🔸 مس اسمائی که نیاز به وضو دارند
⁉️ اسامی مبارکی که مس بدون وضوی آنها حرام است، کدامند؟
✅ بهتر است از مس اسماء جلاله و اسامی انبیاء و معصومین (علیهم السلام) و القاب و کنیه آنها بدون وضو اجتناب شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روشهای محو کردن اسماء متبرکه
⁉️ راههای شرعی محو کردن اسماء مبارک و آیات قرآنی هنگام نیاز کدامند؟ سوزندان اوراقی که در آن اسم جلاله و آیات قرآنی نوشته شده است، هنگام ضرورت برای حفظ اسرار چه حکمی دارد؟
✅ دفن آنها در خاک و یا تبدیل آنها به خمیر به وسیله آب اشکال ندارد. ولی جواز سوزاندن آنها مشکل است و اگر بیاحترامی محسوب شود، جایز نیست، مگر در صورتی که اضطرار اقتضا کند و جدا کردن آیات قرآنی و نامهای مبارک امکان نداشته باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 قطعه قطعه کردن حروف اسماء متبرکه
⁉️ قطعه قطعه کردن اسماء مبارکه و آیات قرآنی به مقدار زیاد به طوری که حتی دو حرف آنها به هم متصل نمانده، و غیر قابل خواندن شوند، چه حکمی دارد؟ آیا در محو کردن اسماء مبارکه و آیات قرآنی و ساقط شدن حکم آنها، تغییر صورت خطی آنها با حذف و اضافه کردن حروف، کافی است؟
✅ تقطیع به نحو مذکور اگر بیاحترامی محسوب شود جایز نیست و در غیر این صورت نیز اگر موجب محو نوشته لفظ جلاله و آیات قرآنی نشود، کافی نیست، همچنان که تغییر صورت خطی کلمات با اضافه یا کم کردن بعضی حروف نیز باعث زوال حکم شرعی حروفی که به قصد نوشتن لفظ جلاله به کار رفتهاند، نمیشود. بلی، زوال حکم بر اثر تغییر حروف به نحوی که ملحق به محو حروف گردد، بعید نیست، هرچند احتیاط، اجتناب از مسّ آن بدون وضو است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مس آرم جمهوری اسلامی
⁉️ آیا مس آرم جمهوری اسلامی ایران بدون وضو، حرام است؟
✅ خیر، حرام نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم نوشتن ا... به جای لفظ جلاله الله
⁉️ نوشتن اسم جلاله «الله» به صورت «ا...» مرسوم شده است. کسانی که بدون وضو این کلمه را مس میکنند، چه حکمی دارند؟
✅ همزه و نقاط، حکم لفظ جلاله را ندارد، و مس آن بدون وضو، جایز است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم قرآن خط برجسته ویژه نابینایان
⁉️ نابینایان برای خواندن و نوشتن از خط برجستهای معروف به خط بریل که با لمس انگشتان خوانده میشود، استفاده میکنند. آیا بر نابینایان واجب است که هنگام فراگیری قرآن کریم که با خط برجسته بریل نوشته شده است، وضو داشته باشند یا خیر؟
✅ اگر نقاط برجسته علامت حروف هستند، حکم آن حروف را ندارند ولی اگر در نظر عرف آگاه به عنوان خط محسوب شوند، در مس آنها رعایت احتیاط لازم است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فراموش کردن رکوع قبل از به سجده رفتن
✅ اگر رکوع را فراموش کند و پیش از آنکه به سجده برسد یادش بیاید، باید بایستد و از حالت ایستاده به رکوع برود و چنانچه به حالت خمیدگی به رکوع برگردد، کافی نیست و اگر به این رکوع اکتفاء کند، نمازش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فراموشی رکوع بعد از سجده اول نماز
✅ اگر در حال سجده اول یا بعد از آن و پیش از وارد شدن در سجده دوم یادش بیاید که رکوع نکرده است، باید برخیزد و پس از ایستادن، رکوع کند و پس از آن دو سجده را به جا آورد و نماز را تمام کند و بعد از نماز بنابر احتیاط مستحب دو سجده سهو برای سجده زیادی انجام دهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مستحبات رکوع در نماز
✅ مستحب است پیش از رفتن به رکوع در حالی که ایستاده است تکبیر بگوید و اگر نمازگزار مرد است هنگام رکوع زانوها را به عقب بدهد و سر را پایین نیندازد و مساوی پشت خود نگهدارد، کف دست را به زانوها تکیه دهد و بین قدمهای خود را نگاه کند و پیش از ذکر رکوع یا بعد از آن صلوات بفرستد، ذکر رکوع را تکرار کند، آن را به عدد فرد ختم کند، پس از آنکه از رکوع سربرداشت و ایستاد در حال آرامش بدن بگوید: «سَمِعَ اللهُ لِمَنْ حَمِدَهُ».
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 معنای ربای قرضی
⁉️ ربای قرضی چیست؟ آیا درصدی که سپردهگذاران به عنوان سود از بانکها دریافت میکنند، ربا محسوب میشود؟
✅ ربای قرضی آن مقدار اضافه بر مبلغ قرض است که قرض گیرنده به خاطر قرضی که میگیرد به قرض دهنده میدهد و امّا سود حاصل از کارکرد پولی که به عنوان سپرده به بانک داده شده تا به وکالت از طرف صاحب آن در یکی از عقود صحیح شرعی به کار گرفته شود، ربا نیست و اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فرار از ربای قرضی با انجام معامله
⁉️ من از دوستم درخواست قرض کردم اما او پیشنهاد کرده که خودرو خود را به او بفروشم و او به من پول نقد بدهد و من دوباره فی المجلس خودرو خود را از او به قیمت بیشتری بخرم و چکی به مبلغ خرید برای پنج ماه بعد به او بدهم؛ آیا این عمل مشمول حکم ربا میباشد یا خیر؟
✅ عمل مذکور که برای حیله و فرار از ربا میباشد، جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 معامله صوری برای فرار از ربا
⁉️ اگر شخصی نیاز به مبلغی پول داشته باشد، آیا جایز است که کالایی را به صورت نسیه به بیش از نرخ حقیقی بخرد و سپس آن را در همان مجلس به فروشنده، به قیمت کمتری بفروشد، مثلاً تکهای طلا را به مبلغ مشخصی به طور نسیه برای مدّت یک سال بخرد و در همان مجلس آن را به صورت نقد به شخص فروشنده، به دو سوم قیمت خرید بفروشد؟
✅ چنین معاملهای که در واقع نوعی حیله برای فرار از ربای قرضی است، شرعاً حرام و باطل است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ایام عزاداری حضرت زهرا سلام الله علیها
⁉️ چه روزهایی مناسب است به عنوان ایام فاطمیه (سلام الله علیها) رعایت شود؟
✅ مناسب است علاوه بر روز شهادت (۱۳ جمادی الاول و ۳ جمادی الثانی) چند روز از ایام متصل به آن را به حسب عرف منطقه به عنوان ایام حزن و عزای صدیقه کبری (سلام الله علیها) مراعات کنند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حفظ وحدت در برپایی عزاداری
⁉️ آیا برپایی مراسم عزاداری در ایّام فاطمیّه در مناطقی که برادران اهل سنت هم در آنجا زندگی میکنند، منافات با وحدت میان مسلمین دارد؟
✅ نفس برپایی مراسم و ذکر فضائل حضرت صدیقهی طاهره سلام الله علیها منافاتی با وحدت ندارد و باید از توهین به مقدسات برادران اهل سنت اجتناب شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خواندن حدیث کساء
⁉️ آیا حدیث شریف کساء را که از حضرت فاطمه زهرا (سلام اللّه علیها) نقل شده، حدیث معتبری میدانید؟ و آیا نسبت دادن آن در حالت روزه به حضرت زهرای مرضیه (سلاماللّهعلیها) اشکال دارد؟
✅ اگر نسبت دادن آن به صورت حکایت و نقل از کتابهایی باشد که آن را نقل کردهاند، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مستحبات رکوع
✅ مستحب است زنان در حال رکوع، دست را بالاتر از زانوها بگذارند و زانوها را به عقب ندهند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 واجب بودن سجده در نماز
✅ باید در هر رکعت از نمازهای واجب و مستحب، بعد از رکوع، دو سجده انجام داد؛ یعنی پیشانی را از روی خضوع در برابر خداوند بر زمین گذاشت.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اعضای متصل با زمین در هنگام سجده نماز
✅ در سجده باید علاوه بر پیشانی، کف دو دست، سر دو زانو و سر دو انگشت بزرگ پاها نیز بر زمین گذاشته شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وطن اتخاذی
⁉️ پس از ازدواج، ترک وطن کردم اما الان چند سالی است که در وطن قبلی خانه خریدیم و تعطیلات از محل سکونت به آنجا میرویم، اگر بخواهم دوباره وطن قرار دهم شرطش چیست؟
✅ اگر قصد کنید برای همیشه یا سالیان طولانی مقداری از سال را در آنجا زندگی کنید، به طوری که عرفا گفته شود شما در طول هر سال در دو محل زندگی میکنید، آنجا وطن شما محسوب میشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نماز در فاصله بین دو وطن
⁉️ اگر فاصله دو وطن فردی ۲۵ کیلومتر باشد، حکم نماز و روزه وی در بین راه دو وطن چگونه است؟
✅ اگر فاصلهی بین دو وطن، کمتر از ۴۱ کیلومتر باشد، در بین راه، نماز کامل و روزه صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وظیفه مأموم هنگام اشتباه امام در قرائت
⁉️ اگر امام جماعت در قرائت حمد و سوره سهواً آیهای را نخواند یا اشتباه بخواند و متوجّه سهو خویش نشود، اما مأموم متوجّه شود، در این حالت وظیفه ماموم چیست؟
✅ اگر مأموم قبل از رکوع متوجه اشتباه امام شود، میتواند به نحوی امام جماعت را متوجه اشتباه کند والا باید نیت فرادا کند و خودش قرائت صحیح را بخواند و نماز را ادامه دهد. اما اگر بعد از رکوع متوجه اشتباه شود، نماز به صورت جماعت صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ناتوان شدن امام جماعت از ادامه نماز
⁉️ اگر امام جماعت به هر دلیل نتواند نماز را ادامه دهد، آیا نمازگزاران میتوانند با فرد دیگری که شرایط امامت را داراست، نماز جماعت را ادامه دهند؟
✅ نمازگزاران میتوانند یکی از مأمومان که شرایط امامت دارد را مقدم کنند و نماز را با اقتدا به او ادامه دهند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تفاوت قیمت کالای تحویل نشده
⁉️ ده سال پیش، مصالح ساختمانی به شخصی فروختم که بخشی از آن را تحویل نگرفت و علیرغم چند بار تماس مراجعه نکرد اما اکنون آن را مطالبه میکند؛ تکلیف چیست؟ آیا تفاوت قیمت را میتوان از مشتری دریافت کرد؟
✅ درصورتی که قیمت و مقدار کالا (مثلا یک تن سیمان) در زمان معامله مشخص شده و تمام پول را گرفته باشید، نمیتوانید تفاوت آن را دریافت کنید و باید کالای مذکور را تحویل دهید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خرید قسطی کالا به واسطه سرمایه دیگری
⁉️ رانندهای قصد دارد که کامیونی بخرد و برای این کار، پول مورد نیاز را از شخص دیگری گرفته و خود وکیل او شود تا ابتدا کامیون را برای وی خریداری کند سپس او کامیون را به طور قسطی به راننده بفروشد؛ این معامله چه حکمی دارد؟
✅ اگر راننده به عنوان وکیل از طرف صاحب مال، این معامله را انجام دهد و سپس او هم آن را به خود راننده به طور قسطی بفروشد، در صورتی که قصد آنان حیله کردن برای فرار از ربا نبوده و در هر دو معامله قصد جدّی خرید و فروش داشته باشند، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 واجب رکنی بودن سجده
✅ دو سجده در یک رکعت، با هم «رکن» است، بنابراین اگر عمداً یا از روی فراموشی، هر دو ترک شود یا دو سجدهی دیگر به آنها اضافه گردد، نماز باطل میشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۹
🆔 @khamenei_ahkam