🔸 شک در قرائت تکبیرة الاحرام
✅ اگر پس از گفتن تکبیرة الاحرام شک کند آن را صحیح گفته یا نه، نباید به شک خود اعتناء کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وجوب قرائت حمد و سوره در نماز
✅ در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیّه، باید ابتدا سورهی حمد و پس از آن بنابر احتیاط واجب، یک سورهی کامل خوانده شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 هدیه روز معلم
⁉️ بنده در دانشگاه تدریس میکنم؛ گاهی دانشجویان به مناسبت روز معلم هدیهای برای اساتید میآورند، ما نمیدانیم آیا واقعاً این نیت را دارند که به آنها ارفاقی صورت بگیرد یا نه؛ آیا گرفتن چنین هدیههایی جایز است؟
✅ در فرض سؤال دریافت آن فی نفسه اشکالی ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حفظ حرمت معلم
⁉️ معلّمی دانشآموزی را در کلاس در برابر دانشآموزان دیگر به شدّت تنبیه کرده است آیا آن دانشآموز حق مقابله به مثل را دارد یا خیر؟
✅ دانشآموز حق مقابله و پاسخگویی به گونهای که شایسته مقام استاد و معلّم نباشد ندارد و بر او واجب است که حرمت معلم را حفظ نموده و نظم کلاس را رعایت کند و میتواند از راههای قانونی اقدام نماید، همان گونه که بر معلّم هم واجب است احترام دانشآموز را در برابر همکلاسیهایش حفظ کرده و آداب تعلیم اسلامی را رعایت نماید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم تجسس در امور خصوصی دیگران
⁉️ تجسس در حریم خصوصی دیگران چه حکمی دارد؟ آیا در این قبیل موارد، فرقی بین فضای حقیقی و مجازی وجود دارد؟
✅ تجسس در امور شخصی و خصوصی دیگران چه در فضای حقیقی و چه در فضای مجازی جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 دریافت حق تألیف
⁉️ آیا جایز است مؤلفان و مترجمان و صاحبان آثار هنری مبلغی را در برابر زحماتشان و یا به عنوان حق تألیف در مقابل تلاش و وقت و مالی که برای انجام آن کار صرف کردهاند، تقاضا نمایند؟
✅ آنان حق دارند در برابر واگذاری نسخه اوّل یا اصلی اثر علمی و هنری خود به ناشر، از وی هر مبلغی میخواهند، دریافت نمایند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 چاپ کتاب بدون اجازه ناشر یا مؤلف
⁉️ آیا چاپ کتاب بدون اجازه صاحب آن و با وجود عبارت «حقوق چاپ برای مؤلف محفوظ است»، جایز است؟
✅ احوط این است که حقوق مؤلف و ناشر با کسب اجازه از آنان برای تجدید چاپ، رعایت شود. البته در مواردی که قانونی وجود دارد باید رعایت شود این امر در مسائل بعدی نیز باید مراعات گردد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 کپی گرفتن از صفحات کتاب یا مجله
⁉️ بعضی از اشخاص به مغازههایی که فتوکپی و زیراکس از اوراق و کتابها میگیرند مراجعه کرده و درخواست تصویر برداری از آنها را مینمایند و صاحب مغازه که از مؤمنین است تشخیص میدهد که کتاب یا اوراق و یا مجله فوق برای همه مؤمنین سودمند میباشد آیا جایز است بدون اجازه صاحب کتاب از آنها تصویربرداری کند و آیا اگر بداند که صاحب کتاب راضی به این کار نیست در حکم تفاوتی بوجود میآید؟
✅ احوط این است که شخص بدون اجازه صاحب آن اوراق و کتابها مبادرت به تصویربرداری نکند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 واجب بودن صحت قرائت حمد وسوره
✅ قرائت، واجب غیررکنی است؛ یعنی ترک عمدی آن نماز را باطل میکند ولی ترک آن از روی غفلت یا سهو موجب بطلان نماز نمیشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تقدم خواندن سوره بر خواندن حمد
✅ اگر اشتباهاً سوره را پیش از حمد بخواند و قبل از رفتن به رکوع متوجه شود، باید بعد از حمد دوباره سوره را بخواند و اگر در حال خواندن سوره متوجه شود، باید سوره را رها کند و بعد از خواندن حمد، سوره را از ابتدا بخواند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فراموشی حمد یا سوره در نماز
✅ اگر حمد و سوره یا یکی از آنها را فراموش کند و بعد از رسیدن به رکوع بفهمد، نمازش صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تجدید چاپ کتب خارجی
⁉️ تجدید چاپ کتابها و مقالههایی که از خارج وارد شده و یا در داخل جمهوری اسلامی چاپ میشوند، بدون اجازه ناشران آنها چه حکمی دارد؟
✅ مسأله تجدید چاپ کتابهایی که در خارج از جمهوری اسلامی منتشر شدهاند و یا تصویربرداری به طریق افست از آنها، تابع قراردادهایی است که راجع به آنها بین جمهوری اسلامی ایران و آن دولتها منعقد گشته است و امّا کتابهایی که در داخل چاپ میشوند، احوط این است که حق ناشر با کسب اجازه از او نسبت به تکرار و تجدید چاپ کتاب رعایت شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 به زبان آوردن نیت نماز
⁉️ نیت نمازهای روزانه و نماز مستحبی آیا باید به زبان آورده شود یا اگر در قلب بگوید (مثلاً چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربة إلی الله)، کافی است؟
✅ به زبان آوردن نیت (مانند اینکه بگوید: چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربة إلی الله) و نیز گذراندن آن از ذهن و دل، لازم نیست، همین اندازه که برای اطاعت از فرمان الهی، انجام عملی را قصد کند، کفایت میکند؛ (بلکه احتیاط مستحب است که نیت نماز را به زبان نگوید).
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نیت نماز غفیله و نافله مغرب در یک نماز
⁉️ آیا تداخل نماز غفیله در نافله مغرب (نیت هر دو در یک نماز)، صحیح است؟
✅ بله، صحیح است .
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 جا گرفتن در مسجد
⁉️ کسی که در صف نماز جماعت، سجاده میگذارد و مثلاً برای وضو گرفتن میرود، آیا حق او نسبت به آن مکان، تا شروع نماز است یا تا وقتی که امام جماعت به رکوع میرود؟
✅ حق او تا زمان شروع نماز جماعت، باقی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ضمان خسارت به اموال مسجد
⁉️ گاهی اوقات در مسجد، مُهر از دستمان میافتد و میشکند یا هنگام شستشوی وسائلی مانند ظروف، خسارتی به آن وارد میشود؛ آیا در این صورت ضامن هستیم؟
✅ اگر در حفظ آن کوتاهی نکرده باشید، ضامن نیستید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 دیه آسیب زدن در ورزش
⁉️ در بازیهایی مثل فوتبال، برخورد بازیکنان به یکدیگر تقریباً اجتنابناپذیر است و در بسیاری از این برخوردهای ناخواسته، به بدن دیگری آسیبهایی مانند قرمز یا کبود شدن و حتی بدتر از اینها وارد میشود؛ وقتی بازیکنان خود با دانستن این مسئله، به بازی تن میدهند، آیا باز هم در صورت آسیب دیدن، دیه بر عهدهی دیگری است؟
✅ در موارد طبیعی و در حد متعارف، دیه ندارد ولی در موارد خطای عمدی، دیه دارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شک در خواندن حمد و سوره قبل از رکوع
✅ اگر پیش از رفتن به رکوع بفهمد که حمد و سوره یا فقط سوره را نخوانده، باید آن را بخواند و به رکوع رود و اگر بفهمد فقط حمد را نخوانده، باید حمد را و پس از آن دوباره سوره را بخواند و نیز اگر خم شده و پیش از رسیدن به حد رکوع بفهمد که حمد یا سوره یا هر دو را نخوانده، باید بایستد و به همین دستور عمل کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خواندن سوره سجدهدار در نماز
✅ در نماز واجب، خواندن سورههایی که آیه سجده واجب دارند، جایز نیست و اگر عمداً یا سهواً یکی از آن سورهها را بخواند و به آیه سجده برسد، بنابر احتیاط واجب باید سجده تلاوت را به جا آورد و برخیزد و اگر سوره تمام نشده، آن را تمام کند و نماز را به آخر برساند و سپس نماز را اعاده کند و اگر قبل از رسیدن به آیه سجده متوجه شود، احتیاط واجب آن است که سوره را رها کند و سوره دیگری بخواند و پس از نماز آن را اعاده نماید.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شنیدن آیه سجده واجب در هنگام نماز
✅ اگر در حال نماز، آیه سجده را گوش کند، نمازش صحیح است و باید پس از شنیدن آیه سجده، به جای سجده کردن، با اشاره سجده کند و سپس نماز را ادامه دهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خرج کردن یارانه فرزندان
⁉️ آیا پدر و مادر میتوانند یارانه فرزندان را در امور جاری زندگی مصرف کنند؟
✅ یارانه، مساعدهی دولت به سرپرست خانواده است و ملک اوست و نحوهی مصرف آن در اختیار اوست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خمس خانه ای که در آن ساکن نیستیم
⁉️ شخصی مسکن مورد نیاز تهیه نموده و به عللی نمیتواند در آن سکونت کند، و یا مدتی آن را اجاره داده است، سپس از سکونت در آن منصرف میشود و آن را میفروشد، بر فرض که در این مدت، سال خمسی بر آن گذشته باشد، حکم خمس آن چگونه است؟
✅ سکونت شرط نیست و همین که مورد نیاز و در شأن او باشد، با گذشت سال خمسی بر آن مؤونه محسوب شده و خمس ندارد حتی پس از فروش .
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مسئول خرید
⁉️ اگر مأمور خرید جنسی را برای شرکتی که درآنجا کار میکند بخرد و از فروشنده تخفیف بگیرد، آیا میتواند مقدار تخفیف را برای خود لحاظ کند و قیمت بدون تخفیف را به شرکت اعلام کند؟
✅ مقدار تخفیف متعلق به شرکت است و مأمور خرید نمیتواند بیش از مبلغی که خریده است با شرکت محاسبه کند .
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 کسب درآمد با اموال فرزند
⁉️ اگر به فرزند خردسالم پول هدیه داده شود، آیا میتوانم با این پولها کار اقتصادی انجام دهم و آیا باید از سودهای حاصله برای فرزندم هم قرار دهم؟
✅ در صورتی که این کار برای فرزند مفسده نداشته باشد، اشکال ندارد و اگر به عنوان قرض از پول فرزند استفاده کنید، سود حاصل ملک شما است ولی اگر به عنوان قرض نباشد و برای فرزند کار اقتصادی انحام دهید سود حاصل ملک فرزند است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فروش کالا پیش از تحویل گرفتن آن
⁉️ آیا میتوان کالای خریداری شده را قبل از تحویل گرفتن، به دیگران فروخت؟ مثلاً اینترنتی خرید کنیم و قبل از تحویل آن، اینترنتی بفروشیم.
✅ اگر معامله نقدی بوده و شرط ضمن عقدی در این زمینه نشده باشد، اشکال ندارد اما اگر معامله سلف باشد (یعنی تحویل کالا مدتدار باشد)، در صورتی جایز است که کالا را تحویل گرفته باشید یا زمان تحویل رسیده باشد.
🆔 @khamenei_ahkam