🔴 در اوايل تحصيل، علاقه زيادي به درس و مشق نداشت. از اين رو، هر چه مي خواند، نمي فهميد. روزي استاد بي آن که به او نگاه کند، گفت: «پسرجان! وقت خودت و من را ضايع کردي». محمدحسين از خجالت سرخ شد. آرام و قرار نداشت و بي هدف در خيابان ها قدم مي زد؛ تا آنکه رسيد به بيرون شهر. پس از آن، يك باره عنايت خدايي، دامن گيرش شد و در خودش يك نوع شيفتگي و بي تابي نسبت به تحصيل احساس کرد؛ به طوري كه از همان روز تا پايان تحصيل، هرگز نسبت به تعليم و تفكر، احساس خستگي و دل سردي نكرد. گاهي اوقات، به ويژه در بهار و تابستان، شب را تا صبح به مطالعه مي گذارند. هميشه درس فردا را از پيش مطالعه مي كرد و اگر اشكالي پيش مي آمد، آن را حل مي کرد و براي همين، وقتي سر درس مي رفت، درس استاد را مي دانست.
🔴 خانواده را در برنامه هاي ديني، شرکت مي داد. صبح که دو دخترش بيدار مي شدند، بعد از نوازششان، آنها را روي پاهايش مي نشاند و آرام، بقيه قرآن را بلندبلند زمزمه مي کرد تا بچه ها هم بشنوند. ماه رمضان، خانه اش خيلي باصفا مي شد. برنامه مناجات خانوادگي مي گذاشت و مي گفت: عبادت و مناجات همراه با خانواده، زودتر مورد پذيرش خداوند قرار مي گيرد. همه اهل خانه را جمع مي کرد تا دعاي سحر را با هم بخوانند. هر سال ايام فاطميه خانه اش را ده روز محل روضه مي کرد و همه اعضاي خانواده - حتي دختران را که ساکن شهرهاي ديگر بودند - دعوت مي کرد که اين ده روز کنار هم عزاداري کنند. تابستان ها هم برنامه ثابت خانوادگي اش، سفر به مشهد بود و گاهي تمام تابستان را با اهل خانه در مسافرت مشهد سپري مي کرد.
🔴 از اينکه با صراحت بگويد «نمي دانم»، ابايي نداشت و بارها اتفاق افتاد که مي گفت: بايد اين موضوع را ببينم و يا اينکه لازم است در خصوص آن فکر کنم و بعد جواب دهم. براي آنکه ذهن شاگرد را به تحرک و پويايي وا دارد، در جلسات مي فرمود: «به من استاد نگوييد. ما يک عده اي هستيم که اينجا جمع شده ايم و مي خواهيم حقايق اسلام را بررسي کنيم و من از آقايان خيلي استفاده مي کنم». يکي از شاگردانش درباره تواضع علمي او مي گويد: «در طول 30 سال که افتخار درک محضر وي را داشتم، هرگز کلمه «من» را از او نشنيدم و در عوض، لفظ «نمي دانم» را بارها در پاسخ سؤالات شنيدم؛ همان عبارتي که افراد کم مايه از گفتن آن عار دارند؛ ولي اين درياي پرتلاطم علم و حکمت، از فرط تواضع و فروتني، به آساني مي گفت و جالب اين است که به دنبال آن، پاسخ سؤال را به صورت احتمال و يا با عبارت به نظر مي رسد، بيان مي کرد».
🔴 در صدا کردن خانم و بچه ها، ادب خاصي داشت و حتي تا آخرين روز زندگي با همسرش نيز او را با الفاظ سبک خطاب نکرد. هميشه «خانم» را همراه نامش به کار مي برد. غير از همسرش، به بچه ها هم احترام مي گذاشت؛ به ويژه به دخترها. هميشه کنار اسمشان لقب «سادات» را هم بيان مي کرد. مي گفت: حرمت دختر، به ويژه اگر سيده باشد، بايد حفظ شود. دختران، امانت خدا هستند. هر چه آدم به آنها احترام بگذارد، خدا و پيغمبر خوشحال مي شوند.
پشت کار عجيبي داشت و چندين سال براي تفسير الميزان زحمت کشيد. شب و روز نمي شناخت. صبح زود مشغول کار مي شد و تا ساعت دوازده بعد از نماز و صرف غذا و استراحتي نيم ساعتي، تا نماز مغرب مشغول کار بود. خود مرحوم علامه درباره ظرفيت فکري و علمي خود گفته: «به مدت هفده سال، چنان شوق وصف ناپذيري نسبت به تحصيل به من دست داد که شب هاي بهار و تابستان تا صبح، به مطالعه و تحقيق مشغول بودم».
«چالشهای جدید در فرایند کمکهای خارجی به افغانستان »
(آنتونی کوردزمن؛ مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی (CSIS))
بعد از خروج کامل نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان و فروپاشی دولت مورد حمایت غرب، جهان از دریچۀ لنز رسانههای داخلی و خارجی شاهد تقلای سیل عظیمی از جمعیت این کشور برای فرار از خانه و کاشانۀ خود به آن سوی قارۀ آسیا بود. این در حالی رخ میداد که کشورهای همسایه شاهد گسیل حجم انبوهی از آوارگان و پناهندگان افغان به کشورشان بودند. فروپاشی هر نظام سیاسی از راه خشونت، بسته به شرایط و بسترهای اجتماعی و اقتصادی هر جامعه، بحرانهایی را خلق میکند. افزایش فقر، گرسنگی و قحطی و نیز مهاجرت گستردۀ اقشار مختلف جمعیت از تبعات منفی خروج نیروهای آمریکا و متحدانش و رویکارآمدن امارت اسلامی در افغانستان است. در حال حاضر یکی از چالشهای اصلی پیش رو چگونگی اجماع سازمانهای بینالمللی و قدرتهای تأثیرگذار بر مدیریت این بحران، بهخصوص ساماندهی به امور پناهندگان و آوارگان در مرزهای داخلی این کشور است. در بین کشورهای تأثیرگذار بر افغانستان، ایالات متحده آمریکا با توجه به تعداد زیاد نیروها و قدرتعمل گستردهترِ نیروهایش بهنسبت سایر متحدان، بالطبع، سهم بیشتری در کمکرسانی و ساماندهی به اوضاع پیشآمده خواهد داشت. ایالات متحده برای مقابله با این چالشها لازم است از تجربۀ حضور خود در بدنۀ نظام سیاسی پیشین درس بگیرد.
مقالۀ پیش رو با تأکید بر بحران اقتصادی و توجه به ابعاد مختلف امارت اسلامی افغانستان بعد از سقوط طالبان در ابتدا به توصیف چالشهای پیش روی ایالات متحده در ارائۀ کمکهای اقتصادی و بشردوستانه میپردازد و در انتها به ارائۀ راهحلها و استراتژیهای مطلوب واشنگتن برای حل مشکلات پیش رو میپردازد.
لینک دسترسی در وبگاه مرکز:
yun.ir/5f72y2
🔺دلار دو پله دیگر پایین آمد / افزایش فاصله قیمت دلار صرافی و آزاد
🔹امروز در معاملات بازار آزاد ارز، قیمت دلار نسبت به دیروز ۲۰۰تومان و یورو ۳۰۰تومان کاهش یافته است.
🔹در این بازار دلار با قیمت ۲۸۳۰۰ و یورو ۳۲۵۰۰تومان فروخته میشود.
🔹صرافیهای رسمی امروز نرخ فروش دلار را ۱۱۵۰تومان پایینتر از بازار آزاد و با قیمت ۲۷۱۵۰تومان اعلام کردند.
🔹یورو هم در صرافیها با قیمت ۳۱۶۰۰تومان فروخته میشود.
🔹در سامانه نیما قیمت فروش دلار به ۲۳۴۴۰ و یورو به ۲۶۸۲۵تومان رسید.