🔅تکبر در برابر دیگر انسانها نیز در متون دینی نکوهش شده است؛
حتی تکبر مؤمن بر اهل کفر و شرک.
چون استمرار ایمان در مؤمن و کفر در کافر یقینی نیست و چه بسا که در آیندهای دور یا نزدیک، جای آن دو با یکدیگر عوض شود.
✅ امام صادق(ع): ما مِن أَحَدٍ یتیهُ إِلاّ مِن ذِلَّةٍ یجِدُها فی نَفسِهِ (ترجمه: هیچ کس نیست که تکبّر ورزد، مگر بر اثر خواری و حقارتی است که در خود میبیند.)
کافی، ج۲، ص۳۱۲.
✅ از جمله آثار کبر است با ناز و آهسته و دامن کشان راه رفتن. و بعضی از این افعال گاهی از حسد و کینه و ریا نیز نسبت به بعضی صادر میشود، اگر چه انسان خود را از او بالاتر هم نداند.
✅ کبر از بزرگترین صفات رذیله است، و آفت آن بسیار، و گزند آن بیشمار است. چه بسیاراند از خواص و عوام که به واسطه این مرض به هلاکت رسیدهاند. و چه بسا بزرگان دوران، که به این سبب گرفتار دام شقاوت گشته اند.
◾️درس اخلاق آیتالله العظمی مظاهری؛ ده حدیث نورانی از امام حسین«سلاماللهعلیه»
🔸حدیث اول: خداوند، امنترین پناهگاه انسان
🔹امام حسین«ع» در دعای عرفه جملاتی دارند که به دنیا و آنچه در دنیاست، ارزش دارد و از نورانیت خاصی برخوردار است. مثلاً میفرمایند: «مَا ذَا وَجَدَ مَنْ فَقَدَكَ وَ مَا الَّذِي فَقَدَ مَنْ وَجَدَك...»؛ خدایا! آنکه تو را دارد، چه ندارد و کسی که تو را ندارد، چه دارد؟
🔹اگر کسی خدا را داشته باشد، همه چیز دارد. یک زندگی نورانی در دنیا و آخرت، یک زندگی پربرکت در دنیا و آخرت. زندگی نورانی است، هم در دنیا و هم در عالم برزخ و هم در آخرت.
🔹و اگر کسی خدا را نداشته باشد، زندگی پر از ظلمت است. تاریکی روی تاریکی و غم و غصه روی غم و غصه و بالاخره یک زندگی پر از نگرانی، هم در دنیا و هم در آخرت دارد.
🔹روز عاشورا امام حسین«ع» خطبۀ شیرینی دارند و جملۀ اول آن خطبه همین است: «اللَهُمَّ أَنْتَ ثِقَتِي فِي كُلِّ كَرْبٍ»؛ خدایا! روز عاشوراست، اما پناهم تویی و پناهی ندارم به غیر از تو. اگر انسان در زندگی بتواند این جمله را به راستی بگوید و پناهی جز خدا نداشته نباشد و نظری جز از طرف خدا برای او نباشد، آنگاه دست پروردگار عالم روی سرش است.
🔹متن کامل در:
🌐 https://b2n.ir/816756
#درس_اخلاق #محرم
🆔 @almazaheri