🔸محصول به دست آمده از زمین غصبی
⁉️ آیا میتوانیم در زمینی که مالکش آن را رها کرده بدون اجازه او بذری بکاریم و بعدا به مالک اطلاع بدهیم؟ در این صورت محصولات متعلق به کیست؟
✅ اگر یقین به رضایت مالک ندارید، جایز نیست ولی در فرض کاشت، محصول متعلق به صاحب بذر بوده و مالک، مستحق اجارهی زمین است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حق فسخ هنگام تأخیر در پرداخت مبلغ معامله
⁉️ اگر مشتری پس از گذشتن سه روز از معامله و تحقق حق فسخ فروشنده (خیار تأخیر)، قیمت جنس را به حساب او واریز کند، حق فسخ ساقط میشود؟
✅ اگر فروشنده مبلغ واریزی را به عنوان قیمت معامله قبول کند، حق فسخ او ساقط میشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸معامله صوری برای فرار از ربا
⁉️ اگر شخصی نیاز به مبلغی پول داشته باشد، آیا جایز است که کالایی را به صورت نسیه به بیش از نرخ حقیقی بخرد و سپس آن را در همان مجلس به فروشنده، به قیمت کمتری بفروشد، مثلاً تکهای طلا را به مبلغ مشخصی به طور نسیه برای مدّت یک سال بخرد و در همان مجلس آن را به صورت نقد به شخص فروشنده، به دو سوم قیمت خرید بفروشد؟
✅ چنین معاملهای که در واقع نوعی حیله برای فرار از ربای قرضی است، شرعاً حرام و باطل است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸فرار از ربای قرضی با انجام معامله
⁉️ من از دوستم درخواست قرض کردم اما او پیشنهاد کرده که خودرو خود را به او بفروشم و او به من پول نقد بدهد و من دوباره فیالمجلس خودرو خود را از او به قیمت بیشتری بخرم و چکی به مبلغ خرید برای پنج ماه بعد به او بدهم؛ آیا این عمل مشمول حکم ربا میباشد یا خیر؟
✅ عمل مذکور که برای حیله و فرار از ربا میباشد، جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خواندن قرآن در حالت سجده
✅ قرآن خواندن درحال سجده مکروه است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم سجده کردن برای غیر خداوند
✅ سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام است و بعضی از مردم که در آستانه حرم امامان (علیهم السّلام) پیشانی بر زمین میگذارند، اگر به قصد سجده شکر خدای متعال باشد، اشکال ندارد و در غیر این صورت حرام است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 سجدههای واجب قرآن
✅ در هریک از چهار سوره سجده (الم تنزیل)، فصلت (حم سجده)، نجم و علق، یک آیه سجده واجب وجود دارد که اگر انسان آن را بخواند یا به آن گوش دهد، باید پس از پایان آیه فوراً سجده کند و اگر فراموش کند، هر وقت یادش آمد باید سجده را انجام دهد.
آیات سجده:
۱. آیه ۱۵ از سوره ۳۲ (سجده)
۲. آیه ۳۷ از سوره ۴۱ (فصلت)
۳. آیه ۶۲ از سوره ۵۳ (النجم)
۴. آیه ۱۹ از سوره ۹۶ (علق).
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸اطاعت از والدین
⁉️ اطاعت از والدین واجب است یا فقط ایذاء حرام است؟
✅ به طور کلی در اموری که انجام آن موجب ناراحتی والدین است، از حیث شفقت پدر و مادری، اطاعت شود. و اذیت نمودن آنها با کارهایی همچون اظهار انزجار و راندن و طرد کردن آنها جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸پرداخت نفقه به فرزند
⁉️ تا چه زمانی پرداخت نفقه از سوی پدر به فرزند واجب است؟
✅ در صورتی که فرزند فقیر باشد و پدر توان مالی داشته باشد، لازم است نفقه فرزند را تأمین نماید و موکول به زمان و سن خاصی نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸هزینه ازدواج فرزند
⁉️ آیا مخارج و هزینههای ازدواج فرزندان هم جزء مصادیق نفقه واجب محسوب میشود که بر عهده پدر است؟
✅ پرداخت هزینه ازدواج فرزند بر پدر واجب نیست؛ هر چند احتیاط مستحب است، پدر هزینه ازدواج فرزندی را که نیاز به ازدواج دارد و خود، توان پرداخت آن را ندارد، پرداخت کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم پول هدیه شده به کودک
⁉️ آیا پولهایی را که دیگران به کودک نابالغ، هدیه میدهند و مال خود او میباشد، جایز است در نیازهای کودک (خوراک و پوشاک) مصرف کنیم؟ یا نگهداری آنها تا زمان بلوغ او، بر ولیّ وی واجب است؟
✅ پدر و جدّ پدری طفل در صورتی میتوانند مال طفل را بفروشند، که برای او مفسده نداشته باشد؛ بلکه بهتر آن است که تا مصلحت نباشد نفروشند؛ اما وصی پدر و وصی جد پدری و حاکم شرع، فقط در صورتی میتوانند مال طفل را بفروشند که مصلحت طفل در آن باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸نفقه شوهر به همسر
⁉️ ۱. پولی که شوهر به زن میدهد تا امورات یومیهاش را بگذراند (مثل هزینههای رفت و آمد، مایحتاج خانه، لباس و آرایشگاه)، آیا در ملکیّت زن قرار میگیرد؟
۲. چنانچه از این پول برای خود، پسانداز کند؛ آیا میتواند بدون اجازه شوهرش با این پول، برای دیگران هدیه بخرد؟
✅ موارد مختلف است؛ در صورتی که شوهر، پول را به همسر خود تملیک کرده باشد، چه بابت نفقه یا هبه و امثال آن، مبلغ مذکور متعلق به زن است و تصرفاتش در آن بدون اجازه شوهر نافذ است.
ولی اگر آن وجوه را به صورت امانت در اختیار همسر قرار داده تا برای خودش و خانواده هزینه کند؛ چنانچه اضافه بیاید، مقدار اضافی متعلق به شوهر است و تصرفات زن در آن اموال باید با اجازه شوهر باشد.
🆔 @khamenei_ahkam