🔸 اعتکاف مسافر
✅ مسافری که تصمیم به اعتکاف دارد؛ اگر قصد اقامت ده روزه کند یا نذر کرده باشد در سفر روزه بگیرد، جایز است در سفر معتکف شود ولی اگر قصد اقامت یا نذر روزه در سفر نکرده باشد، روزه او در سفر صحیح نیست و با عدم صحت روزه، اعتکاف صحیح نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۹۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اعتکاف در مساجد غیرجامع به قصد رجاء
✅ اعتکاف در یکی از مساجد چهارگانه (مسجدالحرام، مسجد النبی «صلی الله علیه وآله» ، مسجد کوفه و مسجد بصره) بیشتر فضیلت دارد امّا در همه مساجد جامع می توان اعتکاف کرد. در مساجد غیر جامع هم که در آن نماز جماعت برپا میشود و دارای امام عادلی است، اعتکاف به قصد رجاء صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۹۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مدت زمان اعتکاف
✅ اعتکاف نباید کمتر از سه روز پی در پی باشد، و رها کردن آن قبل از پایان روز دوم جایز است، ولی اگر دو روز بماند، ماندن روز سوم واجب میشود، و ماندن بیشتر از سه روز (یک روز یا یک شب) اشکال ندارد و محدود به حدّ معین نیست، اما پس از هر دو روز، اعتکاف سومین روز واجب میشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۹۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 محاسبه زمان اعتکاف
✅ محاسبه سه روز اعتکاف از طلوع فجر روز اول تا مغرب روز سوم است، بنابر این شب دوم و سوم جزء اعتکاف است و نباید از مسجد خارج شد ولی شب اول و چهارم جزء اعتکاف نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۹۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اعتکافی که موجب آزار و اذیّت پدر و مادر باشد
✅ اگر اعتکاف فرزند موجب آزار و اذیّت پدر و مادر باشد، باید از آنان اجازه بگیرد، بلکه اگر موجب آزارشان هم نباشد، احتیاط مستحب آن است که برای معتکف شدن اجازه بگیرد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۰۰۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اجرت شرکتها در برابر واسطهگری
⁉️ آیا جایز است شرکتها در برابر واسطهگری و مقاطعهکاری که بین صاحب کار از طرفی و کارگران و بنّاها از طرف دیگر، انجام میدهند، اجرت دریافت کنند؟
✅ گرفتن اجرت در برابر عمل مباح اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 معنای غنا
⁉️ غنا چیست؟ آیا غنا فقط شامل صدای انسان است یا این که شامل صداهای حاصل از آلات موسیقی هم میشود؟
✅ غنا عبارت است از صدای انسان در صورتی که با ترجیع همراه بوده و لهوی مضلّ عن سبیل الله باشد که خواندن به این صورت و گوش دادن به آن حرام است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ملاک تشخیص موسیقی حلال از حرام
⁉️ ملاک تمییز موسیقی حلال از حرام چیست؟ و آیا موسیقی کلاسیک حلال است؟ بسیار مناسب است که معیار آن را بیان فرمایید.
✅ هر موسیقی که به نظر عرف موسیقی لهوی مضلّ عن سبیل اللّه باشد، موسیقی حرام محسوب میشود و فرقی نمیکند که موسیقی کلاسیک باشد یا غیرکلاسیک. تشخیص موضوع هم موکول به نظر عرفی مکلّف است و اگر موسیقی اینگونه نباشد به خودی خود اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مقصود از موسیقی لهوی
⁉️ منظور از موسیقی لهوی مضلّ عن سبیل الله چیست؟ و راه تشخیص موسیقی لهوی مضلّ از غیر آن چیست؟
✅ موسیقی لهوی مضلّ عن سبیل اللّه آن است که به سبب ویژگیهایی که دارد انسان را از خداوند متعال و فضائل اخلاقی دور نموده و به سمت بیبندوباری و گناه سوق دهد و مرجع تشخیص موضوع عُرف است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ملاک موسیقی حرام
⁉️ آیا معیار حرمت موسیقی فقط لهوی بودن آن است یا این که میزان تحریک و تهییج آن هم تأثیر دارد؟ و اگر باعث حزن و گریه شنونده شود، چه حکمی دارد؟ خواندن و شنیدن غزلهایی که به صورت سه ضرب و همراه با موسیقی خوانده میشوند، چه حکمی دارد؟
✅ ملاک آن ملاحظه کیفیت نواختن موسیقی با در نظر گرفتن همه خصوصیات و ویژگیهای آن است و این که از نوع موسیقی لهوی مضلّ عن سبیل اللّه باشد، هر موسیقی که به حسب طبیعت خود از نوع موسیقی لهوی مضلّ باشد، حرام است اعم از این که مهیّج باشد یا خیر و موجب ایجاد حزن و اندوه و حالات دیگر در شنونده بشود یا خیر و هرگاه غزلهایی که همراه با موسیقی خوانده میشوند به صورت غنا و آواز لهوی مضلّ در آیند، خواندن و شنیدن آنها حرام است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 آرامش بدن در حال قرائت حمد و سوره
✅ بدن نمازگزار در حال قرائت حمد و سوره یا تسبیحات رکعت سوم و چهارم باید آرام باشد، پس اگر بخواهد کمی جلو یا عقب برود یا بدن را کمی به طرف راست یا چپ حرکت دهد، باید در حال حرکت، ذکری را که به خواندن آن مشغول است، قطع کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۵۴
🆔 @khamenei_ahkam