فداییان اسلام در یک نگاه
‼️ به مناسبت ۲۷ دیماه، سالروز اعدام و شهادت چهار تن از اعضای جمعیت فداییان اسلام در سال ۱۳۳۴ در این اینفوگرافیک، مروری کوتاه بر تاریخچهٔ تحرکات این گروه از تأسیس در دههٔ ۲۰ تا زمان دستگیری و اعدام در سال ۳۴ داشته ایم.
ترور سه تن از نخستوزیران حکومت پهلوی (عبدالحسین هژیر، حاجیعلی رزمآرا و حسین علا) و همچنین صفآرایی در برابر حکومت شاه در جریان جنبش ملی شدن صنعت نفت، از نقاط عطف فعالیت سیاسی این گروه بوده است.
✳️افرادی که رژیم شاه آنها را کشت ولی به گردن فدائیان اسلام انداخت !
✅به مناسبت سالگرد شهادت #فدائیان_اسلام ؛
روزنامه #آتش ، 15 آذر 1334 : از آغاز رژیم پهلوی برخی شخصیت های سیاسی که در مطبوعات علیه خانواده سلطنت می نوشتند توسط مزدوران حکومت شاه ترور و کشته می شدند ،
یکی از این افراد محمد مسعود مدیر روزنامه « مرد امروز » بود ، مسعود پس از نگاشتن مقاله ای علیه اشرف پهلوی در روز 23 بهمن 1326 در مقابل دفتر روزنامه ترور شد . روزنامه آتش قتل محمد مسعود را به گردن فدائیان اسلام می اندازد!!
روایت مرحوم شیخ جعفر شجونی (شخصی که 25بار توسط ساواک دستگیر شد)
از همکاری اش با شهید نواب صفوی
🔴 پای خاطرات مبارزاتی مرحوم شجونی
«سال ۱۳۳۴ اولین زندان ما بود با شهید نواب صفوی و اولین عکس متعلق به ۵۹ سال قبل است و عکس دیگر نیز مربوط به سال ۱۳۵۲ در کمیته مشترک است.
من ۲۵ بار زندان بودم اما مدت آن کم و زیاد بود.»
وی در بازگویی خاطرات خود از آن روزها اینگونه نقل کرد: «در سال 1352 چند وقتی بود که از طرف رژیم شاه به خاطر سخنرانیها و مطالبی که در منبرهایم طرح میکردم ممنوعالمنبر شده بودم. روزی آقایی از من برای سخنرانی در مسجد حجت واقع در خیابان اتابک خیابان خاوران، روبروی پارک فدائیان اسلام (مسکرآباد سابق) دعوت کرد. با خودم گفتم اینجا کسی من را نمیشناسد، دعوت آنها را قبول میکنم. سر وقت در مسجد حجت حضور یافته و بالای منبر رفتم. حدود نیم ساعت صحبت کرده بودم که ناگهان سر و کلّه مأمورین شهربانی پیدا شد، فهمیدم که برای دستگیری من آمدهاند و به ناچار سخنرانی را نیمه تمام گذاشته و از منبر پایین آمدم. مرا دستگیر کرده و به پاسگاه هاشم آباد بردند و تا پاسی از شب در آنجا بودم. سپس یک عینک لاستیکی به چشمم زدند و دیگر جایی را نمیدیدم و مرا به کمیته مشترک ضد خرابکاری رژیم شاه واقع در میدان توپخانه بردند...»
وی درباره ارتباط با لاهوتی می گوید: «ما با مرحوم لاهوتی و پسرش وحید در زندان باهم قدم می زدیم. یک پسر جوانی داشت به نام وحید، خیلی هم دوستش داشت و بعد هم غروب که می شد هر کسی به بند خودش برمی گشت. رفتن ما به بند آن ها یا آمدن آن ها به بند ما ممنوع بود و راه نمی دادند. بعد از آزادی هم مرحوم لاهوتی آمد سروقت من. گفت بیا مسلحانه برویم توی مجاهدین خلق، گفتم: نه من توی مجاهدین نمی آیم.»
به مناسبت أیام سالگرد شهادت نواب صفوی رهبر جمعیت فدائیان اسلام
خوبست که یک صفحه متفاوتی از مسائل مربوط به آن جمعیت را هم ورق بزنیم
🔻نفوذی در جمعیت فداییان اسلام چه کسی بود؟
🔹چند سال پس از شهادت سیدمجتبی نواب صفوی و دیگر اعضای فداییان اسلام، در آبان ۱۳۴۲ پس از آنکه ساواک متوجه رشد جریانهای مذهبی در پی نهضت امام خمینی (ره) شد؛ بخش ۳۱۲ اداره یکم عملیات آن سازمان که بر گروههای مذهبی و ملی متمرکز بود در بولتن ویژهای به قلم عبدالله دانشور از کارشناسان ساواک به بررسی تفصیلی جمعیت فداییان اسلام پرداخته است و چگونگی شکل گیری، اقدامات و روابط سازمان فداییان اسلام را تدوین کرده است.
🔹در بخشی از این بولتن از فردی به نام بهرام شاهرخ اسم برده شده که مأموریت داشت تا در تشکیلات فداییان اسلام نفوذ کند.
🔹چگونگی تلاش برای ایجاد شکاف در ائتلاف نیروهای ضدانگلیسی نهضت ملی شدن صنعت نفت را اینجا (p) بخوانید.
https://psri.ir/?id=mvlcgucp)
با تشکر از حضرتعالی
دوستان میتوانند برای آشنائی بیشتر با بهرام شاهرخ که در بالا به آن اشاره شده ، به سایت مؤسسه پژوهش ها و مطالعات سیاسی به آدرس مذکور مراجعه نمایند
https://psri.ir/?id=mvlcgucp)