یادمان طلاییه منطقه عملیاتی خیبر و بدر
پس از پایان جنگ، در این مکان، مقری برای جستوجوی پیکر مطهر شهدا دایر شد و در مکانی که تعداد زیادی از پیکرهای شهدا یافته شد، حسینیهای به نام حضرت ابوالفضلالعباس (ع) بنا گردید که در آن پنج شهید گمنام به خاک سپردهشده است. این یادمان در 8 کیلومتری غرب پاسگاه طلاییه قدیم و در منتهاالیه جنوب غربی مرز (در نزدیکی قسمت دال طلاییه) و در فاصله 300 متری سهراهی شهادت قرار دارد. باوجودآنکه عملیات اکتشاف نفت، این مناطق را تا حدی دستخوش تغییر کرده، اما دژها و خاکریزهای عملیاتی در جنوب و غرب این یادمان هنوز مشهود است.
وضعیت منطقه طلاییه
منطقه طلاییه در منتهاالیه جنوب غربی دشت آزادگان واقعشده است. مرز ایران در محدوده طلاییه بهصورت یک زاویه قائمه است که به آن "دال طلاییه" گفته میشود. یکی از محورهای اصلی حمله عراق در روزهای اول جنگ (31/6/1359)، محور نشوه – طلاییه – کوشک – اهواز بود. ارتش عراق برای پیشروی بهسوی حمیدیه و اهواز، از این معبر نظامی وارد خاک ایران شد و پس از عقبنشینی و شکست مقاومت نیروهای مرزی ایران، بهسوی جاده خرمشهر – جفیر – کرخه کور، پیشروی کرد. طلاییه یکی از محورهای مهم عملیاتهای خیبر و بدر و کلید حفظ جزایر مجنون در طول جنگ بود. در میان جبهههای جنوب، سنگینترین نبردها اول در شلمچه صورت گرفت و بعد در طلاییه. این منطقه شاهد شهادت مردان بزرگی چون مهدی باکری، حمید باکری و حاج ابراهیم همت بوه است.
پس از طی مسافتی حدود 45کیلومتر از جاده اهواز – خرمشهر، به سهراهی جفیر میرسیم. یک جاده فرعی ما را به سمت غرب تا نزدیکی مرز ایران و عراق میبرد. در کنار مرز، پاسگاه طلاییه واقعشده است و این منطقه تا شعاع چند کیلومتری معروف به طلاییه میباشد. طلاییه از توابع بخش هویزه و دهستان بنی صالح بوده، در منتهاالیه جنوب غربی دشت آزادگان واقعشده است. از جنوب و غرب به کشور عراق و از شرق به کوشک و از شمال به سهراهی فتح و چهارراه برزگر محدود میشود. در غرب طلاییه، هورالهویزه و سه طرف آن بیابانی خشک است.
طلاییه شبهای زمستانی سرد و روزهای تابستانی بسیار گرمی دارد و در اواسط فصل گرما، حرارت در این منطقه گاهی از پنجاه درجه سانتیگراد میگذرد. زمین طلاییه هموار و سطح آن پوشیده از خاک و رسوب نمک است. در زمان بارندگی و با طغیان آب هور، بخشهای زیادی از طلاییه به زیر آب میرود و همین امر سبب باتلاقی شدن منطقه در ماههای خاصی از سال میشود.
بعد از عملیات بیتالمقدس، ارتش عراق تصمیم به تسلیح زمین و تقویت موانع در کل جبههها گرفت و در هر منطقهای بنا بر شرایط همان منطقه و مقتضیات مکانی آن اقدام کرد.
براین اساس، در منطقه طلاییه به دلیل همجواری با هورالهویزه، آبگرفتگی عظیمی ایجاد کرد و در هرکجای این منطقه بنا بر کار کارشناسانه، موانع مختلف و پرخطری تدارک دید و سنگرهای کمین و خاکریزهای متعددی ایجاد و روزبهروز آنها را تقویت کرد. ارتش عراق با ایجاد خاکریزهای بلند و مقاوم که در اصطلاح نظامی به دژ معروف است و موانع مختلف و متعدد در مقابل آنها؛ ازجمله کانالهای آب و میدانها مین و خاکریزهای مختلف و آبگرفتگیهای وسیع، ادعا میکرد که خطوط دفاعی بارلو ایجاد کرده است، ولی تفاوت کاربردی خطوط دفاعی بارلو با دژهای بارلوی عراق در این بود که اعراب مصری نتوانستند از خطوط بارلو بگذرند، ولی رزمندگان اسلام بارلوی عراق را در هم شکستند و به عمق جبهه ارتش بعث عراق نفوذ کردند.
حدود 45 کیلومتر از جاده اهواز- خرمشهر را طی میکنید، به سهراهیای برمیخورید به نام طلائیه، یک جاده فرعی شما را به سمت غرب تا نزدیکی مرز ایران و عراق میبرد، درست در کنار مرز،پاسگاه طلائیه واقع شده و آن منطقه تا شعاع چند کیلومتری طلائیه نامیده میشود.این منطقه یکی از محورهای مهم عملیاتهای خیبر و بدر است و نیز کلیدی برای حفظ جزایر مجنون.
بعد از جنگ، در این مکان مقری جهت جستوجوی پیکر مطهر شهدا دایر شد. در مکانی که تعداد زیادی از شهدا کشف شد حسینیهای به نام حسینیه حضرت ابوالفضل (ع) بنا شد که اکنون میزبان زایران کربلای طلائیه است.
#دهلاویه روستایی است در شمال غربی سوسنگرد در روند جنگ ایران و عراق و پس از پدافندی ده روزه در ۲۴ مهر۱۳۵۹، عراق بر این روستا چیره شد. از آن پس این منطقه صحنه نبرد ستاد جنگهای نامنظم بود. سرانجام در ۲۷ شهریور۱۳۶۰، ایران در عملیات شهید مدنی این منطقه را بازپسگرفت.مصطفی چمران، وزیر دفاع و نماینده مجلس شورای اسلامی در این منطقه کشتهشد و یادمانی نیز برای مصطفی چمران دراین منطقه ساختهشدهاست که در سال ۱۳۸۴ شهیدی گمنام در محوطه مرکزی آن به خاک سپرده شد
منطقه مرزی #شلمچه در منتهی الیه غرب خرمشهر واقع شده است و نزدیکترین نقطه مرزی به بصره می باشد شلمچه یکی از محورهای هجوم دشمن به خرمشهر بود در عملیات بیت المقدس گرچه خرمشهر آزاد شد ولی با توجه به اهمیت شلمچه دشمن به سختی از ان دفاع کرد و آنرا در اشغال خود نگه داشت رزمندگان اسلام با اجرای عملیات کربلای 5 در دی ماه 1365 شلمچه را آزاد کردند .شَلَمچه منطقهای مرزی در غرب خرمشهر و نزدیکترین نقطه مرزی به شهر بصره است. دشت شلمچه تا عمق خاك عراق ادامه دارد. جاده ترانزیت خرمشهر – بصره از منطقه شلمچه می گذرد و در دو طرف مرز و در حوالی این نقطه گمرک و پاسگاه شلمچه ایران و عراق قرار دارند.
شلمچه یکی از مهمترین محورهای حمله ارتش عراق به ایران در 31/6/1359 بود. ارتش عراق با گذر از این منطقه به سوی خرمشهر تاخت. پس از عملیات بیتالمقدس که به بازپسگیری خرمشهر به دست ارتش ایران انجامید این منطقه همچنان در دست ارتش عراق بود.
دشمن در سال 1364 به دنبال مشاهدهي پيشرويهاي رزمندگاناسلام، به فكر ايجاد مانعي غير قابل عبور براي نيروهاي اسلام افتاد؛ بنابراين پيرو تدابير پدافندي خود، در شمال جزيرهي بوارين، آبزيادي را در زميني به وسعت هفتاد و پنج كيلومتر مربع، رها ساخت.
در طول جنگ منطقه شلمچه صحنه عملیاتهای بیتالمقدس، رمضان، پشتیبانی والفجر8، کربلای4، کربلای5، کربلای8 و بیت المقدس7 بود که در این میان، نبرد کربلای5 از جایگاه ویژهای برخوردار است. این عمليات را می توان سخت ترین عملیات نام برد.
در عملیات کربلای 5 مردان بزرگ زیادی شهید شدند که در بین ایشان سرداران شهید یدالله کلهر قائم مقام لشگر 10 سیدالشهداء و حسین خرازی فرمانده لشکر 14 امام حسین(ع) ، شهید میثمی ، دقایقی و... به چشم می خورند.
حضور پرشور مقام معظم رهبري درتاريخ هشتم مهر ماه 1378 در مشهد شهيدان شلمچه، نورانيّت خاصي به اين منطقه داد و بنا به دستور معظمله مقرر شد يادمان شهداي شلمچه و فضاهاي مورد نياز و جادههاي ضروري، طراحي و اجرا شود.
در این یادمان، 8 شهید مدفون هستند که در بخش مرکزی یادمان قرار دارند. امروزه شلمچه یکی از محورهای تردد زائران کربلاست که قبل از زیارت کربلای معلی به زیارت یاران آخرالزمانی امام حسین(علیه السلام) در کربلای ایران مشرف می شوند.
منبع: راهنمای مناطق عملیاتی جبهه جنوب - ستاد مرکزی راهیان نور 1389
🔸حجت الاسلام و المسلمین رئیسی، به عنوان نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد
🔹در اجلاس های پیشین، آیتالله هاشمی شاهرودی این سمت را بر عهده داشت که به علت درگذشت ایشان، در نشست امروز انتخابات مجدد برگزار شد.
🔹آیت الله صادق آملی لاریجانی و آیت الله فاضل گلپایگانی نیز برای انتخاب به عنوان رئیس اول مجلس خبرگان رهبری نامزد شده بودند.
💢آیتالله سید ابراهیم رئیسی با ۴۲ رای به عنوان نایب رئیس نخست مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد.
💢 آیتالله آملی لاریجانی با ۲۹ رای و آیت الله فاضل با ۵ رای دیگر کاندیداهای نایب رئیسی بودند.
# 🇮🇷
این یادمان به دلیل قرار گرفتن در برنامۀ کاروان های دانش آموزی و دانشجویی بازدید کنندۀ بیشتری نسبت به سایر یادمان های دشت آزادگان دارد. در این زیارتگاه شهیـد گمنام هم دفن گردیده است.
اغلب شهدای مدفون در این یادمان، در عملیات نصر به شهادت رسیده و بعد از آزادسازی این منطقه در عملیات بیت المقدس، شناسایی و با از خودگذشتگی خانواده های آنها در محل شهادتشان دفن شدند.
عملیات نصر
· نام عملیات: نصر (هویزه)
· زمان اجرا: 15/10/1359
· مدت اجرا: 3 روز
· محور عملیات: جاده حمیدیه- سوسنگرد
· تلفات انسانی دشمن (کشته، زخمی، اسیر): 1800نفر
· یگان های عمل کننده: نیروی زمینی ارتش، گردان های سپاه پاسداران و تعدادی از نیروهای ستاد جنگهای نامنظم به فرماندهی شهید دکتر مصطفی چمران
نصر به اهدافش نرسید و در 27 دی ماه 59 شهر هویزه به اشغال ارتش دشمن درآمد. عراق پس از اشغال هویزه شهر را به کلی ویران کرد. ستاد تبلیغات جنگ صدام با اعزام خبرنگاران و تصویربرداران متعدد به منطقه فتوحات نبرد هویزه را به رخ جهان می کشیـد.
در این عملیات جمعی از نیروهای لشکر 16 زرهی قزوین و عده ای از دانشجویان پیرو خط امام و پاسداران به فرماندهی حسین علم الهدی تا آخرین نفس پایداری کردند و سرانجام د نهایت مظلومیت به شهادت رسیدند.
برخی معتقدند که مقاومت عاشورایی و ایستادگی شجاعانۀ شهید علم الهدی و یارانش اولین جرقه های لزوم تغییر استراتژی جنگ را زد و لذا بعد از آن استراتژی جنگ از تجهیزات محوری به سوی جنگِ مردمی و شهادت طلبی عاشورایی تغییر کرد.
شهیـد شاخص
سید حسین علم الهدی
حسین فرزند آیت الله حاج سید مرتضی علم الهدی یکی از شهدای شاخص و بزرگ دوران دفاع مقدس است که پس از گذر سالها هنوز هم سیرۀ زندگی انقلابی اش برای ما درس آموز و اثر بخش است. این جوان پرشور و شورآفرین اقدامات موثر و ماندگاری را در منطقۀ خوزستان انجام داد که نشان از عمق بصیرت وی دارد.
علاوه بر اقدامات مبارزاتی علیه حکومت پهلوی دوم مواردی نظیر برگزاری نمایشگاه پیش بینی جنگ در اهواز و تشرف خدمت حضرت امام (ره) به همراه عشایر خوزستان در کارنامۀ ایشان به چشم می خورد. علم الهدی در هنگام شهادت فرماندۀ سپاه هویزه بود.
نصرت اله محمودزاده در کتابی بنام «سفر سرخ» شهید سید حسین علم الهدی را معرفی کرده است. در بخشی از این کتاب می خوانیم:
كيف چرمي را روي ميز قرار داد و دفتر يادداشت را بيرون آورد. بحث ولايت فقيه را براي اين كلاس انتخاب كرده بود. از دو ماه قبل كه شروع كرد، هر روز براي آنها جذابيت بيشتري پيدا مي كرد. در ابتداي كلاس يكي از او پرسيد:
- ما هنوز ارتباط بين امام و ولايت فقيه را روشن نكردهايم. عشق به امام بيش ازاينهاست.
- مشكل ما هم همين است. اگر امام را به اعتبار ولايت فقيه دنبال نكنيد، تنها شخصيتي را دوست مي داريد كه نمي دانيد ريشه اش از كجاست. اگر اين شخصيت را از دست بدهيم، همه آن ارزشها هم در نظرتان از بين خواهد رفت. ما در تاريخ و مبارزه جوامع مختلف، شخصيتهاي زيادي را مي بينيم كه رهبر خوبي براي مردمشان بودند، اما اين جريان تداوم پيدا نكرد. امام به اعتبار ولايت فقيه دوست داشتني تر و ماندني تر است. ولايت فقيه ما را به ائمه وصل خواهد كرد. اگر به قرآن و عترت وصل نباشيم، تئوريهاي جهان علم ما را خواهند بلعيد. چرا ماركسيستها در باتلاق دست و پا ميزنند؟ حتي آنها كه مسلمان هستند، اما مباني خود را از ايدئولوژي اينها گرفته اند و در تبيين خود سرگردان شده اند. آرامش امام در اين است كه وصل به خاندان عصمت و طهارت است.
*حمید بناء
اروندکنار یکی از بخشهای شبه جزیره آبادان است که در 48 کیلومتری جنوبشرقی آبادان قرار دارد. شهر اروند کنار که قبلاً قصبه یا گسبه نام داشت (قصبه النصار هم میگویند) در سال ۱۳۳۸ به شهر اروندکنار تغییر نام یافت.این منطقه شاهد یکی از موفقترین و بزرگترین نبردهای دوران دفاع مقدس میباشد.
از لحاظ طبیعی، اروندکنار بهصورت دشت نسبتاً همواری است که از رسوبات بینالنهرین و نیز رسوبات رشتهکوه زاگرس تشکیل شده است.
قبل ازآغاز جنگ، بخش اروندکنار با اقدامات خرابکارانه گروههای ضدانقلاب و خلق عرب وابسته به رژیم بعث، نظیر انفجار 26دی 1358 در دبستان روستای صحنه بخش اروندکنار و انفجار 19بهمن 1358در مدرسه سیروس شهر اروندکنار روبهرو بود. در این ایام دشمن به تحرکات گستردهای در ساحل غربی اروندرود و مقابل اروندکنار دست زد و علاوه بر افزودن استحکامات خود در منطقه در10خرداد 1358 یک گردان توپخانه را در منطقه فاو و مقابل شهر اروندکنار به همراه واحدهای رزمی متعدد مستقر نمود تا علاوه بر کنترل مصب اروندرود بر شهرهای روستاهای ایران مسلط شود.
در دوم تیر و دهم شهریور1359 نیز نیرویدریایی ارتش عراق ناوگان جنگی خود را در این منطقه متمرکز نمود که همه این تحرکات جهت کنترل بر اروندرود بوده است.
مهمترین پاسگاههای ایران در بخش اروندکنار پاسگاههای مینوحی، سعدونی، نهر علیشیر، نهر ابتر و خرمال بود که در مقابل پاسگاههای فاو شمالی و فاو جنوبی عراق به فعالیت میپرداختند. پیش ازآغاز جنگ، برخی از این پاسگاهها مانند پاسگاه خرمال اروندکنار(به ویژه در یکم و بیستم شهریور1359) با تجاوز نیرویدریایی عراق روبهرو بوده است.
نزدیکی اروندکنار به شهر فاو که مهمترین محور ارتباطی عراق به خلیجفارس است، بر اهمیت جغرافیایی این بخش به ویژه در زمان دفاعمقدس افزود به نحوی که با آغاز جنگتحمیلی بخش و شهر اروندکنار عملاً به محاصره دشمن درآمد؛ که با مقابله رزمندگان و شکست حصر آبادان تهدید عراقیها بر تصرف اروندکنار نیز از بین رفت اما همچنان بخش اروندکنار و آبادیهای آن و نیز سراسر سواحل این منطقه زیرآتش دشمن قرار داشت.
اروندکنار در بهمن1364 محل تدارک رزمندگانی بود که برای عملیات والفجر8 آماده میشدند. واحدهای مهندسی نیز به منظور تثبیت نیرو و تأمین نیازهای مهندسی منطقه، پیش از عملیات فعالیتهای متعددی مانند احداث جادههای آنتنی شکل، احداث مواضع توپخانه و ایجاد مواضع موشک زمین به هوا در بخش اروندکنار، مقدمات عملیات را فراهم نمودند. در عملیات والفجر8 موقعیت حساس اروندکنار به همراه نخلستانهای وسیع آن که پوشش مناسبی برای تدارک و جابجایی نیرو به شمارش میآمد در موفقیت عملیات والفجر8 بسیار مؤثر بود.در این عملیات غواصان خطشکن شبانه از اروندرود گذشته، خط دشمن را شکسته و موفق به آزاد سازی منطقه فاو شدند این عملیات ضربه مهلکی بر ارتش بعث عراق وارد کرد.
در شهریور1365 و طی عملیات موفقیتآمیز کربلای3، رزمندگان قرارگاه نوح با حرکت از قسمتهای جنوبی بخش اروندکنار، دو اسکله العمیه و البکر که مهمترین پایانههای نفتی و پایگاههای دریایی عراق در خلیجفارس بودند را منهدم ساخته و آرایش دشمن در خلیجفارس را متلاشی ساختند. با خاتمه جنگ و اجرای مفاد قطعنامه598، اروندرود بار دیگر مرز غربی ایران تعیین شد و سواحل اروندکنار مورد استفاده مجدد مردم این منطقه قرار گرفت.
یادمان اروند محلی است که برای گرامیداشت شهدای عملیات بزرگ والفجر 8 در ساحل شرقی اروند رود و در برابر شهر ساحلی عراقی فاو بنا گردیده است
مختصات تقریبی یادمان اروند عبارت است از: 29.9850079619, 48.4836250831
( این محتصات را می توانید در نرم افزارهای موقعیت یاب / گوگل مپ / گوگل ارث/ و .. وارد کنید