عمر قابل برگشت نيست .
🔻 هر روز، روزى خود را مى خورد، اگر حلال باشد بايد حساب آن را پس بدهد و اگر حرام باشد بايد بر آن كيفر ببيند.
🔺سپس فرمود: سومى مهمتر از اين است.گفته شد، آن چيست ؟
💐امام فرمود: هر روز را كه به پايان مى رساند يك قدم به آخرت نزديك شده اما نمى داند به سوى بهشت مى رود يا به طرف جهنم
📚داستانهای بحارالانوار
🍃 @jqk_ir 🍃
مباحث #علوم_قرآن
📍یکصدو ده 📍
🍃اعراب و دانش نحو🍃
💠بدیهی است که اِعراب از عناصر علم نحو و دستور زبان است و میان این دو دانش رابطهای عمیق و دوسویه است، با این حال در گذشته گاه این دو اصطلاح به جای یکدیگر بهکار میرفته است. در حقیقت علم نحو راه آشنایی با اعراب است و به گفته ابوحیان اعراب از علم نحو گرفته میشود، به همین دلیل او علم نحو را دومین علم مورد نیاز مفسر دانسته است.
🍃اعراب و دانش صرف🍃
💠علم صرف که درباره بنای کلمات و صیغههای گوناگون آن بحث میکند نیز گرچه با اعراب قرآن رابطه دارد؛ اما این رابطه نسبت به علم نحو ضعیفتر است. این رابطه سبب شده در گذشته و حال در کتابهای اعراب القرآن کم و بیش از جایگاه و نقش صرفی کلمات نیز بحث شود.
📚برگرفته از دانشنامه علوم قرآنی
🍃 @jqk_ir 🍃
🔺 آیا هر عقیده ای باید محترم شمرده شود؟
💠شهید مطهری:
✍ در فلسفه اروپایی لازمه احترام به حیثیت ذاتی انسان این دانسته شده است که خواسته ها و تمایلات و پسندها و انتخاب های هر انسانی باید محترم شمرده شود. پس هر عقیده ای که انتخاب کرد محترم است ولو آن عقیده سخیف ترین و موهن ترین و متناقض ترین عقاید با شأن و مقام انسان باشد (مثل گاوپرستی هندوها).
📌از نظر ما انسان از آن نظر محترم است که به سوی هدف تکاملی طبیعی حرکت می کند، پس تکامل محترم است. هر عقیده ای که -ولو زاییده انتخاب خود انسان باشد- نیروهای کمالی او را راکد کند و در زنجیر قرار دهد احترام ندارد.
📚یادداشتهای استاد مطهری، ج۱، ص۷۷
🍃 @jqk_ir 🍃
#شان_نزول،مقاصدواهداف #سوره_لقمان
🍃آیه مشهور🍃
💠آیه ۱۹ سوره لقمان:«وَ اقْصِدْ فی مَشْیک وَ اغْضُضْ مِنْ صَوْتِک إِنَّ أَنْکرَ الْأَصْواتِ لَصَوْتُ الْحَمیرِ؛ در رفتارت راه میانه را برگزین و آوازت را فرود آر، زیرا ناخوشترین بانگها بانگ خران است».
👈در این آیه تعبیر «ناخوشترین بانگها بانگ خران است» علت بلند نکردن صدا است و گویا چنین معنایی مراد بوده: صدای خود را بالا مبر زیرا بلند کردن صدا نشانه بزرگی و قدرت انسان نیست، همانگونه که میبینیم صدای الاغ از همه صداها بلندتر است اما این بلندی نه نشانه کمال است و نه نشانه بزرگی، بلکه حتی نشان از زشتی صدا است و بلندی صدا در الاغ با زشتی صدای او همراه گشته است.
💠گفتنی است که ذکر اینگونه صفات در قرآن تنها جنبه تشبیهی داشته و مورد پذیرش همگان است و با توجه به عدم وجود فهم و عقل برای این حیوانات، باید اینها را در حد مثالهایی دانست که هیچ تحقیر و اهانتی در آن وجود ندارد.
📚برگرفته از تفاسیر مجمع البیان و المیزان
🍃 @jqk_ir 🍃
#شرح_صحیفه_سجادیه
🍃دعابرای همسایگان و آشنایان🍃
📍فرازپایانی📍
خدايا بر حضرت محمد و خاندان او درود فرست و مرا روزى كن كه آن چه را من براى مردم مى خواهم ، آنان نيز براى من بخواهند و بهترين خلق و خو و رعايت محاسن و آدابى را كه به اين امت ، كرامت فرموده اى ، به من ارزانى دارد و به اين امت توفيق ده كه مرا بشناسند 🌸و به فضايل و امتيازهاى وجودى و واقعى من معرفت پيدا كنند و به وسيله ى من به نيكبختى برسند و من نيز در اين خدمات به پاداش بزرگ الهى نايل گردم 👌
📌نكته هاى بسيار جالبى در اين فراز به چشم مى خورد. بخشى از آنها عبارت اند از:
🌟امام عليه السلام تا اين جا براى مردم و امت دعا كرده است ، ولى در اين بخش از ❣خداوند سبحان مى خواهد كه همه ى آن چه را كه براى امت خواسته ، مردم هم درباره ى حضرت بخواهند و همان نحوه ى سلوك را با ايشان داشته باشند .
♨️اين گونه درخواست به مردم مى فهماند كه حضرت براى مردم بهترين چيزها را خواسته است . اين مطلب ، رابطه ى محبت امام و امت را تقويت مى كند .
🌟 بايد مردم را بر خود مقدم داشت . اگر انسان طورى تربيت شود كه رفاه و آسايش مردم برايش مهم باشد ، مطمئنا جامعه سالم مى شود و همه در پناه هم گرفتارى ها را حل مى كنند و بدين سان ، جامعه اى مطلوب ايجاد مى شود .
🌟 به مردم توفيق دهد تا امام خود را بشناسند و فضايل او را درك كنند و بفهمند كه امام كيست تا به كمك امام ، هدايت شوند ، زيرا نخستين شرط هدايت ، شناختا شخصيت شخص هادى است.
💠امام ، پزشكى است كه جامعه ى بيمار بايد به او مراجعه كند و جامعه ى سالم نيز از او درس پيش گيرى از عواص را ياد بگيرند و پس از شناخت موانع طريق ، در زير سايه ى هدايت امام به سوى كمالات انسانى حركت كنند . بنابراين ، بر امام كه طبيب نفوس امت است ، ⛔️جايز نيست كه خود را معرفى نكند و از ديد عموم پنهان بماند ، بلكه بايد خود را به مردم شناسانده و مقام علمى و معنوى خود را به مردم معرفى كند ، تا خلأ آگاهى و معنوى مردم پر نشود ، راهى به سوى تكاليف و وظايف آنان گشوده نخواهد شد💠
💐حضرت سجاد عليه السلام در اين معرفت ، سعادت و سيادت مردم را در نظر گرفته است ، زيرا رهبرى متين و مبتنى بر بينات و برهان و بدون هيچ گونه تاريكى ، يگانه نعمت عظيمى است كه در برابر راه هاى تاريك و منحرف فراوان ، فرا روى انسانيت نهاده شده است . انسان با كم ترين غفلت و ناسپاسى ، گرفتار سياه چال هاى گمراهى مى شود و چه بسا اميد نجاتى براى او، نمى ماند💐
📚برگرفته از کتاب شهود وشناخت
🍃 @jqk_ir 🍃